Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie dobre głśniki do ......

cavarr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post na tym forum :) i mam pytanko do szanownego grona audiofilów :)

Chce sobie kupić głośniczki do komputera i nie wiem jakie :(

i mam kilku kandydatów :) :

1. Logitech Z-2300 THX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. JBL Zestaw 2.1 Encounter II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (testowane w audio)

3. HARMAN KARDON Zestaw 2.1 Soundsticks II

Ukryta Zawartość

co mi z tego polecicie :), a może coś innego za podobną cenę :(

szkoda że w Audio nie znalazł się żaden mega test głośników do komputera :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19429-jakie-dobre-g%C5%82%C5%9Bniki-do/

Szczerze mówiąc nie wiem ile w/w głośniki kosztują, więc nie wiem o jakiej cenie mowa. Ja osobiście mam głosniki CREATIVE P380 i jestem raczej zadowolony. Głośniki grają przyzwoicie, lepiej niż mój boombox stojący w kuchni. Robilem nawet test z Pioneerem PD-S505 (CD) i dało się słuchać (oczywiście nie zachwycały, ale w przeciwieństwie do innych głośników do kompa, za bardzo nie fałszowały. Dobry stosunek jakosci do ceny.

Czesc

Zadnego z wyzej wymienionych zestawow niestety nie slyszalem, ale z jesli mialbym wybierac to na pewno wybralbym Logitech'a. Wiem ze w ciemno sie kupywac nie powinno, ale sadzac po ocenach ludzi ktorzy posiadaja w/w zestaw sa z niego bardzo zadowoleni. Wyglad wedlug mnie wyglad tez jest OK.

jesli zalezy na dobrym dzwieku to polecam dozbierac conieco i nabyc:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

roznica w cenie niewielka a w jakosci dzwieku drastyczna . . . chyba, ze jestes fanem basu to wtedy jakis zestaw z subem z tych co podales bardziej sie spodoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>cyjanopan

Sa rozne gusta ;) Co prawda wyglada to troche na "plastik fantastik" ale z tego wszystkiego chyba jest najskromniejszy i to mi sie wlasnie podoba, tylko te satelitki mogly by byc troszke inne...

PS

Harman ma rowniez dosc nietuzinkowy wyglad ;)

JBL to KOSZMAR !!!

poza tym jeżeli chodzi o monitorki to można się nad tym zastanowić :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dla mnie ten JBL to cos na wzor wiezyczek z bazaru, ale tak jak mowie kazdy lubi co innego i nie ma co sie o to spierac, bo tak to by sie kazdy klucil o byle co ;)

A Harman mi sie podoba :)

Monitorki ktore podales tez sa OK

a widzieliście coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie :) głośniczki mają być do rockowej muzyki :) , filmów i gier. Nie lubię , wręcz nienawidzę przesadzonego basu, ma być czyste brzmienie :0 waty się nie liczą.

A co do tych głośników Nady SM-250A, ESI i reszty to do tego musi być też wzmacniacz ??, jak tak to znowu kasa :(

Zestaw ma być góra 2.1, gdyż nie mam gdzie postawić większej ilości głośników :(, a co do dizajnu to głośniczki mogą wyglądać nawet tak kosmicznie jak JBL i Harman byle dobrze grały :) (ale bardziej podoba mi się styl konserwatywny)

>A co do tych głośników Nady SM-250A, ESI i reszty to do tego musi być też wzmacniacz

nie, te co podalem maja wbudowany wzmacnaicz a raczej kazdy po dwa wzmacnaicze, osobno dla wysokotonwego i srednio-nisko tonowego. Jezeli w opsie jest "aktywny" to wzmacniacz wbudowany a pasywny to trzeba dokupic.

>Nie lubię , wręcz nienawidzę przesadzonego basu, ma być czyste brzmienie :0 waty się nie liczą.

te monitrki sa stworzone do ciglej pracy w 85dB czyli glosnosc zadawalajaca a pewnie ok 105dB to ich peak level.

Basu jednak maja niewile, liniowe od 70 Hz, 50 Hz szczatkowe a 30 i nizej totalny brak. Dlatego z czasem dobrze bylo by jendak uzupelnic taki zestaw subem.

