Skocz do zawartości
IGNORED

Totalny niewypał

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladajac polskie strony internetowe i chadzac po rozniasych sklepach stwierdzilem ze bardzo ciezko jest okreslic czy dana rzecz na ktora sie ,,napalamy'' spelni nasze oczekiwania - niestety po jej zakupie czesto jest juz zbyt pozna i pozostaje pogodzic sie z jej posiadaniem lub wstawic na jakas gielde internetowa - jako ,,cos wspanialego, wybitnego i wyjatkowego w swojej klasie'' - a w rzeczywistosci jakie my mamy zdanie na temat danego klocka to juz nasze uszy wiedza.

Moze w takim razie niech ktos z was napisze o swoich niewypalach jezeli chodzi o zakupy sprzetu - a jak to nie tajemnica - to co dzieje sie z tymi ,,cackami'' (kolumnami, wzmacniaczami itp. rzeczami).

Mozna rownie napisac co wg Was dobrze nie zagra w zestawieniu z innym sprzetem np. kolumny firmy X ze wzmacniaczem firmy Y.

Pozdrawiam kaszanka7

ps. ja nie bede nic wpisywal bo jestem na etapie wymiany sprzetu i to co jak narazie kupilem mysle ze moge ocenic pozytywnie ;)

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/21545-totalny-niewypa%C5%82/

Niegdyś zakupiłem mini podłogóweczki Jamo E-430. Tytułowy niewypał. Basik malutki, góra szeleszcząca,średnica wycofana i niemal nieobecna. Scena wąziutka i płyciutka. Dżwięk płaski i ostro podbarwiony. Tyle pamiętam z tego niemal plastikowego brzmienia. Póżniej spaliłem wooferki i już nawet jako fronciki do kina się nie zdadzą. Aktualnie okupują strych.

kaszanka7

wyszukiwarka!!! temat nr 21371

A kupiony towar mozesz zawsze zwrócić bez podawania przyczyny (oczywiscie nieuszkodzony przez Ciebie) zdaje sie, ze do 5 czy 7 dni od daty zakupu. Takze problemu nie ma.

największa mina to Amplituner Pioneer VSX 409 - kupiłem kilka lat temu kiedy nie miałem zielonego pojęcia o słuchaniu muzyki, do stereo, wydawało mi się, że im więcej kanałów tym lepiej, że się przyda na przyszłość. W dźwięku to nie był postęp - ale potencjometry przynajmniej nie trzeszczały:) Teraz czeka na wymianę... szukam na jego miejsce jakiegoś używanego porządnego wzmacniacza - może też pioneera - mam nadzieję, że tym razem się nie zawiodę.

Pioneer VSX-908 THX - najgorszy niewypal jaki mialem...brzmial gorzej niz moj 20 letni technisc ( w stereo ) a w surround mimo 5 x 110 watt i certyfikatowi THX, moj malutki Marantz SR4200 zjadal go na sniadanie....

_Cypis_:

>A kupiony towar mozesz zawsze zwrócić bez podawania przyczyny (oczywiscie nieuszkodzony przez

>Ciebie) zdaje sie, ze do 5 czy 7 dni od daty zakupu. Takze problemu nie ma.

Bzdury wypisujesz. Sprzedawca nie ma żadnego obowiązku przyjęcia sprzętu i zwrotu pieniędzy, choćbyś rozmyślił się pięć sekund po odejściu od kasy. Jest parę wyjątków (np. sprzedaż poza lokalem przedsiębiorstwa), ale przeważnie ew. możliwość zwrotu wynika po prostu z dobrej woli sprzedawcy.

> Teo

Potwierdzam. Nikt Ci niczego nie jest zobowiązany wymieniać. Nawet w podłym MM jak coś kupisz to owszem możesz wyminić, ale na inny egzeplarz lub na inne urządzenie, droższe od tego co kupiłeś. O zwrocie gotówki zapomnij.

yamen

Teo, Yamen

Właśnie jestem po konsultacji z CZYNNYM prawnikiem, człowiekiem który siedzi w kodeksach i ustawach, w sądzie. Sprzedawca ma obowiązek do 7 dni zwrócić pieniadze, gdy kupujący chce odstapic od umowy kupna sprzedaży bez podawania przyczyny. Bardzo często kupujący jest zbywany i ucieka z podwinietym ogonem, a Wy panowie jeszcze utwierdzacie potencjalnych klientów w tym, ze nie maja do tego prawa. Także Panie i Panowie odwazniej z handlarzami!

Nieprawda! Zgodnie z JAKIM PRAWEM? Żaden z przepisów nie przewiduje tzw. sprzedaży na próbę. Sprzedawcy natomiast, mimo iż sprzedaży takiej mogą dokonać według własnego uznania, jakoś się ku temu nie kwapią. Wyjątkiem jest tu, jak wyżej wspomniano, zakup poza lokalem sprzedającego np. za pośrednictwem sklepu internetowego (ale już nie na Allegro).

Dyskusja odbiega nieco od tematu wątku, ale myślę, że świadomość tego, że dokonując zakupu podejmujemy nieodwracalną decyzję, przestrzec może przed zakupem "totalnego niewypału" i skłonić do wcześniejszych odsłuchów, co w przypadku sprzętu nowego powinno być regułą.

