Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i słuchawki a komputer i mp3

Varan

Rekomendowane odpowiedzi

uwaga: będzie długo.

O gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie człowiek w HD-600 wygląda jak ta księżniczka z gwiezdnych wojen...

a AKG mają wzornictwo, które, można powiedzieć, objawia się brakiem wzornictwa. taki anti-form, albo raw-design, czy jak to nazwać. mi się podoba.

Za to Grado są sprzętem sado-maso dla zaawansowanych: możesz sobie pościskać głowę imadłem, po czym poprosić ją ("a friend with breast and all the rest, a friend who's dressed in leather"), by wybatożyła cię kablem o grubości słusznego sznura od żelazka. yeah!

(wybaczcie mi zaśmiecanie tematu)

Varan:

wszystkie słuchawki w tej cenie ładnie grają - rzecz w tym, że różnią sie brzmieniem. musisz postarać się o możliwość odsłuchu i sam zdecydować, co Ci bardziej pasuje. Jeśli w filipsiakach brakowało Ci tak zwanej "góry", to wiedz, że w senkach uświadczyj jej taki dostatek, że wielu poczytuje go sobie za nadmiar i senków słuchać nie lubi. a model 590 jest pod tym względem wręcz wybitny, choć dysponuje też częstotliwościami tak niskimi, że są wręcz na granicy mojego pojmowania (jak coś tak małego może mieć taki bas?).

Co do samego wyboru słuchawek, odnośnie mp3 - muszę Cię zmartwić. część z tych empetrójek po prostu wywalisz, albo będziesz ich słuchał na starych filipsiakach. szczegółowość brzmienia w dobrych słuchawkach nadaje się nie tylko do łapania skrzypnięć krzeseł, ale i wyłapywania niedoskonałości kompresji na kiepskich kodekach mp3 i słabym bitrate.

Z nieszczególną na szczęście, częstotliwością, pojawiają się tutaj modele zamknięte (beyery 770, na przykład). odradzam. chyba, że lubisz, jak Ci się uszka grzeją. po 30 minutach nie do wytrzymania.

niestety - słuchawki otwarte pociągną za sobą konieczność wyciszenia kompa i jego piekielnych wiatraczków - tutaj na pewno lepiej doradzi Ci liamk, ze swej strony powiem, że ja jestem w trakcie. nie są to jednak pieniądze okropne, jeśli tylko zaakceptujesz bardzo lekki szumik.

w pewnym momencie różnice jakościowe zastępowane są przez różnice rozgrywające się jedynie na przestrzeni smaku. różnych rzeczy uczą, ale na pewno rozprawiają się też z mitami, które pozostawił nam modernizm. na przykład oryginalności sprowadzonej do tego, że by zrobić coś, czego nie zrobił nikt wcześniej. przykłąd z dziedziny słuchawek: sennheiser HD 515, jak dwie wielgachne pasiaste pszczoły na uszach użytkownika. błe.

a HD-600. nie są wg Ciebie niewygodne? bo jak dla mnie - niewarte swej ceny, pod tym względem. (o ile są warte swej ceny pod innymi - ale o tym pisano tu nie raz)

w sieci jest takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

$150 ,czyli 493,8 zł za parkę. tylko pewnie wysyłka droga jest...

Ukryta Zawartość

>niestety - słuchawki otwarte pociągną za sobą konieczność wyciszenia kompa i jego piekielnych

>wiatraczków - tutaj na pewno lepiej doradzi Ci liamk, ze swej strony powiem, że ja jestem w trakcie.

>nie są to jednak pieniądze okropne, jeśli tylko zaakceptujesz bardzo lekki szumik.

Ja mam WC, wiatraczki które zostały sa na 5V wiec nie mam problemu - komp jest bezgłośny, jedynie w nocy kiedy juz nic nei słychać(a mieszkam na obrzezach miasta i prawie absolutna cisza sie zdaza) mozna uslyszec jakis tam szumek ale on zginie przy najcichszej nawet muzyce.

