Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki douszne?

bartes

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, zdurniałem zupełenie. Wgrywam do iPoda Classic 6G wavy bez żadnej kompresji i firmowe słuchawki się wykłądają. Basują jak popieprzone, średnica jak zza dwóch żelbetonowych ścian, po prostu dno. Podłączam Aurvany i.....znacznie, znacznie lepiej. Ciepło, z basikiem, góra nieco wycofanba, ale milion razy lepiej niż z mp3. Z mp3 320 kbps jest odwrotnie. Istne szaleństwo.

Wniosek na gorąco: nie wrzucajcie do iPodów z HDD empetójek, bo playerek przetwarza je makabrycznie, z wavami radzi sobie nad wyraz lepiej. Widać, że skoro jest 160 GB na dysku to nie po to by kompresować.

Prawdopodobne, że zrobili to by promować swój format. Ale z Nano 1G było odwrotnie - wavewów nie odtwarzało wcale, za to AAC lossless grało gorzej niż mp3 320 kbps.

W nowym Classicu różnica pomiędzy mp3 a wave jest niewyobrażalna - w sam raz do zakładania się z kimś czy jest różnica między mp3 320 a brakiem kompresji. mp3 gra maksymalnie plastikowo z wyostrzonymi skrajami pasma i całkowicie zniekształconą średnicą. Najgorsze jest to, że iTunes nie pobiera grafiki albumów bez zalogowania się do sklepu - co w Polsce jest niemożliwe.

A wie ktoś, jak dołączać tagi z nazwą albumu i wykonawcy do plików wave przy zgrywaniu ich z CD innym programem niż iTunes, czy to w ogóle możliwe, bo tego jeszcze nie robiłem?

Muszę zrewidować moją opinię nt. Aurvan.

Są to bardzo wybredne słuchawki, ale jeśli już im materiał odpowiada - to tylko wave - mp3 brzmi fatalnie - przynajmniej na nowym iPodzie oraz zgrają się ze źródłem i wzmocnieniem, wówczas grają znakomicie: ciepło, soczyście, z naturalnym wokalem, basem dokładnym, a nie rozdmuchanym, wybitną średnicą i zaokrągloną, lampową górą. Narzekać mogą tylko amatorzy odchudzonej prezentacji i natarczywej góry lub napompowanego basu. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony ich osiągami po wielu eksperymentach z niewłaściwą ich aplikacją. Reasumując opis ich brzmienia, trzeba przyznać, iż jest ono zgodne z deklaracjami producenta - nie podbijają skrajów pasma, rządzi doskonale rozdzielcza średnica i muzykalność. Mnie akurat ten typ prezentacji bardzo się podoba.

Potwierdza się więc stara reguła - dobra, synergiczna konfiguracja jest absolutnie najważniejsza, nawet w sprzęcie przenośnym, takim jak iPod.

kopaczmopa:

>myslisz ze komus by sie

>chcialo podrabiac sluchawki za pare $ i do tego az tak dobrze? Niekoniecznie

Owszem, tanie słuchawki podrabiane są w pierwszej kolejności - bo duży popyt. Obejrzyj na Allegro aukcje np. Creative EP-630. Te słuchawki kosztują coś z 50 zł - za złotych kilkanaście wystawiane są podróbki.

Teo, te "podróbki" mam ja, ma kopaczmopa, ma kilka innych osób, które znam z innego forum. Nie ma sensu rozgryzać teoretycznie co to jest. Gra lepiej niż Sennheiser CX300 oryginał, czyli kolejne wcielenie tej samej konstrukcji Fostexa. To są sprzedawane AKG bez pudełka i bez gwarancji, prawdopodobnie lewy obieg z chińskiej fabryki, która tłucze te słuchawki dla kilku różnych marek, z innym kabelkiem i w innych kolorach.

>Teo, te "podróbki" mam ja, ma kopaczmopa, ma kilka innych osób, które znam z innego forum. Nie ma sensu rozgryzać teoretycznie co to jest. Gra lepiej niż Sennheiser CX300 oryginał, czyli kolejne wcielenie tej samej konstrukcji Fostexa. To są sprzedawane AKG bez pudełka i bez gwarancji, prawdopodobnie lewy obieg z chińskiej fabryki, która tłucze te słuchawki dla kilku różnych marek, z innym kabelkiem i w innych kolorach.

Dokladnie tak jest - mam dla porownania oryginalne EP-630 kupione poltora roku temu za 97,50zl i te graja naprawde blado w porownaniu do AKG ktore rzekomo sa podrobkami, przynajmniej do tych ktore mam ja.

