Skocz do zawartości
IGNORED

karta dźwiękowa jako zewnętrzny DAC

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdecydowałem się na wymianę swojej wysłużonej karty dźwiękowej SB Live! 1024 OEM CT4830. (6lat w PC to prehistoria).

Do tej pory nie słuchałem muzyki na PC, ale teraz chce zacząć.

Tak się składa, że przychylam się do pomysłów wykorzystania karty dźwiękowej jako zewnętrznego DACa.

Teraz zastanawiam się tylko jaką kartę wybrać, przyglądam się EMU 4040 ale jakbym podłączył cyfrowo swoje DVD do tej karty, to nie byłoby znaczącej różnicy, bo w DVD siedzi przetwornik C/A AK4393 a w EMU4040 jego odpowiednik AK4395.

W EMU 1212 jest crystal CS4398, może taka karta, a może Juli@?

Niestety nie mam doświadczeń z tymi kartami i proszę o radę, chce się zamknąć w budżecie do 1000zł.

pozdrawiam

>Niestety nie mam doświadczeń z tymi kartami i proszę o radę, chce się zamknąć w budżecie do 1000zł.

w tej kwocie jakosc nie bedzie w pelni studyjna ale nieporuwnywalnie lepsza od dowolnego SB.

jezeli interkonekty beda w poblizu kompa warto uzyc kabla symetrycznego (to naprwe pomaga), julia i emu 1212 maja wyjscia symetryczne a emu0404 tylko liniowe.

polecam emu 1212m na przetwornikach AKM AK5394 -sa to dokladnie te same co w emu 1820m (za 2400 pln) tylko ze emu1212m ma mniej wejsc/wyjsc ale do sluchania stereo starcza 2 wyjscia.

przeczytaj ten text, jest to prefesionalny test kart do 1000 pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z niego dowiesz sie takze, ze sama karta to dopiero polowa ;) liczy sie tez komputer, plyta, zasilacz, sterowniki, spasowanie wszytkich komponentow w kompie itp. Generalnie temat rzeka.

polecam dodatkowo:

Ukryta Zawartość

ja juz od dobrych 3-4 lat interesuje sie na powaznie tematem karty jako zrodla - i dopiero nieawno odkrylem optymalne rozwiazanie co do karty, komputera, polaczen, konfiguracji - byla to dluga i kosztowna droga :)

w razie czego pytaj na priv.

[email protected]

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytałem sobie test odsłuchowy kart do 1000zł (nie ma tam EMU 1212 - dwie karty emu1010+emu0202 ?? zabraknie mi slotów PCI w pececie - juz lepiej EMU 0404)

Fajny komentarz po odsłuchach: "Przy dobrym odsłuchu (a taki mieliśmy) test kart do 1000 zł to męczarnia. Nic dobrego o ich brzmieniu nie mogę powiedzieć – strata czasu i pieniędzy potencjalnych nabywców."

...cholera ...

jest jeszcze na tych stronach temat "Zewnętrzne interfejsy audio"

czy na tym polu masz jakies doswiadczenia?

Ukryta Zawartość

Wybrałbym coś na USB 2.0 (mam chipset NEC - jak przeczytałem nie jest to bez znaczenia).

Dla mnie wystarcza 2 łacza WE/WY SPDIF na RCA i analog, bez procesora DSP

może takie cudo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> zabraknie mi slotów PCI w pececie - juz lepiej EMU 0404)

ale 0404 jset slabsza karta, moze nawet o klase.

>Fajny komentarz po odsłuchach:

nie przejmoj sie zbytnio tymi odsluchami bo:

1. w ten sposob opisuje sie sprzet pro - wymienia sie raczej wady, nie mowie sie o zaletach, chyba ze sprzet jset narpawde wybitny

2. ta sama karte oceniali inaczej :) bo organizujacy wpadl na pomysl by podczas kazdego tesu jenda z kart wystawic dwukrotnie przy tym samym materiale i ofc. oceny byly inne dla tej samej karty :D

3. Te 2-3 zdania a czasem 3 slowa to zdecydowaniez a malo na sesowny opis brzmienia.

4. test byl przeeprowadzany na dobrych monitorach pasywnych ADAM ale przecietnym wzmaku.

