Skocz do zawartości
IGNORED

IFA 2005

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka słów, na gorąco, po powrocie z tragów IFA 2005.

Dla informacji, IFA to 26 pawilonów różnej wielkości zapełnionych elektroniką różnej maści od głośniczków komputerowych po wzmacniacze MarkLevinsona i 100 calowe TV Plazmowe. Czasu miałem stosunkowo mało (byłem przejazdem) a 1 dzień na zwiedzanie to kilka razy za mało. Kto był na Photokinie, Cebicie i innych tego typu imprezach wie o czym mówię. Generalnie interesowały mnie wyświetlacze w różnych technologiach i raczej na tym starałem się skupić. Nie interesowały mnie konkretne modele i firmy ale raczej tendencje na rynku. Nie miałem czasu (i ochoty) notować symbolu produktu i dlatego opisy są ogólnikowe.Na stoisku znanych i wiodących (Samsung, Panasonic, Sharp, Sony, Philips) firm nie zanotowałem obecności telewizorów CRT. Może były ale dobrze ukryte. Proporcje pokazanych na targach TV LCD i TV Plazmowych ok 1:1. Wielkości ekranu 32" w wypadku TV LCD i 42" w plazmach zdaje się odchodzić w przeszłość. Samsung na swoim stoisku pokazał plazmę powyżej 100 cali i TV LCD 82". Oczywiście prezentacja HD. Obraz z tych "maleństw" (szczególnie z plazmy) był świetnie widoczny nawet z 1-2 m (specjalnie podszedłem). Oczywiście inna osoba w tym wypadku powinna opowiadać co widzi w innej częsci ekranu :-). Standardem jest (wg koncerów) TV LCD 37-40" i ok 50" w plazmach. Mniejsze wielkości wypada pokazywać jedynie w dziecinnym pokoju, kuchni lub łazience ;-) Tak, tak, w łazience :-) . Prezentowano n.p. lustra m.in do łazienki które nagle okazywały się (w częsci) niezłymi TV LCD :-))) Coś zamiast gazety do wanny lub do ..., no wiecie. Gołym okiem widać, które firmy ciągną rynek TV. I tak, dla mnie (subiektywnie) nr.1 to Samsung. Ta firma wydaję się najbardziej nowatorska kombinując nie tylko z gigantycznymi wielkościami ekranu ale też z różnymi technologiami wyświetlania obrazu. Barwy jakie wyświetlał TV LCD Samsunga (prototyp) z LED-owskim podświetleniem matrycy zamiast świetlówek były nie do pobicia przez inne technologie. Coś kapitalnego. Drugi numer 1 ;-) to Sharp. Mnogość produktów i świetna jakość wyświetlanego obrazu faktycznie jest godna podziwu. Tylko matryca PAL jakoś nie zrobiła u mnie dobrego wrażenia. Jest lepiej jak w wypadku wysokorozdzielczych LCD ale przy HDTV staje się to wadą. Tą konstrukcję można porównać do Porsche (no może raczej do Hondy) z silnikiem na parę. Taki nie "pies, ni wydra". Ogólnie ilość i jakość modeli TV Sharpa w różnych technologiach jest godna uznania. Ciekawostką był telewizor Sharpa na którym 2 osoby mogły oglądać różny obraz (pełny ekran) na tym samym TV w tym samym czasie :-))) po warunkiem, że kąt patrzenia był zbliżony 30-45 stopni."Bajerek", ale bardzo przyjemny :-))) Następny w kolejności, ogólnie, chyba Panasonic. Na TV LCD i na plazmach tej firmy było bardzo dobrze ale "sztuczna szczęka na ziemię nie upadała". Sporo ludzi na stoisku ale trochę zwalczały się prezentacje z różnych przedziałow z poszczególnymi TV tej firmy. Philips - trochę kontrowersyjny design obudów ale jakość obrazu bardzo dobra. Oczywiście sporo TV LCD z systemem AmbiLight.

