Skocz do zawartości
IGNORED

RECENZJE STAREGO SPRZĘTU W NOWEJ PRASIE

ex-sto??ek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Nie wiem przypadkiem, czy ten temat nie był już poruszany, ale właśnie skończyłem "bawić się" w recenzenta i naszedł mnie taki pomysł, aby w "naszych" periodykach znalazła się rubryka np. STAROCIE w której przyjazny naszej sprawie recenzent wziąłby na tapetę np. wiekowy wzmak lub gramofon i poznęcał się nad nim tak, jak robi to na łamach :) Tak, wiem, z tego nie ma kasy, reklamy itp. Ale czy naprawdę w tym chodzi tylko o sprzedaż i dotacje od reklamodawców ? Na 99 % na pewno, jednak wierzę, że gdzieś tam jest też prawdziwe ziarenko audiofilizmu, czyli ciekawość, czy te współczesne, plastikowe klocki są naprawdę o niebo lepsze od tych starych ?

My wiemy, że nie, jednak to nie jest argument dla większości słuchaczy, trzeba im to przedstawić "łopatologicznie" :)

Acha, oczywiście chodzi mi o recenzje wartoościowych klocków, a nie jakiś Fisherów czy Sanyo....Maranze, Accuphase

itp. To samo odnosilbym do nieprodukowanych już wkładek gramofonowych, bo mozna je jeszcze dostać jako NOS-y ( np. modele Audio Techniki ze szlifem Shibaty AT-12S, AT-14S, nawet igły jeszcze są do zdobycia ), nie wspomnę już o innych Signet, Kiseki itd.

Może ktoś tam na górze zrobi wyjątek, PROS(-IMY)ZĘ !!!

Pozdr.

Podpisuję sie pod tym, co napisał ex-stożek, rękami i nogami. Cos juz kiedyś o tym było na forum.

Obawiam się jednak, że nic z tego nie będzie. Przy wąskim rynku pisma są uzależnione od reklamodawców, którzy nie znieśli by porównania ich sprzętu do starych "gratów", które z kolei mogłyby się okazać lepsze.

Pozdrawiam.

Witam !

>discomaniac71

Na amerykańskim ebayu są igły do AT-12S(Shibata), do XL powinny pasować.

Pozdr.

P.S.

To wcale nie jest off-topic, w końcu gdzie o tym pisać ? O zapomnianym, a przecież nie raz znakomitym sprzętem...

Przy okazji jednego z poprzednich konkursów , redakcja HfiM przeprowadzała ankietę , dotyczącą propozycji zmian i wprowadzenia nowych rubryk w piśmie.Ośmieliłem się wtedy zaproponować wprowadzenie rubryki „używane” i poświęcenie temu tematowi choćby jednej strony każdego miesięcznika.Niestety , nie tylko nie skorzystano z tej propozycji ale nawet nie wydrukowano mojej sugestii pomimo , iż na końcowych stronach HfiM z początku roku 2004-go znalazły się takie propozycje czytelników jak np.: „ zmienić klej , bo kartki wypadają „ lub „ drukować na cieńszym papierze – będzie lżejsze.”

Jak widać , redakcja nie jest zainteresowana pisaniem o czymś , co nie przyniesie zysku w postaci reklam , a nawet stara się unikać dyskusji na ten temat – mogłoby się okazać , że zbyt wielu czytelników jest zainteresowanych podobnymi rubrykami, a to niekoniecznie spodoba się reklamodawcom.

> ex-stożek

Hej - możesz powiedzieć co daje zamiana ramienia w ADAMIE na ramię z DANIELA ? Kto to może profesjonalnie zrobić? (Pamietasz, pytałem, który wybrać - doradziłeś ADAMA - lepszy napęd. Czy muzycznie, odsłuchowo są porównywalne ?) Co sadzisz o tym thorensie :http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=58740702 ? Trochę bałbym się kupować od gościa, który handluje - jemu tam wszystko jedno, lepiej od własciciela ...chociaż...

No niby troche zboczyłem ale to w koncu o starym sprzęcie...:) Pozdrowienia.

ex-stożek

a kto miałby pisać w tej prasie fachowej na takie tematy? Piszący sprawiają wrażenie (przynajmniej na mnie) osób przypadkowych i nieosłuchanych,podpierających sie recenzjami z zachodnich czasopism.Jesli ktos dostaje orgazmu słuchając np cambridga za 1500zł czy coś podobnego to co on mądrego napisze o naprawde dobrze grającym sprzęcie z przedlat ?a o analogu to nawet nie myśle,myśle że oprócz jednego recenzenta pozostali nawet nie wiedzą co to Shibata.

WItam !

