Skocz do zawartości
IGNORED

i znowu słuchawki

cavarr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do was w związku z zakupem słuchawek do komputera :).

Jakie polecacie dobre słuchawki w cenie 200zł, które będą po prostu dobre :)

Sorki wielkie za taki temat wiem że już wiele osób zadawało takie pytanie ale chce się upewnić co do wyboru moich przyszłych słuchawek.

Będę ich używał do gier, muzy (metal itp.) oraz filmów.

https://www.audiostereo.pl/topic/20240-i-znowu-s%C5%82uchawki/

a co powiecie tych słuchawkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

miałem okazje słuchać, i wg mnie to słuchawki właśnie dla Ciebie, powinienes zapoznac się z tą ofertą -

Ukryta Zawartość

P.S powyższy link nie jest reklamą, to tylko podanie przybliżonej ceny i zdjęcia modelu !

Ukryta Zawartość

ja bym powiedział że czasem możesz się przejechać bo brzmienie ci niepodejdzie albo słuchawki niebędą leżeć ( musisz posłuchać i przymierzyć ) - moja wąska lista to KOSS KTX pro1, KOSS Porta Pro, KOSS UR-40, oraz inne brzmienie HD 497

Faktycznie, w tej cenie chyba nic lepszego niż polski TONSIL SD-426 się nie znajdzie :D Odłożywszy na bok uprzedzenia do marki, można spokojnie i z przyjemnością słuchać na nich. To solidne słuchawy, a nie jak u konkurencji w tej cenie modele do sprzetu przenośnego. Graja dość fajnie (pamiętając o cenie of coz), niemęczącym i niekłującym dźwiękiem, jedyne co im można właśnie zarzucić to nieco wycofana góra, co może też być zaletą przy podłaczeniu ich do ostro brzmiącej elektroniki czy kompa. Jasnę że brzmią gorzej od Beyerów 990 Pro i paru innych modeli, tylko... że gdy je kupowałem SD-426 kosztowały ok 139 zł a nie ponad 800 zł jak Beyery :D W tej cenie to konkurencji one po prostu nie mają :D

pozdrawiam

Słuchawki Sd 426 A to jest jak dobrze się domyślam nowsza revizja tonsila 426 która kosztuje 190zł

a co powiecie o tych słuchawkach ?? Słuchawki Tonsil Sd 504 M 231.00 PLN

Ukryta Zawartość

a moze to ??

SENNHEISER HD212 PRO 195 PLN

Ukryta Zawartość

>>> BeerfaN, Akira

Tylko z tymi słuchawkami Tonsila jest taki problem, że ich nigdzie nie ma. Już nie pordukują. I nie odsyłajcie mnie na allegro czy inne aukcje, bo tam też ich nie ma (ostatnio były parę miesięcy temu). Jedyna nadzieja w tym, że Tonsil wznowi ich produkcję (coś o tym przebąkiwali, ale nieśmiwało).

Tradycyjnie polecam bayerdynamic DT 231. Moze nieco tansze niz postawiona kwota ale maja wiele zalet:

1. sa niskoomowe

2. sa zamkniete a zatem nie absorbuja otoczenia

3. sa bardzo wygodne (uzywam w pracy czasami przez wiele godzin z komputerem wlasnie)

4. dzwiek jest lekko ocieplony, wysokie tony nie draznia a bas ma bardzo dobre rozciagniecie

5. maja swietna relacje jakosci dzwieku do ceny i porownanie z kilka razy drozszymi modelami 'nie boli'.

6. psychicznie takze mozna czuc sie dobrze - zdobyly wiele nagrod i wyroznien oraz powygrywaly kilka testow prownawczych. Oczywiscie wszystko w tzw. sredniej klasie.

pzdrw

soso

PS nowy model ma dodana do numerkow nazwe, bodajze Galaxy, ale nie rozni sie od 'zwyklych' DT231

baq85:

> miałem okazje słuchać, i wg mnie to słuchawki właśnie dla Ciebie

Poprę przedmówcę. To są naprawdę bardzo przyzwoite słuchawki. A jeśli, z tego, co widzę, cena spadła już poniżej 200 PLN, to tym bardziej są ciekawą propozycją.

W dziale "Opinie" jest kilka słów ode mnie na temat tego modelu. Dodać tylko mogę tyle, że w tzw. międzyczasie przerzuciłem się z MP3 na bezstratny (albo "mniej stratny") format APE i całość gra dzięki temu jeszcze lepiej, niż napisałem w opinii.

Oczywiście powinieneś ich posłuchać przed podjęciem decyzji, bo każdy model ma swój specyficzny pomysł na dźwięk. :)

Jakie znaczenie ma impedancja słuchawek?

Chodzi przede wszystkim o jakość mozliwą do osiagnięcia przy współpracy z różnymi urządzeniami.