Swoja droga nie rozumiem pisania na tym forum(w wielu watkach pojawia sie takie stwierdzenie) o wielkich kosztach wyciszenia komputera. Dobrej jakosci WC z 2 blokami(wiecej to rzadkosc raczej) to koszt rzedu 500-600zł. jeżeli nie ma sie wymagań overclockerskich to wystarczy jak sa jeszcze 3 dodatkowe wiatraczki na 5V(chłodnica, zasilacz, tył). I sa znośne temperatury i cisza. Oczywiście można kupować cuda np. thermaltake'a jak w pelni pasywne chłodzenie komputera za 1k$ ale róznica od takiego za 500zł jest znikoma żeby nie powiedzieć zadna. No może moje ma 10dB a tamto 0. Tylko jaka to różnica jak próg słyszalności to ~20:)

pozdro

>>nie są to

ehhh nie zauwazyłem słowa nie;)

Ale uważam ze 0 szumu też da się osiągnąc za niskie pieniądze o ile komputer nie jest demonem szybkości. Zawsze też można mieź komputer tylko do muzyki(stare procesory jak i k graficzne mogą chodzić na najzwyklejszym chłodzeniu pasywnym) ale to mija sie z celem troche;)

>kompa i jego piekielnych wiatraczków

walka z wiatrakami to walka z wiatrakami - nie ma sesu, od razu kup wodne np. www.cpc.pl. Wszytko chlodz woda, grafe, proc, a nawet dyski . . . bo dyski trzeba odkrecic od metalowej obudowy i polozyc na piance a poniewaz HD odaje cieplo glownie bokami (czyli do obudowy od ktorej je odkreciles ) musisz je schlodzic blokiem.

Zasilacz chlodzony woda to calkiem niezle rozwiazanie - bezpieczniejsze to pasywne chlodzone zasilacze yesico, thermelake, toppower itp. dodatkowo maja bardzo dobrej jakosci napiecia i kazdy obwod osobno filtrowany - niestey taki zasilacz kosztuje 800-1000 pln ale jest tego wart. 100% wysieszenie komputera czyli 0 dB kosztowalo mnie ok 1300 pln.

Komponenty z jakich skada sie komp tez ogrywaja spora role, np. chipset via133, 815e, nforce2 na prawie wszystkich mobo powoduja spore problemy z wieloma studyjnymi kartami dzwiekowymi. Inne urzadzenia jak np. kontrolery dysku, karty sieciowe i inne mocno obciazajace PCI tez musza byc odpowiednio dobrane. Ustawieni biosu zwlaszcza ACPI/APIC emulacja 24 przerwan, pci latency timer, spread spectrum oraz Sterowniki tez odgrywaja bardzo wazna role . . . bywaja sytuacje gdzie sterownik myszki USB kaszani dzwiek.

Obecnie jset coraz wiecej dobrych kart na zlaczach firewire i usb ale kosztuja grubo ponad 1000 pln . . . a raczej nawet ponad 2000 i wiecej ale w przypadku zakupu takich kart problemem pozostaja tylko sterowniki i wyciszenie kompa. Alternatywa to np. kupno zewnetrznego przetwornika i zdegradowanie wewnetrznej dzwiekowki do roli zrodla danych cyfrowych.

To tak w bardzo duzym uproszczeniu.

liamk, Twoja wiedza zawsze budziła muj szcunek, ale musisz wiedzieć, że prędzej dokupię 2GB RAMu dla foto-szopa, niż zasilacz za 1000zł.

co do twardziela - to właśnie zamiar miałem kupować dla niego amortyzację z radiatorem. i to kupię wcześniej, niż kartę dźw., z tej prostej przyczyny, że chrobot HDD drażni mnie także wtedy, gdy pracuję bez muzyki.

decyduję się jednak, siłą rzeczy, na rozwiązania budżetowe. nie lubię po prostu ładować wielkiej forsy w komputer. poza tym za mało zarabiam. ale ten temat i tak jest Varanowi nieprzydatny do szczęścia - on już ma swoje WC i jest z niego zadowolony.

Cena 800 zeta za HD 590 jest śmieszna (w smutny sposób). We Wrocławiu, w RTVEuroAGD, gdzie pierwotny zakup moich słuchawek się dokonał, kosztowały 700 zł - to już prawie rozsądna cena (dla mnie są warte coś ze 600 zł).

Niestety - teraz pewnie nie mają tam HD 590 - zastąpione są modelem HD 595.

>np. www.cpc.pl

Jako overclocker musze na to zareagowac. cpc bym nikomu nie polecił przed dowiedzeniem sie czy jego komputer ma ponad 3 lata a jedynym wymogiem co do chlodzenia jest cisza. To chłodzenie wypada gorzej niż dobrej jakości powietrzne(temperaturowo bo jest ciszej to fakt). Jednak komfort używania tego cuda jest co tu dużo nie mówić niski. Lepiej dołożyc pare złotych i samemu zlozyc jakieś chłodzonko. Jako strone podałbym raczej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ale to takie moje wtrącenie niezwiązane z tematem watku.

>chlodz woda, grafe, proc, a nawet dyski . . . bo dyski trzeba odkrecic od metalowej obudowy i

>polozyc na piance a poniewaz HD odaje cieplo glownie bokami (czyli do obudowy od ktorej je

>odkreciles ) musisz je schlodzic blokiem.