>hifi

Ten Thorens to już nie ta sma marka co za czasów serii TD3xx, ramię jest podobne do tych z ostatnich fonik ( fonika wtedy robiła je na licencji Thorensa ), ja osobiście szukałabym starszego. Choć ten jest w dość dobrym stanie ( czy foto kłamie ? :))

Wymiana ramienia daje dużo, ponieważ orginalne ramię Adama było bardzo niedokładnie wykonane - luzy, skrzywione mocowanie headshela - przynajmniej ja się spotkałem z paroma takimi egzemplarzami - po dokręceniu długiej śruby z boku podstawy ramienia całe jażmo uciekało w bok - co to za patent, od razu był skrzywiony azymut...). Czyli zamontowana do niego wkładka będzie pod różnymi, dziwnymi kątami, niekoniecznie ujętymi w danych technicznych producenta :). Natomiast co do jego napędu to już pisałem - parametrycznie jest lepszy od paskowego Daniela. Adam wymaga jednak dobrej izolacji od podłoża - nie ma zawieszenia subchasis jak Daniel.

>vinyldemon

Masz rację, niestety

ex-stozek,

melduje poslusznie, ze dawno, dawno temu to bylem ja, ktory taka propozycje zglaszal. Ten baknal na to to, tamten owo a jozwa o ile pamietam, ze to zaden geszeft a wogole to skad toto do testow wziac i na co komu one skoro "totego" drugiego egzemplarza, "target" pewnie i tak nie kupi... Tak to mniej wiecej brzmialo.

>dudivan

Właśnie tak coś mi się obijało pod czaszką, że gdzieś o tym było, cóż, ja temat podjąłem raczej retorycznie - nie ma juz szukania prawdy, jest tylko biznes - a "oldboyowski" sprzęt to żaden biznes - to nic, że kupującemu taki klocek nie chodzi ile zarobi na tym gazeta, tylko czy płacąc za niego 500 stów robi lepiej, niż wydająć 5 tysiaków za entuzjastycznie zrecenzowany. Pytanie, czy jest to naganne ze strony konsumenta - TAK, dlatego sam wiem, że nie ma szans, aby JAKAKOLWIEK NASZA GAZETA podjęła ten tema. Oni nie są filantropami :), a że wciska się kit czytającym - to już inna rzecz.

Ale podusykutować można i z radością stwierdzam, że nie jestem osamotniony w swoich przemyśleniach.

Przy okazji, czy nie przypomina to trochę szukania prawdy przez najbardziej znanego agenta FBI ? :))

"The Thru is Out There"

P.S.

Cały system recenzowania tylko w swojej klasie ceny jest mylący, bo np. kupiłem krella za 50% ceny ( bo stary ) i gdyby go oceniać teraz to byłby porównany do sprzetu za tą samą kasę a nie za ta, za jaką był kupiony jako nowy.

I gdzie tu logika ? Tu widać jak na dłoni, że sama cena cudów nie czyni :)))

Witam!

>>>Pedros.

Forum jest mocniejsze,napewno wiecej ludzi go odwiedza niz czyta szanowne Pismo,ktore i tak z bieda ukazuje sie raz w miesiacu i to "antydatowane".Forum mamy codziennie i codziennie jest cos nowego. Nie ogladajmy sie na pismo.Ci z pisma napewno sa troche sentymentalni,tylko nie moga.

>ex- stożek

Hej, GS 424 czy 464 - wsjo jedno ? Aukcja dobiega końca...Sorry, że zaśmiecam Ci temat ale on chyba i tak padnie...ekonomia , a pomagając nam - żółtodziobom zamierzenia wprowadzcie w czyn :) Kto szuka ten znajdzie a pismami lepiej się nie przejmować - kiedyś był "Tylko Rock" ech...Leśniewski -ten to pisał o płytach...

Czy znasz kogoś kto zamieni mi (profesjonalnie, z sercem) to ramię ? Mieszkam w Krakowie, często jestem w Warszawie...

Fajnie by było gdyby ktoś uporządkował to forum, nie rozumiem dlaczego nie możecie recenzować tutaj- to byłby świetny temat dla nowych i zgadzam się z poprzednikiem - internet ma wiekszy zakres i recenzje czytaliby zainteresowani.

>hifi

424 był starszy, więc teoretycznie "lepszy".

Niestety nie znam nikogo, kto by przeniósł ramię ( sam nie mam czasu - właśnie wróciłem z pracy, więc sam widzisz, że z czasem u mnie krucho ),

Fakt, internet ma duży zasięg, ja jednak wolę miec papier w rękach, z drugiej strony recenzja pisana przez dajmy na to "pana Heńka" nie jest zbyt miarodajna ( wiarygodna), co innego teksty takich "tuzów" jak np. w analogu Jozwy :)

( z całym szacunkiem dla innych, oczywiście ).

Co rezenzent ( ale znający sie na rzeczy, a nie taki, co nie wie co to Shibata :) ), to recenzent.

Ja też moge pisać recenzje, ale kto je weźmie na poważnie ?

Pozdr.

I spać :)

• 2 tygodnie później...

Podpisuje sie pod tym co napisal Vinyldemon, te pajace z gazet maja geby i uszy zatkane mamona a dzwiek audiofili i cala naszą nacje maja w du..... wlasnie hehe C.Audio i Avans 503 , pajace na gumach.

Proponuje stworzyc taki watek chetnie sam opisze pare klockow

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.