Tonsile SD-426A mają 600 om, a Icemat Siberia 40 om. Większość słuchawek w cenie do 200zł. ma niską impedancję. A słuchawki droższe zazwyczaj wyższą (choc nie spotkałem poza Tonsilami słuchawek o impedancji 600om).

Przekonał się ktoś "nausznie" o tej zależności, czy może nie ma to wiekszego znaczenia?

Qubric -> Sennheiser HD 650 - znamionowo 600 Ohm. W porownaniu do 300 Ohm'owych HD 600 zdaja sie latwiejszym obciazeniem dla wszystkich wzmacniaczy sluchawkowych, z ktorymi je testowalem, 'na ucho' wydaja sie tez nieco efektywniejsze (subiektywnie graja ciut glosniej niz HD 600). Wiecej 600 ohmowych sluchawek nie znam.

Pozdr.

Czy to znaczy że im wieksza impedancja tym łatwiejsze obciażenie dla wzmacniacza i ewentualnie mniejsze zniekształcenia - tak jak w przypadku kolumn 8om vs 4om ?

Jak takie kilkuset omowe słuchawki będa współpracowały z karta dźwiekową w komputerze i np. z jakims wyjsciem słuchawkowym w CD albo wzmacniaczu (jakimś przeciętnym oczywiście)?

Nie bedie zbyt cicho? Jakie tam sa w ogóle moce i jak je imterpretować?

Im wyzsza wartośc impedancji obciążenia tym mniejsze są prądy wysterowania.

Ale wraz z nowszymi technologiami [wydajnościa prądową i szybkośćia działania] świat poszedł w strone nizszych imp.słuchawek.

Ogromna rzesza urzadzeń przenośnych pracuje z niskimi napieciami zasilania [akumumulatory,baterie]i z tąd koniecznośc pracy na niskich obciazeniach ....

Lucasd, Darkul -> w takim razie mea culpa, pop... mi sie :-)

Qubric -> zazwyczaj wzmaki sluchwakowe maja moce rzedu kilkuset mW do powiedzmy 1-1.5 W (pewnie sa i wieksze). Poniewaz jak ustalilismy Senki 650 sa jednak 300 omowe, wiec nie wiem jak jest z 600 omowcami. Nie sadze, zeby zawsze skutecznosc szla w parze z mniejsza lub wieksza impedancja (tutaj na pewno Darkul ma wieksze doswiadczenie). Wiekszosc wzmakow sluchawkowych w specyfikacjach wykazuje mozliwosc pracy z obciazeniami w zakresie 20-600 Ohm (+/- kilkanasie/kilkadziesiat w zaleznosci od producenta). Nie udalo mi sie tez uswiadczyc sluchawek, ktore nie zgralyby w ogole z 'dziurki' w CD-Romie (wylaczajac oczywiscie elektrostaty).

Pozdr.

-> cavarr

Te Philipsy HP890 wszędzie zbierają wysokie noty za relację jakość/cena, myślę, że warto je kupić, impedancja 32 omy, powinny pasować i do kompa i do wzmacniacza stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Im wyzsza wartośc impedancji obciążenia tym mniejsze są prądy wysterowania."

No właśnie. A zauważyłem, że duża części forumowiczów (w tym Piotrek608) używa określenia, że "słuchawki o wysokiej impedancji >lubią prądzik

cavarr>>

do komputera to bardziej polecałbym Ci celować w KTXPro1 i PortaPro niż UR-40, bo mogą grać trochę za chłodno. Poza tym są jaśniejsze i bardziej szczegółowe,a to w tym przypadku nie bedzie zaleta. Ja do komputera wolę podpinać KTX Pro1.

Do słuchawek wysokoimpedancyjnych bardziej jest potrzebna wiekrza amplituda.

W słuchawkach niskoimpedancyjnych prądy... a te i tak są stosunkowo małe.

W urzadzonkach przenośnych czesto siedza scalaki wyjściowe które owszem prądy maja tylko reszta jest słabiutka... sa zawolne,maja wysokie imp.wyjściowe itp.

Z pewnościa zenki czy bejerki i im podobne z wyższej pólki głuchawki są przeznaczone do lepszych wzmacniaczy niz te w sprzecikach ogólno dostepnych.

witam ponownie

mam pytanie dotyczące słuchawek tonsila :)

czy są one wygodne, z jakiego tworzywa zbudowana jest "okładzina" która przykrywa zapewne gąbkę i czy jest ono trwałe

i powiedzcie mi gdzie je można kupić ??

Słuchawki Sd 426

sd_426.jpg

Impedancja ohm 600

Pasmo przenoszenia Hz 10-25 000

Skuteczność dB/mW 95

Moc maksymalna mW 100

Współczynnik zniekształceń % 1

Masa g 290

Słuchawki Sd 426 A

sd426.jpg

Skuteczność

95 dB/mW

Impedancja

600 ohm

Pasmo przenoszenia

10 - 25.000 Hz

Moc znamionowa

100 mW

Zniekształcenia

1 %

Waga

290 g

czym się one różnią

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.