Skocz do zawartości
IGNORED

Niesamowita Yamaha CDX 10000

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

intuos, 28 Maj 2007, 15:06

>McGyver

>

>dzieki

>wiesz mam w domu x229es

> ale w twom rankingu az zdziwilo mnie jak dobrze po zmianie clocka zagral 227hmmm

>czyzy az takie moliwosci tkiwily w tym niskim modelu

Model niski, ale z dobrych czasów. Bardzo dobry laser z silnikiem liniowym, bardzo dobre serwo, dobry filtr cyfrowy, i dwa kultowe przetworniki Philipsa TDA 1541A. Do tego bardzo sensownie zrobione, i rozbudowane zasilanie. Oprócz zegara zrobiłem mu "nieinwazyjny" tuning, tzn. taki, który nie wymaga prucia ścieżek na płytkach.

moj 229 ma czasami problemy ze slabymi plytami czy to normalne- laser to chyba ks240-ale nie jestem pewien, gdziesz czytalem ze czasami es222 maja problemy z czytaniem niektorych zle nagranych cd-r albo porysowanych pltek generalnie

wiesz cos o tym McGyver?

Nic nie wiem. Ostatnim interesującym niskim modelem Sony ES był CDP228ESD z 1988 roku na dwóch przetwornikach Burr-Browna PCM58P-J. Był on następcą CDP227ESD, ale zasilanie miał już sporo skromniejsze.

Dostałem kiedyś na tydzień CDP-X229ES. No i niestety, cienizna zarówno pod względem budowy, jak i jakości dźwięku. Aczkolwiek prawdopodobnie jest to bardzo przyzwoity "nosiciel" dla przetwornika Andrzeja Stelmacha.

Niewykluczone że przetworniki i filtry cyfrowe ma OK, ale jeżeli chodzi o zasilanie, to ja uważam że w zasadzie należałoby je zbudować od nowa. W oryginale jest bardzo skromniutkie (żeby nie powiedzieć-oszczędnościowe). Niewykluczone, że również cały analog nadaje się do wymiany. W każdym razie w oryginale gra to w zdecydowanie niezachęcający sposób.

u mnie gra na dwoch kosciach samsunga 4558- nie znane mi ale lepiej zagraly niz standardowe texasa oraz lepiej od ad825 i 2134, do tego srebrne IC DIY i gra calkiem przywoicie, narazie czekam na yamahe cdx1050 zobaczymy co to jest-podobno bardzo dobre, wiec zobaczymy

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem 229 ES jakies 11lat temu zanim kupilem pierwszego Pioneera. Zamulacz jakich malo z wygladu fajny masa roznych funkcji. Kto wie czy jak go poprawic nie zagra przyzwoicie i moze wreszcie przestanie mulic:D

mam w domu pioneera pd5700

to jest dopiero mulllllllllllll,dosyc charakterystyczny sposob grania, niby bas ekstramalnie nisko schodzacy ale jak dla mnie mul nad muly, nawet akai 36 zagralo duuuzo lepiej:)))

Zgadzam się z Discomaniacem, ponizej 8700 pioneer nie gra, tylko muli. Jest to seria wypuszczona w 1991 roku, w tym samym roku wypuszczono Sony CDP-X229ES. Ta seria z kolei poniżej CDP-X339ES nie grała.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

intuos Akai za to w ogole nie gra - sa tylko 3 udane modele w historii firmy: CD 73 CD 79 i CD 93

tu masz swoja Yamahe za jakze inna cene:

http://www.allegro.pl/item199567494_yamaha_cdx_1050_w_pieknym_stanie_.html

Będę brutalny i możecie to zmoderować ale mi dzisiaj jest wszystko jedno.

Przypierdolić się można do każdego sprzętu ale jeżeli coś jest z lat 80 i brzmi przyjemnie to gówno mnie obchodzi jakie ma ktoś o tym zdanie bo i tak to kupie. Jeżeli jakaś pinkna firma wypuści sprzęt w cenie vintage i brzmiący podobnie lub lepiej to nie będę się zastanawiał tylko zakupei ale na miłość boską niech taki sprzęt wypuści.

Są aspekty takie,że nowe jest faktycznie i niezaprzeczalnie lepsze ale i są przypadki,że nowe + SHIT,

Dobranoc, sorki za język ale mnie już ten temat maksymalnie wk.......

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dreamer nie tylko Ciebie. Jak sie ma do czynienia z takim Rolandem moze czlowieka maxymalnie szlag trafic. Ten facet naprawde nie ma zielonego pojecia a najgorsze ze to forum czytaja mlodzi z malo zasobnym portfelem a potem pojda do sklepu i kupia taka kaszane jak Denek DCD 700 AE czy Marantz 7001 KI. Jedyne kto bedzie sie cieszyl to sprzedawcy w sklepie i producenci. No i oczywiscie sam Roland. Stwierdzeniem ze kazdy starszy klocek muli pograzyl sie sam. Mula owszem te niewlasciwie wykonane jak Sony 229 ES czy te na 14-bitowych przetwornikach. Zreszta masa jest wspolczesnych mulacych klockow. Roland czy kilku lub kilkunastoletnie klocki Marka Levinsona czy Krella mula? Sprawdz. Czy muli Meridian z przelomu lat 80-tych i 90-tych? To ze muli Sony 229 ES nie znaczy nawet ze inne cdeki Sony z tamtych lat mula. Taki 228 ESD McGyvera z 1987 roku nawet bez upgrade'u rozjechalby Denka w pyl. I gra dosc jasno i detalicznie. Wiem bo Adam byl z nim u mnie. Zreszta takich cdekow jest cala masa. Nie chce mi sie ich wymieniac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.