Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning gramofonu Fonica GS 464

porlick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym przedstawić mój gramofon. Jest to Fonica, prosty model, lecz po lekkim tuningu technicznym.Pomijając na razie sprawę wymiany wkładki, skoncentruję się na opisaniu modyfikacji poprawiającychjego pracę i zmniejszających przydźwięk sieciowy uprzednio dający się mocno we znaki.

1. Zasilacz:

Oryginalnie Fonika budowała zasilacze na prostowniku jednopołówkowym. U mnie na transformatorze jest przylutowany mostek prostowniczy i do płytki dochodzi prąd po prostowniku dwupołówkowym, niefiltrowany, co daje lepsze wykorzystanie potencjału transformatora, lepszą wydajność zasilacza, szybszy rozruch talerza i stabilniejsze obroty.

2. Stroboskop:

Zmiana podświetlenia z neonówki na led-y. Chciałem uniknąć prądu o napięciu sieci biegnącego przewodem przez prawie całe wnętrze urządzenia. Zastanawiam się nad przeniesieniem włącznika gł. na tył lub wydzieleniem zasilacza.

3. Przewód sygnałowy:

Zastosowałem przewód OFC z dodatkową żyłą masy podłączony u podstawy ramienia, a z drugiej strony do zacisku masy przy gniazdach PHONO IN.

Po zastosowaniu w.wym. modyfikacji przydźwięk zmalał u odczuwalnym stopniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/19807-tuning-gramofonu-fonica-gs-464/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.