Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i słuchawki a komputer i mp3

Varan

Rekomendowane odpowiedzi

a co do cd to zawsze majac wybór między cd a sacd (często podobna cena) zawsze wybiore SACD ...tyle ze mówimy o "słuchaniu" a nie "wsłuchiwaniu" sięw muzykę ..najczęsciej rozrywkową ...tu mp3 naprawde nie jest niczym złym ...a nawet często przyjemnym...:)

pozdro

@Akira

Niestety nie wszystko jest w mpc. Jest to nadal bardziej rarytas niż codzienność. Jednak i tak o wiele łatwiej bedzie mi przejść(choć w pewnej części) na mpc niż na cedeki. W każdym razie licze, że jak kupie słuchawki teraz to bedą mi mogły i służyć z cd. Tylko czy ma to sens teraz czy zrobić to przejście dopiero po przejściu na cd. To jest mój główny problem w chwili obecnej.

Płyty z komiuy to nie wstyd ale niektóre mogą być już nienajwyzszej jakości a 20-25 przy przesiadce ze zbioru mp3 nadal daje dość pokaźna sume.

@Marcin (g)

Wielkie dzieki za głos! Właśnie o taką opinie mi chodziło. I jak sie domyślam różnica z tego co masz dzięki wzmaciaczowi i HD'kami a słuchawkami pokroju HP 890 różnica jest spora?

Wszyscy piszecie o kupieniu wzmaka. To znaczy ze nie mam co pakować se w robienie czegoś samemu?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie stop!!! Forumowiczom bez doswiadczenia i bez osluchania jak widze powinno sie zakazac udzielania rad na tym forum. Roznice miedzy mp3 a wavem czy cd jak kto woli mozna wychwycic w ciemno na kazdym rodzaju muzyki bez wzgledu na bitrate i klase sprzetu. Brakuje szczegolowosci brakuje przestrzeni czyli tzw sceny bas jest "pudelkowaty". A to ze sie komus wydaje ze sie zna to juz jego sprawa byle nie przekazywac tych bredni innym. Juz samo nazwanie Kena Ishiwaty ambasadorem firmy Marantz na swiat jest co najmniej smieszne. Ta niegdys amerykanska firma wykupiona przez Philipsa a obecnie majaca wspolna polityke z Denonem ambasadora nie potrzebuje bo wszystcy ja znaja. Mysle ze wiele firm chcialoby miec takiego Ishiwate ktory rasuje klocki a przynajmniej owo rasowanie podpisuje wlasnym nazwiskiem (czytaj sygnaturka).

Mp3 to nie jest zadne brzmienie i jeden z moich przedmowcow slusznie napisal ze plyty zapisane w tym formacie wypalone na CD nalezy potraktowac jako preview. Za 1000zl mozna kupic przyzwoite CD i wzmak - tymczasowo sluchajac na sluchawkach zbierac na kolumny. Zadna karta dzwiekowa nie pomoze. Nie pomoze tez dzwiek z kompa w formacie wave bo komp niestety nie gra a zeby zagral jako tako trzeba do niego duuuzo dolozyc. Wzmak sluchawkowy to dopiero kolejny etap ale najpierw chyba zmiana sluchawek.

>Pojawiły się w międzyczasie formaty teoretycznie bezstratne takie jak FLAC i APE,

:))) dobre, ape i flac jako teoretycznie bezstratne . .. wez sobie wav i oblicz sume kontrolna, skompresuj bezstratnie i zdekompresuj i oblicz sume :)

ape i flac jesli chodzi o stratnosc dziala jak rar czy zip i jest w 100% bezstratne.

Roznice, ktore slyszysz wynikaja ze zlego ripowania do wav albo zlego palenia albo poprostu twoj Cd slabo czyta CDR.

>Panowie stop!!! Forumowiczom bez doswiadczenia i bez osluchania jak widze powinno sie zakazac

>udzielania rad na tym forum. Roznice miedzy mp3 a wavem czy cd jak kto woli mozna wychwycic w ciemno

>na kazdym rodzaju muzyki bez wzgledu na bitrate i klase sprzetu.

co za bzdeta . ..

> Zadna karta dzwiekowa nie pomoze.

kolejna . . .

a slyszales np. o lynx albo esi ?

