Skocz do zawartości
IGNORED

Słownik na forum - pilnie potrzebny!

lenam

Rekomendowane odpowiedzi

BRODA,

ilekroc widze te twoje rece, mam ochote wziac mlotek do kotletow (taki ostro karbowany caly metalowy lacznie z rekojescia) i rozbic je na deseczce az puszcza sok !

dudi - To będzie pyszne danko :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2841-100003563 1170274366_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jajko go i tara bulke !

AAARGGGHH !!!! widzicie to co ja na gorze strony ? Banners z popularnym wsrod przedszkolakow szansonista, niejakim Crazy Frog ! Na forum audiofilskim. Lukar, ty perwercie !

• Redaktorzy

Nic podobnego nie widzę. Dudi, masz waść przykre omamy. I co to jest "tara bulke" ja się pytam, hę? To jest po tatarsku, oder po arabsku?

Zaba wyskakiwala w momencie dokonywania wpisu nad przeznaczonym dla niego okienkiem. Tarabulka to odmiana jarmulki noszona przez tatarow.Takze pieszczotliwa, znamionujaca czuly, osobisty stosunek nazwa taradejki. A tak naprawde chodzilo o tarta bulke a wyszlo jak wyszlo, bo mam nowa klawiature o krotkim skoku i jej jeszcze nie czuje.

• Redaktorzy

Taradejka, ha! A że jakoby "żył pan Szczuka pod Olkuszem, łapał muchy kapeluszem [...] a gdy zima w polu słabła, na przynętę schwytał diabła", to słyszałeś? Wiedza o panu Szczuce w moim przypadku pochodzi z tego samego tomu poezji, co wiedza o taradejce.

Naprawdę cieszę się, że tyle znakomitych piór (klawiatur?) odpowiedziało na zaproponowany temat. Miłe.

Wciąż mam jednak nadzieję, że efektem będzie coś więcej niż li tylko zabłyśnięcie ogładą i dowcipem przez Szanownych Kolegów.

Rzucam hasło: "I Ty zostań torreadorem: walcz z bykami!".

zwolennik łagodności

Czekaj lenam, czekaj, sa tu na forum kapusie, jedni donosza Lukarowi o przypadkach wysta[pienia watkow gejowskich inni pracuja dla Brukseli. Te twoje nawolywania do walki z osobami o alternatywnym stosunku do regul ortograficznych to czysty przypoadek nienawisci, nietolerancji i, nie bojmy sie tego slowa, faszyszmu, tak faszyzmu wlasnie. Juz tam brukselska SB sie toba zainteresuje.

BTW. byl kieedys taki modul do sprawdzania pisowni dla Windows - nazywal sie wlasnie Torreador.

Dudi, cokolwiek zażywasz - pastylki, proszki czy kapsułki - chcę to samo! Zwłaszcza dziś by mi się coś zdało na poprawę nastroju, bo rano miałem stłuczkę, co gorsza przez własną głupotę.

Brzydzę się sobą, że z tym torreadorem to plagiat.

Faszyzm? Jeśli mnie pamięć nie zwodzi, to nazwa wzięła się od łacińskiego słowa bodajże "fasces", oznaczającego rózgę (symbol władzy). I tu zgoda: byłoby radości co nie miara przy delikatnej chłoście za odstępstwa od zasad polskiej pisowni.

zwolennik łagodności

Widzisz jakie masz braki w dziedzinie jezykowej ? Slowo faszyzm zyskalo juz daleko szersze znaczenie. Faszystowskie sa wszystkie wypowiedzi niepoprawne politycznie takie jak twoja o dyslektykach.

O dyslektykach nic nie pisałem, napomknąłem coś raz o quasi-dyslektykach. A swoją drogą to też jest temat: terror eufemizmów w dyskursie publicznym. Już nie nieuk, lecz dysketyk, nie oferma a cierpiący na depresję, nie pederasta tylko kochający inaczej, ba, już nawet nie pieniądze (zwłaszcza np. zmarnowane) tylko środki, no, czasem fundusze. Przepraszam za dygresję, ale to wszystko przez Dudiego.

zwolennik łagodności

• Redaktorzy

lenam - ja swoją miałem równo tydzień temu. Wóz wypieszczony i wylizany, czteroletni. Poszedł tylko przedni pas (lampy, plastiki, klapa). Drobiazg, nie? Dziś się dowiem czy PZU nie uzna, że konieczna jest kasacja ekonomiczna, bo koszt naprawy doszedł do 75% wartości rynkowej wozu...

No, a wracając do adremu (a może adlibitumu?): co jakiś czas najgorszych typów się na forum ściga za ortografię. Regularnie jest mowa o korzystaniu z funkcji sprawdzania pisowni przed wysłaniem posta (jeśliś dyslektyk). Trochę pomaga, najstraszliwsze sytuacje zostały opanowane. Obecnie, poza zwykłym niechlujstwem klawiaturowym (to dotyka nas wszystkich), najgorsze są wpisy ludzi którzy wpadli na chwilę, w przekonaniu że to taki kącik porad podwórkowych: "Sie marz kolo, doraćcie mie spoko wzmaka do zajebistej mózy". Z tym w zasadzie nic nie da się zrobić, gdyż wpisy są straszne zarówno ortograficznie, jak i merytorycznie.