Musisz jeszcze tylko liczyc sie z zakupem kabli bo te nie beda dodane do zestawu. Metr dobrego kabla shultza np. ik3 to 5 pln. Gniazda w monitorach to big jack mono albo XLR. Kable i ew. przejsciowki do nabyca w dobrym sklepie muzycznym.

>> cavarr

Miałem przez jakiś czas Logitecha Z-2300. Basy powalają, reszta więcej niż poprawna - jak na bzykacze do kompa. Słowem bardzo dobry zestaw. Jak chcesz coś ładnego (i lapmę przy okazji :)) ) to polecam zestaw Val-a (nietety nie słuchałem):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Miałem przez jakiś czas Logitecha Z-2300. Basy powalają,

a ja mam z5300 (czyli 2300 ale w 5.1) i bas faktycznie powala ale kileiszki w kredesie :) a jego jakosc jest zenujaca - do muzyki odradzam do filmow OK.

>>Limak

Mam do Ciebie prośbę - co byś zatem doradził do komputera (jako źr. dźwięku, oczywiście z dobrą kartą dźwiękową*) w cenie do 600 zł ??? Monitory studyjne, które poleciłeś są OK, ale cena... (poza tym jak dla mnie musiałbym do tego dokupić suba, a to znów koszty...).

Cel - to słuchanie muzyki na kompie. Zatem czy nie uważasz, że "komputerowe pierdziawki" są jedynym wyjściem (w cenie do 600zł)? No chyba, że jakaś używana wieża byłaby lepsza od komputerowego zestawu 2.1 (np. Logitech Z-2300, Creative THX 250D)???

*EMU-0404 lub Audigy2 ZS - wiem, że 0404 jest znacznie lepsza do słuchania muzyki, ale czy można do niej podłączyć suba, który był by potrzebny w przypadku wybrania owych monitorków studyjnych? Chyba nie.... Zresztą chyba wogóle nie da się podłączyć zestawu 2.1 do 0404 - zgadza się? Zatem jedynym rozw. (w tanich kartach) jest Audigy 2 ZS???

Z góry dziękuje za wyczerpującą odpowiedź! :)

>są OK, ale cena...

te co podalem to najtansze ktore mozna jeszce nazwac monitorami studyjnymi :/

widzialem, ze inni podawali linki do jakis monitorkow do 600 pln. nie wiem jak graja ale watpie by do muzyki wypadly gorzej od logitecha z-5300.

>Cel - to słuchanie muzyki na kompie.

>że "komputerowe pierdziawki" są jedynym

>wyjściem (w cenie do 600zł)?

nie sa, za 600 pln kupisz dobre sluchawki, wsztyko poza przestrzenia i komfortem (zwlaszcza w upaly) bedzie lepsze od wielokrotnie drozszych glosnikow.

>jakaś używana wieża

czasem sa okazje i mona kupic naprwde niezly sprzet w akrakcyjnych cenach ale to wymga sporej widzy i ciaglej obserwacji allegro .. . a i tak czasem mozesz sie dac oszukac (np. kiedys ktos z forum kupil wzmak na allegro a jak sie pozniej okazalo tylko obudowe od niego :)

>ale czy można do niej podłączyć suba,

tak, karta ta ma 2 wyjscia - gniazda bigJack mono. Te wyjscie podlaczasz pod suba (studyjne suby maja wbudowany bass management ) a ze suba do satelit. Mozesz tez karte podalczyc pod mikser a dalej pod suba i monitory albo mozesz tez kupic dedykowany bass management (czyli aktywna zwrotnice) i przez nia laczyc.

Mozliwosci sporo.

>który był by potrzebny w przypadku wybrania owych monitorków studyjnych?

jak dla mnie faktycznie niezbedny . . . ale wiele osob nie uzywa suba i zadowala sie liniowoscia od 70 Hz. i brakiem czegokolwiek ponizej 40.

