Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat co wybrac, prosze o pomoc.

Chikoo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Jestem tu nowy, prosze was o pomoc w nastepujacej sprawie, a mianowicie do tej pory sluchalem, muzykii z komputera z karta Sound blaster 5.1 podlaczona do wiezy Sony RX80, wydaje mi sie ze lepsze to niz glosniki komputerowe ale mam teraz inny plan.

Chce kupic wzmacniacz + glosniki STEREO, i zastanawiam sie co bedzie dawalo lepszy efekt, moja wieza przy PC, czy sprzet z ograniczeniami cenowymi ktore podam nizej ???

Chce dopkupic to, i jeden zestaw ten bardziej nadajacy sie do odsluchu muzykii z komputera postawic u siebie w pokoju; a np: wieze lub na odwrot, ustawic przy odtwarzaczu DivX i TV w pokoju dziennym, od czasu do czasu tez posluzy mi do sluchania muzykii.

Wiec glowny problem jest taki ze mam o tym male pojecie i niestety nie za wiele pieniedzy, koneserzy dzwieku z forum pewnie powiedza ze za taka kwote nie zloze nic nadajacego sie do sluchania ale warto sprobowac ;)

A wiec na wzmacniacz moge przeznaczyc do 200zl a na glosniki do 360zl wybralem pare modeli sugerujac sie sam nie wiem czym...chyba cena..ktory znich waszym zdaniem bylby najlepszy:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wydaje mi sie niezly, podoba mi sie tez to ze ma pilot nie ukrywam ze ma to dla mnie znaczenie.

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sam nie wiem budzi we mnie dobre wrazenie, ale czy jest warty tej ceny??

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem do jakiej dojdzie ceny i czy sprzet dobrze gra biorac pod uwage jego lata; chociaz czytalem na forum, ze stare analogi ladnie graja, co o nim powiecie?? Nie ukrywam ze jego piekny, klasyczny wyglad zwrocil moja uwage ;)

4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -szczerze nie wiem co to za sprzet ale chyba do 200zl bym sie w licytacji zmiescil, problem polega na tym ze nie wiem czy warto...

5.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -kolejny staruszek, warto ??

6.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam pytanie czy to dziala jak zwykly wzmacniacz ?? Podlaczam glosniki i gra?? Czy to tylko jakas przystawka ktora potrzebuje jeszcze czegos do dzialania?? Jezeli nie; to czy jest to sprzet warty uwagi ???

Co do glosnikow; heh kolejna kwestia wiem ze za 360zl nie kupie niczego szalowego, i bardziej niz na glosnosci zalezy mi na jakosci, nie wiem jakie moglbym kupic glosniki, na allegro jest mnostwo wielkich i tanich kolumn, podejrzewam ze one jedynie ladnie wygladaja....no ale czekam na wasza opnie; mam dwa typy z allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -Tawo co o nich sadzicie, czy naprawde sa warte az takiej doplaty w stosunku do czegos takiego ?? -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (co o nich sadzicie???)

Chyba ze ktos bedzie tak uprzejmy, zajrzy na allego i podpowie jaki jest sensowny wybor, glosnikow, wzmacniacza??

Wiem ze do fimow moglbym wziac cos 5.1 ale nie stac mnie na to; i pozostane przy Stereo, chyba ze kupie wzmacniacz np: z wyjsciem na 4 glosniki i w przyszlosci sobie rozbuduje sprzet ;)

Prosze was o pomoc jak wspomnialem jestem dosc zielony, kasy mam malo, i chcialem zlozyc za to cos co bedzie przywoicie gralo, pomozecie ??

Pozdrawiam i serdecznie z gory dziekuje kazdemu kto sie odezwie w tym topicu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20134-dylemat-co-wybrac-prosze-o-pomoc/

Jeszcze te wydaja sie nie byc zle ale co to za firma ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiem, wiem zle sie sugeruje patrzac na nie i mowiac ze wydaja sie niezle ale budza mile wrazenie wygladem ;) [co chyba najbardziej myli...]

Ukryta Zawartość

witam !

Po pierwsze gratuluje wyboru zakupienia normalnego wzmacniacza i kolumn, zapewniam Cię ze bedzie to grac kilka razy lepiej od twojej wieży.Wiem bo sam zdecydowałem sie na podobny ruch pół roku temu :) Nie orientuje sie moze w temacie stereo jak koledzy obecni tu na tym forum ale powiem Ci co mysle o twoich propozycjach.

