Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo -> KD za 2700zł: Jak?

shu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i prosze o wyrozumiałość ;-)

Mam pokój 3.5 x 4 metry, a więc nie duży. Słucham przeważnie ostrego rocka, ale też spokojniejszej mocno basowej muzyki, jak np. portishead, morcheeba, itp. a do tego dochodzą filmy, muzyka w dts, gry. Do tej pory nagłośnieniem zajmowały się: karta Audigy, wzmacniacz Unitra T3015, wzmacniacz Technics SU-VX720, kolumny Tonsil ZG40, kolumny JPW (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Dorosłem do decyzji i uzbierałem trochę pieniędzy, aby to wszystko na coś sensownego zamienić. Z istniejącego sprzętu pozostawiłem sobie jedynie odtwarzacz CD, kolumny JPW i unitre, bo coś grać musi. Do tego mam budżet około 2700zł do wydania. Jako amplituner wybrałem Yamaha RX-V457 i wyboru tego chyba już nie zmienie, a więc na kolumny pozostaje jakieś 1600zł.

Nie myślę o pełnym zestawie, a jedynie frontach i satelitach. Zatem założenie jest takie, że fronty muszą dać odpowiednią ilość basu, bez pomocy subwoofera, który do przeprowadzki (nie prędko) się nie pojawi. Myślałem sprzedaży tych JPW i nabyciu frontów Tonsil Maestro II 180 i odpowiednio satelit. Ale może są jakieś sensowniejsze rozwiązania? Myślę tu o innym zestawie podłogówek i satelit, bo na 4 monitorki moje ego się nie zgadza :).

Zdaję sobie sprawe, że amplitunery kd nie służą do słuchania muzyki, kino domowe w 12 metrach nie ma racji bytu, podobnie jak podłogówki, ale podchodzę do tego 'przyszłościowo' i nie chciałbym 2x pieniędzy wydawać. Ma wystarczyć na parę lat. Jeśli chodzi o jakość to ojciec posiada Denona 1705 z Tonsilami Focus i nie mam do brzmienia tego zestawu zastrzeżeń, więc nie musi być zbyt 'audiofilsko'. Po prostu czy jest coś lepszego niż Maestro II w tej cenie.

Z góry dzięki za rady i wyrozumiałość

Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/19816-stereo-kd-za-2700z%C5%82-jak/

Mam pokój mniej więcej tych samych wymiarów i nie narzekam na brak przestrzeni.

Meblościanka z miejscem na telewizor i inne sprzęty, tapczan, stolik z komputerem i jest jeszcze sporo miejsca na swobodnie stojące kolumny podłogowe + 4 małe kolumny i subwoofer. Jeśli pokój nie jest przeładowany gratami, to kino domowe ma jak najbardziej rację bytu w takim pomieszczeniu.

W tych swoich wyliczeniach to zapomniałeś chyba o odtwarzaczu DVD, skoro chcesz oglądać filmy.

Nowy amplituner i 4 kolumny, a filmy będziesz puszczał z komputera ?

Kwestie odtwarzacza zostawiam na "potem". Mam w tej chwili wspomniany odtwarzacz cd, który na potrzeby muzyki tak audio cd, jak i dts-cd musi mi wystarczyć. Zasadniczo bardziej interesuje mnie dźwięk przedstrzenny, aniżeli samo kino jako takie, więc resztę będzie nadrabiał komputer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.