Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i słuchawki a komputer i mp3

Varan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem słuchawek wraz ze wzmacniaczem. Do tej pory słuchałem na HP’kach 890 podpiętych bezpośrednio do karty muzycznej ale to mi przestało wystarczać, środek w wielu utworach się za bardzo zlewa, basu raz brakuje, innym razem zagłusza resztę, góra jest ale tylko kiedy wstępuje sama w innych sytuacjach ‘jest połykana’ przez resztę. Stąd też myśl by poczynić jakieś zmiany. Jest niestety jeden problem. Słucham praktycznie tylko z mp3 ( i raczej zmianie to ulec nie może :-( ). Stąd też moje pytanie czy jest sens wydawania większych pieniędzy na słuchawki i wzmacniacz które będą pracowały w takiej konfiguracji (karta dźwiękowa to Audigy 1)?.

Jeżeli zmiana może przynieść jakiś sensowny rezultat to co kupić? Przypuszczalnie łączne fundusze to około 1000 zł na słuchawki i wzmacniacz. W przypadku wzmacniacza wchodzi w grę DIY. Gdyby nie to nieszczęsne mp3 to prawdopodobnie wybór słuchawek byłby między hd580/600 a jakimiś beyerdynamic’ami (770/990/880). Jednak nie wiem czy nie jest to przerost formy nad treścią jaka do wypłynie z komputera.

Słucham głównie metalu (Therion, Nightwish, Blind Guardian, Rammstein, IM etc.) ale i klasyki czyli niestety( zależy od punktu patrzenia :-) ) całe spektrum dźwięku.

Co prawda nie uważam się (na szczęście? ;-) ) za audiofila jednak chciałbym czegoś więcej niż mam teraz.

Pozdrawiam,

Varan

Audigy to raczej w zupełności wystarczająca jakość do mp3, nawet nie tylko do mp3. Profesjonalni realizatorzy za neutralność lubią słuchawki Beyerdynamic bodajże 990. Moim zdaniem żadna inna konfiguracja nie zapewni Ci lepszej wierności w tym budżecie. Tyle że wierność może być też wadą - tutaj z pomocą mogą przyjść HD600 - wszystko na nich brzmi po prostu pięknie. I trochę kasy zostanie na browarka, który dopełni dobrych wrażeń :-)

Jeżeli wydaje Ci się że 1000 zł to za dużo na słuchawki (chyba gdzieś tyle mogą kosztować te 990) to pamiętaj że zakupu naprawdę dobrego sprzętu się nie żałuje - i nie będziesz musiał się już w przyszłości zastanawiać nad wymianą słuchawek - chyba że zepsujesz.

Pozdr.

JM

Ale samo Audigy chyba nie uciągnie słuchawek pokroju hd 600 czy dt 990. Czy może jestem w błędzie?

Wiem, że 1000zł na słuchawki to nie jest tak wiele biorąc pod uwagę, że to zakup na lata. To raczej normalna cena. Jednak zastanawia mnie czy będe w stanie poczuć możliwości takich słuchawek słuchając mp3 czy lepiej zostać przy HP 890 i zamiast kilku browarkow kupic kilka zgrzewek ;-).

Zgadza sie :D trzeba bedzie spokojnie i powoli zacząć kupować płyty a nie lewe, żenująco brzmiące pokompresowane zrzuty z nich. Ja w swoim czasie, gdy mnie przycisneło finansowo, eksperymentowałem z formatami tzw. kompresji bezstratnej - APE i FLAC. ściagnałem trochę płyt ew tych formatach , wypaliłem sobie to jako audio CD i jak niepyszny znów wróciłem do tłoczonych kompaktów. o jakości kompresji stratnej już nawet nie będę się wypowiadał. Z tego wszystkiego format mpc broni się jakoś :-)

Pocieszenie jest takie, ze dopiero wtedy zauważysz jak extra brzmią te kapele, kóre lubisz :) To co masz w mp3 potraktuj jako 'preview' :)

>Varan,

Jezeli słuchasz wiekszość poza domem to z pewnoscią mp3 bedzie tu koniecznoscią. Jeżeli szukasz czegoś do domu, to na pewno zainteresuj sie jakimis Senkami (sądząc po materiale jaki słuchasz) + dobry wzmacniacz, tak jak wszyscy radzą. Na allegro jest wiele różnych wzmaków.

