Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Zbalansowany Mosfetowiec [klasa A].

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem juz po odsluchach. HD-650 i RS-1 szly przez MF V3, AKG probowalem na V3 ale poziom byl za niski a wiec podlaczylem je do zbalansowanego wzmaka na LM4780 (i nie bylo juz zadnego problemu). Dwie pierwsze sluchawki byly odsluchiwane z oryginalnymi kablami, AKG mialy przedluzacz Cardasa.

Senns i Grado, dawaly dzwiek lekko przykolorowany, wg mnie glownie przez zamknieta przestrzen wytworzona przez ucho-sluchawka interface. Senns sa zbyt ciemne, i malo ujmujace, ogolnie brzmia poprawnie ale sluchanie przez nie jest pozbawione wiekszej przyjemnosci. Maja najmocniejszy bas z tych trzech par, ale jest to bass sztucznie wytworzony, troche dudniacy i malo zdefiniowany.

Grado sa ogolnie lepsze, jedynie na poczatku odczuwa sie znieksztalcenie wysokich, pozniej juz jest normalnie. Bas jest dosc tight, ale mialem wrazenie ze MF V3 nie produkuja wystarczajacej mocy aby je wysterowac bez wiekszych znieksztalcen. Grado slucha sie z przyjemnoscia, ale trudno sie pozbyc wrazenia ze dalej sluchamy przez sluchawki, takze wystepuja ta koloryzacja spowodowana zamknieta przestrzenia ucho-sluchawka, choc w mniejszym stopniu niz przy HD-650.

AKG przypadly mi najbardziej, z tego wzgledu ze sa bardziej neutralne niz te poprzednie. Nie odczuwa sie az tak mocno ze sa to sluchawki, odsluch bardziej przypomina sluchanie z glosnikow. Cale spektrum pasma jest praktycznie pozbawione znieksztalcen i przebarwien, bas jest troche szczuplejszy, ale nawet przy muzyce typu house, wydaje mi sie bardziej naturalny niz przy Senns czy Grado: nie ma tego sztucznego podbicia, jest za to prawidlowa kontrola i uderzenie. Kiedy sciagam z uszu AKG i zaczynam sluchac kolumn, wrazenie jest bardzo zblizone w odczuciach.

Dodam tez, ze GC jako wzmak sluchawkowy niczym nie ustepuje MF V3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W najblizszym czasie wystawiam Senns i Grado na Audiogonie. Jesli jest ktos zainteresowany kupnem, prosze o e-mail. Obie pary sa w idealnym stanie, praktycznie nie uzywane, z oryginalnym opakowaniem:

RS-1: USD$550

HD-650: USD$300

Słchałem Grado RS-1 z MF V3. Sygnał podawał SACD Krell, a kabel to Audioquest Panther. Zestaw ten grał bardzo wyraźnie słabiej od CD Usher z Cayin HA-1A i też, oczywiście, Grado (na kablach Tary). A przecież kudy Usherowi do Krella. Sama cena niższa pięć razy. Zestaw Krell, MF, RS-1 ocenił bym jako bardzo przyzwoity środek, ale nic ponad to. Od Twin-Head, tuningowanego Cairna i Grado dzieli go przepaść. Bardzo głęboka. W ogóle nie ma porównania.

Robię na raz kilka klocków.. opóznionych rzecz jasna... >>. gałka nie plasticzana ..widzą!

Jako że moja luba dzis wróciła ze szpitala i dopiero teraz moge co kolwiek zrobić ....

Kończe trzy wzmaki dzielone, 2 DAC,2 słuchawkowce,przerabiam słuchawki...

Niestety u mojej kobity konowały dopatrują sie cięzkiej choroby i będe zmuszony dac sobie spokój z forum i kto wie z czym jeszcze.Proza życia.

darkul

Naprawdę ogromnie mi przykro. Rozumiem Cię wyjątkowo dobrze, bo moja żona w ostatnim półroczu zaliczyła szpital trzy razy. Trzymaj się chłopie.

A nie mówiłem, że jak jest za dobrze, to zaraz źle będzie?

>... MF, RS-1 ocenił bym jako bardzo przyzwoity środek, ale nic ponad to...<

Mi tez sie tak wydaje, gdybym mial tego sluchac na codzien to bym sie chyba zalamal. Dlatego jestem dalej ciekaw Twin Head'a...

A czemu samemu nie zbuduje? Nie mam czasu, ostatnio wiara napalila sie na Patek'i i nie wyrabiam sie z ich budowa; mam tez powazne opoznienia produkcyjne.

Peter

Na moją odpowiedzialność możesz kupić tego Twin-Head nawet bez odsłuchu. Jedyny poważny mankament, to koszty utrzymania, bo lampy jednak się palą.

Ma przecież dla nich specjalne wejście. Ze ściany ciągnie 138 W, to chyba i sporo oddaje. Ale oczywiście wypróbuj, bo ja nie mam jak, i może tych Grado jeszcze nie puszczaj, tylko na TH zrób porównanie.

Peter

Na Head Fidelity ożywiona dyskusja na temat zastosowania Cayin HA-1A do AKG K1000. Podobno spisuje się w tej roli bardzo dobrze. To jednak jeszcze nic. Piszą, że w Stanach kosztuje 400 dol. W porównaniu z tym polska cena to skandal. Ogólnie wynoszą go pod niebiosa i tylko do Grado, niewiedzieć czemu, im nie pasuje. Nie próbowali jednak z RS-1, tylko z SR-225. Dużo piszą o ewentualnej wymianie lamp i zdjęciują.

