Skocz do zawartości
IGNORED

kolumna trójdrożna z głośnikami do 300zł

marsol

Rekomendowane odpowiedzi

To jest stuningowany produkt Tonsilu z lat 80 nazywało się to Disco 110W

wejdź w moje "o mnie" poniżej jest temat ->"upgrade zwrotnicy w Tonsilach" tam są dane

Jak chcesz tego posłuchać to mogę udostępnić, podobało się paru ludziom i byli zdziweni

"takim efektem przy tak skromnym budżecie" :)

ja już praktycznie wiem jakie kolumny wylądują u mnie w miejsce tych które mam.

• 7 miesięcy później...

Przedstawiam opis konstrukcji kolumn trójdrożnych, które wykonałem dość dawno temu, na głośnikach Tonsilu. Koszt głośników ok. 320 zł. na dwie kolumny. Kolumny miały obudowę zamkniętą o V netto ok. 27 litrów, o zewnętrznych wymiarach: wys. 560, szer. 300, głęb. 260 mm. Głośnik średniotonowy miał osobną, szczelną komorę o objętości ok.1 litra wytłumioną watą. Wszystkie ścianki wew. (oprócz przedniej) wytłumione 2 cm pianką, poza tym kolumny były wytłumione częściowo watą (przy głośniku niskotonowym). Głośnik niskotonowy jaki zastosowałem (GDN 20/40/6 8 Om) być może nie jest już w sprzedaży, ale można go zastąpić obecnym w ofercie Dexona GDN 20/40 8 Om, który ma takie same parametry T-S. Ten użyty przeze mnie miał nasączaną i lakierowaną na czarno membranę w celu tłumienia drgań własnych membrany. Głośnik średniotonowy GDM 12/60 można zastąpić 12/60/3 (oba mają otwarte kosze). Nie polecam wersji 12/60/2 i 12/60/4, te mają zamknięte kosze i przez to gorsze brzmienie. Kopułka GDWK 9/80 to stara konstrukcja Tonsilu i ma niezbyt ciekawe brzmienie (taki jednostajny cykacz). Można ewentualnie wymienić samą membrankę z cewką na tekstylną lub poliamidową, taką operację raz zrobiłem ze skutkiem pozytywnym. Cewki do zwrotnicy nawijałem sam drutem o średnicy ok. 0,6-0,7mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam, może trochę nie na tamat ale nie chciałem zakładać nowego wątku. Mam na oku w jednym z komisów parę kolumn Kirkseater trójdrożnych, obudowy z litego drewna (na moje oko jawor). Jest to norweska firma, jednak prawie nic na jej temat nie wiem. Kolumny mają już swój wiek jednak są w prawie idealnym stanie. Jeśli ktoś spotkał się z tym producentem a najlepiej z jego kolumnami to bardzo proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam.

Kiedyś w Sat-Audio-Video pisano o tej firmie, że jest niemiecka, skrzynki robi bardzo solidne, chyba oszczędzając trochę na głośnikach, bo oprócz wysokotonowych widać było Tesle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.