To może ja też się podlączę. Wysiadły mi niedawno kossy the plug, a polski dystrubutor średnio sobie radzi z tą dożywotnio podobno grawancją (znajomemu w Niemczech bez pytania wymienili z podobnym problemem), pomyślałem więc, że zrobię mały upgrade (tym bardziej że jak na mój gust za dużo trochę basu było w the plug, w ogóle nie brzmiały jakoś specjalnie cudownie).

Myślałem o Shure, ale w Polsze dostać takie cudeńka to średnio możliwe - Warszawie znalazlem e4 i e3 (to ostatnie za 700 pln). Mam jednak okazję sprowadzić słuchawki z USA, gdzie na amazonie Etymotic Research ER6 przecenione są do 70 usd.

Czy korzystaliście z tych słuchawek? Czytałem o nich trochę dobrego, ale niekoniecznie w środowiskach 'awdiofilskich'.

Za źródło służyć mi będzie iaudio x5l, muzyka we flac (śmiejcie się, śmiejcie że to niepotrzebne na miasto, ale dzięki temu nie muszę encodować od nowa każdej płyty ; ) ).

Mialem Altec 716 podobne do ER6i ale lepsze, ta sygnatura plus single driver powoduja ze graja one chudym dzwiekiem, raczej analiza niz muzykalnosc - co kto lubi - ja wole od nich MylarOne czy nawet K324p.

• 1 miesiąc później...

Witam! Osobiście odradzam zakup słuchawek dousznych, a to z tego względu że trudno w takich siedzieć dłużej niż 2 godz:-) Mam mx 550 i z wielką chęcią je sprzedam...zakupiłem ostatnio kosiki porta pro i mój rekord to ponad 7 godz nieustannego słuchania "Metaliki, Frontside, System of a Down", po zdjęciu słuchawek bolała mnie trochę głowa od BASU ale uszy w ogóle! Po prostu poezja:-) No i jakość dźwięku nieporównywalna, oczywiście na korzyść kossów więc zamiast dousznych słuchaweczek gorąco polecam np Kossy porta pro, które bardzo sympatycznie się składają i zajmują tylko trochę więcej miejsca w plecaku, kieszeni kurtki.

Mnie tam nawet po kilkugodzinnej sesji uszy nie bolą, chociaż po dłuższej sesji słuchawki już tak dobrze nie siedzą , ponieważ trochę sie pocą i przy dynamiczniejszych ruchach mogą zacząć sie trochę wysuwać.

• 3 tygodnie później...

a co sadzicie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prosze o opinie :)

Ukryta Zawartość

ja czekam na JVC HP-FX500, mam nadzieje że wkrótce pojawią się w Polsce... to taki tańszy odpowiednik JVC HP-DX1000;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na razie jedyne co można stwierdzić to to że design mają ciekawy, ciekawe jednak co z jakością dźwięku??

Ukryta Zawartość

post-17470-100009476 1203636415_thumb.jpg

post-17470-100009477 1203636415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze robila na mnie wrazenie gra Zapasiewicza. Tak na pol gwizdka z pewnym dystansem do postaci ale takze inteligentnie i dajac do myslenia. Wydaje mi sie, ze staral sie panowac nad srodkami i wychodzilo to dobrze. Taki polski Hackman choc pewnie wielu sie z tym nie zgodzi.

Lomnicki takze w tej samej klasie ale inny rodzaj gwiazdorstwa. Niezle.

Z pan - kiedys widzialem w Krakowie Dymna i musze powiedziec, ze bylo to przezycie aczkolwiek miala wowczas ze 30, nie wiecej. Poza tym Polony czy Marzena Trybala - opary seksu w cokolwiek wlozyla reke. Dobrze rozwinela sie Wisniewska choc poczatki milala koszmarne.

Z popularnych pan nie trawie pseudo-gwiazdy Krysi Jandy, ktora gra wylacznie tupetem i arogancja a jest pusta i bezmyslna. Niestrawna kombinacja i nie potrafie zrozumiec ludzi, ktorzy wala na jej monodramy.

Kilku wymienionych powyzej aktorow zupelnie mnie nie przekonuje. Np. Gogolewski - cuchnie sztucznoscia jak jakis tani Marantz ;-)

pzdrw

soso

Posiadam Aurvana i jestem zadowolony – patrz opinia w Opiniach.

