Skocz do zawartości
IGNORED

glosniki do lampy

boris

Rekomendowane odpowiedzi

...widocznie nikt nie jest w stanie Ci odpowiedzieć, co do Virgo III to moim zdaniem to są kolumny dla silnego tranzystora, z Jolidą czy VTL też zagra, ale to nie będzie to samo...poza tym to są bardzo dziwne kolumny, słuchałem ich już dwukrotnie i nadal w wielu aspektach nie mam zdecydowanie wyrobionego zdania, niewątpliwie są bardzo neutralne, szybkie i z nieco szczypłym basem, aczkolwiek świetnie się wpisującym w prezentowaną przez nie filozofię dźwięku, gdyby go było więcej mogłoby być to męczące...to są świetne i bardzo wymagające kolumny, raczej dla wzmaków o dużo wyższej klasie.

Pzdr.

• Redaktorzy

Pamietacie co mowil MS o Virgo? Ze to bezpieczny zakup, ale pod warunkiem ze I (lub tzw. II, wiele sie nie roznia). Mozna wierzyc, o ile wiem uzywal ich dlugo.

...zatem należy mu wierzyć w tej kwestii, ale teraz rozumiem dlaczego ma w tej chwili Avantii a nie Virgo III...

Mac, trzymaj się od Virgo III z daleka...to bardzo szlachetne, ale niezwykle wymagające i wredne bydle...

Pzdr.

Dzięki za radę. Właśnie jestem w kropce. Mój sprzęt w całości kosztowałby okoł 15kzł. W przyszłym roku chcę jednak kupić kolumny za 20000. Zdążyłem już zauważyć, że polskie czasopisma zachwalają wiele sprzętu w ramach reklamy lub popieranego nurtu. Ja szukam czegoś naprawdę dobrego (nawet jeżeli miał by to być stary, brzydki żęch). O Virgo pytałem, bo troszkę się boję, że jest z nimi tak jak z avancem (czyli kupa), który jest tak zachwalany w swojej kategorii cenowej. Szukam informacji o innych naprawdę wartościowych produktach - kolumnach do 15, 20 Kzł. Dlatego wasza dyskusja o tannoyach zainteresowała mnie.

-> mac ...jeśli do lampy to napewno warto jeszcze odsłuchać kolumny Living Voice (Auditorium lub Avatar) lub coś z BC Acoustique, poza tym istnieje jeszcze mnóstwo innych firm które mają swoich zagorzałych zwolenników (Rehdeko, Beauhorn itd)...a Avance wcale nie sa takie złe, to kolumny które niczego nie robią źle ale też w niczym nie są wybitne, to taki bezpieczny i uczciwy zakup.

Pzdr.

Lowthera i Loth-X bym mniej polecał (nie jest to dźwięk dla wszystkich),choć są godne sprawdzenia.Ciekawe są jeszcze głośniki PHY-HP (także Audio Classic) ,strona :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,szczególnie koaksjalny KM 30.Para kosztuje około 12000zł ale jest to głośnikowy Ferrari lub Lamborgini jak kto woli.Trzeba sobie niestety do nich zbudować skrzynki ,ale plany są dostepne od producenta i skrzynia nie jest skomplikowana.

Nawiązując do wcześniejszej rozmowy na temat starych Tannoi to miałem okazję słuchać 40 letnich Tannoy 15' Reds z odbudowaną zwrotnicą w porównaniu z KM 30.Grały w podobnej klasie ale gdybym miał wybierać wolałbym Tannoy-e ,dlatego para dobrze utrzymanych na E-Bayu kosztuje około 2000$.Niestety nie mozna już tego powiedzieć o Gold a już na pewno nie o serii HPD,choć moze na słabszym sprzęcie te różnice nie są tak ewidentne.W każdym razie przed wydaniem 20000zł na kolumny każdemu bym polecał odwiedzić pana Naborowskiego z Audio Classic w Piasecznie pod Warszawą,nawet jeżeli nic się u niego nie kupi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Rehdeko sadze ze istnieje, Rehde niedawno zmarl, ale firma zapewne przetrwala.

Ale: dzieki lolo ze zwrociles uwage na Living Voice. Gdybym mial do wydania sume rzedu 10-20 kzl, to wlasnie bylby moj wybor. Dobrze miesci sie tu srodkowy model - Avatar. Sluchalem przez miesiac tanszych Auditorium, i troche tez Avatar OBX, i powiadam - to jest cos! Wszystkie trzy modele sa tej samej wielkosci, Auditoria radzily sobie swietnie w moich 17 metrach, ale poniewaz sa to podlogowce z dwoma niskio-srednio, wiec i w dwa razy takim pokoju powinny dobrze grac. LV z tej serii sa zreszta referencyjnymi zestawami kilku brytyjskich recenzentow. Skutecznosc powyzej 90, impedancja cos kolo 6-8 ohm. Cymesik, prosze panstwa.

