Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o monobloki na 6N8S / 6N13S

pietro4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie jak w temacie - projekty z ostatniego numeru EP.

Czy warto zająć się budową takich cacek ?

Jeśli ktoś miał(ma) do czynienia z takimi lampami , może coś opowiedzieć o brzmieniu , szczegółach budowy, kosztach , możliwości ich zakupu itp ... będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

piotro4

https://www.audiostereo.pl/topic/20862-pytanie-o-monobloki-na-6n8s-6n13s/

>pietro4

planujesz sam składać czy dać komuś doświadczonemu do złożenia??

modelu z EP nie widziałem

ale moim zdaniem lepiej znaleść coś ciekawego w sieci

budowa wewnętrzna tylko punkt-punkt, jeśli zastosujesz płytki do lampy to spodziewaj się śmiechu ze strony innych słuchających

pozdr jodel

>jodel

Sam , oczywiście , że sam. Toż ja się wśród lamp urodziłem i wychowałem :)

Z chęcią sobie przypomnę stare czasy , tym bardziej , że coraz więcej pochwał słyszę i czytam n.t brzmienia lamp.

Co do projektu : to typowa triodówka - wzm.wstępny i inwerter na 2 szt. 6N8S , stopień końcowy przeciwsobny na 2 6N13S. Moc ok. 20 W.

Zachwala się wyjątkowo głęboki bas , ciepłe brzmienie triod , przy relatywnej prostocie budowy , tylko nic nie wiem na razie na temat wad takiego rozwiązania w porównaniu z pentodami .

Co do budowy oczywiście że bez płytki ( chociaż spotykałem takie rozwiązania) rozebrałem tego w podstawowce tonami w rupieciarni ... kto by pomyślał , że po dwudziestu kilku latach znowu ... !

Po prostu zaczynam powoli gromadzić części , przypominać sobie dawno zapomniane lekcje ;) i zbieram cenne sugestie ludzi siedzących w temacie.

Pozdrawiam

pietro4

Witam !

Trochę źle trafiłeś, bo maniacy lamp, do których również się zaliczam, spotykają się na forum fonar. Tu znacznie rzadziej lub w ogóle. Tam na pewno znajdziesz bratnie dusze z Krakowa, które umożliwią Ci posłuchanie ich konstrukcji. Co do rad, jakoby tylko konstrukcja p2p była jedynie słuszna, to bzdury, na świecie produkuje się

sporo wzm lampowych z pcb i nie jest to wcale wyróżnikiem jakości , lub nie. A złośliwi audiofile potrafią śmiać się z byle gówna, czym nie należy się wcale przejmować.

pzdr, życzę wielu udanych konstrukcji

... no bo z byle gó.na należy się śmiać :-))).

-->pietro4

tylko nie sluchaj wzmacniaczy lampowych od jednej z firm z Wrocławia - D..ta St..io bo masakrują dźwięk. Nie dość, że są zrobione na płytkach drukowanych, ale jeszcze są źle zaprojektowane.

Muszę to usłyszeć zanim zabiorę się za budowę.

Mam przecież uszy od tylu lat nawykłe do krzemu :)

Samo zaspokojenie pasji i żeby potem miał leżeć gdzieś w piwnicy ...

Pozdrawiam

-----> jodel

Czemu twierdzisz że zrobienie PCB do lamp do smiech na sali???? Nic bardziej mylnego. To, że lampy są takie "retro" i lepiej grają od tranzystorów to nie znaczy, że wszystko co im towarzyszyło również było dobre. jak czytam opis jakiegoś urządzenia a w nim, że zastosowano " najlepszy ze wszystkich montaż P2P to zwyczajnie żal mi tych, którzy naiwnie się na to nabierają. Sam robiłem wzmaka "plątaniną kabli" i ZAWSZE miałem brum w słuchawkach. PCB rozwiązało sprawe raz na zawsze. cicho jak w tranzystorze.!

Tak więc nie mów że P2P to jedyne wyście w budowie. acha ilu producentów robi wzmaki na PCB. Wymień choć ze 5 (1. Audio Note)

szacunek.

Pietro otóż tak się składa że też przyglądałem się temu projektowi jak w temacie. Ale poczekam jeszcze z budową.

