Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę kupić TV LCD- jaki?

bejrutek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zupełnie nie w temacie. Chcę wydać 5-6tys zł. Z ceninków wynika, że za

to mogę dostać już 32 cale.

Najbardziej interesuje mnie kwestia jakości obrazu. Mam trochę doświadczenia

z monitorami LCD. Z chęcią poczytałbym opini użytkowników takich tv. Ogólnie

jest moda na takie coś (owczy pęd), jestem troche sceptyczny, ludzie

generalnie daja się nabierać na bajer, ładnie wyglądający produkt.

Jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa smużenia w tv-lcd i ogólnie jakości

obrazu w porównaniu do tradycyjnych zwykłych tv?

Jakie parametry (wartości) przesądzają ewentualnie o dobrej jakości

oglądanego obrazu (każdy produkt, niby w tej samej cenie, ale jakość obrazu

może być inna...)

Jaki produkt konkretnie polecacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/19497-chc%C4%99-kupi%C4%87-tv-lcd-jaki/

Też od jakiegoś czasu przerabiam ten temat. Ja biorę pod uwagę następujące modele:

JVC LT 26C50, Panasonic TX 26LX1, Samsung LW 26A33W. Co prawda JVC nie widziałem na oczy, chyba nie jest już produkowany, choć można go jeszcze dostać i tu opieram się na wiedzy innych. Obraz żyleta w HDTV wręcz rewelacja, dobrze radzi se również w TV kablowej(ogólnie bardzo chwalony i warty przetestowania). Panasonic w kablówce radził sobie niezbyt dobrze ale porównując z samsungiem 26A33W dużo lepiej, przy DVD różnic większych nie widziałem. Ostatnio pojawił się też Samsung LE 26R51 ale jeszcze nie sprawdzałem co i jak. Natomiast kwestia smużenia czy innych wad oraz zalet można poczytać w necie, gdzieś nawet na forum był zapodany sznurek. Alternatywą przynajmniej dla mnie są jeszcze monitory CRT: JVC 32 P40 i Panasonic TX 32 PD50(choć przerażają mnie gabaryty tych pudeł). Najważniejsza rada - lepiej się samemu przekonać na własne oczy(przetestować, porównać), co by potem nie szlochać po nocach...

Wstrzymajcie się jeszcze trochę z zakupami !

Jest pewna wartość graniczna dla czasu reakcji matrycy- to 10ms.- powyżej której nie warto wydawać pieniedzy na tv lcd. Modele które są w tej chwili na rynku, choć wyglądają coraz efektowniej mogą się pochwalić wartością ok. 15 ms. Może jeszcze w tym roku wejdą serie z wartością 8ms.i wtedy - hulaj dusza ( i porfel ) !

Myślę , że warto jeszcze uzbroić się w cierpliwość... A będzie nam nagrodzone...

tak, chyba masz racje, spadek cen ostatnich modeli napewno nie jest przypadkowy, poprostu przyjdą lepsze i wydajniejsze technologie... póki jade dzisiaj do Media Markt na Bielany we Wrocku przekonać sie na własne oczka jak to wygląda... dzieki Wam za info

Miałem okazję popatrzeć ostatnio na tego Samsunga

I faktycznie warto się mu bliżej przyjrzeć

ja niestety nie miałem możliwości przetestować ale pierwsze wrażenie zrobił bardzo dobre (był podłączony do DVD - ciekawe jak sygnał z kablówki czy analoga)

8ms to świetny wynik, postaram sie przyrzeć temu produktowi, tylko musze go jakos dorwać. W najgorszym przypadku to zwykły trick z tym czasem, polega on na tym, że owszem jest to czas, ale "gray to gray", a czas "właściwy" ( przejście między czarnym- białym- czarnym kolorem) jest o wiele większy np. 16ms w najleszym przypadku 12 ms. Ale mimo wszystko sie przyjże, znowu nie jestem taki pedantyczny... dzieki :)

Byłem dzisiaj w MediaMarkcie i widziałem tego Samsunga LE 32R51, ogólnie spox, ale miałem porównanie z tym produktem- Panasonic TX-32LX50F. Poprostu lepszy, widać to na pierwszy rzut oka, troche szybszy i żywszy kolor. Naprawdę obraz chyba mnie przekonał. Oczywiście w MediaMarkcie kosztuje 7,5 tys zl, ale ja sie wybiore do Vaterlandu, znalazłem tam ofertę tego telepatora juz za 1300 Ojro. W Polsce minimalnie trzeba dać 6100 złociszy... Jeszcze jedno pytanie, orientujecie sie co to jest za firma Andersson ze Szwecji? Monitorów tej firmy na polskim rynku chyba jeszcze nie ma...

W konfrontacji LG - Panasonic , zdecydownie lepiej gra Panasonic . Ale lepiej od Panasonica chodzi JVC. Ma bardziej naturlne kolory , mniejsze kąty ,cieplejsze barwy i nie ucieka w inne kolory.

Postaw obydwa obok siebie i zdecyduj.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.