Ciekawostką na stoisku był obraz 3D wyświetlany na "prawie" zwykłym TV. Faktycznie niektóre elementy obrazu "wychodziły" przed ekran TV ok 30-40 cm. Ekran TV Philipsa "3D" jest pokryty specjalną folią do tego zastosowano w nim specjalny chip. Generalnie efekt 3D bardzo przyjemny ale jakość wyświetlania brazu 3D była średnia. SONY ? Hmmmm. Kiedyś (20 lat temu) dobra firma w TV, teraz krok za konkurencją. W kwestiach technologicznych nic szczególnego. Dużo TV, ładnie zawieszonych. Za to samo stoisko jak dla mnie no.1. Labirynt przyciemnionych pomieszczeń oddzielonych między sobą wstęgami delikatnego materiału. Efekt był taki, że nie wiadomo było kiedy przejdzie się do innej cześci stoiska i czy idzie się we właściwą stronę. Generalnie, świetny pomysł.

Oczywiście na wszystkich stoiskach dominowały prenentacje HDTV. Do tego małe zawody niebieskiego lasera i HD DVD ze wskazaniem ilościowym na to pierwsze. Jednak bardzo często firmy prezentowały na swoich TV HD, sceny statyczne lub z bardzo wolno poruszającymi się obiektami. Hmmm, cwaniaki :-)

Tyle na dzisiaj. O innych firmach trochę później.

Idę spać :-)

pozdrawiam

Gustaw

Przepraszam za literówki i ew. "byki".

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/

"...Barwy jakie wyświetlał TV LCD Samsunga (prototyp) z LED-owskim podświetleniem matrycy zamiast świetlówek były nie do pobicia przez inne technologie."

A nie był to przypadkiem OLED? Tam diody nie podświetlają tylko same tworzą obraz, podobnie jak luminofory w CRT...

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-369620

To nie był TV w technologii OLED. Tutaj zastosowano normalną matrycę LCD ale dzięki podświetleniu diodami LED (RGB) (zamiast świetlówki o jednej barwie) uzyskano bardzo duży zakres wyświetlania barw. Samsung twierdzi, że 108% przestrzeni barwnej standardu NTSC i sądzę, że można z tym się zgodzić.

Co ciekawe TV LCD z podświetleniem LED był pokazywany na stoisku jednej z Tureckich firm ale ktoś sobie zakpił bo prezentowano obraz z kiepskiego Divx-a.

Dużego OLED-a jakoś nie spotkałem. Na stoisku Thomsona było jedynie kilka bardzo małych wyświetlaczy w tej technologii.

pozdrawiam

Gustaw

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-369736

Jako uzupełnienie.

Znane firmy ale z drugiego szeregu (n.p Grundig i Thomson) z tego co widziałem w niczym nie przewyższają technologicznie firm typu "no name" a często im ustępują. Nie znane firmy zarówno z Chin, Korei jak i Turcji potrafiły zadziwić ilością oferowanych modeli oraz jakością obrazu. Przykładem jest tutaj turecka firma Vestel która wielkością stoiska, i ilością proponowanych TV w różnych technologiach potrafiła zaskoczyć. Jeżeli tylko poprawią trochę design obudów to będzie bardzo dobrze. Innym ciekawym stoiskiem na które zwróciłem uwagę było stoisko firmy Haier (koreańska firma robiąca m.in lodówki). Telewizory Plazmowe pokazywane przez tą firmę zarówno pod kątem jakości wyświetlanego obrazu jak i designu obudów kasowały to co pokazywał Thomson i Grundig. Całkiem przyzwoicie prezentowały się też produkty firmy NEOVIA (chyba Francja) . Oczywiście nie ma co się dziwić, że firmy "no name" dogoniły średniaków jeżeli matryce, płyty głowne i obudowy pochodzą często z tego samego źródła. Dla przykładu jeżeli ktoś chce zbudować swój TV LCD "no name" nie ma n.p. problemu aby zamówić obudowę taką jaką mają najnowsze Philipsy lub w 99% identyczną z nowymi TV SONY. Z obudowami do TV LCD i plazm było kilka stoisk ,w tym również obudowy z drewna do TV.

Wracają do trochę bardziej znanych firm to spore zdziwienie spotkało mnie na prezentacji standardowj TV i HDTV na stoisku Toshiby. Na identycznch TV (chyba TV LCD 32") był pokazywany obraz standardowy i obok z HDTV. Dziwne było to, że aby stwierdzić różnicę między tymi standardami trzeba było stanąć stosunkowo blisko ekranu. Z kilku metrów trudno było dostrzec przewagę HDTV. Widać było więcej elementów na HDTV ale dopiero kiedy szukaliśmy wzrokiem tych różnic. Przy normalnym oglądaniu bez szukania "dziury w całym" i podniecaniu się nowym standardem nie wiem czy za HDTV na mniejszych TV niż 37-40" dał bym się pokroić.