Bambus/Fadeover...a zetkneliście się kiedyś z kolumnami Electro Voice Sentry III? Ktoś właśnie wystawił je na aukcji na Allegro za 12k. Ja o nich nic nie wiem poza tym że są cenione w świecie vintage audio, a chętnie bym się właśnie czegoś z czystej ciekawości dowiedział.

Pzdr.

>fadeover (i Bambus)

Wlasciciel Tannoi ma do nich m.in. wzmacniacz lampowy Kornell - z grubsza taka konstrukcja: pre T-SE z lampa prostownicza i wtornikiem; dwie koncowki mono na rosyjskich 6p3 (6l6) z mozliwoscia wymiany na wiele innych typow lamp - kazda koncowka na dwu laczonych jako trioda P-P (ok 16W z czego 3/4 w klasie A) z plytkim sprzezeniem; duzymi aerovoxami na wyjsciu (10k/400V) oraz zewnetrzny zasilacz z osobnymi trafami dla kazdego kanalu na diodach (lampach) prostowniczych i z wtornikami na wyjsciu na swietnych elementach. Slyszalem to u niego - puszczal m.in.... Obrazki z wystawy (orkiestracja Ravela) z Karajanem i Berliner Philh. Zrobilo to na mnie wrazenie. I tu pytanie: brac komplet czy zastanawiac sie nad jakimis np.B300 SE? Z tego co Piszesz wynika, ze jednak moze w ogole solid state - choc tamtemu zestawieniu nie moglem zarzucic absolutnie niczego a wrecz nie moge przestac o nim myslec. Bas byl niezwykle detaliczny, bardzo szybki i niski (splot sloneczny mocno rezonowal:); i, oczywiscie, miekki (jak Pisales) a przeciez lampy maja bardzo niski wspolczynnik tlumienia. Poza tym realizm, stereofonia, przestrzen i ta dynamika. Szczegolow na srodku i gorze tak duzo, ze nie moglem ich ogarnac.Po 2 godzinach nie czulem sladu zmeczenia.

Resor byl wymieniony w serwisie Tannoya (byly zakupione w Londynskim second hand) i jest z czegos, co przypomina bardziej gume (czarny).

Jakimi konstrukcjami sa opisane przez Ciebie wzmacniacze - szczegolnie ten Lamm?

Dzieki za pomoc!

-> jozwa...z tego co zdążyłem się zorientować to LV sa polecane nie tylko do lamp ale i do ss...czytałem gdzieś niedawno recenzję OBX II (HF Choice?), ale inna rzecz to opinia kolegi z forum...w recenzji zabrakło mi opinii na temat przestrzeni kreowanej przez te kolumny (w głąb, w szerz, gradacja planów, precyzja, itd) oraz basu (głębokość i integracja). Pokusisz się o dorzucenie swoich 2 groszy? Najbardziej interesuje mnie Avatar, ale chętnie wysłucham opinii na temat niższego i wyzszego modelu.

Pzdr.

• Redaktorzy

Co do Auditoriow, to znalazlbym ci moj test, co to sie ukaze w MHF jak wszystko dobrze pojdzie, ale mialem tu niedawno pad dysku, i chyba zostala mi tylko rezerwowa kopia w domu. A tak na razie, to moge z pamieci, ze bas byl akuratny, glebszy od standowych A&H SS100 i JMLab Electra 906 (w obu wymienionych przypadkach nie jest to akurat trudne, chociaz jedne i drugie to spore kolumienki), ale dobrze kontrolowany, i ogolnie mieszczacy sie w moim pokoiku. Zarowno jakosc jak i rozciagniecie basu odebralem jako postep. Nadawal sie do symfoniki. Ogolnie, wlasnie takiego basu potrzebuje. Stereofonia zalezala od zrodla, pod tym wzgledem kolumny sa neutralne, pokazuja co moze reszta toru. Ogolnie byla zdecydowanie dobra, scena byla wyraznie rozciagnieta na boki poza kolumny. Co do glebi musze wypowiadac sie ostroznie bo mam sprzet blisko sciany, co zwykle ogranicza glebie sceny, nie wiem wiec co te kolumny moga w optymalnych warunkach. W kazdym razie glebia byla wyraznie zaznaczona.

Co do Avatarow OBX, to sluchalem ich krotko u Artura Rychlika, ktory napisal recenzje do HFM. Graly z monoblokami SET, wiec rozumiesz. Za kazdym razem kiedy np. odwracalem sie po cos, czy rozmawialem, mialem wrazenie ze obok mnie po prostu muzyke graja. Duze wrazenie.

Charakter brzmienia natomiast w obu przypadkach podobny - sa to kolumny, ktorych sluchasz dla przyjemnosci. Moga nie zrobic wrazenia na badaczach pasma, natomiast dla kogos kto slucha muzyki dla muzyki dzwiek jest wrecz przejmujacy. Przynajmniej w mojej opinii.

>boris

...używaliśmy lampówkę LEAK Stereo 20

( niestety nie pamiętam w jakiej była konfiguracji)....

Levinson był tranzystorowy ( dość duży piec - o dużej mocy, dlatego

koledzy ze studia zablokowali gain żeby nie popsuć kolumn.

