Skocz do zawartości
IGNORED

Analog a Coaxial różnica w dźwięku

mgDTH

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem Amplituner H/K z odtwarzaczem CD jednocześnie kabelkami analogowymi i coaxialem, tak dla sprawdzenia różnicy.

I o dziwo dźwięk na analogu ma zdecydowanie więcej basu i dynamiki, daje się to już zauważyć przy nie wielkim wzmocnieniu.

Czy to normalne przy odsłuchach stereo ?

Dodam jeszcze, że kable analogowe to zwykłe kabelki za kilkanaście złotych a coaxial za ok 80zł

No wiesz, to niesamowite.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale to jest dalej amplituner ktoremu daleko do dobrego wzmaka stereo. To po 1 a po 2 nie uzywa sie ani interconnectow po kilkanascie zl ani coaxiala za 80. Jak juz kupowac to przyzwoite. A po 3 nie wiemy jaka jest reszta systemu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lepiej od takiego ampli zagra wzmak za 2 tys zl. A tak nawiasem mowiac moj PM 75 ma porzadny DAC TDA 1541 na pokladzie tyle ze ja mam Akai CD 79 na PCM 63. Nawet system DAC Direct Out mu nie pomoze bo i tak PCM 63 P ze znaczkiem K gra lepiej wiec cos jest w tym co napisales. Tyle ze miedzy ampli HK a Marantzem PM 75 jest roznica lat swietlnych w jakosci zarowno dzwieku w stereo jak i samego przetwornika. Na korzysc PM 75 oczywiscie.

Nie chodziło mi o porównanie dźwięku z amplitunera KD do dźwięku z wzmacniacza stereo tylko o różnicę na poszczególnych kabelkach w tym samym ampli, może i kiepskim, ale w tej cenie nic lepszego do KD nie znalazłem.

A tak na marginesie, jeżeli chodzi o stereo Marantza to dla mnie nic specjalnego

Pozatym to jest dzial Stereo a nie KD :)

Podaj reszte systemu bo nie wiem czego oczekujesz po tym wpisie, zebysmy ci przytakneli ? Podaj jakie masz glosniki, CD, Kable glosnikowe, IC ( nazwa, firma )

ps. Moj wzmak za 10 razy mniejsza kwote zagra lepiej od twojego apli, czasami cena nie jest wyznacznikiem jakosci dzwieku.

"A tak na marginesie, jeżeli chodzi o stereo Marantza to dla mnie nic specjalnego"

a słuchałes wogóle marantza wzmacniacze?? i ten konkretny model?? bo cos mi sie zdaje ze mówisz o ampli KD marantza.......Ale to juz poza tematem.A w temacie,to h/k ampli ma kiepski przetwornik,z tego wynika przynajmniej,jak wszystkie ampli KD,miałem juz 2 w domu i 1 obecie sie kurzy i sie tez sporo tego nasłuchałem i jednak to urzadzenia Audio/VIDEO! są i nalezy o tym pamietac,i słuchajac na tym muzyki troche miec dystans do jakosci dzwieku,bo tak dobry jak wzmacniacz stereo za te pieniadze i duzo mniejsze to nie jest i raczej nie bedze,i dlatego przetworniki takie jakie sa i potem efekt jest słyszalny.

Witam

Przyznaję, że mnie zaskakujecie. mgDTH pyta o przyczyny w różnicy brzmienia, a Wy mu piszecie o tym, że Marantz jest lepszy od HK, albo o tym, że jego HK to tani amplituner.

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie postawione przez mgDTH, ale uważam, że powinniśmy odpowiadać na postawione pytania, a nie wyrażać wyższość jednej marki nad inna (swoją drogą gdy wybierałem wzmacniacz - a wybrałem stereo, a nie kino domowe - to Marantz do mnie wogóle nie przemówił i najlepiej wypadł właśnie HK).

Pozdrawiam.

mgDTH pyta o przyczyny roznicy brzmienia nie starajac sie zrozumiec roznicy miedzy sygnalem analogowym a cyfrowym oraz uzmyslowic sobie miejsca konwersji (raz CD, raz amplituner). Rzecz byla na forum (glownie w zakladce KD) walkowana po tysiackroc. Mimo tego jestem gotow przeprosic za swoje zniecierpliwienie, ale tlumaczyc juz nie zamierzam.

Proponuję sprawdzić kabel optyczny van den Hul OptoCoupler mk 2. Koszt to ok 250zł, a niektórych aplikacjach bije na głowę nawet najdroższe kable koaksjalne. Koszt niewielki, a różnica może być bardzo duża. Zawsze można najpierw pozyczyć i przetestować u siebie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam.

