Skocz do zawartości
IGNORED

Konstruktorzy, podrasowujecie troche ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Konstruktorzy ! Podrasowujecie troche bas ?

Czy robicie jakies kroki w kierunku atrakcyjniejszego brzmienia tego zakresu, oczywiscie z zachowaniem wszelkich granic przyzwoitosci i z zachowaniem jakich takich proporcji ? Pisalem juz o tym wielokrotnie, ze wg. mnie glownym grzechem wszystkich konstrukcji jakie slyszalem dotad jest zbyt uwypuklony bas, w taki sposob, ze podkolorowuje wyzszy zakres, co objawia sie charakterystycznym w przypadku mowy meskiej efektem przemawiania z dna studni, wzglednie zza grobu. Identycznie brzmi spiker radiowy jesli mowi zbyt blisko mikrofonu a na dodatek ma wybitnie "radiowy" glos. Obserwacja jest raczej obiektywna bo efekt wystepowal w roznych pomieszczeniach, na wielu kolumnach i konfiguracjach sprzetowych. Jestem prawie pewien, ze wielu wogole tego nie zauwaza lub traktuje odwrotnie - jako ceche pozadana, sadzac po skali zjawiska cala populacja ludzka zdazyla sie juz do takiego brzmienia przyzwyczaic...

Czy nie jest tak, ze obliczenia i symulacje daja jakies okreslone wyniki a istnieje jakas powszechna praktyka zwiekszenia czy zmniejszenia jakiegos parametru (dlugosci, srednicy tunelu, objetosci budowy, elementow w zwrotnicy) "bo tak brzmi lepiej" ?

https://www.audiostereo.pl/topic/19744-konstruktorzy-podrasowujecie-troche/

" wg. mnie glownym grzechem wszystkich konstrukcji jakie slyszalem dotad jest zbyt uwypuklony bas, w taki sposob, ze podkolorowuje wyzszy zakres, co objawia sie charakterystycznym w przypadku mowy meskiej efektem przemawiania z dna studni, wzglednie zza grobu. Identycznie brzmi spiker radiowy jesli mowi zbyt blisko mikrofonu a na dodatek ma wybitnie "radiowy" glos "

To co zauważyłeś to domena obudów B-R które podbarwiają resztę pasma niezależnie czy są zaprojektowane lepiej czy gorzej. Podrasować to można nieco ale pozbyć się nigdy - to wrodzona wada B-R.

Przyczyna może leżeć równiez po stronie elektroniki. Systemy spowalniające (mulące) dają taki efekt. Spróbować trzeba od zasilania, wywalić wszelkiego rodzaju listwy i kondycjonery. Czasami dobór kabli sieciowych wskazany;-)

Potem spróbować interkonektów znanych jako 'rozjasniające' i kable głośnikowe też.

mahler,

tak, ze to BR nasuwa sie jako pierwsze ale mialem jeszcze resztki watpliwosci do co tego czy to cecha immanentna tego rodzaju obudowy czy nie. moze widocznie sie "nie da". Dlatego tesknym okiem pozieram w strone dipoli, OB.

Mnie w zasadzie bas nie jest wogole potrzebny, slucham kilkuosobowych chorow i jakis skromnych kwartecikow gdzie najwiekszym pudlem dysponuje wiolonczela. Czyli moge woofery odkrecic i pozatykac dziury ;)

jar1,

ten zarzut juz padl przy innej okazji. Napisalem na wstepie: bylo wiele roznorodnych systemow, pomieszczen, modeli kolumn. Teraz mam troche czasu i sklece 2 wzmacniacze - jeden na OPA2544 jako zabawka dla zaprzyjaznionego 8-latka, no i GC dla siebie. Zaloze sie, ze bedzie to samo. GC jest chyba w miare szybki ?

Tutaj jest watek dla okultystow, ezoterykow i bab spluwajacych przez lewe ramie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pietro4, 19 Lip 2005, 12:47

>pytam poważnie ( i z przerażeniem :) bo mam system zasilany przez podłego Acara

>czy to źle ?

To pograj na systemie bez tego Acara przez co najmniej tydzień, Potem zdecyduj, czy wrócisz do niego czy nie.

>dudivan

Jesli założyć, że ze swoimi mozliwościami słuchanie niezbyt daleko odbiegasz od standardowej normy, to raczej niemozliwe jest słyszenie uciążliwych 'podbarwień' basowych na każdym systemie BR. W takim razie, tego typu kolumny nie miały by racji bytu szczególnie w światku audiofilskim.

