Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP-XB740 przymiarki do tuningu

MuNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takowy player i chcialbym go zmodyfikowac

Narazie wstawilem oampy BB OPA2134 i nic wiecej nie ruszalem

Prosze o jakies sugestie w doborze kondesatorow itp

podaje link do schematu (XB720) wraz ze spisem kondesatorow elektrolitycznych uzytych w moim modelu (XB740)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dziekuje i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19457-sony-cdp-xb740-przymiarki-do-tuningu/

Mam 720QS, to to samo co 740. Mam w nim zmienione wzmacniacze operacyjne (nie pamietam jakie - jakies tanie ;-) ) Kondensatorow nie ruszalem, bo fabryczne nie sa zle. Generlanie nie spodziewaj sie cudow, to tani player i hi-endu z tego nie zrobisz. Trza by dorobic zegar i moze zbudowac od podstaw analogowke. Tylko czy to sie oplaca? Bo jaki bedzie efekt koncowy - niewiadomo. Warto dorobic mu gniazdo sieciowe z prawdziwego zdarzenia i zaaplikowac dobra sieciowke (jest dosyc wrazliwy na zasilanie) i postawic na kolcach.

pzdr.

zobacz w spisie elementow rozni sie kilka wartosci.

ten player nie jest zly, chce go tylko odrobine ulepszyc.

nie jestem audiofilem :)

mam jeszcze do zrobienia : wzmacniacze TA-FB720R , FB920R, deck TC-KE500S

Witam,

co prawda rzecz dotyczy xe-800 ale może być kilka pomysłów do zaaplikowania w xb740 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Munio

to jest dobre cd, jest bardzo prawdopodobne , ze z Twoim tuningiem zagra gorzej takze lepiej zostaw w spokoju..., ewentualnie zegar mozesz zaaplikowac, z tego co sie zorientowalem to postep jest, ale czy w swoim systemie to wyraznie uslyszysz to juz nie jest takie pewne...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

MuNiO, 5 Lip 2005, 19:30

>opis malo wnosi do roboty .... czytalem ze tu pelno znawcow a nikt nie pisze :)

Mylisz sie.zobacz ilu jest tu znawców jasnowidzów.

electro, 10 Lip 2005, 11:05

>Munio

>to jest dobre cd, jest bardzo prawdopodobne , ze z Twoim tuningiem zagra gorzej takze lepiej zostaw

>w spokoju..., ewentualnie zegar mozesz zaaplikowac, z tego co sie zorientowalem to postep jest, ale

>czy w swoim systemie to wyraznie uslyszysz to juz nie jest takie pewne...

Człowiek nie znając Cie wie ze niedasz rady z tuningiem i zna Twoj system.

Jaroomen

ja nie twierdze ze Munio nie potrafi wylutowac jednych elementow , a wlutowac inne, gdybys czytal uwaznie , a nie podniecal sie to bys zauwazyl ze podal swoj system:wzmacniacze TA-FB720R , FB920R, deck TC-KE500S, jesli lubi grzebac i metoda malych kroczkow cos tam zmieniac w dzwieku (powtarzam niekoniecznie na lepsze) to niech sie bawi , ale ja np nie zawracalbym sobie glowy tuningiem cd w tym przypadku... jakbym mogl oczywiscie cos doradzic niepopularnego, bo tu widze dalej ogromna kwitnie wiara w przypadkowy tuning na zasadzie , a mam takie op-ampy to wrzuce ...

mialem okazje slyszec wyzszy model sony wytuningowany na maksa z najlepszymi elementami jakie mozna bezmyslnie wsadzic i powiem szczerze ze porownanie z fabrycznym cd bez 'ulepszen' zalamalo tunera..., po prostu tuning sony nie jest prosty i znam moze dwie , trzy osoby , ktore potrafia to zrobic...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• 4 lata później...

Cześć,

Dobrze znam ten odtwarzacz i dość gruntownie go zmodyfikowałem. Biorąc pod uwagę cenę zakupu (używany w idealnym stanie) jaką dałem (200zł) i inwestując w niego około 400zł mam odtwarzacz (może nie hi-endowy) ale bezkompromisowo konkurujący z CD za około 1500. Nawet nie wiecie ile da się z niego wyciągnąć:-))) Trzeba to tylko zrobić z głową i umiejętnie, mając świadomość co się robi i co się chce uzyskać.

W razie czego służę pomocą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.