Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki po raz kolejny

mcgg

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kiedyś poruszałem już temat zakupu słuchawek z przedziału 300-500 pln

jednak w dalszym ciągu nie zakupiłem żadnych, teraz już chcę wreszcie kupić jakieś, jednak pułap cenowy się zwiększył w zasadzie, powiedzmy, że do 300$

obecnie będę ich używał głównie do muzyki odsłuchwianej z komputera, po wakacjach, zamierzam zakupić jakiś w miare dobry i atrakcyjny cenowo sprzęt, jednak w tej chwili chciałbym kupić słuchawki, gdyż są one potrzebne od zaraz, w związku z tym czy ktoś mógłby mi polecić jakieś modele, wcześniej byłem zdecydowany na sennheisery ale może warto zainteresować się innymi firmami ?

dziękuję za wszystkie posty, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/20005-s%C5%82uchawki-po-raz-kolejny/

jak wiesz ze nigdy nie kupisz wzmacniacza słuchawkowego to szkoda tylu pieniędzy na słuchawki...kup coś za 200 zł i tyle ....dobre słuchawki dopiero przy wzmacniaczu słuchawkowym nabierają "Sensu" w sensie Muzyki..

np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uszy nie "bolą" a i nie potrzebują wzmacniacza słuchawkowego by "odbyć Lot Ikara"..:)

Pozdro

Ukryta Zawartość

StyppaH -> Ostatnio wybieralem system sluchawkowy. Porownywalem duzo modeli Beyerdynamic'a z Senkami HD600 i HD650. Po opiniach na temat BD spodziewalem sie cudow. Tymczasem moim zdaniem nie jest tak pieknie. Pierwsze co sie rzuca w uszy to lekka ospalosc Beyerow. Duuuzy bas (szczegolnie w zamknietych DT 770 pro). Do rocka jak sadze swietne, ale do jazzu, audiofilskiego pitu pitu i klasyki gorsze niz Sennheisery.

Uwaga - Beyery raczej potrzebuja wzmaka sluchawkowego. Na prawde, nie jest latwo je rozbujac. Jesli nie planujesz takiego zakupu to raczej Senki HD 580/590. 650-ki fajna rzecz, ale droooogo, a 600 ki sa tak detaliczne, ze bez dobrego wzmaka nie da sie ich sluchac (efekt podobny jak dolaczenie ospalego, rozmazanego wzmaka do Nautilusow).

Pozdr.

a zatem biore sennheisery, teraz tylko kwestia taka, które polecacie ? ale już tylko proszę polecać te sennheisery, żadnych nowych marek :) bo nigdy się nie zdecyduję...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rozumiem, że bezprzewodowe nie cieszą się aż tak dużą popularnością ? zresztą nie będę biegał po domu w słuchawkach raczej

pozdrawiam i dzięki za opinie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ze względu na pobiżną jedynie styczność z modelem HD-580 mogę się szerzej wypowiedzieć jedynie na temat HD-590 i HD-595 (te pierwsze sam od dłuższego czasu posiadam i jestem bardzo zadowolony). Po pierwsze każde z tych słuchawek różnią się nieco brzmieniem. HD-595 wydają się być bardziej poprawne tonalnie, dźwięk z nich wydaje się być bardziej naturalny. HD-590 są natomiast bardziej efektowne w swym brzmieniu (dla niektórych może nawet efekciarskie) a poza tym mają inną przestrzeń - bardziej oddaloną od słuchacza, co sam uważam w nich za szczególnie przyjemne.

Co do ergonomii (na którą radzę Ci zwrócić szczególną uwagę, jeśli tylko myślisz o słuchaniu przez kilka godzin dziennie) to bezkonkurencyjne są HD-590 - jak do tej pory nie spotkałem lepszych słuchawek, zaś HD-580, HD-650 są wręcz niewygodne (tak przynajmniej wynika z mego pospiesznego kontaktu z nimi) w porównaniu z HD-590. (mądrzy inżynierowie z Sennheisera wymyślili do tego nawet specjalną nazwę: bio-netic design, co oznacza tylko tyle, że słuchawki są wygodne. :)

Jeśli tylko posiadasz taką możliwość - radzę wyprónować wszystkie wymienione przez Ciebie modele - są tylko trzy, a kwota, którą na nie wydzasz, sugeruje dokładne przemyślenie zakupu.

Swego czasu pojawiały się tutaj testy porównawcze wyżej wymienionych modeli - wyszukiwarka forumowa na pewno Ci pomoże.

Poważnie jednak zastanawiałbym się (bazując na pochlebnych opiniach, nie własnym doświadczeniu) nad zakupem HD-580, koniecznie połączonych ze wzmacniaczem słuchawkowym - PeCet nie będzie dla nich najlepszym partnerem. Sam używam w tej chwili HD-590 podłączonych do komputera i jakoś to znoszę, choć jest to konfiguracja dość komiczna, to np w filmach wrażenia są niepowtarzalne.

