Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam Pomocy - Pink FLoyd Animals

rewolwerek

Rekomendowane odpowiedzi

I znow sie niezgodze - choc jak mowie, do faceta nie mam zadnych sympatii i nieznam go. Gosc sprzedaje plyty rosyjskie mp3. Czy sa one u nas legalne lub nie jest inna sprawa - lecz nabywca wie wiec mniej co kupuje. Skoro jest kolekcjonerem oryginalnych plyt, to mp3 sprzedaje - przecies niebedzie sprzedawal swojich cennych oryginalow?

Niepotrzebnie sprawe naciagacie. Niech jest gosc jakimkolwiek zboczencem - mial prawo otrzymac plyte oryginalna.

Przy okazji popatrzylem na kilka plyt, ktore w podobnym okresie czasu jak rewolwerek dostalem w przezencie (niezastanawiajac sie nad ich pochodzeniem) i stwierdzilem, ze widocznie rozdawanie piratow bylo modne. Byly to czasy, w ktorych piraci chodzili ostro po firmach z walizkami...

Ivan, zajrzyj do linku dwa wpisy wyżej. Rosyjską płytę NIELEGALNĄ na polskim rynku opisał jako oryginalną z hologramem. Słowem się nie zająknął na temat tego, że płyta jest oryginałem jedynie na terenie Rosji. I nie jest to żadne MP3. Tak więc jest to świadoma próba wprowadzenia nabywcy w błąd. Do tego odnosił się mój wpis. Nie wypowiadaj się na ten temat, skoro nawet nie zadałeś sobie trudu obejrzenia podanego wcześniej linku.

>McGyver, po co emocje;)

To ja pisalem wyzej o mp3 sprzedawanych wczesniej przez tego allgrowicza i mysle, ze do nich odnosi sie rowniez IvanM. Podobnie jak IvanM uwazam, ze nalezy zakonczyc sprawe, bo latwo sie zagotowac. Jeli ktos uwaza, ze lamany jest reulamin allegro moze to zglosic i tyle. Nie trzeba zaraz obcego czlowieka mieszac z blotem, zwlaszcza, ze konkretna sprawa zdaje sie zakonczyla sie polubownie.

Pozdrawiam.

Niepotrzebnie starasz sie ze mnie zrobic idote McGywer. W tym wypadku nemasz ani kropky racji. Kiedy kupisz sobie w Rosji legalna plyte z hologramem, to mozesz ja spokojnie dla wlasnej potrzeby wprowadzic do Polski i w razie potrzeby pozniej prywatnie sprzedac. O nielegalnosci byla by mowa, kiedy bys plyty kupowal w Rosji i rozprowadzal w Polsce s celem zarobkowym.

Faktycznie przeoczylem, ze o mp3 chodzi w powyzszych linkach. To niedaje ci jednak prawa narzucac mi, czy moge sie wypowiadac lub nie. Skoro ty sie wypowiadasz, to tez moze sie zastanow nad tym, czy masz swieta prawde sczegolnie jezeli masz zamiar odzywac sie takym tonem, jak to zrobilesz.

IvanM, jeżeli nie czytasz ze zrozumieniem, to nie dziw się że ktoś na Ciebie naskakuje. Facet opisał płytę jako oryginał z hologramem, podczas gdy jest to ruski pirat W takiej sytuacji nieistotne jest czy przywiózł ją sobie prywatnie czy sprowadził w celach zarobkowych, ważne jest że opis do aukcji ma na celu świadome wprowadzenie licytujących w błąd. I taki człowiek, którego nieuczciwe zamiary widać jak na dłoni awanturuje się o to, że ktoś mu rzekomo wcisnął pirata (nawiasem mówiąc w tej sytuacji nie dziwi mnie wcale że tak doskonale potrafi odróżnić pirata od oryginału, skoro handluje płytami o podejrzanym pochodzeniu). Do tego odnosił się mój poprzedni wpis z którego jak widać niewiele zrozumiałeś. Jeżeli nadal będziesz uważał że nie mam ani kropli racji, to uważaj sobie co chcesz, z mojej strony dalszy udział w dyskusji byłby daremny.

I ciagle nieodpusczasz z tego niepotrzebnego tonu. Skoro dyskusja ze mna obraza twoja inteligencje, to spokojnie z niej zrezygnuj. Napewno sie nierozplacze i napewno niebede traktowal innych ludzi w dyskusji jak smiecie, jak sie to starasz zrobic ty.

Dodam tylko, ze sprawa tego, czy jest facet oszustem, pedofilem, morderca, piratem lub uczciwym czlowiekiem nie ma absolutnie zadnego wplywu na to, ze mial prawo sie wkurzyc po otrzymaniu plyty pirackiej deklarowanej jako oryginal. Nic na tym niezmienia fakt, ze rewolwerek konala nieswiadomie i w dobrej woli.