>Nie pomoze tez dzwiek z kompa w formacie wave bo komp niestety nie gra

>a zeby zagral jako tako trzeba do niego duuuzo dolozyc.

komp lamerze jeden nie gra nigdy :) bo gra TYLKO karta dzwiekowa. Komp conjawyzej moze przeszkadzac tej karcie dobrze grac i faktycznie trzeba sporo w niego wlozyc zeby nie przeszkadzal.

a twoje texty w stylu "Forumowiczom bez doswiadczenia i bez osluchania" juz poprostu rozsmieszaja mnie do lez :)))

Discomaniac71> pewnie jestem forumowiczem bez doswiadczenia. Z ciekawosci przeprowadzilem tu kiedys pewien eksperyment (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Moge mowic oczywiscie tylko za siebie i za kilku odwaznych, ktorzy sie odezwali. Jedynie przez analize widma mozna bylo dokonac jak to mowisz "wychwycenia w ciemno".

Discomaniac71, wish you were there...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Wielkie dzieki za głos! Właśnie o taką opinie mi chodziło. I jak sie domyślam różnica z tego co masz

>dzięki wzmaciaczowi i HD'kami a słuchawkami pokroju HP 890 różnica jest spora?

tak roznica miedzy topowymi senkami nawet bez wzmaka a philipsami hp890 (nawet podlczonymi pod blockhead'a) jest przeolbrzymia na kozysc HD ofc.

>Wszyscy piszecie o kupieniu wzmaka. To znaczy ze nie mam co pakować se w robienie czegoś samemu?

hmmmm, tez chcialem sobie zlozyc (jestem elektronikiem ) ale stwierdzilem ze mi sie nie oplaca.

Zreszta zobacz sam . . . tak wyklaga wzmak od piotka 608:

Ukryta Zawartość

klamoty skromnie liczac to ok 300-400 pln . .. i conjamniej 2 wekendy na zlozenie tego. jesli nigdy wczesniej nie robiles wzmakow audio to naprawde 100x lepiej kupic za 600-700 pln niz babrac sie samemu.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bo sam jestes bez doswiadczenia - twoje texty juz sa wszystkim znane i nikt nie podchodzi do nich powaznie. Zreszta sprzet ktory opisujesz w 'o mnie" to glownie kompy. Posluchaj troche normalnych klockow zeby miec porownanie. Tak sie sklada ze zajmuje sie profesjonalna obrobka dzwieku dla rozglosni radiowych na kompie wlasnie - zreszta jingle i reklamy tworze pare juz lat i mam swoje zdanie na ten temat. Moje stwierdzenie bylo uogolnieniem a texty typu "lamerze jeden" mozesz sobie wsadzic sam wiesz gdzie.

@discomaniac71, liamk, MariuszJ

Bez takich Panowie... Mnie szczerze mało interesuje kto nie ma doświadczenia. Wolałbym po postach w tym wątku móc podjąć jednoznaczzną decyzje kupic/nie kupic zamiast wiedzieć kto nie ma doświadczenia ;). Narazie to jeszcze bardziej nie wiem co robic.

@liamk

Rzeczywiście, tym zdjęciem mnie przekonałeś, że samodzielna robota nie ma sensu. Może i bym dał rade ale z doświadczenia wiem, ze to kosztuje za wiele nerwów a w muzyce nie o to chodzi.

>komp lamerze jeden nie gra nigdy :) bo gra TYLKO karta dzwiekowa. Komp conjawyzej moze przeszkadzac tej karcie >dobrze grac i faktycznie trzeba sporo w niego wlozyc zeby nie przeszkadzal.

Masz na myśli wyciszenie?

pzdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

liamk to co napisalem powyzej to do ciebie

MariuszJ - piszac o forumowiczach bez doswiadczenia absolutnie nie mialem Ciebie na mysli.

Ci ktorzy sadza ze roznice miedzy mp3 a CD sa nie do wychwycenia sa po prostu smieszni i tyle.

Varan:

Poprzednio używałem Tonsili Sd501 zapiętych do gniazdka słuchawkowego rozklekotanej Diory WS442 (oczywiście tylko do kompa ;) . Chyba nie muszę dodawać, że przepaść to mało... Co do kupna wzmaka: nie wiem, jak stoisz z lutownicą, jeśli dobrze, możesz próbować sobie coś takiego zrobić, ale może Ci nie wyjść... niestety, zanim zrobi się coś, co gra, potrzeba dużo eksperymentów, które zabierają i czas, i pieniądze. Jeśli chcesz się pobawić - baw się, na pewno na zdrowie Ci wyjdzie. Łatwo powinno dać się zrobić coś na op-ampie (gdzieś na forum krążyły jakieś schematy, poszukaj), ew. rozejrzyj się po diyaudio.com - gdzieś w zakładce PassLabs widziałem kiedyś (wieki temu) schemat wzmaka słuchawkowego zrobionego jako miniaturka Alepha, był gdzieś chyba też ZEN przystosowany do zasilania słuchawek... tyle, że mnie by się nie chciało. Kupiłem z drugiej ręki używkę za niewielkie pieniądze, wymieniłem op-ampa, i mam spokój. No, może jak tanio znajdę gdzieś BG, to i kondki wymienię, kiedyś.

