Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zlapac bas ktory ucieka ?:)

lead

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwna sytuacje: bas jest wszedzie ale nie tam gdzie bym chcial :)

Juz probowalem w innym zupelnie pokoju ale dzieje sie to samo to znaczy w centrum tworzy sie jakby takie podcisnienie a bas czuc dopiero jak sie stanie naprzeciw kolumny albo z boku-jest go tam naprawde duzo ale w centrum praktycznie ZERO nawet jak dam prawie na maxa glosnosc

Niema znaczenia zrodlo gdyz z cd i z kompa ta sama sytuacja

Szyby w innych pokojach mi drza w oknach jak otworze drzwi do pokojow a w centrum gdzie slucham nie czuc basu a jak zamkne drzwi to bas robi wszystko aby uciec bokami :(

Czy to moze byc wina kabla-uzywam monitor atmos 309 ktory tworzy potezna scene z bardzo dobra jakoscia pasma jak za swoja cene ale czy nie psuje basu wlasnie ??

Po przelaczeniu na jakies "druty" ciezko mi porownac bo na nich nic niema praktycznie :)

Mam potezne stabilne standy

Kolumny to Tannoy M2

Wzmak Pioneer A-405R

Cd Onkyo 7211

Kiedys mialem jakies niskiej jakosci kable i ogolnie bylo wszystko zjechane w porownaniu to tych co mam teraz ale bas przynajmniej wydaje mi sie byl w srodku

Moze to konflikt kabli bo w kolumnach mam okablowanie wymieione na sonic link ast200 a na zewnatrz ten atmos 309 a moze taki wplyw atmos na tannoy i niewazne jaki kabel w srodku jest

Naprawde dziwne uczucie: w srodku zero basu i jakies male podcisnienie a po bokach wulkan basu

Czemu ten bas gra tylko na boki ??

https://www.audiostereo.pl/topic/20579-jak-zlapac-bas-ktory-ucieka/

szukałem bo wiedziałem, że już było, proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam bardzo podobny problem do ciebie. Po środku i co najgorsze na kanapie pod ścianą jest fatalnie!

Z kolei na drugiej kanapie stojącej przy lewej ścianie bas jest mocny i kontrolowany. Podobnie gra w rogach ( ale tutaj to wiadomo że będzie dużo basu). Na przedpokoju i 3 piętra niżej!!!! Zestaw porusza ścianami!!! Mieszkam na 3 piętrze a przychodzą do mnie ludzie z pierwszego piętra w drugim pionie, nie mówię o tych pode mną hehe Wracając do tematu, to myślę że kable sieciowe czy inne dają poprawę i z tym się zgodzę, ale myslę że to nie to.... to raczej pomieszczenie. Akustyki pokoju nie pokonasz!!! Samo ustwienie kolumn w pokoju ma kolosalny wpływ na brzmienie, poza tym są meble. dywan, kanapy, fotele, ławy, szafa stojąca w rogu pokoju.....koszmar!!! Nie mówię nawet o samym kształcie pokoju.

Kupa rezonansów, zero kontroli dźwięku, fale które odbijają się po regale, fale stojące pod ławą ( bas)...

W innym pomieszczeniu nie stawiałem kolumn, ale kiedyś na kilkudziesięciometrowej sali zrobiłem nimi niezłą masakrę. Wychodzi więc z tego, że sprzęt ma basik i ciśnienie ale u nas cos go nie słychać. Sam mówisz, że szyby w oknach chodzą hehe, to u mnie wierz mi było podobnie ( dopóki nie wymieniłem na plastiki), ale ogólnie cała reszta drży. Trzeba bedzie się kiedyś przyczaić i złapać ten bas jakimś bass-trapem, albo przestawić kolumienki hehe...sam już nie wiem:-/

Glownie pisze o korekcji pokoju no ale jak w innym zupelnie (wielkosc i inne rzeczy w pokoju) dzieje sie to samo to co ?:)

Akurat mialem b&w 602 s3 . Podlaczylem do swojego sprzetu i jest zupelnie na odwrot-w pokoju w centrum odsluchu jest taki bas jak powinien byc a w innych pokojach jest go mniej.

