Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica-o co tutaj w ogole chodzi???

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W dniu dzisiejszym otworzyłem kolumny i przerysowałem zwrotnicę, jaka łaczy głosniki:

wysokie tony - GDWK 10/80/T;

średnie tony - GTC 15/50;

niskie tony - Tesla 226-03 (a wiec raczej słabiuuuutkie). I jakiez było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem coś takiego (obrazek ponizej). Była tam jeszcze jedna cewka ale chyba wisiała w powietrzu?- nie mogłem znalezc jej połaczenia.

Kolumny graja dobrze- jednak dlaczego zastosowana jest taka włąsnie zwrotnica? Mam wrazenie, ze cos jest tutaj pochrzanione delikatnie mowiac:) Moze ktos mi to wyjasnic?

Opis kolumn- głosnik ARN znajduje sie w tunelu, którego długosc wynosi chyba ok.2,5m (wyliczony dla tego głosnika). Głośnik ten znajduje sie z boku kolumn i ma odwroconą faze do pozostałych. Czy tak powinno byc? Srednie i wysokie maja osobna komore całkowicie wygłuszoną materiałem mineralnym podobnym do wełny (?).

Chciałbym zmienić tą zwrotnicę na taką, która będzie bardziej pasować do tych głośników. Najbardziej zalezy mi na propozycjach osob, które sie na tym znaja (np. McGyver). Oczywisice inne zdania na ten temat mile widziane!!! Jeśli do zrobienia porzadnej zwrotnicy beda potrzebne dodatkowe informacje słuze uprzejmie !!!

Z gory dziekuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/20800-zwrotnica-o-co-tutaj-w-ogole-chodzi/

cos musiales pochrzanic, o ile jeszcze ten GDWK i ARN maja jeszcze prawo jakos grac to podlaczenie GTC jest w ogole bez sensu. Wzmacniacz jest zwierany kondensatorami - tak na 100% nie moze byc. Moim zdaniem ta "niepodlaczona" cewka jest jednak albo przed tymi 2 kondensatorami do GTC (wtedy mogloby to robic za filtr dolnoprzepustowy 2 rzedu) ew. co nawet bardziej prawdopodobne GTC jest polaczony w szereg z tymi 2 kondensatorami i cewka - wtedy bylby to filtr pasmowy - dla sredniotonowca

hmm..... moze faktycznie zle cos posprawdzałem. Mni tez wydawało sie, ze jest to raczej mało prawdopodobne. Jutro jeszcze raz zajrze do srodka i ewentualnie poprawie.

Jednak czy ktos jest w stanie zaproponowac do tego odpowiednia zwrotnice? (oczywisice inna niz prezentowana na zdjeciu:) ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.