Plusy:

- swietna naprawde izolacja od otoczenia

- mialem je w uszach 9 godzin i no problem

- doskonala srednica, ktora ma naprawde swoj urok

Minusy:

- Gora pasma wyraznie wyciszona (ale nie obcieta) co dobrze sie sprawdza w dlugim sluchaniu

- Bas mimo, ze obszerny nie ma masy i tapniecia; z pewnoscia zas go nie brakuje

- Wymagaja pewnego wdrozenia, przyzwyczajenia sie bo w pierwszym momencie wydaje sie, ze gory i dolu jest za malo

Mysle, ze niekotrzy myla wygode sluchawek ze zniecierpliwieniem, ze ma sie cos w uchu lub na uszach. To ostatnie jest czysto psychologicznym aktem i niektorzy nie potrafia zalozyc najwygodniejszych sluchawek bo maja zle wrazenia po kilku minutach. Po prostu.

I jeszcze na koniec, mimo, ze slucham wylacznie plikow nieskompresowanych to iPod ma swoje ograniczenia co do jakosci dzwieku i tu zadne sluchawki nie pomoga. Wprawdzie na beyerdynamic 231, ktore takze podlaczam czy AKG K-501 jest lepiej ale nie bajkowo bo tak byc nie moze.

Literatura piekna w wykonaniu pana rolandsingera czy michaelloangello to tylko literatura. Jedne sluchawki douszne to nie zaden shit czy kisiel czy prezent dla wroga a inne to nirwana czy spacer po raju. Nie. Jestesmy w swiecie iPodow i tam dzungla ma swoje prawa.

Pzdrw

soso

>>Plusy:

>- swietna naprawde izolacja od otoczenia

>- mialem je w uszach 9 godzin i no problem

Soso - wybacz, musze. To sa podstawy sluchawek nausznych, owszem nie wszystkich ale wielu.

>>- Gora pasma wyraznie wyciszona (ale nie obcieta) co dobrze sie sprawdza w dlugim sluchaniu

obcieta rowniez z cala pewnoscia, jak to armaturach.

>>- Bas mimo, ze obszerny nie ma masy i tapniecia; z pewnoscia zas go nie brakuje

no cos mi tu nie gra do konca albo nie rozumiem, jak brak i masy i tapniecia to gdzie ten bas jest>?

>iPod ma swoje

>ograniczenia co do jakosci dzwieku i tu zadne sluchawki nie pomoga.

pomoga. na lepszych i dostosowanych odpowiednio bedzie zwyczajnie lepiej. K501 to sluchawki trudne do napedzenia przez iPoda. Zaloze sie ze takie HD595 zagraja dobrze.

>>Literatura piekna w wykonaniu pana rolandsingera czy michaelloangello to tylko literatura. Jedne

>sluchawki douszne to nie zaden shit czy kisiel czy prezent dla wroga a inne to nirwana czy spacer po

>raju. Nie. Jestesmy w swiecie iPodow i tam dzungla ma swoje prawa.

Nie do konca Soso. Owszem to co innego niz swiat duzego stereo ale i tu sa rzeczy lepsze czy gorsze.

Aurvany to niestety sluchawki tylko przecietne, tak jak i iPod to tylko przyzwoity player. Co z tego ze iPody odtwarzaja muzyke bezstratnie jak inne playery potrafia to robic nie gorzej (brzmieniowo!) mimo stratnego formatu...Tak tak wiem ze to glupio brzmi ale jeszcze glupiej jak sie poslucha i zrozumie.

A co do dousznych to nie neguje twojego zakupu, mogles gorzej ale tez kupujac naprawde IEMy z gornej polki albo dobre nauszne portable bys dowiedzial sie ze jednak nie jest do konca tak jak chcesz teraz tu udowodnic.

kopaczmopa, 22 Lut 2008, 12:02

>>>Plusy:

>>- swietna naprawde izolacja od otoczenia

>>- mialem je w uszach 9 godzin i no problem

>

>Soso - wybacz, musze. To sa podstawy sluchawek nausznych, owszem nie wszystkich ale wielu.

Nausznych czy dousznych/dokanalowych? Jezeli sie przejezyczyles to OK. Mam beyerdynamic 231 jako pozadomowe i ich dzwiek jest naprawde relatywnie swietny. Sa zamkniete i izolacja otoczenia niezla. Ale zaloz je w samolocie, pociagu czy samochodzie a zrozumiesz, ze jest to zadna izolacja. W tym porownaniu aurvana to bajka, naprawde.

>

>>>- Gora pasma wyraznie wyciszona (ale nie obcieta) co dobrze sie sprawdza w dlugim sluchaniu

>

>obcieta rowniez z cala pewnoscia, jak to armaturach.

Otoz nie - kontrolowalem uzywajac DT-231 i K-501 - jak sa dzwoneczki czy inne najwyzsze szelsciki i efekciki na owych sluchawkach to sa i na aurvanach - wycinania nie ma ale jest ciszej. Chyba rozumiemy roznice pomiedzy wycinaniem a wyciszeniem.