>Przepraszam za pomyłkę... oczywiście miało być: >> Liamk

spoko, moj nick prawie wszycy myla i tylko nieliczni zauwazja pomylke ;)

tak sobie zobaczylem w Twoje "o mnie" i upodobania muzyczne "... przeważnie Hip-Hop, R&B," w takim ukladzie bez dobrego suba fatycznie nie ma sesu .. . te gatunki sa bardzo wyamgajace co do niskiej czesci pasma - w cenie do 600 polecam tylko sluchawki . .. sam wole np. DJ krush'a sluchac na sennhaiserach niz na monitorach z subem.

>>Liamk

Słuchawki niestety odpadają, gdyż dźwięk (w moim przypadku) musi być słyszalny dla kilku par uszu.....

Zastanawiam się nad alternatywnym rozw. względem komp zestawu typu Logitech Z-2300, a mianowicie:

Wzmak: Denn PMA-560 - ok 320 zł (Allegro)

Głośniki: Pioneer CS-5030 - ok 300 zł (Allegro) ponoć śr. gł. niskotonowego ma ok 20cm tak, że bass też powinien się pokazać:)

Co Wy na to? Może było by to lepsze niż Logitech Z-2300 za ok 600 zł? Choć musze przyznać Logitech kusi mnie subem....

A tak przy okazji.... Co jest właściwie nie tak z zestawem Logitech Z-2300 w kontekście słuchania muzyki? Wiem, że to tylko komputerowe głośniki (choć niby posiadają THX), ale z drugiej strony nie jestem audiofilem.... po prostu oczekuję w miarę dobrego, dynamicznego z dobrym basem dźwięku przy słuchaniu muzyki na kompie.

Zatem czy w/w zestaw naprawdę się do tego nie nadaję? Jeśli tak to dlaczego?

>Zatem czy w/w zestaw naprawdę się do tego nie nadaję? Jeśli tak to dlaczego?

nadaje sie, podobnie jak fiat punto nadaje sie do jazdy.

certyfikat thx u logtecha to chwyt marketingowy np. BLUE SKY PRO DESK 5.1 w cenie 15'000 pln tez ma THX co oczywisice nie stawia go na rowni z logitechem.

co do zestawu denon/pionner to mysle, ze basu za malo jak na twoje potrzeby, Tobie potrzebny jest subek albo naprawde dobre klumny (conjamniej 1500 sztuka - uzywane) by osiganac zadowalajacy bas w gatunkach, ktore sluchasz.

Jezli zalezy na basie (ilosci i sile) bardziej niz na tym co powyzej 100Hz to logitech, w przeciwnym razie denon/pioneer lub inna dobrana konfiguracja wzmak+kolumny.

>> cavarr

tu jest link do A6:

Ukryta Zawartość

ceny nistety nie znam, uderz do K&K Imports to sympatyczni ludzie i na pewno ci powiedzą ;-) Ja kupiłem u nich moje M30.

Ukryta Zawartość

>> cyjanopan

chyba jestem jeszcze zbyt zielony żeby pisać obiektywne recenzje. Dobiero zaczynam przygodę z audiofilizmem, jeśli mogę to tak nazwać i nie za bardzo mam to do czego odnieść, bo mało jeszcze słyszałem. Przez wiele lat wystarczyła mi moja wieża Pionka, ale po kolejnej wizycie w naszej Filharmoni Bałtyckiej stwierdziłem, że już nie mie mogę tego słuchać...

To co rzuciło mi się na uszy w M30:

1. Muszą się dobrze rozgrzać (najlepiej parę godzin ;)

2. Wbrew temu co napisali w highfidelity /wymiękłem na tym opisie/ wydaje mi się że średnie tony są najsłabsza stroną tych kolumn, chociaż na H/K jest sporo lepiej niż na Pionku. Basy (do klasyki, bo tego głównie słucham) są bardzo dobre.

3. Górne dźwięki są delikatnie "lampowe". Wiem że dużo osób ceni sobie neuralność w przekazie, ale ja uwielbiam to lampowe ocieplenie.

4. Wykonanie, estetyka i wzornictwo (opinia jak najbardziej subiektywna) dla mnie pierwsza klasa. Koszmarem jest jednak lakier fortepianowy - widać na nim każdy pyłek i każde dotknięcie paluchami ;)

Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę... Aha, za tą cenę myślę, że to był optymalny wybór -zależło mi bardzo na lampie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.