Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Diora ws 704

kauerzet

Rekomendowane odpowiedzi

Dreamer_1

wlasnie u siebie sprawdzilem. Kontur "odlancza" sie u mnie w okolicach 15 godziny. a odciecie kontury wprowadza przesterowania. Tak bynajmniej jest u mnie. moze mam cos zle.. nie wiem..ale w radku mam wszystkie oryginalne czesci procz kondensatorow, wiec nie wiem..

Dreamer_1

wlasnie u siebie sprawdzilem. Kontur "odlancza" sie u mnie w okolicach 15 godziny. a odciecie kontury wprowadza przesterowania. Tak bynajmniej jest u mnie. moze mam cos zle.. nie wiem..ale w radku mam wszystkie oryginalne czesci procz kondensatorow, wiec nie wiem..

Odcięty (odlutowany) czy odcięty (z gałką na godzinie 15??)? Jeśli druga opcja to się nie dziw. Ja tylko mówie,że nie może być mowy o przesterowaniu w chwili gdy odlutujesz kabelki od potencjometru. Jeżeli tak jest u Ciebie to coś masz nie tak z Radmorem bo tak jak mówiłem w żadnym z wcześniejszych modeli poddanych temu zabiegowi nie przesterowywał żaden!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

oczywiscie chodzi mi o odciety odlutowany:), bo jak jest przylutowany to jest ok i dzwiek jest super. Macie racje ze jak sie odlutuje kontur to jest wiecej srednich i wogole gra glosniej(na calym zakresie regulacjii), ale dzwiek jest bardziej meczacy i nie jest juz taki cieply, tylko staje sie strasznie plytki i suchy..a przesterowanie i tak jest:P

• 2 tygodnie później...

Polik

czy mógłbys mi wysłać schemat ws504b, proszę? Cos mi kondy mutujące nawalają, poza tym zastanawiam sie nad wpakowaniem w przedwzmak opampów BB (jeśli to co znalazłem to jest przedwzmacniacz...)

[email protected]

• 5 tygodni później...

do BeerfaN,

to bardzo miło ,że postarasz się pokazać dzieło :)

POZDRAWIAM

>jedyne co wymieniłem do tej pory to opampy

>

>ale jak wreszcie dostanę cyfraka to dam. Postaram sie w tym tygodniu jeszcze

• 3 miesiące później...

Witam

przepraszam, że tyle to trwało. Zamienione wszystkie elektrolity w torze audio od wejścia CD do "końcówki" 2,2 , 4,7 i 10uF na 10uF panasonic FC i zbocznikowane dodatkowo foliowymi 680nF. Główne kondy filtrujące zamienione na nowe nichicon 4700/63, zbocznikowane jw.

Opamp cośtam4558 zamieniony na opa2134 na podstawkach precyzyjnych i zmniejszone wzmocnienie (były zniekształcenia na wysokich).

Co to dało poza bólem pleców (stary jestem i lutowałem na podłodze...)? Zaznaczam, że elementy jeszcze się nie wygrzały, lecz i tak poprawa jest ogromna. Przede wszystkim scena się uporządkowała, dźwięk dłużej wybrzmiewa i nabrał melodyjności.

Na fotach widać nichicony na płycie głównej i opa2134 wraz z foilowymi na przedwzmacniaczu.

Ta diora ma w sobie duży potencjał, trzeba o nią tylko zadbać i poprawić conieco

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3444-100007057 1170284484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeróbki podobne jak WS 504/704. Tu są schamaty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam diore ws 4421 i uwywam jejj jako wzm. do suba.

ma tylko 35 w/kanał i ni eda sie jej zmostkowac (podpinam - do lewego kanału i + do prawego ale nie ma roznicy, gra z taka sama gosnoscia), dlaczego???????????????

>marcinw899, 7 Lut 2006, 20:12

Przecież wtakim połączeniu niczego nie mostkujesz!! W klasycznym wzmaku dwukanałowym musisz dodać przed jeden z kanałów jakiś odwracacz fazy, chociażby na tranzystorze, czy opampie i wtedy podłączyć (+) z obu kanałów do głośnika.

Poza tym w mostku należy zsstosować jako obciążenie głośnik o impedancji 2x większej niż nominalnie dla jednego kanału - inaczej wzmacniacz będzie przeciążony i nie uzyska takiej mocy jaką powinien w konfiguracji mostkowej.

• 3 miesiące później...

Reaktywacja

tak mi coś chodzi po głowie zrobić oddzielne wejście na CDek. Podpiąłbym je bezpośrednio w płytę z końcówkami w złącze CNS wychodzące z przedwzmacniacza. W ten sposób ominę selektor, korekcję, kawał ścieżki, opampy, kondy, rezystory...będzie quasi-końcówka mocy.

Podłączyłbym CD przez pasywny PRE (może da się wykorzystać alpsa z silnikiem) lub - co mi także po głowie ostatnio chodzi i nie daje spać - przez lampowy pre lub chciaż bufor lampowy AVT.

Gdzie czają się niebezpieczeństwa? Poza napięciami w lampowcach oczywiście. Czy warto się w to bawić? Obecnie mojemu systemowi brakuje trochę ciepła. Gra super z analogowego tunera hitachi, natomiast z CD (diora 504, philips cd473) ten dźwięk jest zbyt sterylny jak na mój gust.

To pewnie wina źródła. Przydałby się mały tuning :-) U mnie też do pewnego momentu tuner grał lepiej niż CD - aż go nie zmodyfikowałem i mu się znacznie polepszyło.

Możesz przełączać sygnał wprost z wejść dla CD od razu na potencjometr głośności. Musiałbyś w tym celu zamontować jakis dodatkowy przełącznik albo wykorzystać istniejący, np. kontur (loudness), zmieniając jego funkcję. Bufor raczej nic nie zmieni.

pomysł dobry..np. direct zamiast muting. I to jest plan! tylko nie mogę znaleźć "muting" na schemacie :/

Co do przeróbek CD, mało czasu ostatnio mam. Jest do kupienia nakamichi cd-4, nad którym się zastanawiam. ewentualnie upoluję philipsa cd 753 (w końcu marantz 6000) - może te sprzęta bez grzebania zagrają lepiej niż cd473..

przeprasza, że tak jeden za drugim

Muting odpada, może być tylko loudness lub defeat.

Pytanie o niebezpieczeństwa pozostaje; podłączać bepośrednio do przełacznika za przedwzmacniaczem czy przez jakiś rezystor/kond?

Rezystorów bym nie polecał, chyba że będzie o wiele za głośno w normalym zakresie użytkowania - jeśli nie ma obaw o przypadkowe przekręcenie gałki głośności na maksimum. Kondensatory (wg schematu WS-504) są za potencjometrem, przed wejściem na końcówkę (4.7uF) możesz je zamienić na 2.2 - 4.7 uF MKT/ MKP lub dać elektrolit 10uF zbocznikowany jakimś 100-330nF MKT/MKP/KS.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.