Ale tego jak widac nierozmiesz ty - prawdopodobnie tez nieumiesz czytac ze zrozumieniem.

Ja widze w jego aukcji zdecydowanie wpis, ze plyta jest licencyjna i na skanie widze bez problemow odcytac, ze jest to wydanie rosyjskie. Kupujac ja, nie czul bym sie wprowadzony w blad.

Ale moze tego tez niezrozmialesz, bo prawdopodobnie tez nieumiesz czytac ze zrozumieniem.

Niewiem po czym potrafisz zrobic taka expertize, lecz ja na rosyjskisch piratach niewiduje tekstow rosyjskich, rosijskich numerow katalogowych i hologramow.

Ale moze tego tez niezrozmialesz, bo prawdopodobnie tez nieumiesz czytac ze zrozumieniem w azbuce.

Niezaprzeczalny jest jednak fakt ze widocznie nieorientuje sie na scenie pirackiej tak dobrze jak ty.

Czyms mi logika przypominasz pewnego celnika, ktory - jak wprowadzalem legalnie do Polski plyty mojego wydawnictwa tloczone za granica, pytal o dowod ze to nie piraty. Wiec mu pokazuje na kazdej sztuce informacje, ze wszytkie prawa naleza do firmy, ktorej wlasnosc moge odpowiednio deklarowac. I gosc mowi, ze to sobie na plyty moze napisac i on lub kazdy pirat. Podarzajac jego logika poszukuje od tej pory plyt na ktorych bedzie wpis: "Wszystkie prawa naleza do Jozka M., pirata - adres Stadion Wolnosci..."

"jak wprowadzalem legalnie do Polski plyty mojego wydawnictwa tloczone za granica, pytal o dowod ze to nie piraty. Wiec mu pokazuje na kazdej sztuce informacje, ze wszytkie prawa naleza do firmy, ktorej wlasnosc moge odpowiednio deklarowac. I gosc mowi, ze to sobie na plyty moze napisac i on lub kazdy pirat."

[offtopic] czy mozesz krotko napisac, jak sie sprawa zakonczyla? Inaczej mowiac - co posluzylo za dowod ostateczny - czy musiales przedstawic mu umowy z artystami;), czy jak?

Pozdrawiam.

Myślę że daliśmy się trochę zmanipulować przez Rewolwerka , która w jakimś stopniu zemściła się na kupującym umieszczając na forum ten wpis. Bądź co bądź jesteśmy potencjalnymi klientami p.Sergeva.

Ale do rzeczy:

>IvanM - Niestety nie masz racji , na polskim rynku bazarowym znajduje się dużo piratów z Rosji , które handlarze nazywają "Ruskimi oryginałami" - są tłoczone, dobrze wydane, posiadają przyzwoitą wkładkę lub książeczkę , stosunkowo niezłą jakość nagrania, hologram,numer itd. Świadomie jednak użyłem słowa piraty z uwagi na:

1.Są z reguły sprowadzane do kraju w sposób nielegalny, lub kupowane od osób które w ten sposób je sprowadziły

2.Są sprzedawane w systemie "bazarowym"

3.Płyty w większości posiadają nadruk - WYŁĄCZNIE DO SPRZEDAŻY NA TERENIE ROSJI i tym się właśnie różnią od oryginałów przywożonych np. z Francji.

4.Kosztują 15 pln !

A co do p.Sergeva to po przenalizowaniu jego komentarzy można odnieść wrażenie że jest to pieniacz - prowokator. Najpierw kupuje płytę z zimną krwią mając 100% świadomość co kupuje , a później rozpoczyna swoją zabawę w opuszczania ceny, odsyłanie płyt, straszenie Policją itd. W trakcie aukcji istnieje możliwość zadania pytania sprzedającemu - przy takiej wiedzy jaką rzekomo gość posiada na temat płyt mógłby wyeliminować od razy zakup którego nie chce , a jednak się bawi. Wg mnie to prowokator i psychopata.

Uff - mocne słowa ... ale jednak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

IvanM, miałem opisać dlaczego twierdzę że sprzedawca dążył do świadomego wprowadzenia w błąd licytujących, ale Wojtek2 mnie ubiegł, więc jedynie podpisuję się pod tym co napisał. Dodam tylko, że sprzedaż na terenie Polski jednego "ruskiego oryginału" jest tak samo nielegalna jak sprzedaż większej ilości.

