Skocz do zawartości
IGNORED

wzmocnienie opampów - rezystorami

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

ok szukałem, szukałem i znalazłem ... FilterPro ...

wygenerował mi coś takiego, GAIN=2 i Cutoff freq.=100kHz

czy sugerować się tym????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli już musisz coś koniecznie zmienić :-) Ustaw sobie charakterystykę przenoszenia na Bessela , f odcięcia na ok. 50kHz jest trochę rozlazły -spadek 0,5 db będziesz miał przy około 20kHz dalej też łagodnie ale za to liniowa faza i stałe opóźnienie grupowe 5,5us w paśmie przepustowym.

hehe spoko, właśnie do mnie dotarł, wpisałem wartości oryginalne z serwisówki i w programie tak samo wyszło, czyli.... filtr jest policzony, i jedynie mogę wsadzić tam silver miki, rikeny i inne... bez zmian wartości elementów..

mam pytanie co do kondensatorów C13... one bodajże mają za zadanie blokować stałe napięci z przetwornika.. ale wiadomo że elektrolity kaszanią dzwięk jeśli są w szeregu sygnału... czy mogę je bez obaw usunąć? a jeśli jest jakieś stłe napięci z przetwornika to co może się stać..

FilterPro, taki programik texas instruments...

Nie znam tego programu , ja liczyłem na piechotę (no niezupełnie Mathcadem;-)) z ogólnych wzorów ale dla wzmocnienia 1 , ale to nie ma znaczenia bo charakterystyka się po prostu przesunie w górę;-)

Nic nie ruszaj , ew. wymień sobie na jakieś BlackGate jak chcesz zaszaleć ;-) To jest filtr górnoprzepustowy a w związku z tym że nie jest buforowany od filtru dolnoprzepustowego może wpływać na jego strojenie ;-)

>bitrate

Jak policzysz C i R dla wzmocnienia 1 a potem zmienisz wzmocnienie to charakterystyka nie tylko podniesie się w górę przy tym samym kształcie. Kształt charakterystyki się zmieni. Już raz to pisałem.

pzdr

L.

Lenny -> Czytaj ze zrozumieniem ;-) Opisywałem kształ charakterystyki dla filtru ze wzmocnieniem 1 , nigdzie nie napisałem że zmieniłem potem wzmocnienie na 2 ,chodziło jedynie o przedstawienie Matthew jakiej odpowiedzi częstotliwościowej może oczekiwać ,w jego przypadku dla filtru liczonego od początku dla wzmocnienia 2 z taką samą czestotliwością odcięcia i charakterystyką Bessela uzyska on taką samą odpowiedz częstotliwościową tyle że przesuniętą w górę o 6db czyż nie?I tylko o to mi chodziło ;-)Doskonale zdaję sobie sprawę że nie można zmieniać dowolnie wartości elementów i wzmocnienia w policzonym już filtrze, nie jestem amatorem zawodowo zajmuję się elektroniką;-) tyle że częstotliwości nieco wyższe:-) .

Pozdro.

I myślę że Matthew doskonale mnie zrozumiał ,skoro wiedział że ten filtr to Butterworth strojony na ok. 104- 105 khz swoją drogą wolał bym właśnie Bessela ale cóż , nie moja aplikacja nie mój ból głowy;-)

Ukryta Zawartość

FilterPro

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

panowie, ponieważ nie będę nic zmieniał w filtrze który teraz mam ale jak ktoś mi radził spróbowa dołożyć kolejnego opampa budowanego na pająka, mam podwójnego AD8620 tyle że smd, ale mam stoliczek, musze tylko przylutować odpowiednio....

czy układ zastosować taki sam na tym drugim opie? jak to zrobić by dodać kolejnego opampa, czy da sie to zrobić nie ingerując w ten co jest, ten drugi był by jakby preampem tak?

Rozumiem że zasilanie użyć z tego co jest...

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdr

Matthew

ok, sekcję A mam zrobioną natomiast chciałbym dodać sekcję B zkładającą się z AD8620, proszę o pomoc w doborze wartości rezystorów... na razie bez kondensatorów w sprzęrzeniu zwrotnym, wzmocnienie sekcji B również 1... czy dobrze kombinuję? mam płyteczkę małą uniwersalną i mi się bardzo nada do tego...

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FilterPro policzył mi coś takiego, GAIN całości =4...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To teraz jest filtr 4 rzędu. Pierwszemu opampowi zostawiłbym tak jak bylo, rolę filtra, a drugiemu wtórnika. Rezystory R0, R1 przerzuciłbym z wyjśćia pierwszego wzm. op. na drugie, tak żeby było przed wyjsciem RCA i zastąpił 1 rezystorem ok 51 ohm.

No i się doigrałem znów !

najprawdopodobniej zrobiłem mocne zwarcie... i z trafa poszedł dymek, tylko ciekaw jestem czy w dacu sie nic nie stało...

tzn napięcie wziałem zprzed stabilizatórów i użyłem na osobnej płytce dwóch innych stabilizatorów do drugiego OPA... masa i + i - ale jak włączyłem zasilanie to zaczęło mocno buczeć i poszedł dymek !!! w dacu wszytsko było zimne, więc mam nadzieję że tylko TRAFO ... jejku, ale jak zwrcte były do masy + i - z diód to mogły pujść diody?

Mogły, mogły... może trafo tylko się pogrzałoa nie spaliło i nadpaliła się izolacja gdzieś... wywaliło może jakiś bezpiecznik w zasilaczu (jeśli wogóle jest)? Hm, osobna płytka została źle podłączona albo ma zwarcie lub jest źle polutowane coś... pomylone końcówki stabilizatora... na odległośc ciężko stwierdzić co się zepsuło i jak naprawić. Odłącz transformator od zasilacza, posprawdzaj ciągłość uzwojeń i diody w mostku. Elektronika nie powinna się była uszkodzić...

Lenny >faktycznie być może posłużyłem się trochę zbyt daleko idącym skrótem myślowym;-)i mój wpis mógł być nieco dwuznaczny ,zwłaszcza w kontekście rozmowy z Matthew :-)

Matt > widzę że znowu narozrabiałeś , mam nadzieję że to nic poważnego i wszystko będzie ok:-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.