Skocz do zawartości
IGNORED

Antena pokojowa

Barthezz

Rekomendowane odpowiedzi

"Dipol nie ma punktu w krtórym by można go było uziemnić, dlatego m.in. jest izolowany od masztu, jak inne anteny."

Nieprawda ! Dipol petlowy ma taki pumkt. Jest nim srodek gornej polowy petli - w nim napiecie wynosi 0 i dlatego nie potrzeba zadnej izolacji i moze byc galwanicznie polaczony z nosnikiem a takze uziemiony.

Baciki sa dobre jedynie w sytuacji gdy mieszkamy w miescie, w ktorym jest nadajnik lub bardzo blisko nadajnika (ale wtedy moga byc klopoty z odbiorem stereo - potrzebny jest w tym przypadku o wiele wiekszy sygnal z anteny).

Rada uniwersalna: dobra kierunkowa antena zewnetrzna i zadnych wzmacniaczy !

Spory "gain" wyklucza selsktywnosc. No ale w zamian mamy takze "gain" smieci z eteru - jesli ktos lubi czemu nie. Tylko po co gaina owego robic na tranzystorach (czy aby dobrze "grajacych" ?) skoro mozna na kilku kawalkach preta metalowego ?

-> pitdog, dudivan

Aby zapobiec kolejnemu konflikowi na forum ;-) wyjasnię warunki, w jakich mam ewentualnie zamiar korzystać z "bacika" MD lub innej, dobrej anteny FM:

- mieszkam na Żoliborzu (czyli niedaleko centrum) a z okna widzę Pałac Kultury, na którum są nadajniki radiowe);

- jest tu jednak dość gęsta zabudowa i wskaźnik multipath pokazuje mi niekiedy odbicia, których nie można do końca zniwelować;

- tuner (analogowa Yamaha T-7) odbiera mi naprawdę dobrze nawet obecnie - na odłączonej od starego TV Sony antenie teleskopowej, ale chce ją zmienić, bo nie jest to typowa antena FM i ... przecież może być lepiej :-)

I dlatego pytam o "bacik", silver ribbon i td. - chcialbym antenę zewnętrzną - ale nie mam balkonu, a aby ustawić antenę na dachu musialbym zmagać się z administracją ;-( Więc stąd były moje pytania ;-D

Dudivian ma 100% racji, dipol i jego wariacje to podstawa odbioru, prosty bacik wystarczy do słuchania silnych stacji lokalnych i ma ch-kę dookólną, ale jeśli chcemy posłuchać II czy II pr. PR w stereo to już prawie koniecznie potrzebny jest dobrze zorientowany i umieszczony diopol + symetryzator przy nim. Dla mnie przewaga dipola jest oczywista, a wzmacniacze antenowe to złuda której unikam - lepiej sprawdzić czy radio jest prawidłowo zestrojone.

==>Krzych

Z Twojej wypowiedzi wynika, ze jestes z Warszawy i to jest najwoekszy problem a nie antena:)

Wyprowadz sie do miasta i problem bedziesz mial z glowy.

Powaznie juz jak sie mieszka blisko nadajnika czesci stacji to ''zwykla'' jedna antena problemu nie zalatwisz.

Co do administarcji to nie koniecznie musisz anteny na dachu montowac.

tia, teoria to jedno, praktyka to inna sprawa. mialem dipole rozne, troche tych anten sie przewinelo, jedna jeszcze lezy na balkonie. i bacik je pobil.

jeszcze jedna sprawa dosyc oczywista - bardzo wazne jest umiejscowienie anteny, nic nie pobije anteny kierunkowej umieszczonej gdzies wysoko na poddaszu czy na dachu.

"cos wiesz o tym konkretnym modelu anteny? czy tak sobie klepiesz znowu, jako znawca wszystkiego"

Pionowy pret zawsze bedzie gorszy od anteny wieloelementowej. nie trzeba go nawet ani razy na oczu widziec i "slyszec".

-> Harvi

Wiśta wio - łatwo powiedzieć wyprowadź się z miasta ;-D Chcialbym mieć dom gdzieś pod miastem, ale - jak na razie mam mieszkanie 36 m^2 w mieście ;-)

Ale tak na poważnie - jeszce nie wiem, co zrobię z tą anteną, rozważam różne rzeczy - zobaczymy... chciałem jednak uniknąć latania po dachu bez wiedzy spóldzielni itp. czynnikow ;-)

Ta antenka MD to, ehem.... Cokolwiek byloby w tej zgrabnej puszeczce to tylko pionowy drut jak w turystycznym radyjku, nie prawdziwa antena. Takie cos powinno sie dodawac do tunerow "na probe" gratis zamiast popularnej izolowanej linki.

>dudi, jasne ze kierunkowa, paro elementowa lepiej bedzie chwytac. jesli jest potrzeba na taka, to czemu nie.

do pokoju moze byc i ta, podstawowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sa oczywiscie czulsze i lepsze anteny, wieloelementowe jak ktos ma szczegolne klopoty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozna tez dodac signal sleuth:

Ukryta Zawartość

takze jest z czego wybierac :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta z pierwszego linku jako zywo przypomina rzemieslnicze wyroby aluminiowe z czasow minionego rezimu stawiane powszechnie na radzieckich odbiornikach telewizyjnych. Pozostale to zwczajne Yagi-Uda. Tylko nie jestem pewien czy warto za te ceny...

Te anteny SONUS są dostępne wszędzie i działają dobrze, używam Sonus Solo - wersja bez wzmacniacza - (na giełdach elektronicznych po 20 i ok.30 zł ze wzmacniaczem, ale i Tatarek ma w ofercie, a nawet dipol) trudno powiedzieć kto jest producentem, jednak na pudełku jest adres www.barczak.com.pl

==> Pitdog

Mam na probe ta antenke MD (bacik) i powiem krotko chu......ko. W pokoju wogole nie dziala. po godzinnym bieganiu z nia po balkonie nawet mocnej 4 nie osiagnalem na najmocniejszych stacjach. Fakt ~ 500 pln to nie jest duzo przy dobrym tunerze ale niech ta antena dziala.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.