Ja mam przedwzmacniacz lampowy na 2x E88CC i 2X ECC82. Działa równiez jako wzmacniacz słuchawkowy.

Trafo zamówiłem na Allegro u Pana Ogonowskiego. Lampy od Pana Kornela Mikołajca. Wszystko zbudowane na PCB. Jest genialnie. W tej chwili używam go jako wzmak słuchawkowy, jest niesamowity. Urocze w lampach jest wybrzmiewanie dzwięków, średnica rewelacja.

Czyli też triody ... :)

U mnie jeśli by się przyjął to służyłby głównie do napędzania zespołów na VIFACH które właśnie kończę(coś ala klon Ostinato 2000 )

Właśnie się zastanawiam , czy te 18 W wystarczyłoby mi.

No i oczywiście kwestia słuchania radia - przecież nie mogę za każdym razem przepinać kolumn na Yamahę.

Trzeba by jakiś przełącznik na wejście ... 1> tuner , 2> aux .

Pawdopodobnie więc nie będą to jednak monobloki , ale kompletny wzmacniacz na jednym chassis ze wspólnym potencjometrem , zasilaczem i przełącznikiem wejść.

Ciekawe kiedy dojrzeję do decyzji ?

Pozdrawiam

Nie chcę Cie zniechęcać do budowy wzmaka lampowego. Jest to świetna sprawa, ale niestety kosztowna. Dobry wzmak trazystorowy jak np Gainclone zrobisz za kilkaset zł, a tyle to musisz dac za dobre trafo głośnikowe (jedno!).

Ja robię na PCB i uważam że jest OK.

Co do firm - wg mnie wiele firm robi na PCB, jesli masz roczniki Hi-Fi i Muzyka czy audio, zobacz na zdjęcia opisywanych wzmacniaczy lampowych. Naprawdę wiele z nich i to bardzo drogich wzmacniaczy jest na PCB.

Co do małej mocy wzmacniaczy lampowych - jest to ciekawe, ale mój wzmacniacz 2x10W gra porównywalnie głośno jak 35 W wzmacniacz tranzystorowy. I nie dławi się przy skokach dynamiki.

Moc wzmacniacza nie jest tak ważna, jak sprawnośc kolumn głosnikowych. Przy sprawnych kolumnach (89 dB i więcej) spokojnie wystarczy kilkunastowatowy wzmacniacz do nagłosnienia "normalnego" pokoju z "normalna głośnością". No, chyba że wolisz hałas...

Triody triodami ale i tak najwięcej zależy od jakości transformatorów głośnikowych. Zbytnio sie nimi nie podniecaj, pentody też grają świetnie. Natomiast 6N13 S wygladaja pięknie i to jest ich największa zaleta :) (nie zabijcie mnie za to profanum...)

Co do zasilania radia czy tp. Bez sensu. Szczególnie w upały i podczas wręczania Ci rachunku za prąd przez inkasenta... No, chyba ze masz ogrzewanie elektryczne, to zimą będzie jak znalazł:)

R

dawno tu nie zaglądałem ;-)

temat PCB???

hmm ... dobry lampowiec jest poprostu robiony punkt-punkt, tak dokładnie nie wiem czemu, w lampach jestem trochę laikiem ;-)

ale wiem, że np. w Niemcach lampowca na PCB nie sprzedasz - wyśmieją

może ma to związek z temperaturą i dokładnością wykonania PCB

mówicie, że o lampach dużo jest na fonar ... nie wiedziałem ... zajrzę :-)

pozdr jodel

dawno tu nie zaglądałem ;-)

temat PCB???

hmm ... dobry lampowiec jest poprostu robiony punkt-punkt, tak dokładnie nie wiem czemu, w lampach jestem trochę laikiem ;-)

ale wiem, że np. w Niemcach lampowca na PCB nie sprzedasz - wyśmieją

może ma to związek z temperaturą i dokładnością wykonania PCB

mówicie, że o lampach dużo jest na fonar ... nie wiedziałem ... zajrzę :-)

pozdr jodel

jodel, 5 Wrz 2005, 21:48

>temat PCB???