>Co prawda nie uważam się (na szczęście? ;-) ) za audiofila jednak chciałbym czegoś więcej niż mam

>teraz.

3 proste kroki aby to osiagnac, wykonuj w tej kolejnosci

(kazdy krok da duza poprawe ale najwiecej odczujesz pierwswzy)

1. dobre sluchawki, moga byc bayery 990 ale moga tez byc senki 580 albo grado 80 - sporo osob pisze ze senki 580/600 sa za "grzeczne" do rocka . .. ale jak dla mnie sa wrecz idealne do tej muzyki.

2.wzmacniacz, nie wiem czy piotrek608 robi jeszcze swoje wzmaki ale jesli tak to polecam. Raczej celuj w DIY. Za 500 do 1000 pln kupisz rewelacyjny wzmak DIY albo uzywanego tandetnego creeka 21 lub podobne gotowce, ktore na starcie zostana zabite przez prawie dowolny dobry wzmak DIY. Do grado 80 ujdzie bez wzmaka, senki 580/600 i bayery 990/880 zagraja jak powinny dopiero z nim.

3. karta, jezeli zamierzasz pozostac przy karcie dzwiekowej jako zrodlo to zamien audigy2 na emu0404.

hd580/600 z tymi słuchawkami nie ma sensu bez wzmacniacza słuchawkowego (1 tyś zł minimum) ...jeśli chcesz poznać co NAPRAWDĘ umieją te słuchawki..

DT 990 godne polecenia ...do tego zmienić kartę dzwiękową na Audigy 2 ZS (zainstalować na dolnym gniezdzie PCI, zostawić wolne gniazdo ponad -wszelkie zakłucenia wtedy nie zaistnieją)

wtedy zainstalować sterowniki ASIO 2 (Steinberg) - tylko {ASIO2KS beta-version 0.90-2} na komputerze ...link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do słuchania używać odtwarzacza foobar 2000lite ..link:

Ukryta Zawartość

szczegóły ..link

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>...do tego zmienić kartę dzwiękową na Audigy 2 ZS (zainstalować na dolnym

>gniezdzie PCI, zostawić wolne gniazdo ponad -wszelkie zakłucenia wtedy nie zaistnieją)

kolego nistey nie jset tak pieknie . .. komp jako zrodlo to nie jest taka prosta sprawa. Do muzyki zupelnie nie ma sesu kupowac audigy 2 ZS.

wrogów mp3 rozczaruje ...każdy szanowany audiofil słuchajac na sprzęcie za grubo ponad 100 tyś zestawie audio ...żadko trafi który utwór jest mp3 czy z Cd ....co innego muzyka klasyczna ..tu różnice są łatwo wychwytywane ...co do reszty muzyki ...(wspominam tu także to ze płyty na rynek masowy są jakosci "uchowaj mnie od nich Boże" -MIERNE) ..dlatego też co innego płyty SACD czy DVDAudio czy płyty szanowanych wytwórni - Telarc..inne...a co innego muzyka z mp3 nagrana z płyty tak zwanej "masowej" ...tu mała strata w dzwięku na zestawie za kilka tysięcy, przy muzyce rozrywkowej i przy dobrym zgraniu z cd

pozdro

Dzięki za taki odzew!

@Akira

Wzgledy finansowe wskazują, że kilka najbliższych lat spędze na 'prievach', niestety:/

@PiterK

Tu chodzi mi o słuchawki do domu i tylko do domu.

@liamk

Jeżeli zdecyduje się już, że warto pod mp3 kupić te słuchawki, to napewno przejde sie posłuchać, choć z opinii jakie czytałem sennki powinny spełnić moje wymagania a nawet wykroczyć ponad nie :-).

