Skocz do zawartości
IGNORED

kolumna trójdrożna z głośnikami do 300zł

marsol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W najbliższym czasie mam zamiar wreszcie sam złożyć jakieś kolumny, ale mam problem z dobraniem głośników. Chcę na same głośniki przeznaczyć 300zł (jedna kolumna).

Jako niskotonowy zmierzam kupić tonsil gdn 20/80/2, średniotonowy gdm 10/80/2 a wysokotonowy to

gdwk10/80t. Czy taki zestaw może być, czy raczej poszukać innego rozwiązania. Proszę o pomoc, z góry dziękuję........ :/

raczej zrób 2-drożną i zamiast gdn i gdm daj HECO (inny wątek DIY). Ja też zacząłem od 3-drożnej i wyszło raczej marnie.

Jeśli jednak zdecydujesz się na 3-drożna, to wywal gdm10 i zastosuj jakiś większy (najlepiej 18) - zyskasz na tym przestrzeń w dźwięku i będziesz mógł niżej ciąć niskotonowca - lepszy bas.

zgadzam się z przedmówcami, nie najlepszy pomysł

IMHO przy takim budżecie najlepszy efekt można uzyskać kupując jak najlepsze szerokopasmowce mieszczące się w tymże budżecie

a jeśli koniecznie potrzebujesz tweeterowej góry - do układu dwudrożnego może coś z serii "studio" Beymy - ładne i dobre w swojej cenie jednostki - i mieszczą się w budżecie.

pozdr.

graaf

300zł. na kolumnę, to już daje budżet pozwalający kupić komplet całkiem porządnych głośników do kolumn dwudrożnych.

ptzykład: Vifa M18WH 39 euro + Peerless DT100 15 euro, zostaje jeszcze na zwrotnice.

Pomysł z kolumnami trójdrożnymi przy takim budzecie jest całkiem chybiony. Z licznycjh wpisów na forum wynika że nawet forumowicze dysponujący wiedzą teoretyczną i systemami pomiarowymi mają poważne problemy z zaprojektowaniem choćby poprawnej zwrotnicy do prostego układu dwudrożnego z łatwymi w aplikacji głośnikami. Skala tego zagadnienia bardzo znacznie się komplikuje gdy mamy na warsztacie układ trójdrożny. Początkujący nie zapanuje nad tym wszystkim, tym bardziej gdy ma zerowe doświadczenie (pierwsza konstrukcja).

Do McGyvera

Ja mam tylko 600 zł na wszystkie głośniki a ta Vifa m18wh kosztuje 390zł :/ to chyba mi nie starczy na wszystko

i jeszcze jedno czy do średnio-niskotonowych także należy obliczać obudowę??

Witam,

Marsol, prześledź wątek, zbiorowych zamówień w Firmie Audiocomponents (Holandia). Do tego co napisał McGyver, tylko dodam, że po zapoznaniu się z ofertą Firm Vifa i Peerless (po zapoznaniu z kursem walutowym Euro) znajdziesz wiele kombinacji obiecujących rozwiązań dwudrożnych mieszczących się w wyznaczonym budżecie.

Pozdrawiam, Piotr01

Drogi Marsolu,

np. fostex ma wybór w odpowiedniej cenie - znajdziesz np. na www.spectrumaudio.de - warunki zamówienia zagranicznego pod linkiem "order"

ciekawym pomysłem byłoby też zrobienie linear array w typie Jordana (www.ejjordan.co.uk) tylko nie z drogich Jordanów i bez osobnego woofera tylko prawdziwe fullrange z 4, 6 a nawet 8 taniutkich Tesli (pełen wybór na www.tvm-valmez.cz).

pozdr.

graaf

Trzeba użyć nisko-średniotonowego i wysokotonowego.

Oczywiście z M18WH nie wycisniesz takiego basu jak z GDN'a, ale gdybyś zmienił tweetera na np. DT100 i zastosował lepszy głosnik średniotonowy może być nieźle. Ewentualnie GDN20/100, ale nie zejdzie tak nisko.

Najtańszy zestaw dwudrożny będzie zawsze lepszy niż jeden głośnik szerokopasmowy, nie słuchaj starych dziadków z lampą i jednym głośnikiem w pseudo-tubie, bo ani basu, ani wysokiego z tego nie usłyszysz :-)

> marsol

a może warto zajżeć na www.visaton.com.pl mają do końca czerwca jakąś promocję. Sam ostrzę pazury na MHT12. może jakieś wspólne zamówienie, może uda się taniej????

W tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są wszelkie potrzebne linki i cenniki. Nie opłaca się indywidualnie zamawiać 4 głośników bo przesyłka droga, opłaca się za to dołączyć do zbiorowego zamówienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowa 15 litrów, powyżej 17 litrów bas będziesz miał już podbity i spowolniony. Rurka fi 5cm, daj długą i po kawałku ucinając dostroisz.

Marsol

-visaton ,wszczególności AL'ek odpada,głośnik za trudny w aplikacji tymbardziej bez pomiarów.

-robienie budy i strojenie br na ucho to pomyłka ... poszukaj jakiegoś sprawdzonego projektu

-poza vifą zostaje jest jeszcze bardzo ciekawy głośnik monacor sph 165kep dostępny w PL za ok 230zl sztuka. Są także inne ciekawe głośniki tej firmy

-na dobry początek,polecam coś sprawdzonego - nic nie robić na ucho itp. bo to conajmniej śmiechu warte,przy okazji przeanalizowałbyś co i jak się dzieje ze zwrotką itp

-jeśli się uprzesz na własną innowację pokoleguj się z kimś co ma zestaw pomiarowy. Bez tego nie zbudujesz nawet dostatecznie grających kolumn (choć grać to to będzie)

w razie pytań wal na forum albo pisz na maila

McGyver

Co Rozumiesz poprzez cyt."powyżej 17 litrów bas będziesz miał już podbity i spowolniony"

U mnie w ponad 20 l ,bas nie był ani podbity ani spowolniony.

marsol

Zrób większą obudowę,zmniejszyć objętość zawsze Możesz.

Salmo, po Twoim upieraniu się przy dużych obudowach stwierdzam, ze nigdy nie słyszałeś prawidłowego basu z M18WH. Już kiedyś Misiomor Ci o tym pisał, a Ty nadal swoje. Pewnie albo nawet nie próbowałeś obudowy 15 litrów, albo nie potrafiłeś sobie poradzić z jej zestrojeniem. Ale teoretyzowanie na ten temat i tak jest jałowe, lepiej wybierz się na odsłuch. Możesz się zdziwić.

_igod_

Z koro McGyver twierdzi ,że zwiększenie obudowy i niskie strojenie spowoduje PODBICIE basu !

To nie ma sensu z Nim polemizować.

Widać z praktyką u Niego kiepsko

Może z czasem się Nauczy.

>marsol,

ja mam taką cudną aplikację :) GDN 20/60/3 + GDM 10/80/1 + GDWK 8/80/2 w 38litrach bez basrefleksu

bas jest fajny, średnicę podbiłem na zwrotnicy, a wysokotonowy jakiś lepszyby się przydał ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.