Niemniej Twin-Head jest według mnie lepszy co najmniej o klasę. Wrażenia daje zjawiskowe. Muzyczne Eldorado.

Tu masz adres

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (o ile się wklei) i fotki

post-8530-100002572 1170275836_thumb.jpg

post-8530-100002573 1170275835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter

Na pytanie o Twin-Head w zestawieniu z AKG K1000, przedstawiciel wytwórcy odpowiedział: ASL T-H jest zrobiony z myślą o zwykłych słuchawkach. Może jednak wysterować AKG 1000 do spokojnego grania, natomiast do ostrago rocka raczej się nie nadaje.

Ta wypowiedź dotyczy jednak wersji MkII, która, jak się okazuje, od MkIII sporo się różni, przynajmniej optycznie.

Załączam zdjęcie Mk II oraz wypowiedź samego administratora Head Fidelity na temat najlepszych systemów słuchawkowych, jakie kiedykolwiek słyszał.

• Wadia 861 --> Cardas Golden Reference --> Antique Sound Lab Twin Head Mark II (with Sophia Electric 2A3's) --> Cardas Headphone Cable --> Sennheiser HD600 (the HD650's weren't out yet). Power components included Acoustic Zen Tsunami plugged into the Twin Head Mark II, Cardas Golden Reference Power plugged into the Wadia 861, and all of this plugged into a BPT BP-3 that was plugged into a Brick Wall PW8R15AUD.

• Wadia 270 CD Transport --> Wadia 27ix Decoding Computer --> HeadRoom BlockHead --> Cardas Headphone Cable (balanced) --> Sennheiser HD600. The interconnects between the 27ix and the BlockHead were either Cardas Neutral Reference balanced or Cardas Golden Reference balanced.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oooo! Piotrze. W końcu się doczekam opinii o tym wzmacniaczu od osłuchanej osoby! Czekam z wielką niecierpliwością na Twój opis. Opisz brzmienie, wygląd, walory użytkowe jak najszczegółowiej ;) Swego czasu byłem napalony na ten wzmacniacz ale nie wypaliło ;) Ówczesny Stożek bardzo go chwalił. Zresztą recenzja w AV również była entuzjastyczna.

Trochę obok tematu, sorry.

Przypadkiem wpadly mi w ręce rosyjskie słuchawki amplifon TDC15. Wyglądają na elektrostaty (?), impedancja (zmierzona) okolo 15 ohm. Membrana o wielkości, której nie powstydzilby sie niejeden wysokotonowy wstęgowy. Obudowa tandetna (troche robiona na grado), ale po wyrzuceniu oryginalnych skóropodobnych wkładek zasłaniających ponad polowę powierzchni membrany, dzwięk z a s k a k u j ą c o dobry. Czy ktoś o nich cos słyszał?

Royber

Obiecałem Tomaszowi, że przed opisem ładnych parę dni posłucham, abym się do jego dźwięku wprowadził. Według red. Igielskiego czas całkowitej adaptacji słuchowej wynosi około sto godzin.

Do StefanaB

Mam słuchawki rosyjskie TDC numeru nie pamiętam poprostu wyciepnąłem wrzuciłem je do innej obudowy, muszę

Cię jednak zmartwić nie są to elektrostaty tylko małe głośniki z papierową stożkową membraną a dźwięk ich po przerzuceniu do innych muszli jest wprost rewelacyjny u mnie i u Korwina pracują w trybie zamkniętym [w trakcie nagrywania] a po odsłonięciu otworów w obudowach otwartym [w czasie odsłuchu]

Z rosyjskich słuchawek poszukuję obecnie tylko tak zwane armiejskije helikopterowe lub czołgowe są to słuchawki giganty mające wszystko inne co kiedyś zakładano na uszy pod sobą

Pozdrawiam

P.Sulima

Estetyka surowa , ale solidna budowa.Srebrzony (srebrny ?) przewód sygnałowy, ekran miedż. Sam agregat mocno ciężki, widoczna przez otwory cześć membrany to około 4,5 x 4,5cm, ale widać, ze jest zdecydowanie większa. Napylenie na membranie daje efekt dwukolorowy: srebrno-miedziany. Porobię jutro zdjęcia i wkleje

Do Piotra Ryki

Piotr Sulima z Zbigniewem Korwin-Piotrowskim wybieramy się 19 października na być może naszą już Ostatnią Walkę Apacza bierzemy ze sobą z całej stadniny tylko jednego ogiera jest to UHER CR-240 z Mikrofonem AOI-ECM-1090 o pięknie brzmiącej nazwie Super Uni-Directonal Elektret Condenser Microphone z charekterystyką podwójną pozycja 1 dookólna pozycja 2 superkierunkowa i być może ze slodkim maleństwem UHER CR-210 z mikrofonem M514 lub M640 dwa sparowane kierunkowe połączone u podstawy po rozłożeniu w kształt litery V charakterystyka dookólna a przy prawie całkowitym ósemkowa

Pozdrawiam

P.Sulima

Do PIOTRA RYKI Piotr Sulimama

Dziękuję w imieniu Przyjaciela i własnym za życzenia. Bo tak naprawdę to my nie jesteśmy od przegrywania do tej pory było zawsze z tarczą a jeśli kiedyś na tarczy to tylko w znaczeniu dosłownym zresztą każdego to czeka; nieuchronnie.

pozdrawiam

P.Sulima.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.