Szukaj dalej sposobu. A włączona żarówka np. 60W obok zestawu jest jedną z możliwości do sprawdzenia. Tylko, że zmulony zestaw potrzebuje sporo czasu aby się odbudować.

Zmień źródło, dodaj przedzwzmacniacz, sprawdź na gramofonie itd..

jak się tak zacznę wczuwać to sobie lokalne trafo 15kV/380V w ogródku postawię :D

a tak poważnie ... spróbuję posłuchać bez acara , wątpię żebym na moim sprzęcie coś usłyszał inaczej :)

Oj mialyby byt, mialy. Zbiorowa hipnoza jest faktem. Zapusc sobie jakies nagranie recytacji i zapytaj sam siebie czy brzmi tak jakby dobywala sie z ust realnie istniejacego mezczyzny czy pudla. Kobiety maja dobry sluch a co najwazniejsze nie sa zahipnotyzowane. Wchodza do pokoju, pytasz "Ale fajnie gra, co Doris ?" a ona mi na to "Fajnie ale dlaczego tak dudni ?".

Po raz 93968473 powtarzam: to samo jest u mnie, u kolegow, na wystawach audio i w salonach sprzedazy.

dudivan , wiem co u mnie dudni - cholerny parkiet ( trochę mu zatkałem pysk dywanem) , dziwne echo w pokoju (muszę się za nie zabrać ) i przewymiarowane paczki 100 litrów w których utopiłem Tonsile 30 cm.

No i zbyt krótki otwór b-r ... bo " basu zawsze było mi za mało" a teraz zaczyna mnie on denerwować.

Już tego błędu więcej nie zrobię ( a sąsiadki z góry też nie chcę już u siebie ;)

>dudivan to zazdroszczę :)

ja w jednym nie mogę ujarzmić pokoju i to mnie dręczy - przy głośnym (dosyć głośnym) klaśnięciu w dłonie słyszę gdzieś w górze dziwną odpowiedź ,dosyć szybką , ale wkurzającą , bo brzmi jak głos z długiej rury (nie wiem jak to określić , ale tak mi się to kojarzy),takie "rurowe klaśnięcie" , prawie wibrujące.

Że nie służy to odsłuchowi to jestem pewien

>dudivan masz rację. każdy głośnik w desce (no prawie każdy) gra czysciej niż w BR. przez miesiące całe walczyłem z reprodukcją basu w pokoju odsłuchowym, a to pułapki, a to rezonatory, a wytłumienie i wszystko to psu na budę, choć jemu prawie w zakresie basu jest wszystko jedno. kombinowałem ze strojeniem obudów, z obudową zamkniętą, z mierzeniem rezonansów. teraz, jak mam dwie deski za 100zł dopiero widzę, a w zasadzie słyszę, różnicę. tutaj nie chodzi o delikatne zmiany, bo inny głośnik, bo inne strojenie. po prostu jest całkiem inny sposób wyrażania tego zakresu częstotliwości. jest dokladnie tak jak piszesz. facetom przestało dudnić w płucach, a co niektóre głosy stały się całkiem realne. zostaje teraz brnąć dalej w tym kierunku, po to początek drogi, ot niezobowiązująca próba za kilka złociszy.

pozdro:)

Ciekawie byloby gdyby wypowiedzial sie ktorys z pros moze McGyver, misiomor i wyznal swoje grzechy ;)

Gdzies ktos wspominal, ze konstrukcje McGyvera maja specyficzny bas. Skoro jest wyraznie inny to moze akurat porzadny i niedudniacy ? Nie spotkalem sie jeszcze z opisem na czym ta innosc polega...

Tak dudivan , wydaje mi się ,że jednak porządny , ponieważ zdążyłem już wywnioskować po tygodniu uczestnictwa w tym forum ,że ogromny nacisk kładzie raczej na dopieszczenie odpowiedzi impulsowej zestawu , a nie na maksymalne rozwleczenie pasma w dół , ale takim basem który bardziej odkurza meble stojące naprzeciwko , niż gra :)

Ja do tej pory robiłem taki błąd - teraz spróbuję inaczej , przekonał mnie :)

Pozdrawiam

3 lata temu zaktkałem zakałę i jest dobrze ale OB było jeszcze lepiej, wymaga niestety dobrego przetwornika bo taki strasznie budżetowy to lipa, szerokopasmowy-sztywnozawieszony-z dużą membraną-może kiedyś????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.