Skocz do zawartości
IGNORED

ulepszenie istniejącego systemu stereo

arczimi

Rekomendowane odpowiedzi

napisałem w innym miejscu ale bez odzewu ,pomoże mi ktoś?

Mam cambridge audio a500 , CD6 tej samej firmy-połaczone Audiograde Clearly.Teraz kupiłem kabelki QEd Silver Anniversary.Odciąłem trochę i zastąpiłem blaszki prowadzące we wzmacniaczu z płyty głownej do gniazd głośnikowych kawałkami tego kabla.Przelutowałem to na istniejącej cynie.Dobrze? Czy może zainwestować w taką z domieszką srebra?Zaciski mam stare,tzn te standardowo montowane w a500.Kable głośnikowe są dociśnięte przez nie do wychodzących -wlutowanych w płytę we wzmacniaczu.Pozłacane cieńkie blaszki-zworki też zastąpiłem kawałkami QED-a(w Głośnikach)>ponieważ kupiłem przy okazji banany Profigoldy postanowiłem je zastosować.Czy w tym systemie to już wszystko, czy mogę jeszcze coś zmienić na lepsze? Przeczytałem o zwrotnicach,kondensatorach,rezystorach i cewkach taśmowych oraz wymianie kabli we wnętrzu kolumn.Mam zdjęcia ale muszę je przerobić na mniejsze pliki.. Mieszkam w Rybniku a ponieważ doczytałem ,że inni użytkownicy też mieszkają w tej części kraju więc może jakiś bliższy kontaky będzie....

dodaję zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9426-100002942 1170275280_thumb.jpg

post-9426-100002943 1170275278_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutować zwykłą cyną czy kupić ze srebrem...Kable w kolumnie zamienić na jakieś głośnikowe (jakie?) czy pozostawić istniejące... A co ze zwrotnicą ? Ma ktoś jakieś pomysły?

jeśli na tuning przeznaczysz ok 500 zł to tak:

Cewki gróbszymi drutami i powietrzne, kondensatory MKP Jantzena, przewody odpowiednie do nich gróbościąi materiałowo , terminale przylutować, oczywiście wszystko cynąz dodatkiem srebra.

Materiały kupisz w Polinku

Ta cyne z dodatkiem srebra tez sobie odpusc. Kup taka mieszanke SN63PB37 albo 60/40. Sprawdza sie bardzo dobrze i nie kosztuje kroci. Jesli nie robisz conektow za pare setek lutowanie cyna ze srebrem to magia ktora raczej nie wniesie nic do dzwieku.

super !!!!! sami ziomale......:-) Ja podałem Rybnik bo nie wiedziałem,że jest tyle naszych....Faktycznie mieszkam w Czernicy k/Rydułtów.-12km od centrum..Będę w kontakcie.

Moje sugestie to wynik czytania forum......Te elementy które podałem to propozycje innych i to oni rozpływają się w superlatywach nad tymi RZECZAMI ponieważ zamontowali to sobie i są zadowaoleni (nawet bardzo)..Ja nigdy nie miałem z tym do czynienia dlatego zdaję sie na innych..Cyna z dodatkiem srebra nie jest znowu taka droga.Znalazłem na necie ofertę za 18 zł-nie wiem tylko ile jej jest. 500 zł jest to kwota którą mógłbym wydać na dwie kolumny.Oby tylko rzeczywiście poprawa dźwięku była słyszalna....Jeszcze jedno.Przeczytałem,że kolumny mają stać na kamieniu i by je dociążać.Ja mam salon wyłożony płytkami ceramicznymi.Kolumny stoją na kolcach ale by nie porysować kafelek podłożyłem jakieś prasowane drewno.Może wykręcić kolce i położyć bezpośrednio na podłodze ? Albo wyjąć podkładki i niech stoją na kolcach?Niedługo dołaczę zdjęcie.

