Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z CD REGA PLANET

stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy z CD rega Planet (3 letni) Nie odtwarza płyt do końca. Po kilku kawałkach wyłącza się. Jak odpocznie z godzinkę to chwilę pogra . Co może być tego przyczyną ?. Może coś tam się zakurzyło . Jeżeli ktoś się w tym orientuje to proszę o poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/1919-problem-z-cd-rega-planet/

Nie znam się na patefonach i usterkach, ale miałem taki sam efekt z nagrywaniem na magnetofonie szpulowym. Serwis nie mógł 3x z rzedu wykryć usterki i mówił, że wszystko jest ok. i bral kase za diagnostykę (!!!), że jest ok. /Byłem wtedy b. młody./

Koniec końców okazało się, że winowajcą był jakiś tranzystor (podejrzewano też jakiś kondensatorek - ale nie ). Po wymianie tranzystora - jak ręką odjął.

Rozkręć odtwarzacz,przeczyść dokładnie wszystkie elementy mechaniki (plasikowe zębatki,szynę po której się porusza głowica itd..).Sprawdź też po wyczyszczeniu czy laser przesuwa się po całej długości szyny gładko i czy nie zawadza o żaden kabelek lub coś innego.Nie opisałeś też dokładnie w jaki sposób się wyłącza.Pozdr.

P.S.Odnośnie powyższego to sprawdzisz czy głowica laserowa swobodnie przesuwa się po calej długości szyny delikatnie obracając dużą białą plastikową zębatką (nie sposób jej nie znaleźć).Być może po rozkręceniu CD-ka będziesz musiał także odkręcić napęd,bo o ile mnie pamięć nie myli to jest podwieszony do górnej części obudowy i dostęp do niego jest utrudniony.

To kręcenie płytą aż do 'naturalnego' zatrzymania nie wygląda na błąchą usterkę mechaniki. Bardziej podejrzewałbym, że przegrzewa się jeden z układów obsługujących servomechanizm.

hififreak.wordpress.com

Zajrzyj do srodka, wyczysc co sie da. Jak to nie pomoze skontaktuj sie z kims kto sprzedaje lub naprawia Rege. Twoj problem powinien byc im dobrze znany, gdyz jest to typowy objaw dla Regi Planet. Wiele Planet na to cierpi.

Zycze powodzenia w uzuniecu usterki!

Parsec

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.