Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny 70%stereo 30% kino

Johnator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem totalnie zielony, wiec prosze o wyrozumialosc :/

Chcialbym kulpic narazie sam przod - 2 kolumny w cenie do okolo 1800zl

Przeznaczenie glownie do stereo, lecz z czasme beda sluzy rowniez w malym stopniu do kina domowego(na czym mi mniej zalezy)Glowne typy mozyki: to pop, rock, jazz. Pokoj ma wymiary 35m2. Moj amp to yamaha.

W sklepiej "doradca" plecal mi quadrale qlx210 - ale z tego co tu czytam nie wszyscy maja o nich dobre zdanie.

Duzo osob poleca Celestion F30, ale przeczytalem ze dla nich maks to 25m2

Prosze o kilka propozycji modeli, chce zawezic moje poszukiwanie, abym mogl przesluchac wybrane modele.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Staralem sie znalesc w wyszukiwarce odpowidzi na moje pytania, ale nadal mma watpliwosci wiec pisze :/

Pozdrawiam

Michal

https://www.audiostereo.pl/topic/20484-jakie-kolumny-70stereo-30-kino/

Johnator, 18 Sie 2005, 18:55

>Witam, jestem totalnie zielony, wiec prosze o wyrozumialosc :/

Ja niewiele dojrzalszy, ale trochę już słuchałem i na tej podstawie mogę doradzić.

Skoro słuchasz różnej muzyki, a zestaw chcesz docelowo rozbudować do KD, to przydałyby Ci się w miarę uniwersalne kolumny. Moje typy to:

- Cabasse Jersey - grały lekko i żwawo, mimo że słuchałem ich z lampą, możesz też wypróbować tańsze Tobago. Wiem, że Cabasse nie wszystkim się podobają, więc odsłuch konieczny.

- Kef Q5 - też specyficzne, możnaby rzec że przeciwieństwo Cabasse. Brzmienie ciemniejsze, bardziej pełne i dobitne, ale mające swój urok. Mi się podobały.

- Mission m33i - do niedawna sam takich używałem, moim zdaniem coś pośrodku, najbardziej uniwersalne (dlatego je kupiłem). U mnie sprawdziły się z każdym rodzajem muzyki (od płyt z wytwórni 4AD po Heavy Metal). W kwocie 1800 zł może zmieszczą Ci się o model wyższe m34i...

Wypróbuj też Dali no i koniecznie Eposy (ale tu już problem z budżetem). A może warto rozejrzeć się po rynku wtórnym - wtedy masz za tą samą cenę kolumny o klasę wyższą.

Moje propozycje traktuj mocno orientacyjnie - nie jestem jeszcze aż tak osłuchany jak co niektórzy forumowicze. Do tego nie znam Yamahy i nie wiem jak te kolumny zabrzmią z Twoim wzmakiem. Ale jeśli cokolwiek pomogłem to super ;-)

Pozdrawiam,

Olo

Hmmm..... a ja bym ci doradził altuski 300 będą grały znakomicie , mają dużą głośność i taki pokoik 35m^2 to dla nich bedzie raj , może jestem troche archaiczny ale kolumny te prezentują się wyglądem a słyszałem je w akcji nie raz na imprezach i wszędzie i dżwięk jest znakomity Polecam!!!

Czytajac posty, coraz bardziej sklaniam sie do m34i, mam nadzieje, ze po odsluch przypadna mi do gustu :)

Mama takie pytanie czy starcza one na na pokoj 35mkw. Do tego otwarty po bokach... (dol domu jest w ksztalcie _/ - a glosniki staja w dolnej czesci tego _/ - w kwadracie 35mkw. Naglosnic maja tylka ta czesc... M35i to wydatek ktory przewyzsza moje mozliwosci :/

> Johnator

U mnie m33i nagłaśniają (do jutra - przyjeżdżają wymarzone VA Bach) pokój o powierzchni ok. 25 m2 i nie zdarzyło mi się odkręcić potencjometru głośności powyżej godziny 9 (a wzmacniacz może nie słabeusz, ale też nie taki znowu kozak - Cyrus Two + PSX). Na Twoim miejscu specjalnie bym się nie obawiał - dodatkowy głośnik średnio-niskotonowy w m34i powinien zapewnić aż nadmiar "powera".

Pozdrawiam,

Olo

Kiedyś mocno przymierzałem się do M34i, ale niestety nie udało mi się ich kupić w "wymarzonym" kolorze. Wtedy zacząlem szukać dalej. Uważam, że M34i są rewelacyjnymi kolumnami w swojej cenie. Testowałem sobie taką parę w domu, porównując z Q5. Wygrały Q5, ale ich cena jest trochę wyższa od M34i. Missiony w 30m^2 będą grały swobodnie i raczej nie powinieneś odczuwać brak basu. Na tym forum znajdziesz sporo wpisów dotyczących M34i (w tym moje i bardzo ciekawe opinie pana skali).

Bardzo paktyczna uwaga ;) ale juz udalo mi sie ich posluchac i bardzo bardzo mi sie podobalo!

Jescze przeslucham LS40 dla formalnosci, ale decyzja juz zapadla ;P

Szkoda tylko, ze nie ma w srebrnym kolorze, ktory akurat pasowalby do plazmy :/ ale czarny tez nie jest zly.

Pozdrawiam

Michal

Johnator, nie słuchaj Radmorów LS40 dla formalności jeśli i tak ich nie masz zamiaru kupić. Nie da się wykluczyć, że po odsłuchu Radmorów a następnie Missionów będziesz się martwił i dziwił dlaczego Mission grają tak źle. A tak - kupisz sobie parę w ładnym kolorze i bez słuchania - po namowach kilku forumowiczów - i będziesz zadowolony bo te Mission w sumie nie są złe kolumny.

BTW, Radmory nie będą pasowały do plazmy - są brzydkie.

Moze L40 powala mnie na kolana ;) Napisalem, ze dla "formalnosci" poniewaz, z tego co do tej pory sluchalem M34i podobaja mi sie najbardziej. Wlasnie takiego brzmienia szukalem.

Jeszce zastanawiam sie jaki amplituner bedzie dla tych kolumn najlepszy, ale o to spytalem sie juz w innym temacie, wiec nie bede dublowal

Czarne beda lepsze od tych jasnych i tak bede zwracal uwage na kolor tylko przez pierwsze 3 dni ;)

Pozdrawiam

Michal

Eh, firme Mission przejmuje jakis inny wlasciciel (juz nie wnikalem, czy importera, czy kogo dokladnie) w kazdym razie nie ma dostaw Missionow od 3 tygodni i nie wiadomo kiedy wznowia :( Sa dostepne jescze tylko 35 w buku, z czarnych tylko 33 :/

Dzisiaj podzwonie po sklepach moze sa na stanie gdzies czarne 34, albo 35...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.