Co do wzmacniaczy to mysle ze za cenę jaką chcesz dac za wzmacniacz nie będzie słychac szczegolnej roznicy a juz tymbardziej na kolumnach za 360 zl. Jednak zastanowilbym sie nad tym ONKYO - ladnie wyglada widac ze zadbany chociaz na pewno ma swoje lata. Wybierz ten o ktorym bedziesz wiedzial ze nie byl 'katowany' na roznych domowych imprezkach. ;-)

O kolumnach Audiomega czy KBRX itp nawet nie mysl, wydaja sie tanie, duze i ladne ale nie warte sa nawet i tak niskiej ceny. Pisalo sie o nich na tym forum duzo jak uzyjesz wyszykiwarki na pewno wyrobisz sobie o nich zdanie. Z twoja kwota pieniedzy proponuje czekac i szukac okazji na allegro, w tym czasie mozez troche jeszcze dozbierac i czasami mozna kupic dobre uzywane kolumny za nieduze pieniadze.

Pozdrawam mam nadzieje ze troche pomoglem

Okropny

Ogolnie polecam przeszukanie forum i opinii, moze ktos wyrazil swoje zdanie o tych konkretnych modelach wzmacniaczy ?

okropny~ Dzieki wielkie za poparcie mojej decyzji czyli z gory nastawiam sie ze ten zestaw wykorzystam do swojego pokoju :)

A moze moglibyscie mi chociz podpowiedziec jakie glosniki za taka cene beda wmiare przyzwoite; cene taka albo nie wiele wyzsza ?? Blagam nie chce wyrzucic kasy w bloto, a i tak ciezko mi bylo ja uzbierac, mam teraz wakacje co jakis czas dorywczo gdzies tam popracuje i mysle ze na taka kase sie jeszcze wyrobie i moj cel jest taki aby sobie zlozyc cos przyzwoicie grajacego :) Pomozcie :)

Co do kolumn to rozejrzyj sie za używanymi Tannoy'ami M1 ( czasem za 400 sie trafiaja ). Natomiast 200 zł na wzmacniacz to mało....wręcz bardzo mało:) Ale jak na początek proponuje wziąć pod uwagę Kenwooda lub rozejrzeć się za Denonem z serii X60 lub X80.

No, czasem można na coś trafić i za 200 złotych. Jeśli jednak nie chcesz długo szukać, to możesz pomyśleć o amplitunerze stereo. O Radmorach znajdziesz na tym forum sporo, przy czym najlepszą opinia cieszą sie te najstarsze, 5100 i 5102 (bez literek). Za godne uwagi uchodzą też wyższe modele z przełomu lat 70 i 80-tych takich firm, jak Sansui, Marantz, Pioneer (i parę innych). Są do tego śliczne, problem może być natomiast z ich naprawą. O nich więcej w wątku 3620, który nie tylko o tunerach traktuje.

A tak w ogóle, to ja tam za swojego Naima dałem w komisie właśnie 200. Ściślej to nawet tyle akurat nie miałem w kieszeni i w rozliczeniu oddałem kupiona tam wcześniej Unitrę WS-304S za 100 złotych. Okazje się zdarzają tylko trzeba cierpliwości ;-).

Przejdz sie po komisach, zawsze to bezpieczniejsze od kupna starego sprzetu na allegro.

Z tych aukcji najlepszy jest kenwood, ale on napewno przekroczy Twoj budzet. Pioneer tez wyglada przyzwoicie.

Zastanow sie nad diora ws704 lub 504 potezne brzmienie pozytywnie wplynie na dzwiek z monitorow, moze nawet pojawi sie jakis bas:)

Rafal, heh, dzieki poszukam tego sprzetu, poki co na allegro nie ma..

eMiL, dzieki za rade :)

Co powiesz na to??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Chikko!

Ta diora to tragedia nie wzmacniacz!!!!!Pracowałem na takim w radiowezle szkolnym i moj qmpel mial taki sam!!Czyste baznadziejstwo!!

Jak pojdzie jedna zesc w tym badziewiu to za nią juz pojdą wszystkie!!Po jakims czasie zaczną strzelac ci przełączniki wyboru zródła dzwieku!!Koszty naprawy są druzgocace!J jakosc dzwieku naprawde nie ciekawi!!Naprawde jest to czysty badziew!!Mojej opini nie opieram na 1 wzmacniaczu tego typu!!Spodkalem sie juz z kilkoma niewypalami tego typu!!

Pozdrawiam!!!!!

