Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki douszne?

bartes

Rekomendowane odpowiedzi

Nosze sie z zmamiarem kupna jakiś fajniejszych słuchaweczek dousznych ale ciągle nie wie co wybrać. Mam kilka typów pchełek i prosiłbym o opinie użytkowników lub cokolwiek... wszystko co związane z tematem. W/w typy to:

Sennheiser MX500

Koss The Plug

Koss The Spark Plug

Ew jakieś inne typy? Tylko coś w granicach zdrowego rozsądku... Shure Ec5 kupię sobie jak już mnie stać będzie:)

https://www.audiostereo.pl/topic/21128-jakie-s%C5%82uchawki-douszne/

Hmm... ja wiem że dla was to śmieszne pytanie albo w ogóle nie będziecie pisali o sprzęcie takiej marnej jakości ale naprwde liczyłbym na jakiekolwiek sugestie;-) Możliwe że to nie to forum ale nie wiem już gdzie mógłbym się poradzić. Na kupno każdej pary z wymienionych i porównania też mnie nie stać...

Może zacznę to się inni ośmielą :)

Podałeś 3 modele i oczekujesz, że ktoś miał możliwość odsłuchu wszystkich co jest mało prawdopodobne. Senn'y są ok i kossy są ok - różnią się "smaczkiem". Mam MX400 (w pracy też trzeba sobie posłuchać) a to jest to praktycznie to samo co MX500 tyle że bez regulacji głośności. Co do dźwięku to powiem, że jest szczegółowy, czysty ale jak dla mnie brakuje im basu - próbowałem podłączać je do różnych urządzeń ale nie uzyskałem pełnej satysfakcji - możliwe, że jest to związane ze złym dopasowaniem słuchawki do małżowiny (jak się dociśnie manualnie to jest poprawa - no ale nie mogę tego robić bo potrzebuję rąk do pisania :) ).

Teraz inni pewnie coś dopiszą o kossach.

osobiscie posiadam Sennheiser MX500 oraz MX550 i z tych dwoch modeli zdecydowanie polecam MX500, a Kossow nigdy nie testowalem, wiec nic nie moge o nich powiedzec...

jesli chodzi o bas w MX500 to rzeczywiscie zalezy on od dopasowania do malzowiny, posiadam te sluchawki ponad 2 lata, a dopiero po roku nauczylem sie je wkladac do uszu :) do tego potrzebna jest specjalna technika, ale jesli juz sie tego nauczysz to efekty beda zdumiewajace, lepszego basu nie slyszalem jak na razie w zadnych innych tego typu sluchawkach

Mam teraz MX300 przy iriverze. Bas jest ok, nie z mocny i nie drażniący. Miałem MX550 i wkurzała mnie góra tych pchełek.. aż uszy bolały. Bas mniejszy niż przy okazji MX300. Słyszałem już wiele opinii że senki MX500 są lepsze od MX550. prawdopodobnie na nie się zdecyduje...

550 to porazka, basu jest bardzo malo, a do tego tak brzydki ze lepiej go nie podbijac, soprany i gorna srednica za glosne, przez co sluchanie na nich nawet na niewielkim poziomie glosnosci do przyjemnosci nie nalezy...

MX500 sa zupelnie inne, nie maja ani jednej wspolnej cechy z 550 ...500 wydaja sie bardziej wytrzymale, nie raz zdarzylo mi sie mocniej szarpnac za kabel i nic sie nie stalo, a patrzac na delikatne kabelki i wtyczke 550 mysle ze dlugo nie pobeda... ogolnie wszystkie cechy, dzwiek, wykonanie, a nawet pudelko, o ktorym nie bede wspominal bo jest to rzecz malo wazna, przemawiaja na rzecz MX500

Ja tez mam Irivera z Sennheiserami więc pewnie i model taki jak Twój - a powiedz mi, czy nie warto przesiąść sie na jakieś większe słuchawki z pałąkiem? Marzyły mi sie Porta Pro, ale mocno na Allegro podrożały a o Sporta słyszałem różnie. A może to tylko plotki?

Wkurzam sie, bo "pchełki" wypadają przy bieganiu a i dźwięk maja cieniutki. Jak sądzisz, warto do Irivera kupić coś lepszego? Polecacie coś?

• 2 lata później...

Witam Podłanczam się do tematu. Może mi ktoś doradzić jakie słuchawki do Creative Stone Plus 2GB. Mogę wydać tak do 110 zł. Słucham różnej muzyki zależy mi na dobrym basie ( czytać dobry nie mocny :-) )

A kto słucha na tych słuchaweczkach ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aurvany nie są warte wydanych na nie pieniędzy. Lepiej zdecydowanie dozbierać troszkę i kupić jbl reference 220 (na ebay'u z przesyłka koło 50 $), westone um 1 (na ebay'u 109 $,ue superfi.5 pro (na ebay'u z przesyłką koło 150 $)

Najlepsze pchełki jakie można kupić to Vedia SRS200. Na pewno lepsze od MX500. Innymi pchełkami, które na pewno będą miały bas, ale nie będą tak szczegółowe jak Vedia to Sony MDR-ED21LP, bo mają takie dziubki, które pozwalają dobrze przenieść bas. Używałem takich kilka lat z walkmanem.