Tylko kolejne bloki wymuszaja mocniejsza pompke a przy 2 mozna stosować bezgłośne 600l/h(np. Eheim jakiego posiadam). Ja mam na dyski puszczony wentylatorek na 5V. Nie wydaje słyszalnego szumu i jest tanszy niż dobra mocna pompka. Z reszta po odlączeniu go temperatura dysku nie przekracza 45*C wiec jak na Seagate nie jest zle.

Oczywiście moje rozwiązania w teorii generują jakiś tam szum a twoje nie. Z tym że ty wydałeś niemal 3x tyle ile ja. Myśle ze nie kazdemu zalezy na 0dB a wtedy chyba jednak lepiej zastosowac kilka wolnoobrotowych wentylatorkow + WC.

Odnosze wrażenie, że piszesz już o warunkach studyjnych niż słuchaniu muzyki w domowym zaciszu;)

pozdro

Ukryta Zawartość

Skąd stopień kompresji w FLAC? A co niby w przypadku zip czy rar nie ma stopnia kompresji (ma on wpływ na wielkość wynikową pliku jak i na szybkość kompresji/dekompresji) !? Skąd różnice w brzmieniu przy różnych stopniach kompresji ? Prawdopodobnie z powodu algorytmów upraszczających przy odtwarzaniu „ na żywo” po prostu procesor musiał by w locie przetwarzać za dużo informacji. FLAC jest tworzony na zasadzie Open Source i mogą się zdarzać błędy w kodzie programu i algorytmach. APE to program komercyjny charakteryzujący się wyższym stopniem kompresji niż FLAC i tylko z tego oraz dostępności kodu wynikają owe dyskusje o których wspomina Akira.

liamik

Trzeba bylo tez 1300 zl zainwestowac w akustyke pomieszczenia a kompa wystawic do innego pokoju i bylo by po sprawie. Uwazam ze to chore jest wydawac 1300 zl na wyciszanie kompa. Ja siedzialem kiedys po 24 godziny przed kompem bez przerwy i nigdy jakos nie narzekalem. Wolalem zainwestowac ta kase w wiekszy dysk albo lepszy monitor albo karte graficzna. Ale podziwiam ludzi takich jak ty:) Ciekawa pasja:) Ja kompa traktuje jak narzedzie do pracy i po 15 latach sluchania brzeczenia wiatraczkow juz mi one nie przeszkadzaja:)

Obecnie u siebie mam troche lepszy zasilacz z cichym wentylatorem. Karte graficzna chlodza dwa ogromne wentylatory podlaczone na 5v. Procek to dobry radiator + cichy zwykly duzy wentylator. Dyskow nie chlodze, bo po co. Na czipsecie jest tylko zwykly radiator zamiast oryginalnego malego z wentylatorem.

Procek mam 1900A XP karta to GF4400 Dysk 80 Maxtora i 40 Segate

Nie mam problemow z chlodzeniem nawet w najgoretsze dni. Kompa mam ciagle zamknietego. W nocy zasypiam przy cichym szumie wentylatorkow jak mi sie nie chce kopmpa wylaczac z lenistwa;)

A muzyki z kompa slucham ciagle na sprzecie jak w 'o mnie' teraz wlasnie skaladam powoli karte na pcm2702 zeby troszke polepszyc jakosc:)

> Uwazam ze to chore jest wydawac 1300 zl

A wiesz ilu ludzi uważa za chore wydawanie 1k na słuchawki? ba! nawet 500zł na słuchawki dla 90% Polaków to jest skandal. Każdy człowiek ma jakąś pasje na którą wydaje swoje pieniądze. Dla wiekszości osób na tym forum jest to sprzet Hi-Fi na który wykładają niekiedy sumy przekraczające wartość całego komputera liamika(tak sądze choć nei wiem na czym pracuje). Inni wydają kase na samochody, jeszcze inni na komputery. Jest to rzcz naturalna moim zdaniem a nie 'choroba'.

>Nie mam problemow z chlodzeniem nawet w najgoretsze dni.

Ja mam WC z powodu OC. Podobne wyniki w podkręcaniu miałem na chłodzeniu generującym okolo 50dB;) jednak to, że Ty nie masz nie oznacza, że wszyscy powinni tak mieć. Troche wytrozumiałości;). No i niezaprzeczalna zaleta WC jest to że przechodzi z kompa na kompa(niekiedy tylko zmiana bloku konieczna).

pozdro

>Trzeba bylo tez 1300 zl zainwestowac w akustyke pomieszczenia

spoko, o to tez zadblalem, coprawda ciagle nie mam pulkapek basowych ale reszta w miare OK. Tutaj o akustyce nie pisalem bo mowimy o sluchawkach.