Dlaczego środkowy ? Z empirii. Każdy z portów był inaczej zestrojony.

Środkowy, a raczej jego brak, dawał najlepszy efekt.

>fadeover

Moze tipy ze studiow nagraniowych dotarly do konstruktorow bo w Kingdomach sa juz, o ile dobrze pamietam, dodane gabki do zatykania otworow. Dzwonilem do p. J. (posiadacza A.) - potwierdza, ze zatkanie srodkowego otworu skraca bas i daje BARDZO dobry efekt ale podobnie jak to jest z polozeniem regulatorow zwrotnicy, predzej czy pozniej, eksperymenty koncza sie na ustawieniach "Level" i wszystkich otworach otwartych.

Jakie Masz doswiadczenia lub uwagi nt. ustawiania kolumn wzgl. siebie i scian? U J. stoja bardzo wysuniete, blisko siebie, i niezbyt dogiete (co jest niezgodne z instrukcja obslugi, gdzie jest napisane, ze maja byc dogiete do siebie tak, aby wierzcholek umownego trojkata wypadal 1ft przed miejscem odsluchowym )ale przyznaje, ze efekt trojwymiarowosci i realizm lokalizacji pozornych zr. byl w tym ustawieniu tak sugestywny, ze czulem sie wrecz nieswojo. Z drugiej strony J. twierdzi, ze mozna A. postawic nawet przy samej tylnej scianie, pod warunkiem, ze pozostawi sie troche miejsca po boku.

Czy moje 19m2 slabo umeblowane bedzie wystraczajace?

W necie widzialem zdjecia studiow nagraniowych, gdzie Ardeny byly nawet "wmurowane" (lub wstawione we wneki) w scianach (np. studio Lisy Stansfield w Hollywood).

W studiach QUAD w Nashville i NY (tam nagrywa Clapton, Metallica i kilka innych znanych muzykow) tez wydawalo mi sie, patrzac na zdjecia, ze stoja pod sama sciana lub sa we wnekach. Jak bylo w Twoich studiach?

Jaka muzyke produkowales? Mozna gdzies dostac te plyty - fajnie byloby mies oryginalny software...

Pozdrowienia,

b.

> Boris

W studiu w którym pracowałem, Ardeny były skierowane lekko po skosie

do wewnątrz, a posadowione na wysokości 1,50 we wnękach ( całość

była zamurowana). Robi sie teraz tak z odsłuchami dalekiego pola ,

Tannoy- ami 210 i 215 DTM.

A co do muzyki którą realizowałem i komponowałem, to była to produkcja

niszowa - najwyżej 10 000 CD, głównie z Rap - em, trochę rocka

Jeśli chodzi o muzykę klasyczną to byłem raczej asystentem, tego trzeba się uczyć wiele lat.

• 1 rok później...

Witam

Ostatnio słuchałem kolumn szerokopasmowych Rehdeko 115-5s z lampą 12w w SE.Muszę powiedzieć ,że bardzo mi się spodobały te kolumny i na dodatek grają świetnie z tanim resonem podłogówka. Większość napewno zdaje sobie sprawę,że taki przekaz jest inny niż tradycyjne kolumny i nie każdy jest skłonny polubieć takie brzmienie.Kolumny te troche mają problemy z basem tzn nie schodzi za nisko i odrobinę jest wolniejszy od pozostałego zakresu i ogólny charakter wydaje się być trochę ciemnieszy.Ale kolumny te potrafią nie samowicie każde nagranie pokazać jakby człowiek był na koncercie live-spontaniczność, wilekość instrumentów, bardzo dobra barwa,potężna przestrzeń sprawiają,że godzinami można słuchać tych kolumn i człowiek się nie nudzi. Czytałem ,że głośniki zastosowane można zakupić osobno ,tylko podana cena wczesniej trochę mnie odstraszyła (12000zł) za same głośniki-nie wiem czy to jest do końca prawda, gdyż wczesniej omawiane przezemnie kolumny są do zakupienia za około 8tyszł ze stendami. Może ktoś wie, czy w polsce można same zakupić głośniki i w jakiej mniej więcej cenie.Skrzynia kolumny wygląda na prostą w odtworzeniu, gorzej może być z materiałem , gdyż podobno jest tam jakieś zastosowane drewno blizej mi niewiadomego pochodzenia,okablowanie proste tanie reson. W środku cała skrzynia wyklejona ala gąbką czy czymś podobnym-także filozofii dużej nie ma. Wiem że Rehdeko sprzedaje Pan Jarosław Naborowski.Ale czy oprócz gotowych kolumn jest wstanie sprzedać same głośniki tego nie wiem.Dodatkowo firma Rehdeko oficjalnie już nie istnieje i podobno zaprzestano już produkcję powtarzam oficjalnie tych kolumn.Nie mniej jednak fajnie by było zrobić klona w/w kolumny na tym samym głośniku i w cenie dużo mniejszej niż orginalne.

pozrd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.