Jeśli zaś interesuje Cię lżejsza muzyka, jazz i klasyka w wykonaniach solowych - AKG K-501 jest ofertą zdecydowanie atrakcyjniejszą cenowo od czegokolwiek, co nosi dumnie nazwę Sennheiser.

300$ !!!!! a co masz w kompie????? Używam hd 600 do wzmaka słuchawkowego a do mp3 koss Pro porta ...i jest ok ale w kompie nie ma dużej różnicy... ( więć po co przepłacać...;_))))

kasa jest konkretna moze i reszta sysemu powinna być konkretna??? czy z karty w kompie wyciągniesz wszystko co mogą dać np HD 600????

Wszyscy tylko te Sennhaisery.......

Jest przeciez cos innego na tym swiecie.

Pierwsze primo to Grado - SR-125. Nie ma problemow z wysterowaniem ich z komputera, jednak zaczynaja grac znacznie wiekszym dzwiekiem jak sa podlaczane do wzmacniacza sluchawkowego.

Secundo Primo to AKG 501 - To juz inna historyja. Wokal i klasyka w nich brzmia cudownie. Mozna w nich spedzic godziny i nie byc zmeczonym zarowno dzwiekiem jak i nausznikami. Sluchawki do relaxu. Niestety CREEK OBH-11 nie jest w juz w stanie wyciagnac z nich tego co najlepsze.

tres primo: Sennheiser HD-600 :-) moj nastepny zakup.

wniosek:

Grado sa jakby wyposrodkowane. Dla mnie uniwersalne. AKG 501 to lekkie, nie meczace i relaksujace brzmienie. AKG 240 M to juz inna charakterystyka brzmienia. Srednie i wysokie cofniete natomiast bass wyrazniejszy. Mozna je polubic ale tylko z pozadnym wzmacniaczem (np: moim jednym z porojektow DIY). A jesli chodzi o Sennheiser HD-600 - to najprawdopodobniej beda moje ulubione na rowni z GRADO.

Odloz troche pieniadza na wzmacniacz sluchawkowy a nie pozalujesz.

Wzmacniacz słuchawkowy mozna i do kompa podpiąć.

Zaś owe wyższe Sennheisery (600/650) to coś dla tych, którzy w głośnikach preferują B&W.

Dla miłośników dźwięku bardziej zrównoważonego lepsze będą Beyery DT 880. Nie 770 i nie 990!

Do 500 PLN czy do 300 dolcow,to jak na chwile obecna najciekawiej wypadaja beyerdynamiki dt 150,cena jakies 750PLN,w bezposrednim porownaniu z wygrzanymi hd600 i niewygrzanymi dt 880,byly zwyczajnie ciekawsze brzmieniowo,zywsze,bardziej otwarte,super szczegolowe i miesiste, a zarazem z obszerna scena i fajnym poglosem.Jedyny ich mankament jak dla mnie, to nadmierny chwilami dol pasma ,pomimo tego, postanowilem je zakupic. Jest to zamkniety model.

Nalezaloby rowniez odsluchac AKG 501 sa zblizone w charakterze i jakosci dzwieku do swietnych dt 880(przez pierwsze tygodnie graja moze niezbyt swobodnie,ale potem to juz bajkowo),ale kosztuja o polowe mniej.

ps.jak juz musisz kupowac sennheisery,to jednak zdecydowanie hd 600,dla mnie sa wyraznie lepsze od 580(nawiasem niewiele lepszych, jesli wogole, od tanszych 570)natomiast pod wzgledem wysterowania sa one duzo latwiejsze od 650. I co wiecej, nawet na komputerze wychwyci sie ich klase, nie pelna,ale jednak.

Jeżeli już o pieniądzach mowa...

Jak ktoś dobrze poszuka, to HD-600 za ok. 850 zł znajdzie. Nowe. Nie od złodzieja.

Co do wyboru słuchawek w tym przedziale cenowym - IMO HD-600 lub DT-880. Zależnie jakie są preferencje muzyczne i (WAŻNE!) urządzenia towarzyszące. Chodzi mi głównie o wzmacniacz słuchawkowy.

Ja mam Forum608 i do niego HD-600 są wymarzone.

qb_1 - pisalem o tych philipsiakach 890, nie beyerach. choc Twoj wpis i tak jest cenny - sluchac samemu i nie ufac gustom osob trzecich!

te philipsy to buuuumiasty bas, dzwiek oddalony i jak zza kotary. w dodatku przy wyzszych poziomach glosnosci harczaly i sie gubily.

