Skocz do zawartości
IGNORED

i znowu słuchawki

cavarr

Rekomendowane odpowiedzi

szczesiu:

> Te Philipsy HP890 wszędzie zbierają wysokie noty za relację jakość/cena, myślę, że warto je kupić,

Kupić można, ale na pewno najpierw posłuchać. Ja tych Philipsów słuchałem i po pierwszych 10 sekundach wiedziałem, że ich nie wezmę nawet za darmo. Po prostu ZUPEŁNIE nie to, czego szukałem.

Obiektywnie może i nie są złe, ale przecież każdy ma swoje wyobrażenie o dźwięku. Więc KONIECZNIE odsłuch.

...Koss Porta Pro ;) Mam je 8 lat i do dziś uważam, że są bardzo dobre. Dodatkowy plus za mobilność (fajnie się składają) i dożywotnią gwarancję producenta. Ostatnio kupił je mój kumpel i w porównaniu z moimi "staruchami" dalej trzymają klasę. Dodam, że kumpel to sknera i waży każdą złotóweczkę czy została dobrze wydana... Przesłuchał kilka modeli do 350zł i kupił te. Jest też model sPorta Pro ale to już inna bajka...

z zamiarem zakupu oraz zapytaniem gdzie można dostać wyżej wymienionych tonsile napisałem do producenta. odpowiedz dostałem taką że słuchawek chwilowo nie ma bo nie są produkowane i mają wrócić do produkcji ich prawdopodobnie we wrześniu :(

>cavarr

Nie podpalaj sie zbytnio. Te Tonsile to tuzinkowe barachło. Dominuje nudny one-note-bass - taki ich "mocno zaznaczony" charakter. Miałem słuchałem i z ulgą odniosłem do sklepu. Miałem to szczęście, że jedna puszka wysiadla w domu nazajutrz po zakupie, a druga w sklepie w trakcie skladania reklamacji, więc pieniądze odzyskałem od ręki. Sprawa była bezdyskusyjna. A dlaczego w ogole sie do nich brałem? Dlatego, że przez poprzedzające kilkanaście lat miałem tonsilowskie SN60, aż do ich naturalnej śmierci, i myślałem, że nowsze konstrukcje nie będą gorsze. Ale byłem w błędzie.

czyli co kupowac wg. was wy jestescie specjalistami :D doradzcie cos mi. glosniczki mają być pod kompa nie zadnego wzmaka.

co myslicie nad tymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to jakies siano jest??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qubric, 12 Sie 2005, 07:30

SD426A nie słuchałem. Straciłem zainteresowanie słuchawkami Tonsila. I to nie przez awarie mojego egzemplarza SD426 lecz zupełnie nie odpowiada mi "ordynarny", byle jaki, sposob ich grania. Od czasu pierwszej licencji na szwedzkie bodajże słuchawki SN60 i jeszcze drugie chyba SN50, lżejsze, zamiast postępu zaszła w Tonsilu w zakresie słuchawek degrengolada. No chyba, że sprzedawca miał i sprzedawał wyroby wybrakowane. Ale skoro coś takiego jest mozliwe to tym bardziej mam gdzieś takiego "producenta".

cavarr, 12 Sie 2005, 13:56

Wygląda na to, że nikt nie zna Icemat Siberia.

Znalazłem tylko takie recenzje

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na temat Tonsila SD 426A równiez niec nie ma.

Jedyne co wyczytałem o nich z forum EiS

Ukryta Zawartość

- użytkownik "niegomir" stwierdził "...słuchawki SD 426A zbliżone jakościowo do AKG K240 ! ".

Tych AKG K240 też nie znam więc mnie to niewiele mówi ale może ktoś miał z nimi styczność bo wg moich informacji to są droższe wersje AKG K141 studio. Natomiast AKG K240 Monitor (jeśli te miał na mysli) kosztują ponad 500zł.!

Ukryta Zawartość

Ha,ha!

Zbliżone jak kura jest prawie orłem.Ludzie fajne porfównania robią.

Miałem wiele słuchawek w tym i AKG240Studio Monitor i jest to inna klasa słuchawek...Tonsile sa okrojone z szybkości...skraju pasma...już o poziomie zniekrztałceń nie wspomnę...

Rzucając okiem na parametry obu to rzeczywiście trudno cokolwiek porównywać.

AKG K240 Studio:

Efektywność : 91 dB SPL/mW;

Pasmo przenoszenia [Hz] : 15 – 25000;

Impedancja : 55 Ohm

Zniekształcenia (THD) :

Trudno powiedziec na ile podane parametry są porównywalne - jak były mierzone itp.

Słuchałek SD 426A kiedyś przez chwile słuchałem - ale wtedy kosztowały chyba 90zł. i nic nie mogę na ich temat powiedziec.

Natomiast dłużej zapoznałem się dawno temu z SD 501 - przeżycie średnio ciekawe. Brzmienie głuche - z normalnego wyjścia przeciętnego CD - w zasadzie porównywalne ze słuchawkami w cenach 20-50zł. typu made in plastik. Szybkie zmęczenie słuchu i konieczność posiadania pancernej głowy - wzglednie zakutego łba - żeby znieść nacisk pałąka i dużej wagi.

