Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka głęboka i ciemna jak ocean ...

Heban

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat na tej płycie Brahem gra bardzo sympatyczną muzykę - nic w niej ciemnego ( poza tytułem ) nie ma.

Poszperaj w dark ambiencie - tam jest mrok i głębia. Tam nieraz czai się zło na dnie odmętów.

Nie chodziło mi o muzykę ciemną w rozumieniu jakiegoś death metalu :) nie chodzi mi o gitarowe riffy i mroki średniowiecza :) raczej o coś spokojnego i głębokiego jak ocean :) - może to ciemno wprowadza w błąd :)

Jak narazie nie widze nic o death metalu ;)

A do tematu to wskocz do watku nr.: 15228, byc moze tam cos znajdziesz ciekawego dla siebie. Po prostu nie chce mi sie kolejny raz tego pisac. :)

Pozdrawiam.

Heh :) chyba dalej sie nie rozumiemy :) ... no nic ... moze sproboje jeszcze ostatni raz.

Czy możecie polecić coś zbliżonego do muzyki Anouar Brahem - szczególnie do płyty Le pas du chat noir. Muzyka spokojna, głęboka jak ocean .

Chcesz muzyki spokojnej i głębokiej. Ale w jakim gatunku ?

W rocku - Sigur Ros, Mum, Bowness and Smiles etc.

W elektronice - Vangelis - El Greco, Arcane

W dark ambiencie - Lustmord, Raison d'etre

W muzyce prawie - klasycznej - Valentin Silvestrov, Preisner

W ambiencie - Cipher, Robert Rich, Vidna Obmana

W okolicach jazzu - Theo Travis.

Albo eksploruj dalej wytwórnię ECM - zacznij od Trygve Seima i Johna Surmana.

Witaj Heban,

spróbuj wejść na np amazon.com/music i wpisz ten tutuł, który cię interesuje. Oni zazwyczaj podają propozycje dla tych, którym dana płyta się spodobała. Możesz poszperać w tym, co zaproponują. pozdrowienia

sprawdziłem na szybko i polecają następujące płyty:

Customers who bought this title also bought:

Barzakh ~ Anouar Brahem (Rate it)

Conte de L'incroyable Amour ~ Anouar Brahem (Rate it)

Thimar ~ Anouar Brahem, et al (Rate it)

Khomsa ~ Anouar Brahem (Rate it)

The Rain [LIVE] ~ Ghazal (Rate it)

Madar ~ Jan Garbarek, et al (Rate it)

The Triangle ~ Arild Andersen with Vassilis Tsabropoulos and John Marshall (Rate it)

Art of the Oud ~ Munir Bashir (Rate it)

pozdrII

Witam

Mam płytę Garbarka 'Madar' poleconą przez Permenidesa. Jest głęboka, ale czy ciemna? Nie wiem! zresztą to tylko zabawa słowami... Muzyka na tej płycie jest bardzo ezoteryczna. Instrumentarium i harmonie egzotyczne - szczególnie dla nas europejczyków. Myślę, że można się w płycie zatracić... Miałem dużo płyt Garbarka - zostawiłem sobie chyba tylko 4 - w tym 'Madar'.

a dodam jeszcze jeden wpis, jak szaleć to szaleć: Anathema "A Natural Disaster" niegdyś podpora doom metalu, a teraz wspaniły klimat i nastrój, bardziej w strone art rocka oczywiście eszeroko pojętego. Tą płyte polecam w 100 %, pamietam że po wydaniu słuchałem jej non stop przez miesiąc:))

Tu mam parę ulubionych typów:)

Siouxsie & The Banshees, z zakręconymi i dołującymi płytkami "Juju" i "Join Hands". Trochę bardziej melodyjno-popowe, ale również mroczne nowsze ich płyty jak "Superstition".

A z mrocznej i głębokiej, a przy tym nieciężkiej muzyczki, to uwielbiam australijski Paradise Motel. Znany o tyle, że lansowany kilka(naście?) lat temu w Trójce.

Hmmm do określenia z tematu pasuje mi jeden utworek zespołu Dream Theater a mianowicie Space-dye Vest z płyty Awake który swego czasu był recenzowany w serwisie www.rockmetal.pl . Oto fragment który moim zdaniem dobrze oddaje jego atmosferę:

"(..) jest niesamowita - prostymi środkami, przede wszystkim klawiszami z naprawdę niewielką pomocą innych instrumentów, stworzona została tak niesamowicie mroczna atmosfera, że aż ciarki przechodzą po plecach; do tego niesamowity jak zwykle James; ważną rolę pełnią też cytaty z kilku filmów, które jeszcze pogłębiają przesłanie utworu; świetne, po prostu trzeba to usłyszeć... "

Dla mnie osobisty nr 1 spośród wszystkiego co słuchałem. Może dla dla niektórych zabrzmi to absurdalnie ale ten kawałek ma w sobie duszę. Jest mroczny, ale mroczny w niesamowicie piękny sposób.

Jest niezły, ale bez przesady. Posłuchaj sobie w takim razie tego co nagrywa obecnie Kevin Moore.

Temat mocno się wypacza i ewoluuje z muzyki niebanalnej na obszary muzyki popularnej. Proponuję powrót moimi dwiema propozycjami : Badawi i Amir Baghiri. Tego szukasz.

• 6 lat później...

Idealnie do tematu wątku pasują dwie płyty...skąd???... z ECM oczywiście - Marilyn Crispell & David Rothenberg - płytka One Dark Night I Left My Silent House oraz Stefano Battaglia & Michelle Rabbia - Pastorale. Nastrój ciemnej nocy, mroczne i klaustrofobiczne klimaty księżycowe, podwodne epitafium oraz szereg innych ciemnych, tajemniczych skojarzeń. Genialna muzyka i znakomicie zrealizowane płyty! Dla poszukiwaczy bezbłędnego soundu i miłośników improwizacji pozycje obowiązkowe! Miłośnicy piosenek raczej nie odnajdą swojej nirvany w tych nagraniach.

Pozdr, M.

41wk1pi729L._SL500_AA300_.jpg51Zjt3mPhpL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.