Skocz do zawartości
IGNORED

co lepsze denon avr 2802 czy yamaha 630?

Rekomendowane odpowiedzi

Gonzo widze, ze Bolek, Lolek i Tola bardzo Ci pomogli. A ja moge dodac tylko tyle, ze oba amlitunery graja na podobnym poziomie, Yamaha ma wiecej basu i lepiej prezntuje sie w trybie kina, a Denon zagra bardzie zrownowazenie i moim zdaniem ma lepsze stero. Osobiscie mi bardziej pasuje Yamaha, ale tobie akurat moze do ucha przypadnie Denon. Rada jes jedna musisz koniecznie wysluchac obydwu amplitunerow najlepiej w jednym sklepie gdyz pamiec muzyczna jest dosc krotkotrwala i sam podjac decyzje.

dzieki harvi widze ze najbardziej mnie ukierunkowales tylko wyjasnij mi jeszcze czemu one graja podobnie a roznica w cenie jest dosyc duza czy czy denon jest duza drozsza firma?

myślę , że zależy to od polityki firmy i działań dystrybutora , dla porównannnia Denon w czechach jest tańszy o jakieś 20-30 %

Moim zdaniem jeśli chodzi ci głównie o kino domowe to wybrałbym Yamaha. Od kilku lat cecjalizuje się w kinie domowym i to co robi , to poprostu rozwiązania z wyższych modeli przerzuca stopniowo do tańszych

( patrz procesory dźwięku )

Niedawno w ToHiFi była w promocji Yamaha AX2

za 5500 , to był klocek i do kina i do stereo

teraz mają zdaje się RDS1200 z odtwarzaczem

Denon - no cóż czasami mam wrażenie , że chcą abyśmy dopłacali za markę , która wcale mercedesem nie jest

Gonzo roznica w cenie wynika z tego, ze yamahe 630 (2764 pln)nalezy raczej porownywac bezposrednio z denonem 1802 (2695 pln), natomiast denona 2802 (4695 pln) porownalbym z yamaha 730 (3390 pln). Jasli dokonasz takiego porownania roznica w cenie jest troszke mniejsza. Jesli zalezy Ci na kinie kup Yamahe 730 i tak jest tansza od Denona 2802 o jakies 1300 doloz do kolumn lub dobrych kablli glosnikowych i polaczeniowych. A jak wolisz dobre stereo to polecam typowy dwukanalowy wzmacniacz, za te pieniadze dostaniesz naprawde dobrej klasy sprzet.

Tylko,że Yamaha 630 i 730 to brzmieniowo to samo-różnica polega na pilocie z LCD i menu na ekranie(730).Yamaha jest więc tańsza i raczej lepsza od Denona!!!

Gość zyzio do gonza

(Konto usunięte)

Ja mam coś z wyższej półki-preamp/procesor Rotel 1066+końcówka mocy 5-cio kanałowa Primare A30.5,ale na Yamahę nie dam złego słowa powiedzieć,w swojej cenie moim zdaniem jest bezkonkurencyjna!!!

Gość Kylunio

(Konto usunięte)

Czesc wszystkim :)Subwoofer z wami.

Ja bym ci polecal Yamahe chociaz dokonca nie wiem jak brzmi Denon, ale Yamaha jesli chodzi o dzwiek dookolny to jest napewno lepsza [i te mikrofarady :) uF].

Gość maciekw do Kylunio

(Konto usunięte)

DSP nie może decydować o wyborze sprzętu!!! Na początku każdy (ja kiedyś też) używa tych bajerów. Później jednak zaczyna się doceniać prawdziwą i niezafałszowaną ścieżkę dźwiękową. To tak jak z użyciem korekcji dźwięku przy słuchaniu muzyki - efektowna, ale to co słyszymy nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Moja rada dla kupujących ampa - budżetowa yamaha i denon ma poziom wyrównany, kwestia gustu. Dlatego posłuchać i jak nie widzimy zbyt dużych różnic kupić tańsze. Później, gdy przybędzie forsy można wpiąć w system lepszego wzmaka na L+R, który ma wejście "pre in" na końcówki. To pozwoli w przyszłości słuchać muzyki, bo sorry, ale zarówno denon, jak też yamaha nie są do tego przeznaczone niezależnie od pojemności kondensatorów w zasilaczu.

oczywiście, że yamaha - za sprzęt podobnej klasy od Marantza, Denona itp trzeba zapłacić dużo więcej.

A jeżeli masz dołożyć 1300 do kabli to dołóż ale tylko po to by udusić nimi Harviego za tą radę

witam

chlopie jak chcesz kino i stereo to lepiej kup dobre stereo i dvd, jesli w wiekszosci sluchasz muzyki to od czasu do czasu film mozna obejzec na 2 kanalach, przy dobrym stereo i tak jest niezle.

a jezeli lubisz jak strzela za glowa to kup kino,

ale bedziesz chcial posluchac muzy i co????:-)

za sredniej jakosci kino ok6kzł, bedziesz mogl kupic dobre stereo, zreszta ludzie kupuja kino a za kolumny + wofer placo tyle co za kolumny do stereo a tak sie nie da, kupujac caly zestaw na wzmaku stereo i np. dodatkowych koncowkach z procesorem (nawet chyba mozna zlozyc to na yamaha)

+ dobre kolumny to lepiej lyknac stereo a za reszte chodzic do kina

pozdrawiam

ps pozniej pomyslcje o projektorze np BARCO tez jazda mozna wziac w leasing pokoleniowy