Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel Gotham GAC-2 do słuchawek?

mandek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dylemat. Potrzebuję dłuższy kabel słuchawkowy do Grado SR-125, oryginalny ma ok. 2 m. Rozwiązaniem, o którym myślę, jest zakupienie przedłużki oryginalnej za 39 $ albo wymiana kabla na inny, dłuższy. Czy np. kabel taki jak w temacie nadał by się do tego i jak mogłoby to wpłynąć na jakość dźwięku? Może jakiś inny, sprawdzony w takim przypadku kabel lepiej by sie sprawdził? Czy może jednak iść po najmniejszej linii oporu i kupić gotowy, oryginalny przedłużacz Grado?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/20500-kabel-gotham-gac-2-do-s%C5%82uchawek/

Gotham może być trochę za ostry do Grado, jeśli już.

Wydaje mi się,że jest jeszcze jedno rozwiązanie pośrednie: kupić kabel, wtyki i zrobić samemu przedłużacz. Wtedy możesz nabyć kilka kabli (Gotham, Klotz, Cardas) i wybrać najlepiej pasujący.

Dzięki za odpowiedź.

Też o tym myslałem. Spytałem o Gothama bo go uzywam jako interkonekt i jest w porządku. Przy tym nie za gruby i elastyczny. Klotza nie znam i nie wiem gdzie kupić, to samo z Cardasem - w Łodzi przynajmniej.

Tak porównywałem własności kabli Gotham i Klotza i się trochę różnią, wg katalogów.

Gotham GAC-2:

Conductor resistance: < 110 ohm/km

Shield resistance: < 20 ohm/km

Capacitance: cond/cond: < 160 nF/km

cond/shield: < 220 nF/km

Test voltage: cond/cond: 500 veff

cond/shield: 2000 veff

1 = Jacket: PVC, Ø 5.4 mm

2 = Shield no. 1: Bare copper wires (0.10 mm)

3 = Shield no. 2: Bare copper wires (0.10 mm)

4 = Separation: PVC, Ø 3.1 mm, white tube

5 = Insulation: PVC, white and brown Ø, 1.2 mm, twisted

6 = Conductor: 48 x 0.07 mm (0.20 mm²), bare copper wires

Klotz MY206

Conductor 28 x 0.10 mm Ø bare copper

Conductor Cross Section 0.22 mm²

Insulation PE

Core Arrangement 2 cores + cotton tracers twisted

Shielding bare copper spiral shield

Jacket PVC, matt

colors: black, red, blue, yellow, green, grey and turquoise

Outer Diameter 6.0 mm

mechanic

Weight 45 g/m

Working Temperature -25 °C / +70 °C

Min. Bending Radius 30 mm

Max. Reel Length 100 m / 1000 m

electric

Conductor Resistance < 85 W / km

Capacitance

Cond./Cond. 60 pF / m

Cond./Screen 110 pF / m

Insulation Resistance > 100 MW x km

Czy z porównania tych danych można wywnioskować, który z nich bardziej by się nadawał?

Ja jestem niestety zielony w tym temacie - jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa, to taki, że Klotz będzie grubszy i cięższy :)

Marek

Klotza kupisz w Łodzi na ul. Rrzgowskiej ..od pl. Niepodległosci w kierunku Piotrkowskiej, rzut beretem od placu.

Gotham jest nie zły ...ale Klotz moim zdaniem jest lepszy choć tańszy. Mają tam Klotza za mniej niż 6zł chyba 5,60 o ile dobrze pamiętam.

Mam teraz interkonekt na Klotzu i wydaje mi się ze ten tańszy Klotz jest ciekawszy niz drozszy , Gotham moim zdaniem zbyt ociepla, jesli chcesz ocieplić to Gotham wydaje się lepszy.

W Warszawie mają Klotza u Hołdysa na Wspólnej, z tym ze pan który sprzedaje gitary nie wie nawet że go ma w sklepie:-)

Dzięki za odpowiedź.

W tej chwili ten sam temat jest na STEREO i NA DIY. Założyłem drugi na DIY bo jakoś na stereo nikt sie nie kwapił do odpowiedzi. A tu masz - teraz mam dwa ray więcej roboty :)

Ty masz GC i może faktycznie ostrzejszy kabel jakim jest Klotz (wg Ciebie) brzmi lepiej. Na moich tranzystorach moze byc lepszy Gotham - ale nie wiem, który z nich zagra lepiej z Grado? Chyba kupie po kilka metrów obydwu i sobie potestuję!

Tańszy - droższy Klotz??, a pamietasz jakieś oznaczenia katalogowe? Tańszy to może MY206 a droższy MY250?

ten drozszy Klotz to La Grande GY 107 dostepny u Hołdysa za 9zł mb jest jednozyłowy + ekran. Natomiast ten tańszy dostepny w Łodzi a także u Hołdysa za ok 6zł , jest dwużyłowy w ekranie , ma napis "professional microphone cable".

Ten pierwszy lutujesz normalnie czyli srodek jest gorący a ekran na masę. Natomiast ten drugi możesz zrobic kierunkowo czyli jedną zyłę lutujesz od strony wzmacniacza razem z ekranem a od strony CD ta sama zyła "wisi" czyli nie jest połączona z masą. Musisz oznaczyc sobie z jednej strony najlepiej tasmą izolacyjną kierunek sygnału.

Tak, tylko, że to ma być kabel do słuchawek - czyli musi być dwużyłowy. Już kupiłem go tam na Rzgowskiej - 5,90/m. Jutro będę robił przedłużacz.

Tak jak opisałeś robiłem interkonekty z Gothama - dzięki za podpowiedź gdzie kupić Klotza w Łodzi!

No i zrobilem przedłużacz z Klotza mikrofonowego - dzięki Antoś za adres.

Różnicy w odbiorze dźwięku nie odczułem - myślę, że to dobry wybór dla tych, którym brakuje kabla w słuchawkach, na pewno lepszy od różnych Profigoldów albo Thomsonów.

Na rozbrojenie moich Grado 125 i wymianę kabla jednak się nie zdecyduje, przynajmniej na razie.

a moze ktos wie czy da sie kupic osobno wtyki do sluchawek sen580 ktore wchodza do kazdej ze sluchawek wiem z da sie je wyjac ( wyglada to tak jak by podwojny pin)

powod jest dosc oczywisty -chce zmienic kabel w tych sluchawkach a nie chce niszczyc orginalnego .poprostu sluchawki beda zasilane symetrycnie i potrzebuje odzielic mase.

• 2 tygodnie później...

tdrozd:

a masz jakies zdjecie tego? ja w moich mam mikro-jacka (kabel wchodzi w jedna słuchawke)

A może ktoś używał kabli Cordiala? Mam głośnikowy Cordiala i go bardzo lubie, jednak mikrofonowych nigdy nie używałem....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.