To znowu ja.Mam jeszcze pare pytań.Kabelki,inne od gniazd głośnikowych do zwrotnic a inne od zwrotnic do głośników?Zauważyłem,że są różnej grubości.Pozytywne opinie na okablowanie wewnątrz zbiera DNM Reson.Tylko nie wiem czy można nim zastąpić wszystko....Zwrotnice faktycznie(moimm zdaniem) wyglądają ....Piiiiiiiiiiiip.Te żółte to kondensatory?Jak je ewentualnie wymienić skoro nie ma na nich podanych wartości?Na cewkach zresztą też nie...To z oznaczeniami z kolei nie wiem co jest...

tdrozd jak możesz daj mi numer gg to się zgadamy ,wpadnę do Ciebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie ma wartosci to trzeba zmierzyc:) albo znalezdz w sieci schemacik z wartosciami:) Reson jest dobrym kablem, warto sprobowac, chociaz czasami najtansze rozwiazania ala Cordial daja lepsze rezultaty. Napewo nikt nie poda ci idealnego przepisu bo twoja koncepcja dzwieku moze roznic sie od czyjejs innej dos znacznie. Pozatym zostaje jeszcze sprawa wytlumienia i ew uszytwnienia scianek w srodku o ile juz nie sa usztywnione.

Te oryginalne kondensatory graja lepiej od jantzen audio .

Jantzena capsy to nic interesującego.Taka lokalna, budżetowa polska moda. Co z tego, ze one polipropylenowe, skoro poza poziom ledwie poprawności nie wychodzą.

Daruj sobie cyne ze srebrem chyba ze do ceny 18 pln doliczysz dobry topik (30 pln) inaczej nie da sie tego dobrze polutowac (ni etylko moje zdanie).

Rezystory milles + kondensatory scr mkp, u mnie w AP Yara zadziallo.

Ja tam sie nie znam ale rezystorów to tam chyba nie ma.... A co z okablowaniem wewnętrznym?Pytanie po raz kolejny...No i te prasowane podkładki spod kolumn :wyrzucić czy nie?

>Pytanie po raz kolejny...No i te prasowane podkładki spod kolumn :wyrzucić czy nie?

Masz to w domu, posłuchaj uważnie jak brzmi bez i jak z podkładkami. Nikt na forum nie poda Ci gotowej recepty (dotyczy wszystkich modyfikacji). Pozdr

Lepiej zajac sie akustyka pomieszczenia, rozstawieniem kolumn, niz wymiana okablowania czy zwrotnic.

Akustyka pomieszczenie ma duzo wieksze znaczenie na efekt koncowy niz okablowanie. Koszty sa zdecydowanie nizsze (przestawiac kolumny to nawet za darmo mozna :D ). Grzebane kolumny ciezej w przyszlosci odsprzedac.

Oczywiscie poprawa akustyki nie wyklucza poprawek kolumn.

To fakt......Akustyka to już wszystko na co mnie stać. Jakbym powiesił ciężkie kotary w salonie to żona by mi ..................pip.Tak musi zostać.Teraz tylko i wyłącznie metoda inwazyjna w kolumny...

zmiana w ustawieniu kolumn też nie wchodzi w rachubę.A propos,te żołte to kondensatory?Dziwne,ja tam atechniczny nie jestem ale te elementy naogół bywają w kształcie walca a nie prostokąta......

No i dalej.Kabelki w kolumnach wymienić czy nie?Inne od głośników do zwrotnic a inne od zwrotnic do gniazd? Czy wszystkie mogą być takie same(czytaj tej samej firmy,ten sam typ).

Tak, te zolte kostki to kondensatory :)

KAbelki mozesz dac takie jakimi podlaczasz kolumny do wzmacniacza.

Jesli okablowanie masz singiel to wywal ta zworke i zrob tez z kabla.

Pytanie.Może śmieszne ale ważne.Czy długość kabla głośnikowego ma wpływ na dźwięk.Konkretnie chodzi mi o to,że mój QED ma 2 razy 2,6m i tym kablem będę zamieniał istniejące okablowanie w kolumnach.Rozstaw moich kolumn jest taki,że po lewej stronie mam wzmacniacz więc mógłbym odciąć z tego odcinka który idzie do lewej kolumny.Po prostu więcej się go w tej chwili wala po podłodze....Tylko czy nie będzie miało to wpływu na dźwięk jak do jednej kolumny pójdzie 2,5m a do drugiej np: 1,5 m?????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.