Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumienki na GDN 13/50/9

hoosar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wlasnie zakupilem moje nowe drivery, czyli: GDN 13/50/9 (12 ohm), oraz GTC 11/100. Mam zamiar zbudowac kolumny podlogowe, ale najpierw chcialem wysluchac waszych spostrzezen na temat mojego projektu, dopoki jest czas na zmiany.

Moj projekt to po 2 GDNy na kolumne, buda 25litrow strojona na 35Hz-40Hz, podzial ok. 3500Hz 12dB/okt. Co o tym sadzicie?

PS. Prosze o nie polecanie mi innej kopulki...

https://www.audiostereo.pl/topic/20670-kolumienki-na-gdn-13509/

Przesymulu jeszcze raz te GDNy i sprawdź impuls ... 14ms to dla tego głośnika śmierć mocowa ...

Radze zrezygnować z takiego zejścia ... zestroić ją w 20 litrach na 45Hz a nawet na 47Hz i cieszyć siębasikiem 43 - 44Hz przy -3dB a i wytrzymałość będzie ok (nie wypluje Ci membram).

Pomysł ok. Poczytaj o Totemach Mite....

Masz racje, jednak kolumny nie beda katowane, maja sluzyc do spokojnego sluchania muzyki. Sterowane beda przez 10W lampe lub 25W tranzystorowca z lampa na wejsciu. Chociaz zastanowie sie jeszcze nad mniejsza buda, bo wiekszej napewno nie dam.

Prosta sprawa ...

Jesłi bedą to podłogowce to na pewno będziesz musiał bać przegrode .... zrob jedną kolumne z przegrodą na 25 litrach, drógą na 20 litrów , nie sklejaj, tylko skręć , wsadć głośniki i sprawdź i pamiętaj ... wychylenie głośnika jest przeciwnikiem wokalu... a zakąłdam że słuchasz ambitnej muzyki takej jak jazz czy soul skoro masz lampke ...

Troche cie zaskocze, bo glownie slucham muzyki disco lat '70-'80, chociaz raz na jakis czas dla odprezenia slucham muzyki powaznej. Jednak wokal jest dla mnie priorytetem i musze przyznac, ze wstepne odsluchy przetwornikow zaskoczyly mnie mocno na plus w porownaniu ze starymi Tonsilkami o celulozowych membranach. powaznie zastanowie sie nad troche mniejsza obudowa, chociaz Excellence sadzac po rozmiarach ma jakies 30 litrow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.