Skocz do zawartości
IGNORED

Akai am57 potrzebuję danych technicznych

Djeight

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam wzmacniacz jak wyżej w temacie ,chciałbym się wkońcu dowiedzieć jakie są jego dane techniczne moc, pasmo przenoszenia etc. nigdzie nie mogę znaleść jego opisu czy schematu macie może jakąś wiedzę na jego temat . Pozdrawiam !!!

Jesteś uczniem 4 klasy Technikum Elektronicznego więc już chyba powinieneś wiedzieć jak mniej-więcej można ustalić moc wzmacniacza.

Co do pasma to z biegiem czasu przestaniesz na to zwracać uwage.Jednak to najprościej i dość ogólnie możesz sprawdzić zwykłym miernikiem.Jedziesz z płytą testową (najlepiej tłoczoną) od 20 Hz do 20 kHz i patrzysz jakie jest napięcie na wyjściu wzmacniacza obciążonego na wyjściu rezystorem 4 lub 8 ohm (tylko nie rozkręcaj gałki na full-daj moc odpowiednią do mocy rezystora lub nieco mniejszą-liczysz ze wzoru P=U^2/R).Potem patrzysz względem napięcia wzorcowego przy 1kHz i szukasz odchyłki o wartość 0,707 od nominalnej co będzie Ci wyznaczało -3dB i umowny koniec liniowej części przenoszenia wzmacniacza.

Maksymalną moc możesz teoretycznie wyliczyć znając moc trafa,napięcie na nim oraz zakładając 50% lub bardzo optymistycznie 60% sprawność LUB podłączyć odpowiednio mocne kolumny (obie bo na jednej przy konstrukcji z jednym trafem na dwa kanały moc będzie większa) i podgłośnić najlepiej na 50 lub 100Hz do momentu aż zacznie wzmacniacz zniekształcać.Leciutko przyciszasz,mierzysz napięcie i znów ogólnie przyjmując zamiast impedancji,rezystancje kalkulujesz moc.

Możesz także poprostu zamówić schemat na www.schematy.pl i mieć z głowy zabawe:D

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Hmmm... no tak było to na pracowni w szkole fakt ale ..... jest ryzyko którego nie chce podejmować , gdyż zbierałem kasę na ten wzmak przez rok czasu a wzmacniacz na tranzystorach łatwo spalić hehe a razem jest ich 8 na 2 kanały czyli wiem że darlington jest :D, do tych pomiarów najlepiej przydał by się generator i oscyloskop ale na takie rzeczy warsztatowe mnie nie stać . Proszę was tylko o tą Moc znamionową bo te pasmo to mi nie potrzebne ;p dodam że trafo ma 500W jak dobrze pamiętam przyjmując prostym sposobem to by wyszło 125W na kanał :D to jest tak na oko a co mówia dane katalogowe to nie wiem !!!

"Der Verstärker hat eine Leistung von 2x150 Watt"

vide:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

"...do tych pomiarów najlepiej przydał by się generator i oscyloskop ale na takie rzeczy warsztatowe mnie nie stać"

Nikt ci nie każe tego mieć, pomierz w szkole. Do czego w końcu te całe szkoły są, to nie tylko przechowalnia dla nauczycieli, nie?

Dzięki za pomoc widzę że ten wzmacniacz to jednak ma mocy aż nad to 2x150W to jest od groma mój cały zestaw głośników ma łacznie 200W :). Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.