FUJITSU - zupełnie nie rozumiem dlaczego TV Plazmowe tej firmy oraz projektory nie są oferowane w Polsce (przynajmniej ja ich nie widziałem). Świetna jakość wyświetlanego obrazu na TV Plazmowych i rewelacyjna jakość obrazu generowana z projektora tej firmy była godna podziwu. Podobną jakość wyświetlanego obrazu widziałem kiedyś na projektorach tak high-endowych firm jak BARCO i RUNCO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chodzi o ciekawostki to na kilku stoiskach (EPSON i Optoma) widać było konstrukcje typu "All in One". Projektor z wbudowanym wzmacniaczem AV i napędem DVD. Niby wygodne ale jakoś nie mam przekonania do takich muliti kombajnów. Obraz pokazywany przez te zabawki był raczej średni.

cdn... ;-)

pozdrawiam

Gustaw

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-370181

witam

niestety nie podzielam opinii Gustawa.

Zarowno ja jak i inne osoby z grupy mialy sceptyczny stosunek do jakości plazm Fujitsu.

Za to rzutnik absolutna rewelacja - jakośc rzucajaca na kolana . Zachodzilismy na pokaz kilka razy.

Jedynie projektor JVC o rozdzielczości 4096 wzbudzał takie zachwyty.

Plazmy Samsunga to jedynie plazmy pokazowe . Nie są w sprzedaży. Ale faktycznie wraznie zapierajace dech.

Za to modele komercyjne chdzily z HDTV extra.

Plazma Panasonica i KISS - full HD - pokazywała , że plazmy nie umarly.

Pioneer już po raz kolejny zdominowal jakoś / dostał kolejna nagrodę Eisa/ Czerń rzeczywiście poprawiono znacznie. Ale jakośc Pioneera podkraślał pokaz trojwymiarowy.

Plazmy LG - też nie zostawały w tyle. Największa 71" wzbudzała nie mniejsze zainteresowanie - ale leciał tylko dynamiczny koncert. Ale mniejsze plazmy też chodzą super.

Nie sposób nie zwrocic uwagi na design plazm Akai albo drewnianych plazm/w trzech kolorach/ lub lcd w lustrach/ w kropki , ciapki , paski.

Duzo plazm Vestela - zakoczyło wielu odwiedzajacych.

Daewoo - słabo, podobnie jak Hitachi .

Haier - slaba jakośc i niezliczone ilości innych producentow.

Piekna wystawa Philipsa ze specjalna projekcją oraz Loewe - potwierdziły miejsce tych firm na rynku.

Plazmy nie odpuszczaja pola. Panasonic otworzył kolejną fabrykę plazm z potencjalem na 5.000.ooo rocznie.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-370942

Tak jak napisałem wcześniej stosunek wystawianych na IFA TV LCD i Plazmowych to 1:1.

Plazmy faktycznie trzymają się mocno ale tendencja do powolnego wypierania ich przez LCD jest zauważalna.

Gustaw

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-371067

Każdy producent chwali się zielonymi technologiami, niskoenergetycznym wytwarzaniem itd. Biorąc to pod uwagę, dokładając lekką panikę w mediach światowych (zmiany klimatyczne) technologia plazm zaczyna być postrzegana jak pierdnięcie w towarzystwie. Używanie w nich lamp nadfioletowych do pobudzania luminoforu także jest "politycznie niepoprawne". Chyba nie staną się prawdziwym standardem.

Chyba najpierw lcd a potem powoli rożne technologie diodowe -> od podświetleń lcd do autonomicznych ekranów. Może ta technolgia mikrokineskopów w matrycy (ale to raczej w high-endzie)? Większy wpływ na rozwój ekranów może mieć niedawne wybranie BlueRay na standard przez Hollywood i powolne przejście zarówno na kręcenie (kamery) jak emitownie filmów w kinie techniką cyfrową. Dopiero wtedy HDTV dostanie "kopa".

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-371124

Tutaj można sobie troszkę poczytać o IFA 2005 i zobaczyc kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-371543

Ukryta Zawartość

relacja ze zdjeciami

z IFA

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21075-ifa-2005/#findComment-372540

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.