Discomaniac:

Wszystko pięknie, ale... Przyjrzystość, naturalność i neutralność nawet tak stosunkowo niedrogich urządzeń, jak HD600, bije na głowę kolumny 5x droższe, a i do sterowania nimi wystarczy wzmak słuchawkowy za niewielkie pieniądze, za które nijak nie kupisz porównywalnego klasą wzmaka "kolumnowego"...

Często pisze się, że różnice na źródłach są niewielkie w porównaniu do różnic na wzmakach, a zwłaszcza głośnikach, więc czemu nie zastosować tego poglądu również tutaj? Wybacz złośliwość, trochę Cię podpuszczam: ja sam uważam źródło za najważniejszy element toru, bo to, co się zepsuje u źródła, dalej już nie da się w żaden sposób naprawić.

A co do mp3 jako takiego, to do słuchania "mission-critical" się nie nadaje, ale jako np. zamiennik niedrogiego kaseciaka jest idealne.

Poza tym, słuchawki mają niezaprzeczalne zalety, hmmm... społeczne (mam na myśli np. upierdliwych sąsiadów).

>Zreszta sprzet ktory opisujesz w 'o mnie" to glownie kompy.

nie, to sa karty dzwiekowe . . . slowa nie ma o komputerze w moim "omnie" a bylo by o czym pisac :)

>Posluchaj troche normalnych klockow zeby miec porownanie.

sluchalem ok 10 lat wylacznie na normlanych klockach i slucham nadal ale rzadko bo teraz juz trzymam muzyke (oryginalna ofc, pozadnie zripowana) na macierzach HD i na normlanym klocku nie moge jej sluchac . . . uzywam glownie sprzetu studyjnego.

>Moje stwierdzenie bylo uogolnieniem

bardzo duzym uogulnieniem . . .

>a texty typu "lamerze jeden" mozesz sobie wsadzic sam wiesz gdzie.

sory, ponioslo mnie ale nie pisz wiecej, ze mp3 zniezaleznie od bitereate/sprzetu/muzyki odroznisz od oryginalu bo to wlasnie swaidczy o nieosluchaniu. Ostrego rocka z cichymi talerzami, na sredniej klasy sprzecie (calosc do 10k) + dobrze zrobione mp3 lame gwarantuje, ze nie odroznisz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marcin masz duzo racji. Idealem bylyby HD 600 i wzmak sluchawkowy ale nie do kompa. Na Allegro za nieduze pieniadze mozna kupic stosunkowo dobre CD.

PS Mialem na mysli oczywiscie wzmak sluchawkowy - o kolumnach w ogole nie pisalem. Rzeczywiscie dzwiek HD 600 ze wzmaka bije o niebo drozsze kolumny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ok liamk rozejm:):):) Mnie tez ponioslo sorry.

Chyba musimy sie umowic na jakis test odsluchowy bo obstaje przy swoim. Ja tez myslalem o kartach a odruchowo pisze kompy - sorry raz jeszcze.

>Masz na myśli wyciszenie?

hmmm . . . mozna by ksazke napisac o optymalizacji komputera jako zrodlo, jeden jej rozdzial dotyczyl by wyciszenia ;)

przy odrobnie wyobrazni text ponizej powinien dac Tobie do zrozumienia jak zlozonym zagadnieniem jset komputer jako zrodlo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Discomaniak:

Ok, ale Varan napisał, że ma swoje zbiory w postaci mp3... Daj mu "dorosnąć". Przecież nie kupi sobie CD, by rozkompresować mp3-ki i wypalić na CD, bo to bez sensu. Niech słucha mp3 na dobrych słuchawkach z dobrym wzmakiem słuchawkowym, i cieszy się nową-starą muzyką, bo tak na pewno będzie, i to za nieduże pieniądze. Za jakiś czas sam wpadnie na to, że można lepiej :)

@Marcin (g)

Dzieki, rozjaśniasz mi sytuacje. Słychawki są u mnie jedyną możliwa drogą słuchania muzyki. Zarowno ze względów społecznych jak i jakościowo-finansowych(za 150 zl nie mialem szans na takie kolumny jak HP'ki a co dopiero wzmacniacz do nich).