StyppaH -> to sie pospieszylem z wpisem :-)

Odnosnie porownania Beyer vs Sennheiser. Mnie sie po prostu wydaje, ze w klasyce i audiofilskim pitu-pitu Sennki sa lepsze. 600-ki moga byc nieco ofensywne przez b. wysoko ustawiony punkt 'rownowagi tonalnej'. Zdecydowanie przydalby sie wzmak w stylu HV-1. Poprawne wysterowanie ich z karty dzwiekowej lub 'dziurki' we wzmaku/CD Romie moze byc problematyczne. Beyery tez chyba do latwych do wysterowanie nie naleza. Niektore modele (DT 770 pro, 880) sa bardzo ciekawe jesli chodzi o barwe, 'temperature' przekazu i schodza b. nisko z basem - jak juz pisalem, moje wrazenie to ogolna ospalosc i dla mnie ciut mala dynamika. Najlatwiej wysterowac chyba 650ki - duza efektywnosc i latwa impedancja. Brzmieniowo lacza wg mnie sporo zalet DT880 i HD-600. Grado SR-1 fajne, tylko jeszcze drozsze :-(

Inna rzecz, ze trzeba posluchac przed zakupem uwaznie. Po prostu jesli zostana zle dobrane to raczej trudno bedzie ich sluchac - bedzie to strasznie meczace.

Pozdr.

Witam, ponieważ nie widzę większego sensu zakładania nowego tematu, postanowiłem "podpiąć się" do tego, jako że i moje pytanie jest związane z tematem.

Jakiś czas temu pytałem o sklepy w związku z planami zakupu nowych słuchawek, poczytałe jednak troche na forum i zacząłem poważnie zastanawiać sie nad wzmacniaczem słuchawkowym. Przedstawie sytuację: jestem posiadaczem Sennheiserów HD 500, początkowo chciałem je wymienić na np. HD 600 lub DT 880 (jesli te drugie udało by mi sie posłuchać) teraz zastanawiam sie, czy nie sprawić sobie wcześniej wzmacniacza (jak znam siebie - jeśli kupię słuchawki długo nie będę miał wzmacniacza, odwrotnie są wieksze szanse...) W związku z czym mam proste pytanie: co najpierw?

Dodam, ze zastanawiając sie nad wzmacniaczem myślałem o HeadBoxie i jesli odpowiadalby mi razem z HD 500, pojawiło się kolejne pytanie: czym później "pięćsetki" zastąpić? Widziałem opinie polecające Grado - ale akurat słuchawki nauszne nie bardzo mi odpowiadają.

Ok, a czego oczekuję? Poprawy, dużej poprawy, chciałbym aby zestaw HD 500 + wzmacniacz zagrał co najmiej o klasę lepiej, aby było bardziej przejrzyście, stereofonia była lepsza etc.

A może za dużo oczekuję? Może jednak słuchawki? Moze inny wzmacniacz?

Jesli jestes z Wawy to nic prostszego. Przejdz sie do Audio Forte. Praktycznie cala oferta BD na miejscu, Sennki od 580tek w gore zazwyczaj tez stoja. Head Box chyba zawsze a i inne Hedphone Ampy tez sa. Grado znajdziesz w Studio Pro.

Porownanie Beyer vs Sennheiser jest dla mnie rozstrzygniete, ale kazdy powinien posluchac sam. Sadze, ze preferencje moga sie rozlozyc pol na pol.

w visatex są AKG a sennki to tylko w MM - sprawdź w MM na bielanach w auchan - może będzie milsza obsługa niż w galerii ( tyle że niewiem czy mają słuchawki - ale kumpel mówił że kolumn można przyzwoicie posłuchać - ale co to znaczy przyzwoicie to niemam pojęcia )

Witam

Mam podobne pytanie więc pozwolę sobie podłączyć się do wątku.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna nowych słuchawek. Kwota jaką na to przeznaczyłem to 400zł. Po poczytaniu opinii padło na Senheisery 555. Dosyć dobre przedstawienie sceny, przestrzenność, nieco analityczności to to czego od nich oczekuje.

Słuchawki będą podłączone do komputera i póki co nie rozpatruję możliwości zakupu dedykowanego wzmacniacza ze względu na cenę, tak więc 50 Ohm'owa wersja HD555 pasuje mi w sam raz. Z drugiej strony to co mogę się spodziewać po Senheiserach w tym segmencie cenowym, jak np łamliwy kabel z nieizolowanymi osobno żyłami powleczonymi lakierem (jak w najtańszych philipsach!) powoduje że podchodzę do tego zakupu dość ostrożnie.

Byłem już prawie zdecydowany gdy zwróciłem uwagę na dość tanio dostępne nowe Philipsy HP-1000 za 400zł. Specyfikację mają dość imponującą :) problem w tym że prawie nigdzie nie ma o nich żadnych opinii. To co słychać na HP890, czyli stosunkowo mała dynamika i zlany bas nie odpowiada mi, więc byłbym wdzięczny za opinie na temat HP-1000 a najlepiej porównanie ich do innych słuchawek z tego segmentu cenowego, w szczególności HD555.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.