>

>>>- Bas mimo, ze obszerny nie ma masy i tapniecia; z pewnoscia zas go nie brakuje

>

>no cos mi tu nie gra do konca albo nie rozumiem, jak brak i masy i tapniecia to gdzie ten bas

>jest>?

Bas, takze niski jest slyszalny, latwy do sledzenia (jak to we wszelkich sluchawkach) ale tapniecie stopy perkusji albo wywoluje odpowiednie wrazenia albo nie. Najlepiej odniesc sie do realnej perkusji na zywo. Jak sie raz zapamieta proporcje i brzmienie to sie wie od razu czy jest informacja o stopie czy 'prawdziwa' stopa. No i Aurvany daja tylko informacje o stopie.

>

>>iPod ma swoje

>>ograniczenia co do jakosci dzwieku i tu zadne sluchawki nie pomoga.

>

>pomoga. na lepszych i dostosowanych odpowiednio bedzie zwyczajnie lepiej. K501 to sluchawki trudne

>do napedzenia przez iPoda. Zaloze sie ze takie HD595 zagraja dobrze.

>

Ludzie, pomocy! Kto slucha iPoda na K-501? Koczkomalpa, na Boga!

>>>Literatura piekna w wykonaniu pana rolandsingera czy michaelloangello to tylko literatura. Jedne

>>sluchawki douszne to nie zaden shit czy kisiel czy prezent dla wroga a inne to nirwana czy spacer

>po

>>raju. Nie. Jestesmy w swiecie iPodow i tam dzungla ma swoje prawa.

>

>Nie do konca Soso. Owszem to co innego niz swiat duzego stereo ale i tu sa rzeczy lepsze czy gorsze.

>

Zgoda! Pelna!

>Aurvany to niestety sluchawki tylko przecietne, tak jak i iPod to tylko przyzwoity player. Co z tego

>ze iPody odtwarzaja muzyke bezstratnie jak inne playery potrafia to robic nie gorzej (brzmieniowo!)

>mimo stratnego formatu...Tak tak wiem ze to glupio brzmi ale jeszcze glupiej jak sie poslucha i

>zrozumie.

Mysle, ze to akurat kwestia smaku i upodobania a nie wprost jakosci. Probowalem te same kawalki kompresowane i niekompresowane na iPodzie i roznica jest zauwazalna szczegonie w gorze pasma. w mp3 matowieje i echa sa krotsze.

Mam takze doswiadczenie, ze kompresja do mp3 daje czasami efekt 'siekania' basu i zamiast okraglego buczenia jest popierdywanie, ktore niekotrzy uznaja za 'bas konturowy'. Niech im bedzie. Ale to naprawde tylko kwestia upodobania a nie jakosci dzwieku w sensie zblizenia do niekompresowanych formatow.

>A co do dousznych to nie neguje twojego zakupu, mogles gorzej ale tez kupujac naprawde IEMy z gornej

>polki albo dobre nauszne portable bys dowiedzial sie ze jednak nie jest do konca tak jak chcesz

>teraz tu udowodnic.

Kolego, chodzilo mi naprawde tylko o sluchawki DOKANALOWE - zadne porta koss czy grado 60 nie sprawdza sie w samolocie czy samochodzie - pewnik.

Jakis aktor? ;-)

pzdrw

soso

>>>>Plusy:

>>>- swietna naprawde izolacja od otoczenia

>>>- mialem je w uszach 9 godzin i no problem

>>

tak tak chodzilo mi o dokanalowki, ze to sa ich zadania wlasnie.

>W tym

>porownaniu aurvana to bajka, naprawde.

Soso ja wiem, sam czesto jezdze autobuse, pociagiem , tramwajem - uzywam takich, izolacja to podstawa. W Aurvanach juz jest niezla ale w dobrych IEMach bywa lepsza. Nie jest juz lepsza potrzebna tyle wiem ale lepsze brzmienie mozesz uzyskac. Zwroc uwage na dokanalowki takie jak Shure E4, Super Fi 5, Westone UM2 czy nawet Crossroads Mylarone. Nie beda pare razy drozsze od Aurvan a beda grac wyraznie lepiej.

>>Ludzie, pomocy! Kto slucha iPoda na K-501? Koczkomalpa, na Boga!

Sosik, ja tak Ciebie zrozumialem, pisales o ograniczeniach iPoda, a nie wziales pod uwage ograniczen Aurvan? jak to sie zleje to jak jest z brzmieniem? Chyba gorzej niz lepiej?

