Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w ustawieniu, wytłumieniu, porady

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Mimo wszystko te pianki nie są tanie i odpada ich powieszenie na ścianie w salonie, jedynie po zasłonięciu np zasłoną, ale czy w podobnej cenie nie można znaleźć czegoś co daje podobny efekt ale również lepiej wygląda?

>Te pianki o których pisał liamk nic nie pomagają w walce z rezonansami.

na rezonane w basie faktycznie nie pomoga, tam potrzeba niestety duzych pulapek basowych a nie centymetrowej pianki :/

a gdyby rogi pokoju wylozyc taka wysoka piramida ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiem ze 15cm piramidka ma sie nijak do fali basowej o wielokrtnie wiekszej dlugosci ale probowal ktos uzywac takich ogromych piramid ?

w kazdym razie jesli pianka/bambus jest juz zbyt inwazyjna to pulapki basowe to juz wogle odpada . . to sa ogromne prostopadlosciany (wykoosci metr i wicej) albo walce o srednicy 30cm i wiekszej i tez wysokie conjamniej na metr.

a tak wygldaja:

Ukryta Zawartość

te ustrojstwa w glebi na scianie i suficie

lub tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam podczepie się do tego wątku gdyż sam stoję przed podobnym dylematem ,podany artykuł o akustyce bardzo ciekawy ,ale nadal nie ma tam konkretnej odpowiedzi,mianowicie;

które z podanych ustawień kolumn zapewni właściwsze wrażenia odsłuchowe w przypadku "tramwaju"

mój to 6,5 na 3,3 m

własciwsze ustawienie głośników bedzie na dłuższej czy krótszej ścianie?

dodam że bedzie to pokój tylko do odsłuchów,a jedyny mebel prócz fotela to półki z płytami :)

sprawa jest o tyle dla mnie męcząca o tyle ze nabywajac ustroje nie chce zostać z kilkoma metrami towaru w zapasie a poza tym zakład wykonujacy je jest dosc daleko od mej wioski więc siłą rzeczy przejazd będzie tylko jeden.

przyznam się bez bicia że raczej optuje za ustawieniem głośników na krótszej 3 metrowej ścianie.

czy dobrze kombinuje?

pozdr.

> mój to 6,5 na 3,3 m

a co ja mam powiedziec . . . 2.5m na 4.5m - tragedia poprostu :(

na krotszej sciane zeby wogle mozna bylo mowic o scenie monitory musialem poprostu ustawic maxymalnie w naroznikach - tragiczne brzmienie - mniej tragiczne okazalo sie ustawienie na dlugiej scianie. Coprawda nadal monitory sa ok 30 cm od jedej sciany (przedniej) ale za to do bocznych maja po 1.2m i jest miejsce w narozniku na pulapke basowa (narazie prowizorka w postaci kotary ale planuje zakup walcowych pulapek). Glowe mam ok 50 cm od sciany tylnej ktora bardzo dobrze wytlumilem piramidka 5cm a i tak roznica miedzy odlegloscia 50 cm a glowa zaraz przy scianie jest kolosalna.

w przypadku twojego pokoju i ustawienia na krotszej, jesli chcial bys zachowac po 50 cm od naroznkow odleglosc miedzy kolumnami wyniosla by ok 2m - czyli tyle i ja mam obecnie - scena juz akceptowalna, nie bedzie potrzeby tlumienia tylnej (krotszej sciany) ale za to boczne (dlugie) beda wymagaly czegos wiecej niz tylko poli z plytami po jednej stronie ;) . Ja bym polke ustawil na tylna sciane (akusteycznie pasuje perfekt) a boczne wytlumil pozadnie na dlugsci od sciany przedniej do conjamniej mijesca, w ktorym bedziesz sluchac. Przednia sciane tez bym wytlumil.

Korzystając z okazji podłączam się pod ten wątek i proszę o poradę.Pokój ma niecałe 18 m2.Do odsłuchów planuję ustawić fotel w najlepszym do tego celu miejscu.Zastanawiam się też nad dużą ciężką komodą pomiędzy kolumnami o wymiarach 130 szer x 40 gł x 100 wys cm.Czy nie zaburzy ona rozchodzenia się fal dźwiękowych w pobliżu kolumn?Czy może lepiej przestawić ją na inną ścianę.Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Liamk no to masz prawie identyczny pokój jak ja !!! Witaj w klubie :))

Jeśli szerokość Twojego pokoju wynosi 2,5 m to masz problem bo pewnie wysokość jest taka sama...

Widziałeś juz ten wątek ?

Ukryta Zawartość

Ja za tydzień albo dwa ukończę adaptację akustyczną mojego pokoju i wkleję tam zdięcia.

Ja uznałem że w takim pokoju jak mój i Twój najlepiej będzie "załatwić" rogi między ścianą/podłogą i ścianą sufitem na długiej ścianie. Rezonanse między krótkimi ścianami nie są groźne bo rzadko kiedy w muzyce są dzwięki < 40 Hz, a zresztą kolumny przeważnie i tak juz tego nie grają. U mnie rezonanse po długości pokoju sa znikome... Jednak rezonanse miedzy długimi ścianami są gigantyczne bo po pierwsze - zdublowane a po drugie te ściany (i sufit/podłoga) mają bardzo dużą powierzchnię. Dlatego w takim pokoju najlepiej dać w rogi wełne mineralną STROPROCK tak jak na na czerwonym obrazku. Położenie nr 2.