@vitop

Wzmacniacz moge wykonać sam o ile komponenty sa łatwo dostępne (nie wiem jak to wygląda przy robieniu takiego wzmacniacza, nie interesowałem się tym do tej pory) Ale wydaje mi się że wtedy koszt jest rzędu < 500zł.

Troche mnie pocieszyłeś swoim ostatnim postem ;-). O ile jest to prawda.

pozdrawiam,

Varan

1 tys nie jest granica nie do przekroczenia o ile rzeczywiście da to jakiś rezultat. Rozważam kupno(ew. samodzielne złozenie) wzmacniacza teraz, posłuchaniu jakiś czas na HP'kach podpiętych pod wzmak i za 2-3 miesiace kupienie słuchawek docelowych.

pzdr

jest to prawda ..polecam siegnąć do numerów archiwalnych miesięcznika AUDIO ..w jednym z numerów był test taki przeprowadzany "mp3 a cd" ...konkluzje wynikły jak podałem wczesniej ..a test przeprowadzali ..nie ja...ale ludzie którzy "żyją dzwiekiem dużej próby na codzień"

pozdro

>w tysiącu spokojnie mozna sie zmiescic ze słuchawkami + wzmacniacz. Jakies HD z serii 200 + V.A.L

>lub DIY

Tylko że to znów jest półśrodek w słuchawkach. Wyszedłem z założenie że kupie coś co posłuży dłużej albo zostane przy tym co mam.

vitop, 5 Sie 2005, 16:27

>wrogów mp3 rozczaruje ...każdy szanowany audiofil słuchajac na sprzęcie za grubo ponad 100 tyś

>zestawie audio ...żadko trafi który utwór jest mp3 czy z Cd ....co innego muzyka klasyczna ..tu

>różnice są łatwo wychwytywane ...co do reszty muzyki ...(wspominam tu także to ze płyty na rynek

>masowy są jakosci "uchowaj mnie od nich Boże" -MIERNE)

Vitiop, ale to nie ma chyba wrogów mpc, wiec nie ma kogo rozczarowywać :) Każdy przecież wie , a jak nie, to niech doczyta posługując się googl'em jak działa kompresja stratna. Nie ma złudzień co do jakości, wiec nie ma wrogości, bo niby czemu? mpc to dawny odpowiednik przegranej kasety z winyla czy Cd, to kopia. Ale jakoś nie przypominam sobie by kiedyś osoby jadące na kopiach jechały po zbieraczach oryginałów, ze ich kopie z taśmy brzmia tak samo :D

Dalej - jeśli wypalona płyta audio z beztratnego teoretycznie i zaawansowanego FLAC/APE jest wyrażnie słabsza od tej tłoczonej to chyba już nie ma co dalej dywagowac o ordynarnej kompresji MP3. To każdy sobie może sprawdzić przeciez, wystarczy kupić jedną tłoczoną, potem ściagnac to we Flac/APE czy MP3 lame'a z emule i wypalic. a potem, usiasc i posluchac. Wystarczy system budzetowy by usłyszeć kompresje dzwięku, spłaszczenie dynamiki, brak wybrzmień na wysokich tonach. i nie pisze tego z wrogości do mp3. Po prostu nie ma co robić forumowiczowi który zadał pytanie o słuchawki do kompa, nadziei ze po kupnie świetnych słuchawek pokomresowane STRATNIE albumy staną się naglę nieodróżnialne od muzy niekompresowanej. Nie ma cudów, niestety :)

Akira ..więc i Ciebie odsyłam do numeru archiwalnego miesięcznika AUDIO ...szkoda że nie pamietam dokładnie ...ale wystarczy zapytać w dziale sprzedaży miesięcznika AUDIO

pozdro

@vitop

Wierze Ci, ale zanim zapytałem czytałem sporo to forum i częściej(zawsze?) spotykałem sie z opiniami jakie prezentuje Akira. Choć słyszałem, że kiedyś przeprowadzono w jakimś kraju ropą płynącym test na tamtejszych audiofilach i ich sprzęcie za grube tysiące $$$. Puszczano im mp3 i ich nagrania z CD. Podobno nie udało im sie odróżnić. Ale podejrzewam, ze jakośc tamtych mp3 'lekko' odbiegała od normalnych mp3.