@discomaniac71

Nie wątpie, że cd jest lepsze. Jednak nie czas na to. teraz mam 2 drogi kupic sluchawki i wzmak albo nie. Trzecia alternatywa nie istnieje. Co nie oznacza, że wogóle jej nie bedzie.

@Marcin (g)

Widze, że dobrze rozumiesz moja sytuacje :).

>Za jakiś czas sam wpadnie na to, że można lepiej :)

Ja to wiem, ale nie zrealizuje teraz. Wkońcu zawsze można lepiej:)

Z racji, że nie jestem w stanie kupic wzmacniacza i sluchawek naraz co polecacie kupic pierwsze?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zdecydowanie sluchawki. Najlepiej HD 600 lub HD 580. Wbrew temu co niektorzy pisza miedzy nimi jest dosc spora rznica na korzysc 600-tek. Wydasz niestety wiekszosc budzetu:(:(:(

Kup na razie słuchawki, podłącz pod swoje Audigy, słuchaj... potem zdecydujesz czy jest Ci potrzebny wzmakczy nie, czy może lepiej kupić odtwarzacz CD albo zmienić kartę na lepszą, np zewnętrzną na USB itd.

Siła sugestii jest wielka a dobrze zrobione mp3 z wysokim bitrate i bez obciętego pasma nie ustępują CD-Audio, podobnie jak FLAC, APE i MPC.

Są audiofile którzy nie odróżnią mp3 od CD a będą krzyczeć jakie to złe! Taki test już tu był i nie jeden usłyszał że mp3 jepiej gra niż oryginał.

Varan:

Jak dla mnie - na pierwszy ogień słuchawki. Takie np. HD600 w karcie muzycznej to raczej nie będzie to, ale *chyba* będzie lepiej, niż zagrałyby Twoje obecne słuchawki z dedykowanym wzmakiem. A swoją drogą, obecna cena HD600 to skandal. Ja swoje, fabrycznie nowe, kupiłem swojego czasu za 0k7.

no tutaj sie zgadzam z discomaniakiem, zdecydowanie sluchawki w pierwszej koljenosci, potem wzmak a ew. potem karta.

A co do roznic miedzy 580 a 600 to musisz sprawdzic sam, ja sprawdzilem i mam 580 ;) Wazne aby podczas sprawdzania porownwac sluchawki wygrzane z wygrzanymi bo w przeciwnym razie nie ma sesu porownywac.

Czyli wszelkie porownania w Media Markt odpadaja bo mzoesz porownac senki 580 ktore na wystawie sa juz sluchane pol roku z 600 ktore wczoraj na wystawe trafily.

>Niekiedy na allegro pojawiają się używane słuchawki, warto rozwazyć i taka opcje?

jezeli kupisz, nie uszkodzone, w dobrym stanie i za rozsadna cene to oczywiscie. Sluchawki przy odrobinie szacunku do nich wytrzymuja wile wiele lat.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Molibden nie pisz znow takich bzdur bo juz mam naprawde tego dosc. Mp3 to mp3 a wave i CD to co innego. Mp3 jest swietne dla mlodych niedoswiadczonych i nie osluchanych. Nie oglupiajmy mlodego pokolenia. Varan rzeczywiscie sam kiedys do tego dojdzie. Rozsztrzygnie kto ma racje.

W chwili obecnej jest aukcja:

Ukryta Zawartość

Jak na mnie wygląda ok.

Ukryta Zawartość

Varan -> tak, najpierw sluchawki. HD 600 nie brzmia zle podlaczone do gniazda gownianej karty zintegrowanej z plyta. Z dobrym wzmakiem i zrodlem jest lepiej, ale i w ten sposob wykorzystasz duza czesc ich potencjalu. Z BD czy Grado powinno nbyc podobnie. Po dolozeniu dobrego wzmaka i zrodla po prostu powinna sie poprawic rozdzielczosc i kontrola. Powinno tez zrobic sie przejrzysciej. Mimo to dobre sluchawy to juz 80% sukcesu. Jedna wazna rzecz - postaraj sie spedzic sporo czasu na odsluchach przed wyborem. Potem wytypuj 2-3 faworytow i w miare mozliwosci wypozycz do domu, zeby sprawdzic czy Cie nie zmecza. Jesli zle wybierzesz sluchawki to bedzie Ci na prawde ciezko ich sluchac a i kac po wydaniu 1kzl bedzie spory.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.