Ja dałem na razie 3 sztuki takiej wełny w rogu sciana/podłoga przedemną i "górki" zmiejszyły się o połowę...

post-6099-100005501 1170271445_thumb.gif

post-6099-100005502 1170271444_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ja za tydzień albo dwa ukończę adaptację akustyczną mojego pokoju i wkleję tam zdięcia.

napewno obejze

>ścianą/podłogą

te mam zalatwione, wyjatek to ok 1.5m na scianie przedniej gdzie sa dzwi

>ścianą sufitem na długiej ścianie

no wlsnie, tam nie mam nic :/

>wełne mineralną STROPROCK

juz prawie budowalem pulapki z welny mineralnej ale jakis forumowicz ostrzegl mnie, ze nie jest ona zdrowa dla organizmu, doczytalem troche i faktycznie to nic dobrego :/ choc tutaj troche uspokajaja sytuacje:

Ukryta Zawartość

ale i tak narazie szukam czegos w zastepstwie. Pozatym zdecydowalem sie na wyprobowanie pulapek tubowych ;)

Ukryta Zawartość

Heh.. wełna nie zdrowa... po prostu wełna pyli. Skuwanie tynku też jest nie zdrowe bo dużo pyłu wtedy powstaje. Ale przecież można zrobić pokrowiec na tą wełnę. Zamknij wełne w folii jeśli się bardzo boisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A ta pułapka tubowa jakim materiałem będzie owinięta ?

na pocztaku chcialem uzyc tego.

Ukryta Zawartość

ale potem doczytalem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ze potrzeba tez przekladek poprzeczych i sporo od nich zalezy itp. - generalnie nie jest to takie latwe - musze najpierw dokladnie zrozumiec zasade dzialania takiej pulapki i dpiero zabrac sie za konstrukcje lub kupic gotowce jesli wykonanie na wlasna reke okaze zbyt trudne lub czasochlonne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te z pierwszego linku nie maja chyba żadnych przegród. To jest chyba taka wełna do ocieplania rur. Jak znajdziesz coś takiego w Polsce to koniecznie daj mi znać....

a co powiecie o kwiatach...??? tych dużych doniczkowych do stawiania na podłodze...??? jakieś kokkretne kwiaty polecacie...??? mam zamiar kupić z 2-3 duże kwiaty no i może z dwa jakies "wiszące" do powieszenia na ścianie, zarówno do poprawy akustyki jak i oczywiście dla "ozdoby"... troche zieleni zawsze fajnie wygląda...;)

>Eeee.. ale jaja Liamk. Przecież to też jest wykonane z wełny minralnej :)))))

wiem,

drugi link mial niepotrzeby przecinek i nie dziala

Ukryta Zawartość

>Jak znajdziesz coś takiego w Polsce to koniecznie daj mi znać....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdybys chcial kupowac to niestety ale "Otuliny dostępne tylko w pełnych opakowaniach." :/

a rozmiary w opakowaniu (interesujace nas srednice) zaczynakja sie od 30 metrow - wiec jak co to mozemy kupowac na spolke.

Proponuje jeszcze przeczytac moj temat dotyczacy weny mineralnej, jesli ktos jest zainteresowany, jest tam sporo informacji jej dotyczacych:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Po przejrzeniu ofert kilkudziesięciu sklepów i przeczytaniu kilku artykułów poważnie biorę pod uwagę koncepcję montażu paneli ściennych, a pod nimi wełny mineralnej jako izolacja akustyczna od drugiego pomieszczenia w stopniu jakim to jest możliwe do zapewnienia i wykończenie wnętrza. Koszt stosunkowo bardzo niski licząc niedrogie materiały kupione w większej ilości.

Panikujecie :)

Wełna mineralna najlepiej nadaje się pułapki basowe i dlatego mozna ja owinąć folią i szczelnie zakleić. Do redukcji pogłosu lepiej uzyć jakiegos tańszego materiału który sprawdzi się tak samo jak wełna.

Sama wełna jest tania ale ładny matriał którym trzebą ją owinąć kosztuje bardzo dużo.

Być może rozwiązaniem było by kupno jakiś walców lub ćwierćwalców z gąbki i postawienie tego w kąt. Ale firma Eurofoam chyba nie produkuje czegoś takiego. Oni tylko robią większe lub mniejsze "piramidki". A na ustroje firmy ABC Soundlab mnie nie stać....

mrbudziol, 10 Lip 2005, 10:11

>a co powiecie o kwiatach...???

Jak popatrzysz na zdjęcia (admin wysłuchał próśb i nie trzeba się już rejstrować i logować) to zauważysz że temat mam przećwiczony :-) Za kwiatka który przyniesie wymierny efekt musisz zapłacić ponad 200zł/sztukę. Polecam DRACENĘ rośnie wszedzie a ma długie wąskie liście. Fikus "Beniamin" który jest idealny, możesz dać tylko i wyłącznie tam gdzie jest dużo słońca (narożniki raczej odpadają). Możesz się zastanowić jeszcze nad drobnolistnym bluszczem wiszącym. Ale generalnie kwiaty są drogie i skuteczne, szukasz nie potrzebującyh dużo światła.

pozdr

P.S.

Oczywiście może byc tez wariant tani ale wówczas musisz uzbroić się w cierpliwość.

Ponawiam pytanie: lepiej ustawić kolumny na ścianie ze skosem i miejsce odsłuchowe przy ścianie prostej czy też kolumny na prostej ścianie a miejsce odsłuchu przy ścianie ze skosem?Jaki wpływ ma ten skos na rozchodzenie się dźwięków?Pozostała część sufitu (2x2m) jest pozioma.

Qrczak

Tego to chyba nie wie nikt. Ustaw je po skosie i zapuść sygnał 20 Hz - 20 KHz i słuchaj czy są jakieś "górki".

Jak nie będzie to chyba już nie ma sensu przestawiac kolumn. A w rogi pokoju zawsze warto dać jakis mebel...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.