5.Jesli panowie ci siedzieli tak jak widac na zdjeciu to nie mam pojecia jak mogli sie wypowidziec o stereo ;) bo przy tej klasy sprzecie slychac przesuniecie glowy o 2 cm w dowolna strone - a widac ze ci na skraju siedzieli praktycznie 1m od lewego i 3m od prawego monitora :))))

6. w srodowisku pro i na forum eis wysmiano ten test jako nieprofesionalny - bo w sumie takim byl - ostatecznie przyznal sie do tego nawet organizator ;) a pozniej uczestnicy.

. . co jednak nie zmienia faktu, ze karta za 1000 pln nie zagra jak dobra karta np. RME za 5000 :/

>Dla mnie wystarcza 2 łacza WE/WY SPDIF na RCA i analog, bez procesora DSP

no to nie potrzeba calej karty, polecam sam przetwornik:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

odpada problem (mom zdaniem powazny) z konfiguracja komputera bo ten nie jest wymagany do pracy takiego przetwornika.

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Wybrałbym coś na USB 2.0

nie polecam, do 1000 naprawde nie ma dobrych kart zewnetrznych na USB. Osigniesz conjawyzej jakosc zblizona do ukladu pcm2702 a tego idze dostac za 150 pln. - sczegoly tam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o pcm2702 czytalem na naszym forum, ale thx

Te dwie pozycje co podałeś M-audio są ciekawe, a co powiesz o ich kartach:

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Limak - z tego co tam czytalem to bardzo ciezko jest dostac ta karte. Sam chetnie bym ja kupil.

widocznie mialem szczescie, bo po zamownienieniu w proaudio.prv.pl minely 3 dni i mialem ja u siebie w domu ;)

potem szybka podmianka na kondzie black gate i karta jak za 120 pln grala wybitnie, sprzedalem ja po 3 miesiacach i wymienilem na emu0404, krora uwazam za brzmieniowy krok na przod.

>Te dwie pozycje co podałeś M-audio są ciekawe, a co powiesz o ich kartach:

karty m-audio sluchalem uwaznie tylko w sklepie podczas wyboru monitorow, i tylko tej karty:

Ukryta Zawartość

grala extra, ale ona kosztuje u nas chyba ponad 2000 pln a za te cene mozna kupic emu1820m ktore uzywam i uwazam za lepsze od tej m-audio.

ale jesli potrzeba Tobie tylko przetwornika to nie widze sesu kupowania karty . .. jesli poczytales te linki ktore podalem wczesniej to wiesz dlaczego. Sam zasilacz do kompa do audio to wydatek ok 800 pln, chlodzenie pasywne, markowe mobo, JAZDY ze storownikami, konfliktami przerwan, sprzetowymi, ACPI i APIC, EMI i czsem dokladnie jak napisano w podanych linach - zmiana sterownika myszki powoduje przydzwieki :)

Jako informatyk uporalem sie z tymi wszytkimi problemami softwaerowo-hardwareoewymi ale nie bylo to latwe a na poczatku uwazalem nawet za brednie stwierdzenia, ze karta sieciowa moze powodowac przesuniecia o kilka sampli przy wielokanalowym audio albo ze plyta glowna moze wplywac na jakosc dzwieku itp.

Naprwde oszcedzisz sobie klopotow i pieniedzy kupujac sam przetwornik a jakosc dzwieku z takiego do 1000 pln bedzie lepsza niz karty za tysiac pln ale w zwyczajnym i nieodpowiednio skonfigurowanym komputerze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pisza tylko, ze delta-sigma i 128 oversampling, moze w manualu na stronie producenta albo napisz do nich maila z pytaniem. Przetwornik oczywiscie odgrywa spora role ale w tym przypadku nawet gdy uzyja np. AK4395 to zyskujesz wzgledem karty chociaz by dlatego, ze przetworniki nie pracuja w niekorzystym srodowkisu wnetrza komputera.

Jesli zdecydujesz sie na przetwornik to moze znajdzesz gdzies uzywanego lucida da9624 w rozsadnej cenie. Warto poszukac, nie wiem co w nim siedzi ale jest to najlepszy dac jakiego sluchalem.

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś chciał,to mam do sprzedania porządną kartę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czyste stereo.Zadne tam 5.1 i inne wynalazki.Prawie nówka i sporo taniej niż w sklepie.

post-8213-100005352 1170271674_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.