Co do zwrotu towaru

Przeprowadzilem kiedys godzinna dyskusje przez tel z Urzedem Ochrony Konsumentow ( klient zadal odemnie przyjecia towaru powolujac sie na rozne artykuly ) Sprawa jest prosta. Nie ma czegos takiego jak zwrot towaru! chyba ze towar mial ukryte wady ktore nie daly sie rozpoznac w trakcie zakupu. Mozna tez oddac jesli sprzedwaca oklamal, wprowadzil w blad klineta, a byla to informacja ktora zawazyla na zakupie. W innym przypadku nie ma mozliwosci zwrotu towaru. Nawet jak kupisz uszkodzone buty, a wada ta bedzie widoczna i ty tego nie zauwazysz to sklep nie musi ci przyjac tych butow. Ostanio bylem swiadkiem takiej sytuacji w dosc exkluzywnym sklepie. Wyjatkiem sa sprzedaze wysylkowe gdzie obowiazuje bodajrze 7 dni.

Cypis

Ten twoj prawnik niech sie douczy, z calym szacunkiem:)

Koniec kropka. Prosze sobie poczytac w internecie do znalezenia w ciagu 30 sec tekst jednolity ustawy.

>> _Cypis_

Mylisz się Cypis i Twój prawnik również. Sprawę zwrotu kasy regulują prawa gwarancji. W żadnej z nich nie ma już dziś takich wpisów. Kiedyś owszem, były. Dziś z tego zrezygnowano. Więc jedyne co możesz zrobić to pogodzić się z tym. Żaden prawnik nic tutaj nie wskóra. Chyba że sprzedawca będzie miał dobrą wolę, a to ja wiesz jest rzaaadko spotykane. hah ;)

pzdr.

yamen

Prawo zwrotu nieuszkodzonego towaru bez podania przyczyny dotyczy tylko sprzedaży poza siedzibą firmy sprzedawcy, w tym także sprzedaży wysyłkowej. Termin zwrotu to 10 dni.

Z moich doświadczeń (konsultacji z prawnikami) wynika, że dotyczy to towarów nowych, sprzedawanych w ramach działalności gospodarczej. Tylko wtedy nie ma dyskusji.

Każdy inny przypadek jest już wątpliwy i dyskusyjny, w szczególności prawo zwrotu do 10 dni nie dotyczy okazyjnej sprzedaży między osobami prywatnymi (to na przykład obejmuje wiele ofert na Allegro).

jeszcze tylko jedno zdanie o zwrocie, żeby nie było wątpliwości.

Można zwrócić towar, ale nie jest to takie proste.

>Teo, podstawa prawna to art. 8 ust. 4 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego, która -uchylając przepisy KC w zakresie rękojmii wobec konsumentów, stanowi jednoczesnie :

"Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani

wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w

odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na

znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny

ALBO ODSTĄPIĆ OD UMOWY; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru

konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu

naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia."

Jak widać można odstąpić od umowy, ale jest to sytuacja wyjątkowa, po wyczerpaniu możliwości naprawy lub wymiany towaru na inny.

Tekst jednolity i aktualny ustawy znajdziecie tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kwestia allegro/ebay byla omawiana przy okazji wejscia w zycie przepisu - bz licytacji, tzn przy opcji "kup teraz" masz prawo zwrotu tak samo jak przy zakupie w sklepie internetowym lub przez telefon (10 dni). na pewno w przypadku rzeczu nowych, juz nie uzywanych.

pozdr

paulinka

Ciekawe jest to co Paulinka napisała. Pierwszy raz słyszę, żeby forma zakupu "aukcja z licytacją" a "kup teraz" miała znaczenie przy reklamacji.

Z tego co ja się orientuję, znaczenie ma największe to, czy sprzedający handluje w ramach działalności gospodarczej, czy może osoba prywatna sprzedaje rzecz jej niepotrzebną (w drugim przypadku odpowiedzialność sprzedawcy za towar jest zupełnie inna, nie podlega tak jednoznacznie pod przepisy o zwrocie w ciągu 10 dni).

W drugiej kolejności ma znaczenie, czy towar jest fabrycznie nowy (odpowedzialność sprzedawcy bardziej jednoznaczna), czy używany (tu odpowiedzialność sprzedawcy za towar jest bardzo wątpliwa).

Ale czy aukcja z licytacją, czy może kup teraz? W jednym i drugim przypadku jest to po prostu sprzedaż towaru wg umowy. Umowa w sensie odpowiedzialności za sprzedawany towar powinna być identyczna w obu przypadkach.

adse:

>Ciekawe jest to co Paulinka napisała. Pierwszy raz słyszę, żeby forma zakupu "aukcja z licytacją" a

>"kup teraz" miała znaczenie przy reklamacji.

Małe sprostowanie - Paulinka nie pisała o reklamacji, tylko o zwrocie towaru z tytułu widzimisię nabywcy. Zwrot taki jest możliwy w przypadku umowy zawartej na odległość (czyli np. za pośrednictwem internetu) - czyli można zwrócić np. wzmacniacz kupiony w sklepie internetowym, ALE... Zawsze jest jakieś "ale" ;)

Przepisy dotyczące tegoż zwrotu nie dotyczą sprzedaży dokonanej w drodze licytacji. Jeśli ten sam wzmacniacz wylicytuje się na Allegro, przebijając oferty innych uzytkowników, prawa do zwrotu "bo się rozmyśliłem" już nie ma. Stąd różnica między "aukcją z licytacją" a "kup teraz" - "kup teraz" nie jest licytacją, więc towar można zwrócić. Uff, bardzo zamąciłem?

Wszystko to dotyczy transakcji zawieranych między przedsiębiorcą a konsumentem. Ogólnie, polecam lekturę Ustawy "z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny"; tekst ujednolicony dostępny jest na stronach Sejmu:

Ukryta Zawartość

Ino skąd się Paulince wzięło rozróżnienie na towary nowe i używane, pojęcia nie mam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.