>Uwazam ze to chore jest wydawac 1300 zl na wyciszanie kompa.

hmm . . . no zalezy . . . chore to wydac 3000$ na sieciowke :)

w tym 1300 byl zasilacz yesico za 800 - dlatego tyle wyszlo.

>kompa wystawic do innego pokoju

macierze dyskowe (bo tam trzymam muze) sa w inym pokoju - tego sie nie dalo wyciszyc

a co do www.cpc.pl - raz zalalem kompa tym zestawem ale przez wlasna glupote (spalil sie proc, mobo, dzwiekowa, sieciwka) dalem link bo jset tanie ale nie jest do konca bezpieczne.

Varan >>> nie mówię o niczym konkretnym - nowego kompa to ja za rok chyba bede kupował.

Co do szumu wentylatorków - co kto lubi. ja nie zasnę przy czymś takim - jest to dla mnie nie do zniesienia.

może dlatego, że miałem styczność z macami, które są sporo cichsze, niż pecety?

tak czy owak - żeby tutaj do słuchawek powrócić - nie waż się nawet rozważać zakupu zamkniętych - to po prostu nie jest to. nie takie stereo, puszka w głowie gra, uszy sie grzeją, łeb ciśnie (docisk w zamknietych jest mocniejszy) no słowem jakiś koszmar.

i nie kupuj bez przymierzania - słuchawki należy kupować jak kalpelusz - trochę wcześniej ponosić, niekoniecznie jednak przed lustrem.

a propos zasypiania przy szumie wentylków -

- dobranoc wszystkim.

>a co do www.cpc.pl - raz zalalem kompa tym zestawem ale przez wlasna glupote (spalil sie proc, mobo,

>dzwiekowa, sieciwka) dalem link bo jset tanie ale nie jest do konca bezpieczne.

Właśnie dlatego nie polecam tego zestawu. Za całkiem niewysokie pieniądze można złożyc cos z MSC, pomęczyć sie ze złozeniem do kupy ale mieć spokoj ze nie zaleje oraz swietne i ciche chłodzenie.

>macierze dyskowe (bo tam trzymam muze) sa w inym pokoju - tego sie nie dalo wyciszyc

To już bedzie calkiem OT, ale ile GB? TB? i ktory RAID o ile jest, jestem bardzo ciekaw:)

>To już bedzie calkiem OT, ale ile GB? TB? i ktory RAID o ile jest, jestem bardzo ciekaw:)

obecnie 1 TB, raid 5 serial ata na baracudach, wczesniej byl 200GB raid 3 na scsi. Mam naprawde sporo muzyki, pare tys. plyt w formatach bezstratnych dlatego sporo trzymam tez na dvdr :/ Czekam na jakas rewolucje w nosnikach na miare kiedys CD-rom/dyskietka czyli ok 400x wieksza pojemnosc. Gdyby obecnie wymyslono cos 400x wiekszego niz DVDr . . .. ach . . .. bylo by pieknie . . . cala kolekcja na jednym nosniku.

jeszcze jednak nie śpię.

liamk

są już od dawna pamięci holograficzne - do kilkunastu TB. cena - nieznana. widziałem coś takiego w wyglądającym jak rekwizyt z Jamesa Bonda zestawie do czytania odcisków palców. był to produkt komercyjny.

polega to na odczytywaniu laserem danych z kostek kryształów. nie wiem, czy ta technika jest rozwijana. cena jednak na pewno byłaby większa, niż odpowiedniej ilości dysków twardych. al e1 nośnik o rozmiarach kostki cukru, to dokladnie to, czego Ci trzeba.

>nośnik o rozmiarach kostki cukru, to dokladnie to, czego Ci trzeba.

tak, jak jescz bedzie w cenie plyty cdr albo dvdr - tym bardziej :)

sa jeszce badane pamieci biologiczne (oparte o DNA) takze o bardzo duzych pojmnosciach i co wazne przepustowosciach/transferach.

Ja mysle ze za max 5-10 lat nosniki 1 TB beda standardem i plytka/kostka? taka bedzie koszowac 2 pln a do tego czasu mysze kombinwac z macierzami i plytami dvd bo streamer to za droga zabawa niestety.

>Ja mysle ze za max 5-10 lat nosniki 1 TB beda standardem i plytka/kostka? taka bedzie koszowac 2 pln

Myśle, że szybciej, Blue-ray rozwija sie z dosć dużą szybkościa a o ile dobrze pamietam w nim granica pojmności przebiega wyżej niz 1TB.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.