Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań o kolumny i subwoofer DIY ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

poza tym po co ci f3 na poziome 35 hz??

tam i tak w wiekszosci nie ma juz zadnej muzyki- chyba ze jakis czarne rytmy :)) ( zdziwilem sie jak puscilem pare kawalkow na subie)

planujesz przeciesz suba on to pociagnie

Co nie ma co druga czarna a lubię dużo piosenek i techniawki tez co druga np. chemical brothers - bass test polecam naprawde.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Kondrax:

Na tym etapie muszisz się niestety zdecydować - robisz z subem czy nie (w 15m2 wcale nie musi być potrzebny - zawsze możesz dołożyć drugą 18-tkę i mieć 2.5way lub 2-way d'Appolito). Radziłbym pamiętać o kilku rzeczach:

1. Jeżeli dajesz suba, to nie warto schodzić kolumnami jak najniżej, bo to oznacza łatwe przesterowanie - sub dopiero zaczyna pracę a kolumny już charczą z racji dużych wychyleń. Najlepiej byłoby puścić taką np. Vifę M18WH w wytłumionej obudowie zamkniętej 20dm3, aktywnie odfiltrować w okolicach 60Hz filtrem 1st order (RC) - wtedy znacznie zredukowane jest ryzyko przesterowania w zakresie, który powinien przetwarzać sub. Filtr suba (2nd order Linkwitz Riley) należałoby wtedy ustawić na 60 - 70Hz (a żeby fazy zgrały się prawidłowo, sub powinien być podłączony w przeciwnej polaryzacji).

2. Jeżeli słuchasz techniawy i czarnej muzyki to 18W8535 może nie być najlepszym wyborem (cena/jakość). Niewykluczone że 2.5way na Vifach M18WH - kosztuje podobnie - załatwi sprawę lepiej a do tego może wyeliminować potrzebę suba. W techniawie wcale nie ma bardzo niskiego basu (bo w boomboxach większości fanów techno wyskakiwałyby membrany). Techno polega raczej na dużych natężeniach w okolicach 60 - 80Hz (sprawdź sobie jakiś kawałek CoolEditem z prawidłowo ustawioną liczbą punktów widma). Dlatego też stosując suba raczej niewiele zyskasz. 2.5way na M18WH oferuje Akustyk jako kit 2A2 (z Vifą XT25), niestety nie dysponuję schematem zwrotki.

Czyli proponujecie tak:

Subwoofer

XLS 10 + MB (membrana bierna) 265g

Kolumny:

M18WH-08-08 + PL27TG-35-06 (zwrotnica ostinato 2000)

Czy to bedzie raze współgrało i będe zadowolony?? Jak sądzicie o tym zestawieniu. Czy to bedzie dobry wybór ??

A co do closed to mam przykre doswiadczenia na 2 konstrukcjach subów i nie widzi mi sie to wole b-r.

A pytanie jeszcze takie jezeli chciałbym potem dołożyc jeszcze w przyszłosci do 2 way zeby bylo 2,5 way nastepną vife M18WH-08-08, to tego PL27TG-35-06 niebede musiał zmieniac czy bede musiał, zwrotke to oczywiste a wysokotonówke ?

Kondrax:

1. z tą obudową zamkniętą to sprawa dotyczy kolumn a nie suba. Jeżeli np. dostroisz BR kolumn (na M18WH) do 40Hz, to powyżej tej częstotliwości sub nie będzie potrzebny, natomiast poniżej - też się nie przyda, bo nawet jak w sygnale wystąpi np. 30Hz (które ma przetwarzać sub) to kolumny się przesterują jako że 30Hz jest poniżej ich strojenia BR. Z kolei jeżeli dostroisz kolumny bardzo nisko (30Hz albo nizej) to głośniki będą miały deficyt wytrzymałości w okolicach 60Hz (zakres bardzo istotny dla techniawy). Ja bym traktował zestaw kolumny + sub jako konstrukcję 3-drożną z aktywnym podziałem w okolicach 70 albo nawet 80Hz. Wtedy wyciśniesz maksa z takiej koncepcji (mniejsze zniekształcenia z racji ograniczonych wychyleń midwooferów oraz pełna wytrzymałość mocowa aż do częstotliwości strojenia suba).

2. 2.5way powinno dać się zrobić na zestawieniu 2xM18WH + PL27TG35.

Chodziło mi o to ze mam przykre wspomnienia z closed, poprostu mi sie to nie podobało, zarówno w tanich kolumnach na lipnych przetwornikach jak i moich 2 subwooferach gdzie dzwiek na alphardzie CW1002C byl u sasiada za scianą a nie umnie, u mnie dzwiek gdzies sie rozpływał a u sąsiada 2 pietra nizej szklanki spadały. Małe mam doswiadczenie w closed ale sprobowc moge. Ale zaczne pierw i tak od b-r.

Widzac ile to mnie wyniesie kasy to widze ze zostanie sporo wiec zamazylo mi sie cos na sourandy i center co prpopnujecie Vify chce juz do kompletu ale kity mile widziane.

