Skocz do zawartości
IGNORED

Wybrałem Argos Beta

Jarek Pawlicki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Forum śledzę od dłuższego czasu ale jest to mój pierwszy wpis. Jestem przede wszystkim miłośnikiem muzyki. Głownie free i avant jazzu, klasycznej oraz każdej innej ciekawej. Muzyki słucham na żywo oraz ... w pokoju o wym.2,5(wys.)x2,6x3,2 Dotychczas wychodziłem z założenia, że jakiekolwiek inwestycje w tą klitkę nie mają sensu. Może i słusznie, więcej kasy na płyty:) Nie znaczy to, że sprzętem audio nie interesowałem się w ogóle. Przeciwnie od czasu do czasu nawet odwiedzałem salony audio, by czegoś posłuchać. Niestety nie mogłem znależc nic w rozsądnej cenie co by mnie satysfakcjonowało Zacząłem zaglądać na forum i tak pomału zostałem wciągnięty:) Najwięcej uwagi poświęciłem tematom związanym z akustyką. Nad pokojem cały czas jeszcze pracuję. W końcu przyszedł czas na sprzęt. Jeśli chodzi o kolumny, to postanowiłem, że będzie to polska firma. Powody: łatwy kontakt z producentem(konstruktorem), możliwość wypożyczenia do domu, często nawet możliwość modyfikacji pod własny gust lub warunki akustyczne. No i wybrałem „Bety” Szczerze mówiąc, to przed odsłuchem nie miałem wielkich nadziei. Z opinii wprawdzie wynikało, że to znakomite monitory w swojej cenie ale grają dżwiękiem relaksacyjnym a ja szukałem czegoś bardziej studyjnego. Okazało się, że słuchanie ich to faktycznie relaks przyjemność, ale oprócz tego są także szczegółowe i z pięknym basem. Instrumenty mają rewelacyjne barwy, I nieważne czy to trąbka, saksofon, fortepian czy kontrabas, wszystko brzmi naturalnie. Chyba właśnie barwy są największym atutem tych kolumn. Dla mnie mają jeszcze jedną ważną zaletę, grają również świetnie w małych pomieszczeniach. Nie chcę się wdawać w sprawy techniczne bo po prostu się na tym nie znam, ale wygląda na to, że masywne 40 kg. obudowy zamknięte zdają egzamin. Wreszcie mogłem w swojej klitce cieszyć się dobrym nie zniekształconym basem, jak bym się sam na własne uszy nie przekonał to bym chyba nikomu nie uwierzył:)

Muszę jeszcze pochwalić ARGOS za rewelacyjny kontakt z klientem, wszystkie sprawy załatwiałem z Bartkiem Zaborowskim, przy okazji pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/21504-wybra%C5%82em-argos-beta/

Zapomniałem dodać, że do tej pory pracowałem na małych monitorkach DIY typu bass-reflex (kopółka SEAS i kevlarowy Davis), Technicsie SU-V 570 PXS cap. i Philipsie CD850 Mk II. Teraz, tzn. za jakiś czas, gdyż „Bety” pochłonęły cały mój budżet :) będę wymieniał resztę toru. Najpierw wzmacniacz (jakieś sugestie mile widziane). CD będzie chyba grał dokąd nie padnie a o kablach pomyślę dopiero na końcu.

Aha! „Bety” podczas testu grały ze wzmacniaczem Marantza (symbolu nie pamiętam, ale Bartek twierdził, że to stary dobry model)

• 1 rok później...

Czy przypadkiem we Wroclawiu jest jakis mily posiadacz Bet ktoremu mozna z godzine pozawracac glowe wraz ze swoimi zabawkami? Na tygodniach chcialbym owe Bety zakupic, ale wczesniej wypadalo by posluchac ;-) Czasu mam teraz naprawde malo i wypad do Bydgoszczy mimo checi nie bardzo wchodzi w gre...

Re: Jarek Pawlicki, 26 Wrz 2005, 15:57

"wybrałem argos beta..." ;-)

czyta się jak sponsorowany tekst reklamowy...

można by pomyśleć, że dostałeś rabat w zamian za założenie wątku ;->

Witam

Przyłączam się do och i ach na tenat Bet . Juz pisałem "w opiniach" jakie wrażenia mam z dosłuchu Betów z Bydgoszczy. Teraz stoją u mnie i jest na prawdę OK !!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

LOK

Re: ARGOS, 16 Sty 2007, 14:12

>ROTFL!!! ty graaf jesteś momentami rozbrajający :)

?

naprawdę nie wiem co Zbig ma na myśli pisząc o >>wznowieniu produkcji jednej takiej troszkę zapomnianej marki

Do tego samego do czego Ty pijesz. A majac na uwadze Twoj, hmm, jak to nazwac konflikt(?) z producentem kolumn w wiadomym watku o ktorym wspomnial Zbig, to sadze, ze sie zwyczajnie czepiasz. ;)

Pozdrawiam.

He,he to było 1,5 roku temu, wtedy jeszcze byłem zielony i nie zdawałem sobie sprawy z siły oddziaływania forum, teraz pewnie bym zażądał rabatu ;-)

A tak serio to chętnie bym przeczytał jakąś krytyczną opinię na temat Bet, przecież nawet najdoskonalsze kolumny nie mogą mieć tylko samych zwolenników, kurcze wszyscy tylko chwalą i chwalą, dziwne jakieś te Bety :->

Posłuchaj, skrobnij recenzyje, na pewno będzie bardziej fachowa, bo ja to tylko tak w przypływie radości z nowego zakupu :->

Re: lancaster, 16 Sty 2007, 17:47

>Widzisz graafie...Slav ma dobrą wiadomość...