->maarcinek

Nie wiem , co robiliście z tym wzmacniaczem ale to pierwsza opinia tego typu o WS 504.Czy na pewno go z czymś nie pomyliłeś?Nie jest to wprawdzie cud techniki , niemniej jednak , to jeden z lepszych polskich wzmacniaczy , wygrywający porównanie z wieloma zachodnimi w podobnej cenie.Fakt , że jakość przełączników nie powala ale do domowego użytku zupełnie wystarcza , chyba że ktoś manipuluje nimi bez przerwy , to różnie może być.Użyte elementy też nie są zbyt drogie , więc chyba ktoś z Ciebie nieżle zdzierał za te naprawy ;)

Kupowanie wzmacniacza w ciemno jest troszkę niebezpieczne, ale czasami kupują stare modele można trafić na pięknie grający sprzęt. Kiedyś robili naprawdę bardzo dobre wzmacniacze, dobrze grające i świetnie zrobione "od kuchni".

-> _igod_

Masz całkowitą rację.Jest trochę modeli sprzed lat wartych uwagi , dostępnych za rozsądne pieniądze.Problemem jest jednak często ich stan techniczny i brak możliwości odsłuchu(zakupy z allegro).Dobrze więc wiedzieć czego się szuka i mieć jako takie pojęcie o elektronice , aby w razie potrzeby wymienić zużyte elementy.

dzieki wszystkim za pomoc, macie racje moze rzeczywiscie lepiej przejsc sie po komisach...w kazdym razie w kwestii rozwazan pozostaja glosniki; nie chodzi mi o takie ktore beda odpowiednio glosne ale raczej takie ktore, bez glosnego grania beda mogly wydobyc z siebie jakis przyjemny bas itp. macie cos do polecenia ?? Mam te 360zl i mysle ze nawet za takie pieniadze moge kupic cos lepszego od tego co oferuje moja wieza..??

jezeli kupisz monitory to nie licz na dobry bas bo one praktycznie go nie mają.

no chyba ze wezmiesz pod uwagę takie rozwiązanie ze dwa monitory i subwoofer. wtedy moze to przyjemnie grac.

lecz niestety z twoja kwotą ledwo starczy Ci na jakies uzywane tannoye bez suba ;]

hmm czyli prognozy nie najlepsze...chyba bede musial zostac narazie przy mojej marnej wiezy :( a np: takie cos Eltax ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo Magnat -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kurde musze zlozyc za taka kase ten zestaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spojrzałem na Allegro, i wśród wzmacniaczy do 200 zł nie znalazłem nic, co mógłbym by polecić z czystym sumieniem. Tym trudniej, że zależy Ci na wyglądzie, i może jeszcze pilocie.

Przejdź się po komisach, stare "amerykańskie" Marantze z lat 70-tych powinny się spokojnie mieścić w tej cenie.

Ale wzmacniacz to jeszcze nic. Z kolumnami jest jeszcze gorzej. Z tego co widzę, to około 450-500 zł trzeba mieć na najmniejsze monitorki, na które warto by wydac kasę.

Ale z drugiej strony patrząc, jeden z moich znajomych zrobił sobie kolumny na głośnikach STX (takich "trochę droższych" za około 40-50 zł/sztuka) i jest bardzo zadowolony z osiągniętego efektu, a koszt przy własnej pracy poniżej 300 zł.

W sumie, jak nie posłuchasz i nie dowiesz się sam jakiego dźwięku Ci trzeba, to nikt Ci tu nie poradzi nic w tej cenie.

Przecież są ludzie, dla których Duża Wieża Diory + Altusy to jest sprzęt dający dźwięk marzeń.

Co do tych Eltaxów czy Magnatów, to muślę, że nikt z obecnych tutaj tego nie poleci. Bo nawet nie będzie tego słuchał. Ten dźwięk, który nas - powiedzmy audiofilów - interesje, to jest jakby inny wymiar, niż takie kolumny.

To tak, jakbyś chciał kupić samochód za 2000. I chciałbyś się wybierać między Maluchem a Polonezem. Owszem, coś tam pojeździsz, jeśli ci to wystarcza (mi na przykład maluch wystarcza, bo musi ;) ) ale nikt z fanów motoryzacji i obeznany w temacie nie będzie Ci z czystym sumieniem polecał takich samochodów.

Jak wystarczy Polonez, to kup, jeździj, i marz nadal o czymś lepszym.

Jak ci wystarczą Magnaty czy Eltaxy, to kup i słuchaj, ale licz się z tym, że ciągle będziesz chciał coś lepszego. A 360 zł będzie już utopione, więc całe oszczędzanie od początku. A tymczasem za 800 zł można kupić komplet bebechów do kolumn, które w sklepowych kolumnach kosztują ładne kilka tysięcy plnów. Tu akurat moja sugestia, że przy małym budżecie warto się zainteresować kolumnami DIY, a przede wszystkim nie spieszyć się, poczekać kilka miesięcy, poszukać spokojnie okazji, i w miarę możliwości spróbowac przez ten czas trochę zwiększyć ten skromny budżet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.