Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tweeter do ARN 130 02/4

BBodek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa takie głośniki jak w tytule i chciałbym złożyć z nich małe zestawy do komputera. Przeszukałem forum i znalazłem kilka zestawów, ale na ARN 150.

Dlatego proszę o poradę, czy do tego (ARN 130) głośnika będą również pasowały GDWK 11/100, czy może lepiej ARV 104. Znalazłem zwrotnicę do ARN 150 na czeskiej (?) stronie i tam pisało, że można zastosować do niej ARN 130.

Moje ARN-y mają 4 Ohm`y- czy do nich kupić również głośnik 4 Ohm`owy, czy lepiej 8 Ohm`owy i właśnie nie wiem co wtedy- czy zmienią się rezystory tłumika, czy nie będą potrzebne?

Jeszcze jedno, czy takie wartości elementów będą dobre czy radzicie coś zmienić?

Dane ARN 130

Jmenovitý šumový příkon 1) 60 W

Krátkodobý maximální příkon 2) 100 W

Jmenovitá impedance 4 Ohm

Rezonanční kmitočet Fs 4) 53.268 Hz

Jmenovitý kmitočtový rozsah 45-5000 Hz

Charakteristická citlivost 3) 85 dB

ARV 104 ma 91 dB, nie wiem ile ma GDWK (lub GTC) 11/100

Obudowa będzie mała około 10 litrów (18X26X30) dobra będzie?

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/21309-jaki-tweeter-do-arn-130-024/

Witam!

Powiem tak jak masz części do zwrotnic to rób zwrotnice ta co pokazałeś. jeżeli nie to lepiej opłaca sie kupic gotową w janbo. a co do głośnikia wysokotonowego to lepiej moim zdaniem ARV104 ~50zł a GDWK11/100 cenowo około 50zł ale na allegro jak bedą. i tak do wysokotonówki bedziesz musiał dac tłumik.

Witam!

Dziękuję za wskazówki.

W tym wypadku różnica w cenie rzędu 5, czy 10zł nie gra roli, ale ciekaw jestem który (z tych trzech) gra najlepiej?

Czytałem gdzieś, że np. ARV gra dosyć "ostro", na charakterystyce częstotliwościowej widać nawet wyraźnego "garba". Nie lubię żadnych efektów i chciałbym aby głośnik był neutralny(oczywiście w miarę możliwości w swojej cenie). Poradźcie proszę, który wybrać bo nie mam możliwości porównania na własne uszy:-)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.