Słuchałem też sławnych Philipsów HP 890 z komputerowego wyjścia grały bardzo nieciekawie. Lepiej w takich warunkach grają małe Logitechy za 40-60zł.

PS. W necie znalazłem ceny AKG K 240 Studio od 439zł. do 530zł.

Qubric

Z przytoczonych przez ciebie danych mozna wiele wywnioskować (no troche posiłkując sie dodatkową wiedzą). Przede wszystkim nie zajmowałbym sie porównywalnością danych. Metodyka pomiarów tych parametrów jest dość podobna, częściowo znormalizowana. Na pewno Tonsil robił je poprawnie. Co nie znaczy, że każdy egzemplarz będzie miał deklarowane wartości. To jest właśnie pieta achillesowa t.zw. polskiej produkcji - bardzo niestabilny proces technologiczny, "pływająca jakość", są sztuki bardzo dobre i jest chłam, który przeniknie do sprzedaży bo nie wykonuje sie przecież na takim towarze 100procentowej kontroli jaokości (wszystkie parametry, albo nawet tylko wybrane nie są sprawdzane na wszystkich sztukach). A istnieją też powody, że mógfłby przenikać nawet gdyby taka kontreola istniała.

A co do różnic w danych:

1) Charakterystyczna różnica w zniekształceniach - przeciez to rząd wielkości !!! Ten sam Tonsil produkował kiedyś słuchawki om zniekształceniach na poziomie pojedynczych dziesiatych części procenta. Były to właśnie wspomniane przeze mnie SN60.

2) Moc. Tu porównac trudniej, bo jedni posługują sie pojęciem mocy odpowiadającej maksymalnemu poziomowi ciśnienia dźwiękowego (SPL) a drudzy mocą znamionową (zapewne jakoś zdefiniowaną w warunkach technicznych albo innym dokumencie - bez tego niejasną). Idzie o dwie rzeczy na raz: Z jednej strony niby fajnie jest że do wywołania maxSPL potrzeba niewiele mocy (to widać też po 4 dB większej efektywności czyli skuteczności polskich słuchawek) ale nie wiadomo ile wynosi u nich to max SPL. Podejrzewam, że niewiele. W porządnych słuchawkach nie ma powodu, żeby nie podać w sposób jawny ile wynosi maxSPL i przy jakiej mocy to będzie. Inna znów rzecz to max moc jaką można wepchnąć w słuchawki ze względów wytrzymałościowych; wtedy już dźwięk jest do d... ale słuchawki to przeżyją. Jeśli pamietam , porównując dalej do SN60, to max SPL był rzędu 100dB, max moc (chyba dop. ze względów wytzrmałościowych) ok. 1 W. Skuteczność powyżej 90dB/mW. Jeśli owa moc znamionowa (100mW u Sd) to jest coś w rodzaju ogranicznia wytrzymałościowego to jest bardzo mało, mniej niż w tych niemieckich. Zwykle jest tak, że jak zniekształcenia są małe to i ograniczenie mocowe jest daleko (dużo mW), liniowa praca zawsze ma miejsce daleko od ograniczeń amplitudowych.

3)Wreszcie jest delikatna kwestia zależności zniekształceń THD od SPL (a więc i mocy wpychanej w słuchawki) a pewnie i od częstotliwości. Tej nie badałem, ale tu może leżeć wytłumaczenie obserwowanej wielkiej rozmaitości brzmienia słuchawek.

witam a co powiecie na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i to

Ukryta Zawartość

dlaczego są inne zdjecia??

w ogole to ciekawe promocje są na tej stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a co powiecie o tych są na tej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stronce w promocji za 169zł a normalnie są za 269zł. ludzie co teraz wybrac.

Audiofile pomocy!!!!!!!!!!!1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>profee

Przepraszam ,ale coś mylisz w temacie słuchawek....

SN60 miały przetforniki Philipsa..pózniej zaczeli partaczyć..bo licencja sie sończyła..

100 mW łeb urywa!Juz 15 mw moze uszkodzic słuch u osbowy o wrażliwszym słuchu!

>darkul

Młodzi maja młodszą pamięć więc sięgnąłem do papierzysk. Z karty gwarancyjnej ...Słuchawki nagłowne SN60 Hi-Fi...data produkcji 27 pażdź 1975, data sprzedaży 27 stycz. 1976. Z opisu/instrukcji: Na górze logo UnitraTonsil po lewej MB Electronic po prawej. Dane techn.

Impedancja 2x400 R

Pasmo przenoszenia 16-20000 Hz (do tego ch-ka skuteczności bardzo ładna, w zakresie 16-2000Hz zdjęta przy pracy sluchwek na t.zw. sztuczne ucho o objętości 6 cm3, w zakresie 2 -20 kHz pole fali swobodnej)

Skuteczność 103 dB/2 mW (zgoda to juz jest głośno)

Dopuszczalna różnica skuteczności słuchawek w parze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.