Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Proton AM-200 OPIS:)

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu tygodniach sluchania swojego sprzetu:) postanowilem ze wezme sie za lekki upgrade.

Na poczatek poszly kolumny ktore sa jeszcze w trakcje modernizacji i czeka ja wymiania

zwrotek przed 4 ,dniami wziolem sie natomiast za wzmaka. Jest to Proton AM - 200 ciekawy

wzmak i swietnie grajacy.

Po zakupieniu odpowiednich czesci postanowilem ze troche postaram sie poprawic dzwiek z

niego plynacy. Pod mlotek poszly praktycznie wszyskie kondziolki, co widac na zdjeciach.

Moim celem bylo zlikwidowanie klujacej w ucho "gory" ( zabawa kablami juz nie pomagala ) i

poprawienie kontroli najnizszego basu oraz lekkie wyeksponowanie srednicy. Narazie po paru

godzinach odluschu wynika ze wszysko sie udalo ale wiadomo trzeba jeszzce troche poczekac

az sie nowe kondziolki uleza. Dlatego nie chce narazie pisac o dzwieku.

Pstanowi

Postanowilem tez wymienic gniazda RCA z tylu, narazie tylko do CD, reszte wylutowalem i

dalem zaslepiki. Wywalilem tez gowniany kabel zasilajacy od lampki i wstawilem dniazdo IEC.

Wymienilem kable idace od plyty do plytki z gniazadami glosnikowymi. Na nowe gniadza

glosnikowe juz mi nie starczylo kasy;) ale za 2-3 tygodnie postaram sie o nie.

Chcialem tez odlaczyc preamp i zostawic tylko regulacje glosnosci ale zauwazylem ciekawa

rzecz rozbierajac wzmaka. Okazalo sie ze jest on idealny do tuningu dla takiego laila jakim

jestem ja. Ma wszystko pieknie swietnie i przejyscie opisane na tyle ze nawet ja sie nie

pogubilem!!!:) Zauwazylem natomiast dwa nieuzywane, zewrzone;) gniazda na plycie MAIN IN i

PRE OUT!! ( widac na zdjeciu ) czy wsytawienie tam gniazd RCA i podlaczenie preampa

oddzielnie wystarczy? BO z tego co widze sa tam 2 zwory i wystarczy wyprowadzic gniazda!

Bylo by to nieocenione bo po prostu kupilbym bym dobrego preampa nie bawiac sie w wymiane

tych potencjometrow w zmaku!

Zmienilem tez 4 kodznily w zasilaniu na Samsungi 330uF 63v widac je przy transfomatorze.

A moze ktos poznaje plyte glowna, podobno jest ona z ktoregos z NADow. Jak ktos rozbieral

to napewno wie. Moze tez macie jescze jakies poropozcyje co mozna by bylo zmienic.

Najbardziej jednak chodzi mi o ten preamp, czy wyprowadzenie gniazd wystaczy ?

Jesli jest ktos z Olsztyna kto chcialby posluchac tego co zrobilem to chetnie podjade i

posluchamy:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3323-100005879 1170270855_thumb.JPG

post-3323-100005880 1170270853_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19244-tuning-proton-am-200-opis/

Eh

Nikt mi nie potrafi powiedziec czy da sie wyprowadzic te gniazda od pre bez problemu? Dokupilbym pre jakis ale jak nie uda mi sie go podlaczyc to bedzie lipa. Moze jednak ktos by spojrzal chwile i cos napisal:)

Raczej nie ma szans na znalezienie do tego wzmaka schematu.Wszystko musze robic metodo prob i bledow, boje sie tylko jakbym cos zjaral to bedzie problem bez schematu wtedy.

Musze w takim razie zalatwic preampa:) poexperymentujemy:)

Dlatego pytalem sie czy ktos nie kojarzy plyty glownej bo jest podobno od kotregos z NADow starszych.

Wlasnie znazlalem ciekawa rzecz:) Postanowilem ze sprawdze jakie tranzystorki siedza i co sie okazalo:)

2x C2837

2x A1186

Nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie to ze siadza one jeszcze w tym wzmaku:)

Ukryta Zawartość

Musze powiedziec ze jest to pocieszajace:) hehe:)

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Mam pytanie do fachowców. Zgodnie z tym co pisze młody2 modyfikuje swojego Am-200. Wymieniłem już panasonici FC, ale mam pytanie dotyczące tych 2 kondensatowrów które na zdj.1 młody2 wymienił na Teapo 2200uF/16V (w org.są 2200/6.3v) mogę wymienić na Jackcon 2200uF/6,3V. Low ESR ? Pytam bo zastanowiła mnie znaczna różnica w gabarytach. Jackcon jest grubości ołówka, a stare są dużo grubsze i wyższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.