Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer a mały pokój

Orwil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Mam problem i pomomo usilnego przeszukiwania sieci, pytania różnych osób nie byłem w stanie uzyskać wiążącej opinii. Mianowicie, posiadam bardzo mały pokój 2,5 na 3 metry, amplituner Yamaha RX-V450 kolumny Kef Q1 oraz Celestion jako centralny i surround-y. Zastanawiam się nad dołożeniem do tego subwoofer-a Koda SW-1000. I w tym miejscu pojawia się problem: Czy wstawienie tego sprzętu poprawi dzwięk w filmach? Wiem że w tak małym pokoju można uzyskać efekt odwrotny do zamierzonego. Czy opłaca się umieszczać jakikolwiek subwoofer (może mniejszy)?

Muzyki słucham tylko w stereo, ale w sumie to więcej oglądam filmów.

Pozdrawiam i dziękuje za opinie.

Orwil.

https://www.audiostereo.pl/topic/19986-subwoofer-a-ma%C5%82y-pok%C3%B3j/

Koda 1000 to porządne pudło.Jesli ma regulacje to na pewno ustawisz odpowiednio.Dźwięk w kinie na pewno się poprawi bez dwóch zdań.,do muzy nie radzę.będzie>> łomot.pionner robi do kina dobre woofery (sam taki mam),zajmuje niewiele miejsca,niewiele kosztuje i cieszy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Mam nieco większe pomieszczenie ale odsłuchiwanie wraz z subwooferem również nie odbywa się bezproblemowo. Na pewno korzystanie z tego dodatkowego kanału nawet w małym pomieszczeniu ma sens, a nawet więcej - sądze że trudniej będzie ustawić pełnopasmowe kolumny niż kolumny z ograniczonym pasmem od dołu oraz subwoofer. Moim zdaniem należy trochę inaczej podejść do zakupu, zaczynając od odpowiedniego typu obudowy (zamknięta wydaje mi się najlepsza, ewentualnie bass-reflex), dwa to zupełnie inne wymagania od samej konstrukcji, ponieważ będzie ona znajdowała się stosunkowo blisko słuchacza, niedopuszczalne są wszelkie dźwięki typu odgłosy powstałe przy przepływie powietrze przez otwór bass-reflex, rezonanse elementów obudowy, mocowań, przesuwanie się kolumny. Myślę że najlepiej nada się konstrukcja z głośnikiem umieszczonym z przodu, osobiście uwagę zwróciłbym na B&W ASW300. Myślę że nie należy także obawiać się dużego rozmiaru membrany, wydaje mi się że to jest bardziej kwestia współpracy wzmacniacza z przetwornikiem niż tylko wymiarów przetwornika i niekoniecznie sub z głośnikiem nawet i 30 cm nie zagra w małym pomieszczeniu tak jak się tego oczekuje.

Hmm... osobiście wielokrotnie testowałem subwoofery w różnych pomieszczeniach i wnioski są następujące :

- jeśli średnica głośnika wynosi 30 cm , to w pokojach rzędu 10 m2 jest to wartość stanowczo za duża

- w kinie domowym stosowanie dodatkowego głosnika niskotonowego jest jak najbardziej porządana, szczerze nie wyobrażam sobie oglądania filmu bez dodatkowego głośnika niskotonowego

- jeśli pomieszczenie jest nieduże , polecam obudowy zamknięte, ewentualnie z otworem bass-refleks skierowanym do przodu, co zdecydowanie ułatwi ustawienie sprzętu.

>- jeśli średnica głośnika wynosi 30 cm , to w pokojach rzędu 10 m2 jest to wartość stanowczo za duża

dlaczego? czym rozni sie glosnik 30cm wychylajacy sie o 3mm od glosnika 20cm wychylajacego sie o 6,75mm?

>- jeśli pomieszczenie jest nieduże , polecam obudowy ... z otworem bass-refleks skierowanym do przodu, co zdecydowanie ułatwi ustawienie sprzętu.

dlaczego? dziesiatki subow ma BR skierowane na dol i nie sprawia to problememw, czy odstawienie suba o kilka cm od sciany jest takie krytyczne?

xajas

www.jaschiks.com

>Czy to na prawdę daje dużą poprawę czy jednak to tylko kosmetyka

Wszystko zalezy od tego, co sie rozumie przez duza poprawe a co przez kosmetyke. Traktuje je jako uupelnienie do optymalnego ustawienia glosnikow i suba. Poniewaz koszty wykonania sa bardzo niskie, mam wystarczajaco miejsca na ich optymalne wintegrowanie w pomieszczenie i ochote na majsterkowanie, nie zaluje wykonania. Gdybym mial extremalnie male, wielofunkcyjne pomieszczenie, to bym sobie moze tego typu kloce podarowal.

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.