Skąd ja to znam. :-)))

TRzeba szukać odpowiedniego ustawienia kolumn w pokoku, a jeśli jest to niemożliwe to poszukaj odpowiedniego miejsca odsłuchowego. TRzeba iść na kompromisy jak brak jest możliwości adaptacji pomieszczenia tylko do słuchania.

Witam, miałem bardzo podobny problem do Twojego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a mimo to teraz jest dobrze. Przestawiłem kolumny na zupełnie inną ścianę , zmieniłem kąt ustawienia i odstęp między kolumnami, poprawiłem wytłumienie kolumn i ...........jest dobrze (przynajmniej z basem). Innym problemem może być też zbyt wysoka skuteczność średnicy która "przekrzykuje" bas w miejscu przewidzianym do odsłuchu. Pamiętam ile się nakombinowałem (kable, przeróbki zwrotnicy itd)

Na początek spróbuj postawić kolumny bliżej siebie. Zyczę powodzenia.

Ukryta Zawartość

Kable nie powinny mieć większego znaczenia (jeśli tak nie jest proszę tu o ostrą korektę) mam zwykłe kolumny od wierzy na zwykłych małych kabelkach i problem podobny był - jeśli to stereo to pomogło ustawienie kolumn z tyłu do miejsca odsłuchu i już było idealnie tzn. w centrum basu full w reszcie tez ale juz mniej ostatnio pomogło mi ustawienie ich na większej wysokości. Naszczęście mam znajomego który zawodowo zajmuje sie nagłaśnianiem różnych rzeczy i powiedział jak mam je ustawić i od tej pory ani nie myslę o zmianie ich miejsc bo grają znakomicie (bez zmian kabli). Najlepjej poradź się takiego kogoś sa samo powiedzenie jak rozstawić nie biorą dużo.

Pozdro Jaabaa

ale to naprawde dziwne bo jak mowilem raczej ustawienie i pokoj niemaja znaczenia bo probowalem i dzieje sie to samo-one graja na boki basem a w centrum jest podcisnienie ktora nie wpuszcza basu do srodka :)

no i zaznaczam ze kiedys w tym samym pomieszczeniu bylo idealnie

>lead

jedna z kolumn lub sam glosniki niskotonowy jest podlaczony odwrotnie (zamieniony + z -), sprawdz. Moze jak wymieniano kable w kolumnie zle podlaczono. A tak swoja droga warto sprawdzic w jakiej fazie graja lepiej.

lead

Może zaopatrz się w jakis test audio. Np ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postaw tak jak na obrazku, moze bedzie dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skoro tak jak mowisz pomieszczenie nie ma tu znaczenia, wiec fale stojace raczej odpadaja.

skoro objawy pojawily sie po wymianie kabli glosnikowych to rzeczywiscie wszystko wskazuje na to ze sa podlaczone w przeciwfazie.

hazel - świetny pomysł :-)))). A słyszałeś o czymś takim jak scena?

lead na twoim miejscu spróbowałbym: 1) faktycznie sprawdzić, czy masz zgodną fazę, 2) spróbować pobawić się ze zmianą ustawienia kolumn - właściwie nie napisałeś jak dokładnie one są ustawione, jak wygląda pokój, co i gdzie w nim stoi. Tutaj może być sporo do zrobienia. Generalnie: jeżeli nie jest to sprawa błędnego podłączenia to mamy problem z akustyką pomieszczenia.

>hazel

kolega Kubeł piszac o scenie nie mial na mysli umeblowania pokoju :-)

rozumiem ze jestes mlodym czlowiekiem pragnacym poglebiac swoja wiedze na forum, bardzo mnie to cieszy ale zanim bedziesz cos doradzal radze najpierw zapoznac sie z tematem. tu masz bardzo ciekawy artykul napisany przystepnym jezykiem na temat akustyki pomieszczen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . przeczytaj go a szybko zrozumiesz czemu Twoja porada zostala tak skrytykowana.

pozdrawiam serdecznie i nie zniechecaj sie :-)

Ukryta Zawartość

Angst thx za material :D jestem młody nieznam wszytskiego , sam tak mialem kiedys kolumny i pamietam ze bylo na srodku duzo lomotu, ja tylko odpowiedzialem co zrobic zeby był bass =] wiec nienapdac namnie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.