Skocz do zawartości
IGNORED

interkonekty do analogu

yolaos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do starych wijadaczy Vinyli, poniewaz kazdy z nas wie jak kolosalne znaczenie maja kable , chcialbym sie dowiedziec jakie kable preferujecie w podlaczeniu gramofonu- przedwzmacniacz a potem pre- wzmacniacz. Unosza sie opinie ze jakby nie probowac pierwszy kabel gramofon-pre to najlepszy ze srebra. hm

poz.

https://www.audiostereo.pl/topic/21482-interkonekty-do-analogu/

WItam !

Najpierw trzeba rozeznać jaki kabel jest w ramieniu - co mi to da jak dam ekstra interkonekt, jak w rurce mam jakieś liche kabelki :))

Generalnie muszą być cienutkie, niekoniecznie ze srebra - dobra jest miedź posrebrzana, ale trudno jest dostać taką w formie giętkiej linki - robiłem też ekperymenty z odpadowymi "wkładami" z kabli słuchawkowych - było obiecujaco - to są bardzo giętkie lice w oplocie bawełnianym ( miedź czysta - kable z sennheiserów 650 ).

Jak już ma się dobrze okablowanę ramię to można rozgladać się za kablem wyjściowym - preferuję montaż kabla bez pośrednictwa wtyczek i gniazdek - wprost z gramofonu wychodzi już gotowy inetrkonekt. Przede wszystkim musi mieć małe wartości C i R, ale to chyba oczywiste ( zresztą i tak trzeba je uwzglednić przy podłączaniu preampa ).

Srebro, miedź czy inne cholerstwo - w zależności od preferencji i wkładki ( "jasna" z "jasnym" kablem może byc za ostro i vice versa :))

Pozdr.

No tak tylko w niektorych patefonach producent wsadzil kabel w ramie i zakonczyl gniazdem jak w cd. np. Projeck czy Goldring jak zapewnial mnie dystrybutor to sa tam dobre kable he. slyszalem ze The best to Kardas w ramionach, jednak nie bede rozlupywal patefonu aby sprawdzic jaki kabelek zafundowal mi producent

>yolaos

Faktycznie, Cardas jest best.

Co do deklaracji producentów to różnie to bywa.

P.S.

Od grzebania jeszcze nikt nie umarł :))

Jeżeli jednak nie czujesz sie na siłach to ramię lepiej zostaw w spokoju !

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Też dołączam się do tematu.

Poszukuję kabla na konnekt do gramofonu ( u mnie wzmacniacz ma już PRE), kupiłem już końcówki Neutrika.

Chcę wymienić również kabelki w ramieniu gramofonu.

yolaos, 7 Paź 2005, 10:14

>Less

>Doczytalem w tamtym watku ze uzywasz pre Abraxasa ja rowniez podpowiesz mi jakie masz doswiadczenia

>z wkladkami do tego preampu

>poz.

Nie to pomyłka. Na krótko miałem tylko IC Abraxasa do gramofonów, które zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. O pre Abraxasa pisał na tym forum chyba Zegarmistrz, poszukaj i ewentualnie skontaktuj się z nim.

Pozdr.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.