>Rehdeko wznowiło produkcję :)

nie nie, to Zbig przyniósł tę wiadomość ;->

pozdr!

ps.

specjalne pozdrowienia dla ZAŁOŻYCIELA wątku - miłego słuchania!! :-)

pps.

Re: Slav

uwierz mi, naprawde nie jestem uprzedzony :-)

>graaf

Jak ktoś kupi kolejne rehdeko na aukcji to znowu będziesz uprzedzony ;-)

Piłem do monitora (do lustra niewygodnie bo trzeba by na stojąco) ale już mi się skończyło więc idę spać :-)

Re: Zbig, 17 Sty 2007, 01:01

>Jak ktoś kupi kolejne rehdeko na aukcji to znowu będziesz uprzedzony ;-)

swoją drogą jak na razie nikt nie kupił tych kolumn od Albatrossa i doprawdy nie wiem czy się w ogóle doczekam by z tej okazji paść na kolana ;-)

Panowie wątek nie o tym. Chcecie sobie prawić komplementy to nie publicznie na forum

A tak do wątku to czy sa jeszcze inni więcej lub mniej szczęsliwi posiadacze Bet Argosu

Pozdrowienia

LOK

ale te opinie są w kontekście

chodzi mi o to, że zwykle na początku wątku jest jakieś pytanie, ktoś czegoś szuka, zaprasza do dyskusji, coś z czymś zestawia

nie ma raczej zbyt wiele wątków rozpoczynających się od takich opinii "czystych" - ach ale jestem zadowolony i... kropka

chyba że chodzi Ci o wątki masowo jakiś czas temu zakładane przez zadowolonych nabywców Audio Academy? ale ich nie studiowałem ;-)

no, ale tez taki wpis moze byc takim zaproszeniem do dyskusji tych co sluchali ;-)

Tak czy inaczej nie uwazam tego za cos zlego w odniesieniu do wielu innych watkow,

Licze ze wkrotce bede rownie zadowolony jak autor watku o czym pewnie gdzies poinformuje :->

>graaf

Widzę, że spór z Argosem już Ci nie wystarcza i zaczynasz czepiać się jego klientów :)

Musze Ci jednak przyznac racje, że pierwszy wpis bardziej nadaje się do działu opinie.

Re: Jarek Pawlicki

w wpisie 16 Sty 2007, 19:20 napisałem:

>ps.

>specjalne pozdrowienia dla ZAŁOŻYCIELA wątku - miłego słuchania!! :-)

ja się czepiam?! :-)

no przynajmniej nie mam takiej intencji :-)

cieszę się, że osiągnęliśmy porozumienie w kwestii formalnej :-)

graaf, ta droga polowe wpisow z zakladki stereo mozna by wywalic bo sa to w duzej mierze opinie dotyczace sprzetu, wiesz jak by sie wtedy skurczyl watek stempura? ;-) Poza tym w przypadku tylu durnych watkow i wpisow to co piszesz to lekka nadgorliwosc ;-)

Co do kabli gł.

Moje skromne doświadczenie pokazuje, że istnieje możliwośc nieznacznego modelowania brzmienia Bet. Kombinowałem z różnymi przekrojami, geometrią, budową.

Rozsądek z kolei podpowiada, by nie ufać własnym uszom :) siła sugestii jest wielka.

Preferuję kable szybkie, przejrzyste, które nie zamulają dzwięku, obecnie używam Volty, jest to drut miedziany o płaskim przekroju. Takim samym drutem okablowany mam wzmacniacz.

Nigdy nie testowałem w znajomych sobie warunkach bardzo drogich kabli ( mam na myśli przewody za setki czy tysiące zł./m) W Kaliszu nie mam takich możliwości, a wciąż spory sceptycyzm sprawia, że nie zadałem sobie trudu sprowadzenia, pożyczenia do testów, nie wiem nawet czy jest taka możliwość. Poza tym nie wydał bym tysięcy złotych, dla poprawy dzwięku na granicy sugestii, no chyba, że byłaby kolosalna :)

Witam,

Właśnie przesiadłem się na Argosy Bety, w specjalnej wolnostojącej wersji, czyli podłogowej. Załączam parę fotek. Poprzednio miałem kolumny także robione przez Argosa, podłogówki na Vif-ach, w obudowie zamkniętej. Było naprawdę dobrze, ale po zmianie systemu z Rotela serii 02 na Naima i Caspiana (szczegóły w O mnie) czuć było, że potencjał elektroniki nie jest do końca wykorzystany. Po podpięciu Bet, jeszcze nie wygrzanych, jest bajka po prostu - nie wiedziałem, że może być tak szczegółowo, przestrzennie, barwnie i muzykalnie. To faktycznie przejście na inny, wyższy poziom odbioru muzyki. Teraz znowu tylko słuchać i słuchać - cała płytoteka przede mną :).

Jak zwykle wielkie podziękowania i gratulacje dla Bartka z Argosa - ma chłop podejście i do sprzętu, który robi i do ludzi. Tak trzymać, bo stały klient to najlepszy kleint.

Co do kabli - od dawna stosuję Van den Hule The Wind MK II i szczerze mówiąc gdy na nie trafiłem to już o zmianach w okablowaniu kabli nie myślę. Bardzi kulturalne brzmienie, jak u mnie - bez względu na system.

Pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7178-100009667 1170309884_thumb.jpg

post-7178-100009668 1170309883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.