Poza tym może warto się zainteresować dokanałówkami typu AKG K324P? Te z ebay'a w wersji bez pudełka wyjdą niecałe 50zł z przesyłką, jak się wylicytuje po cenie wywoławczej. Mam je i grają nieco lepiej niż oryginalne Sennheisery CX300, których używałem rok.

Małe porównanie Mx500 Vs Vedia Vp-srs200 , może to pomoże w wyborze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Do akg 324p podobno( nie słuchałem akg 324p) bardzo podobnie grają creative ep-630, (ale akg są uważane za troszkę lepsze)

no wlasnie podobno - a naprawde AKG sa sporo lepsze, graja wlasciwie zupelnie inaczej, czysciej, wiecej detali, nieco mniejszy ale bardziej roznorodny bas.

AKG mają mniejszy bas, a w zasadzie nie mają go prawie wcale ;-)

Przy zakupie grajka porównywałem te modele słuchawek i wybrałem jednak słuchawki z pałąkiem Koss SportaPro.Mimo,że wyglądam jak kosmita;-)dźwięk miały najlepszy,głęboki dość dokładny bas,nienatarczywa góra aczkolwiek szczegółowa,średnica nieco schowana ale bardzo czytelna.

Także ze swej strony polecam jednak Kossy z pałąkiem

Pozdrawiam

>AKG mają mniejszy bas, a w zasadzie nie mają go prawie wcale ;-)

wolne zarty - AKG basu maja bardzo duzo, nawet wiecej niz trzeba, jedynie mniej niz EPki, powiedziec ze go nie maja moze tylko basolub ktoremu zalezy tylko na basie. jeszce raz powtorze basu maja bardzo duzo - moglyby grac troche gladziej ale za ta cene sa bardzo dobre.

Sporty czy porty to tez sluchawki przebasowione aczkolwiek niezle. My tu mowimy o dousznych.

Wiem,że o pchełkach - takich też szukałem i powiem Ci,że z racji tego że w domu posiadam AKG K530 i jestem z nich bardzo zadowolony pierwsze o jakie poprosiłem słuchawki do odsłuchu to były pchełki AKG. Niestety dźwięk mnie nie zachwycił. Moim zdaniem grają za jasno,za ostro - może stąd ten efekt "braku" basu.

"Basolubem" nie jestem,ale wolę jak jest bas niż go nie ma:-)

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim ze podpowiedzi, coś znajdę dla siebie :-)

Do Buks'a

Jeśli chodzi o preferencje, to słucham muzyki r'n'b, ale czasem też tochę dance'u i house - żeby sie odchamić :D - lubie jak całość gra równomiernie i czysto z mocniejszym basem - jeśli jest to możliwe w tej cenie :-). Co do ceny to jest podana w moim zapytaniu i wynosi max 110 - 120 zł

Hmmmm w tej cenie coś się znajdzie niestety w podobnej cenie tylko sprowadzane spoza Polski: jbl reference 220 ( na ebay'u z przesyłką do Polski ~150 zł.), akg 324p (na ebay'u z przesyłką do Polski koło 50 zł.), oraz mylarone XBi oraz mylarone X3i (bardziej zrównoważone od xbi, gdzie dominuje bas - sprowadzane stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

>>>Wiem,że o pchełkach - takich też szukałem i powiem Ci,że z racji tego że w domu posiadam AKG K530 i

>jestem z nich bardzo zadowolony pierwsze o jakie poprosiłem słuchawki do odsłuchu to były pchełki

>AKG. Niestety dźwięk mnie nie zachwycił. Moim zdaniem grają za jasno,za ostro - może stąd ten efekt

>"braku" basu.

>"Basolubem" nie jestem,ale wolę jak jest bas niż go nie ma:-)

ale k324p to nie sa pchelki , chyba mowisz o innych sluchawkach 312 czy jakis takich. Ja mowie o dousznych - tez lubie bas a tam jest go duzo.

Nie poecam Plugów Kossa, grają bezdusznie...Nie wierzyłem ale o niebo lepiej zagrały Philipsy (nie pamietam modelu, douszne z silikonowymi wkładkami i bordowym wykończeniem w okolicy"bass reflexu" chyba seria 9xx) była przestrzeń, detale, ładna góra...

Podepne sie do tematu, mam nadzieje ze mi wybaczycie.

Obecnie uzywam dokanalowek Creative Zen Aurvana, czy do 200 zl znajde cos wyraznie lepszego od tych sluchawek? Wlasnie to, w kategoriach portable audio, calkiem dobrze oceniam te sluchawki - ale wiadomo ze mogloby byc lepiej. W aurvanach denerwuje mnie brak gory i jakas taka "nienaturalnosc" basu - brzmi jakby byl jakos sztucznie podbity.

Beda podpinane pod IAudio U3 oraz iPoda Shuffle 1generacji.

Jest sens wymieniac, jesli tak to na co?

Aurvany to syf. Kupiłem je w ciemno i mam zamiar zprezentować najgorszemu wrogowi na Mikołaja.

