Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Morel - pomóżcie w wyborze

gk101380

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem budowy kolumn głosnikowych. Konstrukcja miałaby być oparta raczej o Morele, gdyż mają bardzo pozytywne opinie oraz ciekawe parametry. Razem z kolumnami miałby grać sub oparty o Inifinity KAPPA PERFECT 12.1 (samochodowy). Brzmienie suba w zupełności mi odpowiada i chciałbym aby kolumienki dopełniły pasmo. Myślałem zdecydowanie o podłogówkach z dużą dynamiką, czystelnym i z krystalicznym brzmieniem system , oraz rozciągniętą scęnę ze względu na małe pomieszczenie odsłuchowe. Chciałbym się zmieścić w 1000żł - głośniki + zwrotnice na dwie kolumny. Teraz najważniejsze pytanie - czy będzie duża różnica między kolumnami np Infinity czy JBL nawet za 1000zł /szt? Czy lepiej wydać troszkę więcej pieniążków?

Preferowana muzyka bardzo szeroka gatunkowo - od popu poprzez ambient, soul, blues, muzyka taneczna...

Prosze o poradę gdyż sam już głupi jestem i nie wiem co mam wybrać.

W pomieszczeniu będzie pracował projekto więc dynamikę chciabym mieć na poziomie nie miejszym niż 92dB.

Pozdrawiam

Grzegorz Kazimierowicz

Kupując komponenty do kolumn za 1000zł masz materiał z którego można stworzyć znakomite kolumny podłogowe, mogące zakasować niemal wszystko, co można znależć w sklepach do 7000-8500 zł. Warunkiem jest odpowiedni dobór przetworników, i właściwa ich aplikacja. Nie jest to proste ani łatwe, wymaga niemałego doświadczenia.

Tweetery Morela polecam, są świetne, tylko trochę trudne w aplikacji. Midwoofery z kolei są mocno nieszczególne, ciężkie do napędzenia i wymagające. Na pierwszy projekt polecam Vify M18WH (bardzo dobre i niewymagające) a na górę Morela, choćby model MDT29.

Szkoda, że nie mam w pobliżu dobrego sklepu, w którym mógłbym głośniczki Morel oraz Vifa porównać. Jest o duży problem, gdyż jak wiadowo różne łośniczki różnie grają i całkiem możliwe, że zdecydowałbym się na wyższe modele (zakup z dobrego źódła), jeśli wiedziałbym, że wiele zyskam - szczególnie mam na myśli soczystość brzmienia, bo tu najbardziej się obawiam czy te Morele będą cykać jak mi się podoba.

Jak mieszkasz w okolicach Śląska to możesz wpaść do mnie i posłuchać sobie dobrych aplikacji tych głośników. Dla jasności-ja nie handluję głośnikami, jedynie robię z nich kolumny. Czasem tylko zdarza mi się zorganizować zamówienie z Holandii, z Audiocomponents, wtedy można się dołączyć i zakupić głośniki za mniej niż połowę tego, co kosztują w Polsce.

Mieszkam na pomorzu 80km od Gdańska, ale dziękuję za zaproszenie. Akurat nie stać mnie na zakup dobrych kolumn - podejrzewam, że nawet robionych przez kogoś a nie ukrywam, ze zrobienie własnymi siami z pewnością da mi wiele satysfakcji. Najgorzej się martwię, że osiągnięte brzmienie nie da właściwych rezultatów ale ryzyko musi być.

Jeszcze we wrześniu mojej konstrukcji kolumny oparte na tweeterach Morela i midwooferach Vify trafią na pomorze do jednego z forumowiczów. Możliwe że zgodzi się zaprosić Cię na odsłuch, zapytam.

A co sadzi Pan McGyver lub inni o Vifa MG22WO-09-08 ? Pierwsza obudowa z pewnością nie będzie wykończona, zanim nie uzyskam odpowiedniego brzmienia, więc będę eksperymentował z objętością. Chyba nastawię się na obudowę zamkniętą, gdyż przy robieniu paczek estradowych (głośniki BEYMA, CELESTION) zawsze coś schrzniłem z Bass Reflexami i nigdy nie wyszło mi tak jak trzeba.

Zobaczę w WinISD jak to wygląda, ale tez nie mam przekonania, czy to zagra tak jakbym sobie tego życzył.

McGyver

jakiej wielkosci obudowy dobrze zagraja z z M18WH ? Albo z innej strony - chcialbym kiedys zrobic monitory do pomieszczenia 17m2. Znasz cos odpowiedniego rowniez cenowo ? :)

Do M18WH optymalne będzie 15 litrów, max 17. W takiej objętosci bas jest w żadnym stopniu nie spowolniony, równy i mocny. Pisałem o tym na forum wielokrotnie, ci co skorzystali z tych porad są zadowoleni (np. Jaro 4444), natomiast inni z upodobaniem pakują ten głośnik w obudowę nawet 24 litry, a to już jest porażka.

Ja mogę jedynie przypuszczać, że w większej budzie, niższe pasmo ale dźwięk zamulony, niedokładny i dalece odbiegający od tego, co miał na myśli kompozytor. Niektórzy zrobia skrzynki i się cieszą, bo im dudni lub buczy - wszystko OK, ale ma buczeć naturalnie a nie przesadnie. Pamiętajmy, że mamy słuchać czyiś utworów a nie własnej interpretacji. Ja nie jestem fachowcem ale McGyver wydaje mi się osoba, której rad powinienem bardziej słuchać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.