Jeszcze niedawno miałem podłączony amp.Yamahy model 430 a więc słaby model:-) do dvd h/k 21 poprzez cyfrowy coax Bandridge-a za 20 zeta i analogowo kabelkami strightwire harmony.ameryki nie odkryję ale dźwięk z analoga brzmiał nieco lepiej:instrumenty akustyczne były bardziej naturalne i jakby dokładniejsze. Poprzez połączenie cyfrowe oglądałem sobie filmy. Była to różnica wynikająca z tego że analogiem dźwięk obrabiany był w dvd a cyfrą z Yamahy. I tu jamaszka była nieciekawa.Jakaś taka ostrawa.Basu było dużo ale scena do bani>Teraz mam wzmak CA 640.Stereo i scena jak dla mnie to przepaść porównując do Yamahy ale basu mogłoby być nieco więcej.Czytałem na tym forum że amp. KD Cambridge-a model 540R jest dobry w stereo i brzmieniem przewyższa wzmaka 640A.Czy jest to możliwe? Napiszcie coś na ten temat.

Dzięki.

Elbetoth > Ale po co proponować kabel optyczny? Skoro na analogu gra lepiej to po co kombinować z droższymi kablami cyfrowymi? Piszesz o kablu van den Hul OptoCoupler mk2 - oczywiście wiesz co piszesz i na pewno to osobiście sprawdziłeś, ale może mógłbyś zaproponować jakiś kabel koaksjalny w podobnej cenie, który pobiłby tego optycznego VanDenHula. Piszę to ponieważ osobiście uważam, że lepiej jest łączyć koaksjalem a nie optykiem. Subiektywnie to wolałbym wydac 250,- na koaksjala niż optyka. Oczywiscie kable i systemy są różne ...i preferencje brzmieniowe także - więc wybór może nie być jednoznaczny dla każdego. Dlatego nalezy w miarę możliwości postąpić tak jak piszesz - przetestować u siebie - ale chyba lepiej inwestować w koaksjal.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie ja tylko sugerowalem ze DAC na pokladzie ampli HK jest kiepski i kable tez kiepskie wiec analog zagra lepiej. Nic nie wiemy o konfiguracji naszego kolegi a cala dyskusja jest sobie a muzom. Dlaczego podalem przyklad swojego Marantza? Ano dlatego ze PM 75 jest wyposazony w przetwornik i to nie byle jaki bo TDA 1541 i mimo zastosowania przeze mnie kabla koaxialnego DIY z czystego srebra i opcji DAC Direct OUT ktora ma badz co badz bardzo dobre Akai CD 79 - przetwornik niestety nie zagral. Akai jest wyposazony w przetwornik BB PCM 63 P z serii K i to jest zapewne przyczyna poniewaz firmie Burr Brown jak dotad nie udalo sie wyprodukowac lepszego DAC'a. Abstrahujac sytuacja naszego kolegi jest typowa bo apli do kina domowego maja kiepskie przetworniki i tu a nawet nie w okablowaniu lezy zapewne przyczyna kiepskiego dzwieku. Aha i raczej nie porownywalbym topowego wzmaka z przetwornikiem za naprawde spore pieniadze jakim byl Marantz PM 75 do amplitunera HK za 6, 10 czy nawet 12 tys PLN. Sam kiedys nie wiedzialem wiele o Marantzu i moja opinia byla - delikatnie mowiac - obiegowa jak kilku przedmowcow. Posluchalem wtedy PM 80 - modelu nizej od PM 75 - rowniez za spora wowczas kase. PM 75 gra co najmniej o klase lepiej nawet porownujac do PM 80 w klasie A.

"Piszesz o kablu van den Hul OptoCoupler mk2 - oczywiście wiesz co piszesz i na pewno to osobiście sprawdziłeś, ale może mógłbyś zaproponować jakiś kabel koaksjalny w podobnej cenie, który pobiłby tego optycznego VanDenHula."

Niestety nie znam takiego kabla, dlatego proponuje vdH.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widzę, że dyskusja się rozwinęła więc tak

W/w ampli nabyłem dwa dni temu podłączyłem go do CD C.E.C. 3300 (z mojego zestawu stereo) to co zaobserwowałem trochę mnie zaniepokoiło, gdyż mogło to wynikać z jakiegoś uszkodzenia, chcąc uniknąć kombinacji z odsłuchem innego egzemplarza (tego samego modelu) zadałem pytanie na forum, czy to normalne.

Może by jakiś użytkownik ampli H/K się wypowiedział jak to u niego wygląda

@ młody2

1."Pozatym to jest dzial Stereo a nie KD"

Zadałem to pytanie w tym dziale gdyż dotyczy odsłuchu w stereo, tematy z działu KD odnośnie stereo są właśnie tu przenoszone

2."czasami cena nie jest wyznacznikiem jakosci dzwieku"

Wiadomo, że dźwięk amplitunerów KD jest zoptymalizowany do odsłuchów KD a nie stereo, co zresztą w większości instrukcji obsługi poszczególnych ampli jest wyraźnie napisane, przez to porównanie ampli KD do wzmaka stereo przy odsłuchu stereo jest nie na miejscu.

3."Moj wzmak za 10 razy mniejsza kwote zagra lepiej od twojego apli"

j.w. choć przy tej różnicy zapewniam Cię, że się mylisz

@ MariuszJ

Dzięki za link, wiele mi wyjaśnia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.