Skocz do zawartości
IGNORED

Niesamowita Yamaha CDX 10000

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Naprawde potezne CD - mam wrazenie ze lepsze od calego wspolczesnego high endu...

http://www.thevintageknob.org/YAMAHA/CDX10000/CDX10000.html

Na Audiogonie gosc sprzedawal preamp i koncowke do tego zestawu za jedyne... 7.500 USD. Rocznik 1987.

http://cls.audiogon.com/cgi-bin/cls.pl?ampstran&1126127947

Zdjecia sa tu:

http://130.233.17.232/jb/cxmx10000/

Dzis nie robi sie takiego sprzetu nie dba sie tak o detale... Konstrukcyjnie Yamaha wydaje sie byc sprzetem z marzen... A jak gra? Coz pewnie mozemy sobie jedynie wyobrazic...

https://www.audiostereo.pl/topic/19935-niesamowita-yamaha-cdx-10000/

Współczesny CD/SACD Denona - myślę, że wykonanie nie gorsze, choć może Yamaha ładniejsza...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie bardziej mi się podoba niż obecne 'statki kosmiczne' w stylu Shanlinga CDT-300...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pod tym adresem jest jeszcze kilka interesujących urządzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

To był sprzet fiu fiu!

Znany mi wowczas jedynie z katalogów...

Obiekty marzen wielu z nas prawda?

Że Kyocera produkowała CD to nie wiedziałem! Czy to ta od laserowych drukarek obecnie?

Fajne - prosze o więcej!

Zdecydowanie klasyka! Nowe to komercja!

Aż kusi mnie zrobić taką obudowę z okładzinami z drewna do GC hihi

Pozdrawiam wszystkich!

Hmm jak na dzisiejsze czasy to sie DENON mocno postarał az miło popatrzec gdy wokół taka tandeta z plastku ale starszy Denon DCD-S1 był mimo wszystko solidniej i ładniej wykonany nie mowiac o słynnym flagowym DACU denona DA-S1..nno ale ta Yamaha zaczynam całkiem nawet szanowac tę firmę:):)

• 1 rok później...

Na niemieckim ebay właśnie jest ta ponad 25kg MASZYNA.

Wygląd muszę przyznać robi wrażenie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam nadzieję, że właściciel się nie obrazi, że skopiowałem parę zdjęć CDX 10000 :)

Ukryta Zawartość

post-5140-100001333 1180034439_thumb.jpg

post-5140-100001334 1180034439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu znowu klub amatrów staroci. To forum coraz bardziej przypomina lożę stetryczałych szyderców, która na każdą obecną odsłonę na rynku audio ma tylko jedną odpowiedź: kiedyś wszystko było lepsze!

Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. W zupełnie innej branży niż audio, ale pokrewnej, bo przecież też stricte technicznej, z roku na rok wszystko jest coraz lepsze.

Przykład: Mercedes S600 z 1992 r. miał silnik V12 o mocy 428KM, na rozpędzenie się do 100km/h potrzebował 6,7 sek.

Obecny model S600 V12, ma silnik o mocy 612KM!!! a do 100 km/h rozpędza się w zaledwie 4,4 sek. Nie wspomnę, iż obecny model ma DVD, HD TV, telefon 3G i milion innych gadźetów, jakich nie miał model z lat `90-tych. A cena? Obecne S600 jest tańsze o ok. 10 % od modelu z 1991 r. Już pomijam fakt, że stara 600-tka wygląda jak radziecki czołg z czasów zimnej wojny, nowy zaś jest smukły, dynamiczny, po prostu piękny.

Dlaczego więc Waszym zdaniem w audio postęp się cofa?

I jeszcze jedno. Dlaczego Szrociarze przeliczają masę klocka na jakość dźwięku tak, jak gdyby to były parametry wprost proporcjonalne?

Niedawno zapytałem kolegę inż. elektornika- cybernetyka, świeżo upieczonego doktora, dlaczego te cedeki sprzed 20 lat były takie ciężkie?

Odpowiedź jego była krótka i rzeczowa: bo wtedy sekcje cyfrowe w tych urządzeniach były bardzo prymitywne i każde zakłócenia mechaniczne w postaci dragań czy innych oddziaływań wpływały na jakość odczytu. Dzisiejsze nawet najtańsze kości i lasery są lepsze przynajmniej kilkukrotnie w zakresie korekcji błędów i skuteczności poprawnego odczytu danych z nośnika.

Gdy zapytałem go, dlaczego więc na pewnym forum audiofilskim większość ludzi uważa, że starsza elektronika była lepsza, odpowiedział mi pytaniem: a kim są owi audiofile ?(bo nie znał jeszcze tej kategorii hobbystów).

Wyjaśniłem mu, że to amatorzy muzyki brzmiącej naturalnie na sprzęcie służącym do jej reprodukcji. On tymczasem zadał kluczowe pytanie: a ilu jest wśród nich elektroników, którzy w skończyli w nieodległym czasie studia?

Myślę, że niewielu - odpowiadam. No to dla mnie wszystko jasne: - to forum gawędziarzy, których wywody podobne są do dywagacji analfabetów o literaturze - posumował.

I jak tu się nie zgodzić. Ja nie podważam jego opinii, bo nie jestem w jego dziedzinie ekspertem, nie mam też powodu by nie wierzyć staremu kumplowi z podstawówki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Roland przestan pieprzyc - niech Ci bedzie Denon DCD 700 AE gora!!! aaa bylbym zapomnial Marantz SA 7001 KI rulez!!! Jasne wystarczy kupic nowy plastik za 1000zl i rozjedzie wszystkie stare graty!!! :D

Male masz pojecie o starszym sprzecie gdybys takie mial nie chrzanilbys takich dyrdymalow a porownanie motoryzacyjne ma sie tutaj jak przyslowiowa piesc do dupy co nieraz juz Ci koledzy tlumaczyli. Wez zamiast sie zacietrzewiac posluchaj a potem wysnuwaj refleksje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

americano

o mnie | ignoruj | PW

stat: 897 / 1747 / 0

24 Maj 2007, 22:18

Rolandsinger

A przepraszam jaki jest dzisiejszy "lepszy" odpowiednik tej yamahy?

americano swietne pytanie ale zamiast Rolanda ja Ci odpowiem: Marantz SA 7001 KI :D

@ americano

Ale Yamaha nie produkuje już tej klasy sprzętu, jak wiesz zapewne, więc Twoje pytanie podobne jest do zdania:a co jest obecnym odpowiednikiem Forda Scorpio lub Opla Senatora? Oczywiście odpowiedź będzie podobna jak w przypadku audio: te firmy wycofały się z tego segmentu rynku. Co nie znaczy wcale,że BMW, Audi czy robią obecnie tandetę, bo jest dokładnie na odwrót. To właśnie dzisiaj robią najlepsze i najszybsze samochody, jakie kiedykolwiek zaprojektowali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.