Wczoraj kupiłem iPoda Classic 6G - nówka, Pewex, nie śmigana. Naładowałem, zrzuciłem muzykę, na razie mp3 320 kbps LAME, profilaktycznie nie rozpakowuję słuchawek fabrycznych, podpinam na początek, Kossy Porta Pro:

- nie uciągnie ich, 60 Ohm to zdecydowanie za dużo dla nowego wynalazku Apple. Szkoda, bo mój poprzedni Nano 1G ciągnął Kossy aż miło, a okazjonalnie nawet z K701 dawał radę!!! I wszystko grało jak należy, znacznie lepiej niż można by się spodziewać po playerku przenośnym.

Podłączam Aurvany:

- kanał do kwadratu, średnica drze się jak traktowana rozpalonym żelazem, basu nie stwierdzo, góra okaleczona dość poważnie - wycofana jak diabli. Po prostu koszmar!

Podłączam Pineery SE-A1000:

- podobnie jak z Kossami - nie da im rady - te cholerne normy europejskie. Tylko dlaczego wersja na USA ma 2x większą moc, czyżby tamtejsze władze były lobbowane przez towarzystwo larybgologów??!!!

- sądziłem, że skoro posiadany przeze mnie IRiver Clix2 ciągnie je, to może iPod również, bo nano kipiło mocą.

Wreszcie załamany rozpakowuję fabryczne słuchawki iPodowe - nieco inne niż wersje na : EUREKA!!!

Wreszcie zaczyna to jakoś grać, napewno w każdym aspekcie 10x lepiej niż na audiofilskich "wynalazkach". Mam na uwadze fakt, że to może być kwestia impedancji, ale w takim razie zadaję zasadne w tym miejscu pytanie - z czym to zagra? Czy może pozostać na fabrycznych pchełkach i nie zawracać sobie głowy.

Errata

"wreszcie załamany rozpakowuję fabryczne słuchawki iPodowe - nieco inne niż wersje "W POPRZEDNICH MODELACH IPODÓW (NANO MIAŁO INNE PCHEŁKI)" - nie dopisałem do poprzedniego zdania, bo telefon przerwał moją myśl.

Buks:

>Aurvany nie są warte wydanych na nie pieniędzy.

Zależy, jakie to pieniądze ;) W teście u Pacuły widnieje cena 350 zł - za taką kwotę kupuje się dwie pary tych słuchawek, i jeszcze reszta zostanie ;)

michelangelo:

> z ebay'a w wersji bez pudełka

Ostrożnie - oferowane na ebay czy Allegro słuchawki bez opakowań, instrukcji itp (sprzedawcy określają je często jako "wersja OEM") to zwykle podróbki, które nie mają nic wspólnego z jakością oryginałów. A jeśli ktoś liczy na to, że kupi oryginalne słuchawki za ułamek ceny sklepowej, to jest po prostu naiwny...

Zapomnialem zaznaczyc ze MUSZA to byc sluchawki doknalowe, gdyz maja byc uzywane w zasadzie tylko podczas jazdy komunikacja miejska. W takiej sytuacji uzywanie sluchawek ktore nie izoluja zupelnie mija sie z celem.

Za aurvany dalem 170 zl a nie >300, wogole to wtedy nie bylo w Polsce wielkiego wyboru jesli chodzi i takie rzeczy. Uwazacie ze aurvany to syf? To posluchajcie sobie ep630... :)

Nie bardzo mam ochote sprowadzac z zagranicy, zdecydowanie wolalbym kupic je w polsce.

Tak, Aurvany to syf - grają gorzej od Vedia VP-SR200, tyle że izolują. Taką opinię wydał właściciel Aurvan po nabyciu SRSów. To samo ja uważam, posłuchawszy w miarę rzetelnie jednych i drugich. Nawet takie AKG K324P z eaby'a bulki grają lepiej - przynajmniej są w nich soprany, a średnica nie taka hałaśliwa i zmyślona. Co do EP630 - zgadza się, to są niższych lotów dokanałówki. Ja się obecnie przymierzam do Sennheiserów CX95, a CX55 też są ładne i prawie 100zł tańsze, można ewentualnie polecić komuś szukającemu basujących dokanałówek renomowanej firmy. Crossroads miewają problemy z jakością. Mam ich X3 z pierwszej niespującej się serii, słuchawki sympatyczne, ale nie idealne. Niemniej zdecydowanie lepsze od Aurvan.

>>Ostrożnie - oferowane na ebay czy Allegro słuchawki bez opakowań, instrukcji itp (sprzedawcy określają je często jako "wersja OEM") to zwykle podróbki, które nie mają nic wspólnego z jakością oryginałów. A jeśli ktoś liczy na to, że kupi oryginalne słuchawki za ułamek ceny sklepowej, to jest po prostu naiwny...

ok ale co powiesz na to ze sa duuuzo lepsze od na pewno oryginalnych EP630, myslisz ze komus by sie chcialo podrabiac sluchawki za pare $ i do tego az tak dobrze? Niekoniecznie

Co do X3 potwierdzam - sa dobre, licze na cos wiecej ale te juz mnie swoim brzmieniem zadowalaja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.