Jeżeli chodzi o Animals to ja posiadam oryginał który przywiozłem sobie naście lat temu z Włoch i nie posiada IFPI, książeczka posiada 4 strony, jakość nagrania też nie powala na kolana

Za to płyta genialna. Wg mnie najlepsza w dorobku PF

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

">IvanM - Niestety nie masz racji , na polskim rynku bazarowym znajduje się dużo piratów z Rosji , które handlarze nazywają "Ruskimi oryginałami" - są tłoczone, dobrze wydane, posiadają przyzwoitą wkładkę lub książeczkę , stosunkowo niezłą jakość nagrania, hologram,numer itd. Świadomie jednak użyłem słowa piraty z uwagi na:

1.Są z reguły sprowadzane do kraju w sposób nielegalny, lub kupowane od osób które w ten sposób je sprowadziły

2.Są sprzedawane w systemie "bazarowym"

3.Płyty w większości posiadają nadruk - WYŁĄCZNIE DO SPRZEDAŻY NA TERENIE ROSJI i tym się właśnie różnią od oryginałów przywożonych np. z Francji.

4.Kosztują 15 pln !"

Jak napisalem - nie jestem ekspertem na rosijskie piraty - jednak to ze nazywasz piratami plyty nielegalnie sprowadzone do polski nie calkiem do konca jest w porzadku. W najmniejszym stopniu oczywiscie zakup i rozprowadzanie takych plyt niepopieram. Jest dla mnie roznica, czy pale cygaro pochodzace z Wegier z naklejka Made in Cuba, lub czy pale prawdziwe kubanskie nielegalnie sprowadzone i sprzedawane. Tutaj deklarowana jest sprzedaz prywatna jednej sztuky na allegro. W systemie bazarowym przy cenie 15zl za nowa plyte mial bym zdecydowanie wiecej powodow do watpienia w legalnosc transakcji.

Nadal uwazam, ze i czterokrotny morderca ma prawo sie wkurzyc jak poczuje sie oszukany przy kupnie plyty.

@McGywer

Niedecyduje specjalnie ilosc jak roznica w tym, ze chodzi o sprzedaz prywatna uzywanego przedmiotu. W tej konkretnej aukcji niewidzie nigdzie informacji, ze jest to produkt legalnie kupiony lub sprzedawany na polskim rynku. Widze wpis, ze jest to wydanie licencyjne i bez problemu go identyfikuje jako rosijskie. Mam problem zauwazyc, gdzie swiadomie sprzedawca oszukuje. Na kulturalnym poziomie moge na temat diskutowac i jestem otwarty na jakiekolwiek argumenty.

@i-nemes

Sprawa niestety byla dluga i ciezka i wymagala mojego wyjazdu do Pragi. Celnik nierozumial jak jest mozliwe, ze cena za CD jest deklarowana w wysokosci 2 Eur, skoro w sklepie stoji plyta 60zl. Musialem wiec przyniesc dokladna rozpiske (pozycja "CD komplet" niewystraczala) , ze to cena za tloczenie, material i nadruk za sztuke - pani dopisala rowniez rozmiar swojich butow i biustonosza. Przedstawilem umowe z francuskim artysta, fakture za zaplacone studio, deklaracje do ZAIKSu i zaplacilem akcyze za plastikowe opakowania - bo sie pan celnik upieral, ze skoro sa w plastikowych opakowaniach - to musi byc akcyza. Doplacilem clo za transport, bo nie bylo na fakturze zdeklarowane skad i dokad i pan celnik sie uparl, ze i tak wychodzi cena za mala i chcial mi oclic i ovatowac wartosc artystyczna podzielona przez ilosc plyt. W momencie w ktorym chcial sobie zkserowac moje umowy do ktorych go nic nie jest, (lecz pokazalem mu, by przekonac go, ze niezmyszlam) - poprostu moja cierpliwosc sie skonczyla (to byl trzeci dzien) - papiery pozbieralem i wykonalem kilka telefonatow proszac odpowiednio wplywowych ludzi, by mnie od niego uratowali.

Podsumuwujac... pirackie plyty wprowadzil bym chyba latwiej. W nastepnym dniu rozpoczela sie moja przemila przygoda z Zaiksem....

Dodam jescze, ze na obrazku nie jest napis "Wylacznie do sprzedazy na teritorium Rosji". Wylacznie tam niewystepuje, co byc moze nic niezmienia, lecz prawnik by sie czepil.

Na plycie z aukcji podobny napis niewystepuje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zeby uzmyslowic kim jest ow czlowiek i jakie robi "interesy" oraz jaki jest jego poziom podam jeden fakt. Na jednej z aukcji wystawil jedna z moich ulubionych ostatnio plyt: Songs of distant earth Mike'a Oldfielda za 27.99PLN. Informuje wszystkich ze plyta ta jest dostepna w sieci MM za... 13.99PLN. Dlatego tez ow uzytkownik zdrapal cene zostawiajac tylko grosze... Pozostawiam to bez komentarza. Nabyl ja w sieci MM o czym swiadczy naklejka. Pozdrawiam i przesylam link:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57385341

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.