>hmm ... dobry lampowiec jest poprostu robiony punkt-punkt, tak dokładnie nie wiem czemu, w lampach

>jestem trochę laikiem ;-)

jodel, z całym szcunkiem, zgadzam się z tobą co do tego że jesteś trochę laikiem. Ulegasz obiegowym opiniom. Zapraszam cię do zapoznania się z ofertą firmy BAT - wzmacniacze lampowe projektowane są na PCB, Audio Note również stosuje montaż na PCB. A przecież to są firmy z pierwszej ligi światowej.

Rozprawianie o wyższości techniki P2P nad PCB jest bez sensu. Są po prostu dobre projekty i złe w obydwu przypadkach.

Witam

Cieszę się , że wątek nie zaginął. Mam nadzieję , żę będzie konstruktywny , ponieważ może zadecydować o budowie "żarówki" :) , lub rezygnacji z niej. Może i inni , którzy się wachają na razie , skorzystają.

Troszkę mnie przestraszył wątek z kosztochłonnością takiego przedsięwzięcia. Transformatory i wogóle ... aczkolwiek mam ich sporo , jedna półka w szafce wręcz złamała się od ciężaru. Od ogromniastych "spawarek" z radzieckich Rubinów po maleńkie głośnikowce jeszcze z odbiorników pt. Pionier :).

Może by coś wybrać , lub nawinąć , przewinąć ...

Nie wiem jakie są ceny lamp obecnie. ( Zakładam ,że nie będę montował starych , wyciągniętych ze sprzętu ponad 20 lat temu )

PCB a bezpośredni to może być faktycznie różnica między Bożym Narodzeniem , a Wielkanocą.

Może po prostu jakaś wojna na konkrety - wady , zalety ?

Pozdrawiam

pietro4

ja odpaliłem ostatnio i mimo wielkich nadziei, rozczarowałem się. Trafa Zatry,schemat to Lilliput,ale cała lampa na kanał ( w oryginale 1/2 ). Jeszcze spróbuję z innym wariantem, tzn. ze sprzężeniem zwrotnym,anodowymi źródłami prądowymi zamiast oporków oraz dwa stopnie napięcowe zamiast jednego-powinno być duzo lepiej.

>Bogdan

Co to znaczy ,że się rozczarowałeś ?

Tzn dzwięk nie ten , coś do kitu ?

Czy możesz rozwinąć temat ?

Nigdy nie słyszałem ( dobrego ) wzmacniacza na lampach ( no , może pomijając radia i telewizory w dzieciństwie ale toto miało głośniki że trudno cokolwiek powiedzieć)

Pamiętam , że został mi z tych czasów raczej uraz do brzmienia lamp , który przeniósł się potem na klasę A Technicsa :)

Dlatego parę wątków wstecz zapytałem , czy można gdzieś w Małopolsce posłuchać dobrego lampowca na dobrych kolumnach i ... albo się zniechęcić , albo zachorować na jego natychmiastową budowę ;)

Pozdrawiam

Audio Note na PCB robi tylko zasilacze do swoich wzmaków (przynajmniej tych wyższych), reszta owszem, na płytce, ale bez druku - czyli w sumie p2p. Co do mocy - ja nie bałbym się kilkuwatowego wzmaka, z tym, że ja nie lubię głośnego łomotu... A jeśli już jesteśmy przy AN - niezły wzmak za stosunkowo małe pieniądze można złożyć z kitu, patrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Kubeł

może masz rację, nie będę w to wnikał ;-)

ale mówię jak sprawy przedstawiają się w rzeczywistości

nie mówię tu może o firmach z pierwszej ligi, może bardziej z kręgu DIY - wzmaków robionych na zamówienie

>pietro4

właśnie z trafami jest największy problem, może bardziej o same rdzenie chodzi

dobre znajdziesz ale poza Polską, rozejrzałbym się za Odrą ale niestety koszty rosną - z tego co wiem za parę dobrych traf 200-400 euro

nawet Amplifon trafa do swoich wzmaków ściąga z zachodu - a i tak tragicznie gra :-))

lampy - może rozejrzyj się za rosyjskimi - może narazie z demobilu

ale nie zaczynaj zabawy od końca, najpierw trafa - jak trafisz na dobre to nawet lampy Rubina zagrają odlotowo ;-)

pozdr jodel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.