Kondrax:

Sub nie ma sensu z kolumnami BR (no chyba że jednak odfiltrujesz kolumny aktywnie od dołu i bardzo dokładnie przemodelujesz charakterystykę amplitudowo fazową połączenia z subem oraz wychylenia midwoofera). Inaczej dostaniesz trochę dodatkowego, niekontrolowanego dudnienia w zakresie 40 - 80Hz. Zrobisz jak będziesz uważał za stosowne. Tak czy siak do współpracy z subem lepiej zastosować nieco mniejszą obudowę niż w O2000 (np 20dm3), stroić BR nisko i pamiętać o możliwości jego zatkania i filtracji aktywnej highpass 1st order.

A to że obudowa zamknięta nie grała dobrze z jakimś badziewiem to jeszcze nie znaczy że należy wszystko pakować w BR.

Jeszcze raz bo nie widze cos wyczerpujących odpowiedzi:

Subwoofer

XLS 10 + MB (membrana bierna) 265g

Kolumny:

2 x (M18WH-08-08 + PL27TG-35-06) (zwrotnica ostinato 2000 raczej) czy jakas inna?

Czy to bedzie raze współgrało i będe zadowolony?? Jak sądzicie o tym zestawieniu. Czy to bedzie dobry wybór ??

Zastanowie sie nad tym closed. Zrobie zatykany b-r.

A co na surroundy i center, zaproponujcie jakies kity.

Kondrax:

Czy Tobie trzeba wszystko powtarzać po 3 razy? I nie bądź taki wymagający - sporo rad Ci już przedstawiono w tym wątku a zdań "tak rób a na pewno będziesz zadowolony" tutaj nie zobaczysz, jako że nikt nie zna dokładnie Twoich preferencji brzmieniowych. W DIY bawisz się na własną odpowiedzialność, i nikt jej za Ciebie nie przejmie. Do tego nie płacisz tutaj nikomu, więc żądania należycie wyczerpujących odpowiedzi są trochę nie na miejscu.

W sprawie tego strojenia XLS-a to daruj, ale to jest przedszkole, na stronie AkustyK'a masz dosyć wyczerpujących informacji, przesymuluj sobie coś i będziesz wiedział jak tego peerlessa użyć.

PS. Na surroundy i centra nie wiem co Ci doradzić - ja bym nigdy nie budował kina domowego w oparciu o "normalne" kolumny zwłaszcza na różnych głośnikach - sklejenie satelitów z subwooferem, opóźnienia, różne charakterystyki fazowe np. centra i zespołów głównych i inne takie - trudno nad tym zapanować.

Chodziło mi o to ze jedna osoba cos opowiada a inne nie pisza czy sa za czy nie czy jak, dlatego napisalem ze nie wyczerpujące odpowiedzi. Nie wiem jak innym ale ja wole gdy wiecej osób potwierdza jedną teorie niz jedna.

Stonke znam chociaz to tylko symulacje i mijaja sie z orginałem tak jak to w przypadku jednego z uzytkownikow SLS z innego forum ktory opowiadał mi ze nie trzeba dawac takiej duzej obudowy jak inni robią bo on sprawdzal w roznych wariantach i doszedl do wnioskow nastepojacych.

I nie bardzo wiem o co ci chodzi z tymi kolumnami, co uwazasz ze takie nie bedą nadawac sie do 5.1 ??>, a suraundy i center to tez jakas wieka filozofia, czy tak cieszko zrobicz czy co bo nie kumam ?

A za odpowiedzi badzo wszystkim użytkownikom forum dziękuje.

A co sądzicie o tym jako sourandy do kompletu???.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kondrax:

Napisałem co napisałem. Jestem zwolennikiem solidnego projektowania, i uważam że w systemie 5.1:

1. wszystkie satelity muszą mieć mniej więcej taki sam przebieg SPL (z dokładnością do efektywności, która może być niższa dla kanałów tylnych) i fazy (dla niskich częstotliwości również)

2. Podział satelity - subwoofer(y) powinien byc przeprowadzony równie starannie jak każdy inny podział.

3. Częstotliwość i stromość zbocza podziału satelity / sub(y) powinny być tak dobrane żeby satelity pracując ze swoją mocą RMS nie przesterowywały się dla żadnej częstotliwości.

Dlatego też nie komentuję systemów HT zbudowanych niezgodnie z tym co napisałem powyżej.

A to co jest pod linkiem raczej się nie nadaje, bo ma zwrotnicę akustycznie 2nd order, do tego takie szeregowe zwrotki bardzo rzadko działają zgodnie z zapewnieniami konstruktora. A te symulacje wyglądają jakby nie uwzględniały fazy akustycznej głośników. Nie wiem co to za program do "symulacji" ale ile razy widzę efekty jego działania, to mam poważne wątpliwości co do ew. potwierdzenia rezultatów przed mikrofonem.

No dobra zakumałem. Powiedzcie mi tak czy lepiej zrobić np. 5 x ostinato w małych obudowach i do tego subwoofer xls 10 +MB czy (fronty peerless hds 164+XT tył i central na HDS 134 i XT vify) i subwoofer xls 10 +MB ??? a moze cos innego ???

Zestaw 5.1 chce zrobic w ten sposób, czy to dobry pomysł. widzialem an elektrodzie podobny amplituner 5.1 i 5 malych obódów closed w moim przypadku 5 x ostinato closed 15-20L + XLS10+MB czy lepiej na b-r peerlesy konfiguracja powyzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.