@Akira

Ja wiem jak działa taka kompresja. Ideologicznie podobna jest naprzykład kompresja .bmp do .jpg(przechodze na bliższy mi grunk jakim jest grafika komputerowa). Różnica oczywiście jest, nie każdy pixel jest kodowany oddzielnym bitem przez co obraz traci...

Ale tej straty nie widać gołym okiem przy normalnej wielkości. Zaczyna sie pokazywać dopiero przy cropie 100%. Czy nie jest przypadkiem tak, że tej różnicy tak na prawde nie ma wielkiej, ale Ty wiedząc o niej słyszysz ją niejako...psychicznie?

Oczywiście ja nie jestem obdarzony wspaniałym słuchem i moge się mylić, jestem prawie przekonany, że Ty to słyszyszm pytanie tylko czy ja też to uslysze?

pozdrawiam

jako ciekawostkę dodam ze Ken Ishiwata (ambasador firmy Marantz na świat)..w wywiadzie zapytany o mp3 ..odowiedział dość lakonicznie ... że utwory z Cd mają przewagę nad mp3 pod względem dynamiki

Tyle

...nawet jak dlamnie to dość "oszczędne" słowa ...

pozdrawiam

>Ale tej straty nie widać gołym okiem przy normalnej wielkości. Zaczyna sie pokazywać dopiero przy

>cropie 100%. Czy nie jest przypadkiem tak, że tej różnicy tak na prawde nie ma wielkiej, ale Ty

>wiedząc o niej słyszysz ją niejako...psychicznie?

Varan

Bardzo możliwe, a nawet pewne ze wpływ na postrzeganą jakośc dżwięku ma także świadomośc tego że to produkt tłoczony z matrycy, a nie zgrywany i kompresowany. Ja także uzywam emuła, muzyki w mp3 mam mnóstwo, eksperymentowałem z róznymi kodekami, ale jednak po tych ekperymentach z plikami wciąż od lat kupuje CD i nie wmaiwam sobie że mogę to samo mieć za darmo, bo nie mogę :)

Pojawiły się w międzyczasie formaty teoretycznie bezstratne takie jak FLAC i APE, także z emula przyznaje bez bicia pościagałem mnóstwo kawałków w tychże. Dla mnie najlepszym zawodnikiem jest tu MPC, kto jeszcze nie słyszał tak pokompresowanych płyt niech spróbuje. Tak więc nie jestem jakimś purystą, który z definicji wybrzydza, a sam kawałka audio w MP3/MPC nie słyszał. Ja posłuchałem, powypalałem i poeksperymentowałem i wróciłem do zbierania normalnych płyt. Niekonecznie nowych - a uzywany kompakt w komisie czy antykwariacie płytowym, kupiony za 20-25 zł to taki wstyd? :-))

pozdrawiam

Varan:

Osobiście siedząc przy kompie używam HD600 i (lekko podrasowanego) Creeka OBH11, zapiętego Resonem do Vortex-a 2 (taki staroć, o którym już mało kto pamięta), i choć to głównie ze względu na oglądanie filmów w oryginale (zdziwiłbyś się, o ile łatwiej jest zrozumieć dialogi w obcym języku grane na czymś lepszym), to mimo to od czasu do czasu mp3 też posłucham, gdy nie chce mi się odpalać głównego systemu. I co? I nic, muzyka dalej mnie bawi, a nawet kilka słabszych realizacji, o dziwo, nie brzmi aż tak nędznie :) Rada? Kup sobie słuchawki, mogą być dobrej klasy, HD600 albo inne, kup sobie wzmaka słuchawkowego (kilku forumowiczów robiło dobre takie wzmaki za rozsądne pieniądze), i słuchaj muzyki. Kiedyś pewnie i tak sam zrezygnujesz z mp3-ek, przynajmniej jako dania głównego.

Pzdr. M.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.