Kup sobuie lepszy player i lepsze sluchawki to zobaczysz sam. Nieba a ziemii nie bedzie i tu sie zgadzam ale roznica in plus zdecydowanie.

>>Kolego, chodzilo mi naprawde tylko o sluchawki DOKANALOWE - zadne porta koss czy grado 60 nie

>sprawdza sie w samolocie czy samochodzie - pewnik.

a ja tez o niczym innym nie pisalem - tylko o IEM ( In-ear-monitor) oraz nausznych tlumiaacych ( w mniejszym stopniu). W koncu sam przyznasz mi racje ze mozna lepiej i ze Aurvany nie sa warte tych 350zl, gdybym mogl je kupic za 100zl to moze bym po nie siegnal. Nie pisze z zazdrosci tylko z checi pomocy, siegnij po jakis z przeze mnie wymienionych wyzej jesli bedziesz mial chec a sam sie przekonasz.

kopaczmopa, 22 Lut 2008, 15:

Nie pisze z zazdrosci tylko z checi

>pomocy, siegnij po jakis z przeze mnie wymienionych wyzej jesli bedziesz mial chec a sam sie

>przekonasz.

OK.

Nie spedzam w samolocie 100 godzin miesiecznie i nie odczuwam bolu, ze mam tylko Aurvany. Jak mnie przypili (w co naprawde watpie) to poszukam moze 'lepszych' sluchawek. Wierz mi, nie narzekam na to co jest bo nie oczekuje wiele. Wiesz co jest napisane w pismie - 'szczesliwi, ktorzy poprzestaja na malym'. I niech to bedzie za komentarz do iPodow, sluchawek dokanalowych i calego tego 'szmeclu' ;-)

Swoja droga, dlaczego nikt nie chce mi uwierzyc, ze Aurvany potrafia uprzyjemnic zycie?!

:-)

pzdrw

soso

>>soso

ja tez mam ipod-a + aurvany :) piszesz też w moim imieniu i jest to zgodne z tym co ja bym napisał.

>>othersi :)

Mi na dużych senkach też gra lepiej ale co z tego? ipod nie ma byc audiofilski tylko MOBILNY i WYGODNY z aurvanami. Gra na tyle dobrze że nawet nie szukam innej kombinacji bo po co?

"szczesliwi, ktorzy poprzestaja na malym"

ok Soso jestes zadowolony nie bede Cie dalej namawial, chciales jednak wczesniej dobry sprzet i nie bduzetowo dlatego mowie ze wcale nie wielkimi nakladami moglbys lepiej ( glownie sluchawki bo skoro chcesz cala dyskografie to iPod nie jest zly). Porownaj Aurvany z jakimis dobrymi IEMami, jesli nie bedzie warto to zwracam honor i skoncze dyskusje, oczywiscie jesli Ci sie bedzie chcialo i moze przy okazji bo jesli Aurvany Ci pasuja to moze akurat to sa sluchawki dla Ciebie.

a po co zmieniac Netboyu? zeby bylo lepiej, po prostu. Sam spedzam duzo czasu na zewnatrz, w podrozy itp i lubie posluchac na czyms dobrym chocby bedacym namiastka duzych przyzwoitych zestawow. W domu tez mam i Grado i Sennheisery. Ja uwazam ze za duzo jest tu negowania tego ze male nie moze, bo moze i to jak!

>>kopaczmopa

Ale lepiej komu, Tobie, Soso czy mi ? Mi jest wsraczająco ;) dobrze a jeżeli Ci nie pasuja Aurvany to ich nie słuchaj, proste. Co wy macie z tym uszczęśliwianiem innych na siłę. Ani Soso ani ja nie prosiłem o pomoc w wyborze, tylko "poszło info" że taki zestaw jest "u ludzi" również żaden z nas NIKOGO nie namawia i nie pisze że to hiend, bo nie jest ale do słuchania w plenerze styka ;)

Pozdrawiam,

Michał

widzisz Netboy prawie masz racje, z tym ze niestety nie w calosci. Po pierwsze temat jest " jakie sluchawki?" wiec radze jakie tak a jakie nie - wiec na tym polega tutaj to uszcesliwianie, po drugie forum jest od tego by dyskutowac jesli sie z czyms nie zgadzamy, po trzecie lepiej moze i Tobie i Soso i komus kto pyta i mi a moze miejszej ilosci ludzi, ja zapodaje alternatywe ze moze byc lepiej nawet w takim wymiarze plenerowym i tyle, jak Ci to wystarcza to sie tylko mozesz cieszyc ale mozesz tez przyjac do wiadomosci ze naprawde mozna lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.