Józwo, przyjacielu - wybacz poufałość - toż wlewasz miód w moje uszy! Wszak nic nas tak nie cieszy, jak większe od naszego nieszczęście rodaka ;-)

A co zasadniczego tu wątku: mnie nie szło o biadolenie, strofowanie czy piętnowanie. Chciałem natomiast ewentualnie wykreować grupę nacisku na Administratora właśnie w kwestii modułu sprawdzania pisowni. Nie wiem, czy to w ogóle możliwe, jaki jest poziom trudności takiego przedsięwzięcia itp. Niech się wypowiedzą kompetentni. Ale gdyby się dało, byłoby chyba nieźle, mieć takiego "asystenta pisowni" właśnie w tej chwili, kiedy piszę te słowa.

zwolennik łagodności

I o to chodzi ! Na co komu, na co swiatu marudzacy na wszystko inteligent, a to, ze glebi brak, a to, ze ortografia kiepska... Czy od tego przybedzie nam komorek, fur ? Nawet nasze "klocki" od tego nie beda lepsze. Wiecej, beda gorsze, cala para pojdzie w myslenie nad czy rz czyż, u czy ó, ch czy h zamiast na tworzenie nowego algorytmó dla DSP. Bo jakosc algorytmó wcale nie jest gorsza od jakosci algorytmu.

Nie przypuszczam, aby moje poglądy były bardziej optymistyczne. Pomysł z asystentem pisowni to wyraz rozpaczy (ratujmy, co się da), a nie pogodnej pasji racjonalizatora. Oprócz ulubionego wygłaszania mądrych poglądów na wszystko niekiedy dobrze jest załatwić jakiś praktyczny drobiazg, prawda?

zwolennik łagodności

• Redaktorzy

Jestem za tym, żeby forum miało opcję sprawdzania pisowni w locie. Ciekawe, czy da się to zorganizować? Żeby tylko to nie było poprawianie w locie, i na siłę, bo czasem lubię sobie napisać coś błędnie - moja ekspresja na tym zyskuje.

Niedozwolone bylyby tez wszystkie kwestie szwedzkiego cooka z opowiesci Ururama Tururama. A co z wpisami osob piszacuch z zagranicy (Jazz, Harvi) lub tych, ktore nie moga z jakichs powodow stosowac znakow diakrytycznych ?

Słowniczek super :)

Dodatkowo proponuje proste mnemotechniki, wierszyki w rodzaju ortograficznego np:

”Krótka, rózga, kłótnia, córka,

zbój, powrósło, ogół, skóra,

włókno, włóczka, wróżba,

różna, żółw, tchórzliwy, wróbel,

próżniak.

Oprócz czółna żółtko, wiórek,

wójt, równina, chór przepiórek.

Póty, póki, król, jaskółka, róża,

Józef, szczegół, półka, źródło,

mózg, wiewiórka, która, stróż,

ogórek, wspólna góra, próchno,

próba, późno, włóka.

Zapamiętaj, łatwa sztuka. "

Bazują na prostych skojarzeniach, wykorzystując rym i rytm. Nasz mózg zapamiętuje informacje wykorzystując dwa czynniki: wyobraźnię i skojarzenia. Dzięki tej metodzie możemy zapomnieć o wkuwaniu po nocach, a na co dzień będziemy je wykorzystywać do końca życia. Uczyłem się takich wierszyków w 4klasie podstawówki, stosuje i pamiętam do dziś, dziękuję pani od polskiego!

inne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i się wzruszam. Ongi zawetowałem byłem nieśmiało wpisy z błędami, alem zaatakowan przez czwóreczkę czcicieli czarta rozchwierutania rozumu, słowa spaskudzaczy, opuścił placówkę świętych Ortografii, Składni i Stylistyki, sióstr najsłodszych matki naszej, Mowy Polskiej, i obrony poniechał, o kontrataku nie wspominając. Dotąd wstyd mnie pali i pacholęctwem stażu forumowego nie będę się zasłaniał - odwagi, stanowczości i przekonania o słuszności sprawy mi zbrakło. Radość, radość wielka, że przybyli komiltonowie mili w sprawie słowa polskiego i popuszczać cugielków spaskudzaczom się nie kwapią. Cześć Wam i chwała, a zwłaszcza Lenamowi za wątku prokreacyę!

Rozumuję tak. Nie rygorem zwalczać spaskudzanie owo. Towarzystwo na siczy forum naszego krnąbrne, rygor każdy mu wstrętny i ów miast je okiełznać, zaszpuntować fekalne klawiatury, ku jeszcze tęższemu złajnowaceniu słowa pisanego podjudzi.

Może więc po sporządzeniu wpisu niech pop-up wychynie z napisem: "Sprawdź pisownię!" W pop-upie byłby link do słownika i bez połączenia się ze słowniczkiem wpisu umieścić by się nie dało. Atoli wpisujący musiałby jeno się połączyć. Czy by sprawdził swój wpis, czy by go nie sprawdził - jego rzecz. Potem można by jeszcze umieścić drugi pop-up z wizerunkiem Adama i dymkiem: "Dziękuję!"

Wiem, mitręga. Aleć, komiltoneczkowie lubi w polszczyźnie, bez naszej mitręgi się nie objedzie. Czy ona próżną, czy niepróżną się okaże - nie wiemy. Czy Lukar nasze działanie poprze - takoż nie wiemy. Należy jednak się jej podjąć. Cel słuszny, sprawa ważka.

Pozdrawiam, Moloss

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.